• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвети за малък аквариум

Започната от schveda, 22.10.2016 22:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

schveda

Малко продължение по темата. Тези дни разкарах пластмасовите растения и добавих едно лимонче и топка кладофора. Рибките са 7бр различни сомчета ,две тернеции и една ампулария. Добавих и няколко клечки от мангрово дърво. Сега няколко въпроса: 1.Мога ли да ползвам за подмяна на част от водата трапезна вода. На етикета на тубата пише ,че е озонирана и е обработена с обратна осмоза? 2.Иска ми се да добавя няколко много дребни рибки за средния слой на аквариума ,за да има движение през деня. Сомчетата се оказа че са активни вечер и то при загасено осветление,а през деня основно лежат по дъното неподвижно. Предложете някакви видове! 3.Ще съм благодарен и на всякакви съвети относно аранжировката на аквариума,защото нямам никакъв опит. Ето и малко снимки. Предварително благодаря!




schveda

Здравейте, поръчах си още един аквариум - 60л.. Искам да преместя филтъра от малкия аквариум в новия, защото е доста силен, а за малкия съм поръчал друг, по-слаб филтър. Та питането ми е следното :как е най-правилно да постъпя?
Проблем ли е ако от работещият аквариум извадя стария филтър и пусна да работи новия? Има ли опастност да се наруши цикъла?




tetra

Не мисля, че ще направиш нещо различно от това което си решил, но все пак ще ти дам няколко съвета. Аквариумите под 30 L. са проблемни и почти невъзможни за поддържане на стабилна еко система.(Дори и от опитните акваристи) Такива аквариуми се използват кратковременно за родилни и хвърлянето на хайвер, като за доливането им се използва вода от действащ голям аквариум, защото обема и не позволява продължителна стабилност на водата необходима за живота на рибките и водните растения.
Максималното което можеш да направиш е да вземеш водата от някой вече действащ аквариум както и малко грунд, в който са се заселили помощниците които се грижат за еко системата в аквариума. В противен случай това ще стане след няколко месеца, а до тогава живота на обитателите ти ще е застрашен.
Кaто ти омръзне често да запряташ ръкави за да сменяш размътената вода(и ако рибките са още живи) , си вземи аквариум който да е над 30 L.

ogun

Не съм съгласен за малките аквариуми.
Аз имам малък аквариум - 20 литра. В него вече над година гледам малки гупи и 30-40 скариди ред чери.

Поддръжка - никаква почти - 2 пъти в седмицата смяна по 5 литра вода и даване на храна.
Постоянно имам малки гупи, гледам по 7-8, като пораснат повечко /3-4см/ си ги връщам в големия. Не заради друго ама започват да похапват скариди. Ако не ме беше жал за тях щях да гледам няколко гупи със сигурност.


Да питам собственика - откъде взе тоя филтър? Колка му е дебита, че на мен ми трябва нещо такова.

schveda

 Малкият аквариум го поддържам горе-долу по същият начин. Смяна на водата по 4-5л. през няколко дни. От около седмица стартирах 60л. аквариум и постепенно ще местя повечето от рибките в него, като в малкият ще оставя скаридки и два-три анциструса.



Филтъра го купих от квартален магазин в гр. Пловдив за 10лв., модел RS-103. По спецификация е 200л/ч, но явно данните са реални, защото за малкият аквариум дойде доста мощен и в момента съм го сложил в големия.

schveda

Малко развитие от мен. Ето новият ми 60л. аквариум, на около два месеца:







Малкият 20л. стана скаридарник:







DobriG

Супер! Засега доста добре се случват нещата :)))

schveda

 Е има си и проблеми.  Например започнаха да се появяват водорасли, но се опитвам да държа нещата под контрол.   Чистя стъклата, старая се да сменям водата редовно. Засега гледам да не прибягвам до химия, разбира се, като изключим торенето и течният въглерод за растенията.

Ето и нещо интересно, което ми се случи:
Няколко дни преди да пусна големият аквариум бях купил три розови даниота, които престояха не повече от седмица в скаридарника. Там понеже имам и малки скариди в началото не обърнах внимание, но впоследствие се оказа, че имам и пет малки розови даниота, които вече са над сантиметър. Природата си знае работата.

schveda

Здравейте, искам да засиля малко циркулацията  в 60-литровият аквариум,та се чудя как ще е по-удачно: да добавя още един малък филтър или да купя нов по-мощен?

baygry

Не знам защо искаш да я засилиш,аквариума изглежда добре.И двата варианта стават,както и малък канистър( по- добрия вариант,според мен).
Ако сложиш по- мощен вътрешен,ще имаш по голям ток на водата,но не особено голяма разлика в обема на медията.
С два ще има повече медия и две раздвижващи точки,което е ок,но губиш място вътре в аквариума.
Общо взето, само ти може да си прецениш за твоя си аквариум.Зависи какъв ефект търсиш..

schveda

Целта ми е по-добра филтрация,защото флората и фауната доста се разрастна.Дебита на филтъра пада доста бързо и се налага често да се чисти.
Ще разгледам по магазините какво ще ми предложат.Благодаря за съветите.

asito

Ми щом търсиш по-добра филтрация-гледай за външен филтър.

cardin

Може да сложиш и външен окачваем филтър hang on, поне няма да заема място вътре в аквариума.

schveda

В крайна сметка купих едно малко филтърче sussun hj 311b с възможност за регулиране на дебита.Само малко ме притеснява това, че има една малка касета с активен въглен и се чудя дали да не я махна или да я напълня с някаква вата.

Изпратено от моят HUAWEI CUN-L01 с помощта на Tapatalk


panko1977

Махай въглена и сложи керамика или вата.

Similar topics (5)

54628

Публикации: 1
Прегледи: 1919

52682

Публикации: 3
Прегледи: 2447

52432

Публикации: 19
Прегледи: 7915

58406

Публикации: 20
Прегледи: 5954

50252

Публикации: 17
Прегледи: 6826