• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет при оборудването на аквариум 200л

Започната от jorkata04, 25.03.2019 17:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jorkata04

Здравейте, нов съм във форума и в начинанието.

До момента имахме 10л аквариум, в него вече 1 година остана жива само 1 златна рибка и 1 неонка. Имах 3 златни, но явно е било доста тясно и се споминаха (всичко беше по идея на малкия, да му направим изненада за 1 юни, и точно 3 дни му беше радостта и до там), тъй като искам да си запазя златната рибка, след като оцеля цяла година, реших да купя нов по голям аквариум.

Вчера закупих от ОЛХ 200л аквариум на добра цена, с дебелина на стъклото 1см.Имаше горен капак с лум. лампи, но капакът беше под всякаква критика, и сега ще правя нов.
Тъй като на старият аквариум нямах нито помпа,нито филтър, нищо, сега искам да си ги направя нещата като хората. В комплекта като го купих имаше нагревател и термометър, които ще използвам. Има помпа, която работи и не знам дали ще ми трябва. След цял ден ровене в интернет, се спрях на филтър EHEIM Classic 250 Plus Media (от емаг). Ще ми бъде ли достатъчен за обем от 200л (реално мисля, че ще са 170-180л) и нужно ли е да слагам и помпата или този филтър си е с помпа?

Отворен съм за всякакви предложения, тъй като не съм на Ти с тези неща, но бюджета за сега ми е горе долу около 160-200лв за филтър, защото предстои и покупка на още рибки, растения и декорация.

Следващият етап са Рибките и Растенията и съвместимостта между тях, но това ще бъде след като подготвя аквариума с филтри и там всички необходими неща за започване на работа.

Благодаря!

Smelly fish

А какво им е на SunSun HW-302A или HW-504A доста хора ги ползват и дебита е по- голям уж.  *dontknow*

jorkata04

Цитат на: Smelly fish - 25.03.2019 19:59
А какво им е на SunSun HW-302A или HW-504A доста хора ги ползват и дебита е по- голям уж.  *dontknow*

Нямам представа какво им е колега. Нужно ли е да слагам и помпа или това си е достатъчно?

По това което четох по форумите, се спрях на този EHEIM250 (въпреки, че е малко скъпичък).

Надявам се и колеги с 200л или подобен литраж аквариуми да дадат съвети.

Благодаря!


Smelly fish

Ами за помпата ще чуеш различни мнения и ще се объркаш. Аз минах два периода- 1 година и половина примерно допълнителен вътрешен филтър с пускане на въздух от маркучето към него, после половин година с аераторна помпа за въздух с дунапрен, сега от около месец и половина съм без никакви вътрешни филтри. Да ти кажа не виждам разлика. Ако почне да мре рибата сигурно ще върна аератора, защото в разни форуми руснаците съветват да имаш аераторна помпа, не вътрешен филтър с пуснат въздух. Недостатък на вътрения филтър според мен е, че като пуснеш въздуха през него започват да летят балончета из целия аквариум и на мен не ми седи добре гледката, отделно потока от него плюс потока от външния филтър прави центрофуга и рибите се чудят накъде да поемат (да обръщаш потоците един срещу друг или към стъклото НЕ е оферта). Аератора бръмчи яко и така.
   Тук във форума всеки ще ти каже, че щом имаш външен филтър който раздвижва повърхността на водата тя се обогатява с кислород. Има една малка група обаче, която ще ти каже, че ако имаш много растения и нямаш аерация през нощта растенията ще ти изядат кислорода на рибите. И така страшна обърквация. Аз пък бих те посъветвал ако имаш аераторна помпа пускай я заедно с външния филтър, ако пък нямаш засега не купувай. Виж как ще се чувстват рибите първите месеци, а помпа за 20-30 лв., че и по- малко можеш да си купиш винаги.

Публикациите са слети: 25.03.2019 21:25

Опа, сега видях, че имаш помпа, та ако не те дразни, че бръмчи много или че ще се виждат маркучи, дунапрени и т.н. си я сложи. Аз имам двама колеги не ползват аератор, затова реших и аз да махна за пробата. Само на външния филтър съм и в стаята е тишина  *YAHOO*

wire

Sunsun hw303a + отделно филтърна медия за общо 200лв са най-приемливо решение. Имах 302, бях доволен. Все още работеше и не течеше за тест от около седмица, след като повече от година беше спрян.
Имай предвид, че златна рибка не е съвместима с много риби и растения.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

nicco

Този ехайм е малък.На 200л. имам сун сун 304-2000л/ч и 12л. обем на кофата и се замислям и за вътрешен.Това за цихлиди,ако е за неонки сигурно и 1000л/ч ще е достатъчно.Много зависи какви и колко риби ще се гледат.Друг вариант е вътрешен съмп,но това е друга тема.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

kstoilov

Подкрепям nicco, че Eheim 250 сигурно ще е малък за 200 л.
Аз имам такъв за 126 л, но като махнем грунда, водата е около 100 л сигурно. При мен е ОК, като качество е супер, но има само 2 кошници за медия. Освен това от фабричната медия ползвах само Substrat Pro (керамиката), като пластмасовите топчета въобще не слагах, а купих друга керамика. Ползвам го вече втора година без проблем, тих е, като дебит за мен е ОК, дори с префилтър.
По книга го дават около 900 л/ч, т.е. ще имаш около 4 кратен обмен за час, а по форумите препоръчват 8-10 кратен, като разбира се отчиташ и какво ще гледаш в аквариума. Дори модела 600 го дават 1250 л/ч - но важдното е, че тези стойности са относително реални за Eheim.
За SunSun нямам опит, трябва да видиш другите отзиви. Ако са надеждни, тихи и проверени за по-продължителен период, не виждам проблем.
Ако сега си купувам външен филтър, ще взема само филтър без медия, а медия ще си купя отделно. Аз поглеждам и по западни сайтове, където има доста сносни цени на външни филтри. Трябва да имаш предвид, че филтъра е доста сериозна част от инвестицията, но определено се отплаща. За бюджет около 200 лв подходящ Eheim няма да намериш.

jorkata04

Благодаря Колеги!

Като чета, може би, ще се насоча към Сън Сън, който ми предложиха колегите по-горе, тъй като за момента 200лв ми е макса за филтър, а пък занапред ще му мислим. Може ли да ми помогнете при избора с медия(или там както му казвате) за филтъра. Кои ще е най-подходящо.

Като за начало, няма да пълня аквариума с много риби. Ще си запазя златната(защото направи 1 година,и не ми се разделя), мисля да взема 10 неонки да обикалят. Обаче не знам, кои ще се най-подходящи да живеят заедно със златната. Моля за съвети.

Честно казано, още не съм решил какви рибки да гледам. В моя град нямаме голям избор, а не знам как стоят нещата ако поръчам по интернет, как ще бъде с куриера. Ще има ли проблем за рибките, които ще се транспортират?

Мисля и да добавя някое растение, за украса. Не искам да го препълвам с растения, може би 2-3 в краищата и в средата. Искам малко по изчистено да е, не препълнено.

Приемам всякакви съвети, тъй като, сега навлизам, а и малкия ще ме изяде, докато не го направя.

Ето и снимка на аквариума, който чака да бъде оборудван и пуснат в действие.







Публикациите са слети: 26.03.2019г 17:05ч

Колеги, намерих от многото ровене в интернет един сайт, който е Германски, по това което пише. Сайтът е aquaristic . net, някой от вас пазарувал ли е от там, ако може да даде мнение.
Тъй като гледам, филтрите на Ехейм са доста по евтини и Eheim classic 350 излиза около 67euro или класик 600 - около 80-90euro май беше, което е доста добра цена. Какво мислите ?

kstoilov

Здравей,
На този сайт гледам и аз, и изглежда добре.
Но не съм купувал нищо оттам досега, ще е интересно, ако някой е поръчвал.

Similar topics (5)

50533

Публикации: 4
Прегледи: 2492

56403

Публикации: 3
Прегледи: 2198

59252

Публикации: 62
Прегледи: 15664

39212

Публикации: 9
Прегледи: 7694

54523

Публикации: 8
Прегледи: 3360