• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 19:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибки за нов аква и питане за транспорта им

Започната от vlad.enev, 26.12.2016 15:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vlad.enev

Здравейте. Наскоро стартирахнов аквариум 60х30х40, т.е. около 70л. Моля ви за сьвет какви и колкк рибки да сложа. Приятелката ми много харесва скалариите, така че задьлжително ще има 2. А за моят кеф ще се грижат 2 трихогастера. Мисля си покрай тях да шават и неони, данио и гупи (за цвят).
Та имам 2 вьпроса:
- според този размер акваариум кьм каква бройка от дребосьците да се насоча, без да пренаселвам.
- сега сьм в София и мисля като трьгвам кьм Шумен да си купя рибки от тук. Ще издьржат ли 4 часа в пликче/транспорт.
Благодаря предварително.
П.с. това е моят аква за сега


pietrokaja

Здравей.Скалариите и трихогастерите стават големи.В началото когато ги вземаш от магазина ще са добре,но след 4-5месеца ще искат по-голям съд.Красотата на скалариите е в тяхната статичност,за да станат големи си изискват пространство в пасаж от четири до шест екземпляра.Ако пък се получи и двойка м/у тях когато хвърлят хайвер всички други риби ще бъдат събрани на"кълбо"в другият край на аквариума ти.
За транспорта като кажеш,че ще ги носиш към друг град ще ти ги сложат в по-плътна найлонова торба с кислород.Аз съм купувал от Пловдив до Сливен без да съм имал проблем.

Caxapa

Зимно време е малко рисковано да се пренасят рибки на по-голямо разстояние предвид  температурите. По принцип се пренасят в термо кутии или с стиропорени  такива добре опаковани с термо пакети около тях за да им е топло. Скалариите са топлолюбиви рибки а и Трихогастерите също. Оптималната температура за тях е 28°C. Колегата е казал вече, че изискванията са доста по-големи аквариуми за такива рибки.  За останалите обитатели бъди сигурен, че с времето ще поизчезнат като започнат да растат и Скалариите.

vanko77777

Цитат на: Caxapa - 27.12.2016 06:29
Зимно време е малко рисковано да се пренасят рибки на по-голямо разстояние предвид  температурите. По принцип се пренасят в термо кутии или с стиропорени  такива добре опаковани с термо пакети около тях за да им е топло. Скалариите са топлолюбиви рибки а и Трихогастерите също. Оптималната температура за тях е 28°C. Колегата е казал вече, че изискванията са доста по-големи аквариуми за такива рибки.  За останалите обитатели бъди сигурен, че с времето ще поизчезнат като започнат да растат и Скалариите.


+1
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

vlad.enev

Транспорта не ме притеснява, защото сьм с кола и температурата ще е контролируема.
За скалариите ми е ясно, че стават много големи (преди години имах 2 големи като капачки от буркани). Тогава може ли да ми помогнете с избора на риби, като се има в предвид, че сме хвьрлили око на данио (в аквариум.бг има ярко зелени и розови),гупи и неони. Иска ми се да има 2-4 малко по-едри и пьстри риби. И около каква бройка да са оптимално за 70л аквариум.

tetra

 През зимата съм пренисъл многократно по 15 ненонки от Германия, като съм пътувал с автобус, до България повече от 30 часа без проблем. Използвал съм пластмасови кутии по 1 L, от ягуарт - кисело мляко пълни догоре, с  поставяне на хапчета за кислород предназначени за външни басейни. На тъмно рибките заспиват и използват минимално количества кислород, а хапчето обогатява водата с нужното количество кислород. Редовно съм пренесъл с кола рибки в три литрови буркани безпроблемно 4 часа. Никога не съм използвал найлонови кесии както се твърди във всички акваристични сайтове.  *dontknow*

karadaliev

Здравей vlad.enev, аз съм от Шумен също - специално скаларии освен ако не търсиш някакви особено специфични няма никакъв смисъл да ги носиш от София - тук има. Реално малки скаларии и трихогастери се намират лесно навсякъде, същото важи за неонките и даниотата, така че нито един от тези видове няма логика да рискуваш да ги пренасяш.

Иначе аз също съм особено голям фен на скалариите и когато направих моя аквариум (120л) логично взех 6 такива - е за една година пораснаха към 12см всяка (което далеч не им е максималният размер) и аквариума рязко им отесня и започнаха да се стресират. В крайна сметка се наложи да ги махна всичките, дори не успях една двойка да си оставя, защото височината на водният стълб просто не ми стигна когато започнаха още повече да порастват.

По този повод реално имаш два избора:
1. Вземаш си няколко малки скаларии и малки трихогастера заедно с 2-3 даниота и 5-6 неона, но отсега знаеш, че ще се наложи и скалариите и трихогастерите да ги подариш на някого или да ги върнеш в магазина когато порастнат - защото нито един от тея видове има начин да се гледа в 70л, стават твърде големи.
2. Вземаш само видове, които няма да порастнат много, примерно малко повече от даниотата и неоните или още 1-2 два вида тетри. Ако харесваш пък барбуси то има видове, които са красиви и не стават големи също - само за тях имай предвид, че не се разбирай (тоест гонят много) голяма част от по-бавните тетри.

vlad.enev

И кой магазин имаш в предвид в Шумен? В РУМа дето не са си чистили аквариумите от 1 година и всичко е зеленясало? или на центьра, зад Бумеранга, кьдето аквариумите са болни и имат само гупи..... за*би. Само чичо Гошо (срещу седмиците) има малко по-голямо разнообразие... темата се отклони.

Та до тук разбрах, че няма да еприблем транспорта (ако са на постоянна температура, на тьмно и с достатьчно кислород).
Да не се хвьрлям на скаларии.
Благодаря на всички.
Гледах едни x.... variatus (приличат на молинези). От тяхното семейство ли са и спогаждат ли се с гупи.

tetra

Пропуснах още едно много важно правило при пренисане на рибките. Няколко дни преди  не трабва да им се дава храна, за да не замърсяват водата. Това особено важи при внисането им от вън, който продължава дълго. Когато имаш на разположение собствен автомобил, просто източваш водата на около 10 сантиметра и рибите си оставят вътре.

karadaliev

Цитат на: vlad.enev - 28.12.2016 09:21
И кой магазин имаш в предвид в Шумен?

Наистина малко встрани от темата, но е добре да се каже (колкото и да е тъжно), че имам предвид именно магазинът на Гошо - който в момента е практически единственият, където има някакво разнообразие и малко по-поддържани аквариуми.

vlad.enev

Вече плуват 6 неона, 4 разбори, 2 рамирези, 1 бета (мъжка) и 1 анциструс. Всички се радват на новия си дом - 70л ( и че не са нагъчкани като в магазина). Само един от неоните яко гони другите неони и се чудя дали е на зле или не. Според вас дали мога да добавя 2 съклени сомчета, че много ме радват принципно.

timeshoy

Имам съмнения, че бетата няма да се погажда с рамирезитата. Поне при мен беше така. Надявам се, че не си пуснал всички риби наведнъж.

vlad.enev

На веднъж ги пусхан. Бетата и рамирезките не се поглеждат даже. 5ти ден съжителстват.

Caxapa

В магазина по презумпция са уж за кратко и поради това са така "нагъчкани" в толкова малко пространство. А сега  с пускането наведнъж на рибите  се очакват проблеми. Започни често малки смени на вода а не както е по план 30% на седмица.  Така ще избегнеш евентуалните проблеми които не са никак приятни.

vlad.enev

Какви проблеми визираш? BTW аквариума го "стартирах" 20тина дена преди да пусна рибките. И до сега винаги съм му сменял водата през 5-7 дни и мисля така да си продължа.

Similar topics (5)

54576

Публикации: 22
Прегледи: 6740

58190

Публикации: 15
Прегледи: 5535

52228

Публикации: 4
Прегледи: 3013

58995

Публикации: 1
Прегледи: 1896

49768

Публикации: 4
Прегледи: 2945