• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проект - аквариум за скаларии

Започната от ivo.ivanchev, 03.09.2014 15:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivo.ivanchev

Здравейте колеги,

Занимавам се с акваристика от 8 години, като опитът ми е с аквариум 40 литра. Доста често влизам във форума, за да се развличам и отпускам, докато чета. Решил съм да се пусна в по-дълбоки води и бих се радвал с ваша помощ и съвети да изградим един страхотен аквариум. Мисля да го оформя като дневник, за да може да бъде полезно за мен, а и за други съфорумници. Това, с което разполагам, е много мерак и аквариум с параметри 100х40х93 см височина- 372 литра бруто. 
Последователността на следващите стъпки е:
- изпратил съм запитвания за изработка на метална стойка, шкаф и комбинация от двете,
- избор и изработка на капак с подходящо осветление,
- избор на подходящ външен филтър и нагревател,
- Декорация и аранжиране,
- Избор на подходящ вид, бройка, както и съжителство с други риби.

Идеята ми е нещата да станат последователно, тъй като съм ограничен откъм време и отделяне на допълнителни пари. В последствие ще напиша на какво съм се спрял и бих се радвал на вашите съвети и градивна критика.



skorpi_zoo

С тоя размер ще ти трябва и водолазен костюм. :-D
Сега сериозно не бих направил аквариум по висок от 60-65 см. висок,даже 65 е много . Почистването от тия сантиметри на горе е мнооого трудно и си направи хубаво сметката,после да не съжаляваш.
Ако го хвана тоя Мърфи...

Penta

Цитат на: skorpi_zoo - 03.09.2014 15:59
С тоя размер ще ти трябва и водолазен костюм. :-D
Сега сериозно не бих направил аквариум по висок от 60-65 см. висок,даже 65 е много . Почистването от тия сантиметри на горе е мнооого трудно и си направи хубаво сметката,после да не съжаляваш.

Пък и рибите рядко плуват вертикално, полезния обем ще е много по-малко. Излишно е .

mario_gg

Аз съм с 300 литра и скаларий.
Както казват майсторите 60 + е ужасно трудно за поддръжка.Моя е 60см и пак ми е трудно.Най големия ми съвет като за начало е ..... внимавай с нивелацията , нивелиране на високи съдове върху малка площ и ламинат е ужас.Трябваха ми 5 часа да стигна до денивелация под 1см , паркета подаваше с няколко милиметра на всеки 50 литра вода от различни посоки .Накрая бях толкова смазан че заспах на пода до напълнения аквариум , както и да е не го прави по висок от 60см в никакъв случаи.

ivo.ivanchev

Аквариума е безплатен и нямах избор относно параметрите. За късмет подът е мокет върху плоча и не мисля, че ще има проблеми с нивелацията. Относно чистенето е добър въпрос  :-|

А мислите ли, че тези параметри са подходящи са скаларии.  *DRINK*

a__andreew

Здравей колега, моя аквариум е д136/ш51/в72 и гледам 11 скаларий, малко неонки :)  За чистене стъпвам върху столче и така сифонирам грунда. За комбинация с риби аз опитах скаларий с рейнболки и се получи добре. Според мен нямаше борби и напрежение макар ренболките да бяха Меланотения боесемани и Глазолепис.

_Kirilov

Както във всяка една една тема за висок аквариум съм отговарял - ще го направя и в тази.
Има ли желание има и начин !
Аквариума не се преаранжира . За сифониране (което аз не съм го правил от както съм стартирал аквата) може да си направи доста приспособления . За вадене и слагане на някакви малки неща има щипки за соленоводни аквариуми по над метър.

А евентуално ако искаш да го преаранжираш източваш половината вода тогава бъркаш , като предполагам ще трябва до кръста да си в него .

Но по-интересното ми е на тази височина от какво стъкло е ?
По не писаните стандарти над 60 е препоръчително стъклото да е 12 над 70см-15мм и нагоре , а в повечето сл учаи го правят директно от 19  *CRAZY*

Успех ;)

ivo.ivanchev

Петък го взимам аквариума, ще видим какво е стъклото и ще кача снимка  *DRINK*

ivo.ivanchev

Привети,

Написах си всичко и цъкнах Delete, та сега отново  :-D
Аквариумът се оказа 100х48х72 височна, 10 мм стъкло, като тази височина май е по-удачна. Грубо по мои сметки излиза 300 литра вода чисто. Вече се сдобих със шкаф, кварцов пясък 3-5 мм от q-sands в Горубляне и канистър втора употреба - 1200л/ч, 15 литра кофа и 4 касети(небезизвестната марка Kitz 304 :-D, в интернет видях, че се подвизава още и като Jebao и Aqua Nova). Не тече, що годе безшумен е. Дали дебита ще бъде достатъчен за този обем, тъй като водния стълб е някъде около метър. По принцип имам и наличен вътрешен Serafil 60 - 380л/ч и мога да използвам, ако е нужно.
Прилагам снимки на пълнежите, с които си дойде канистъра:
https://www.dropbox.com/sh/t8kaq6mi5va71v7/AADThrJCwfXqayZld8ywrA4Ga?dl=0

Керамиката ми изглежда доста "изхабена" и мисля да я сменя. В главата ми се върти следната подредба от долу нагоре: 1. Едропореста гъба, 2. Пластмасовите топчета от снимката (Видях, че се водят някакви биотопчета, мисля да си ги ползвам), 3. и 4. Керамика. Доколкото четох из темите, активен въглен няма да ми е нужен.

След 2 седмици почвам сглобяването и ще кача снимки.
Колеги, ако не съм на правилния път, моля за коментар  *DRINK*

Наздраве!

niki_o

Първата кошница трябва да е керамика да разбива струята след това гъба и топчетата.Каквото сложиш от пристигналото с канистъра го залеи първо с гореща вода,че знаели се.Иначе сериозен аквариум се оформя *DRINK*

stefans

Привет ! От снимките на кошниците се вижда, че някои от тях са много "рехаво" запълнени с керамика. Трябва да си набавиш още. Освен това прочети из нета /има много писано по въпроса/ -има различни видове керамични пълнежи, с различни качества.

ivo.ivanchev

Защо да се заливат с гореща вода? Заради бактерии и разни други микроорганизми ли.

niki_o


ivo.ivanchev

Здравейте драги съфорумници,

След дълги перипетии, наводнение и разделяне с жената (едното няма нищо общо с другото)  :-D, аквариумът вече функционира от 10 дни. Рибките ги пуснах вчера. Този филтър Kitz, който си взех за 70 лева ми излезна доста "солен" и си купих Eheim Experince 350 - 1050л/час. След двудневна нивелация върху паркета, поддаване, пълнене и празнене, отклонението е около 3 милиметра, надявам се да е ок..

Рибки:  8 скаларии(три от тях се оказаха дефектни-несъразмерни плавници, изпъкнали очи), 5 боции (малко се поизсилих с тях, след време ще им стане тясно може би), 1 САЕ, 4 анцитруса, двойка рамирези. Обмислям след нова година да си взема и двойка бисерени трихогастери, двойка апистограми какаду и пасаж стъклена или лимонена тетра.
Температура  28 градуса.
Храна Тетра Дискус, Сера Спирулина таблетки и замразен тубифекс (оказа, че цапа невероятно много и след хранене сифонирам водата). Рибките ги гледах месец в по-малък аквариум без осветление и декорация и им направих им домашна храна от телешко сърце, бяла риба, жълтък, чесън и желатин, както пишеше в една тема за дискуси, но нещо й се мръщят.
Осветление 4 пури х 18W, Първите 10 дни светеше по 6 часа, от днес по 8 часа.
Растения Анибиас, Пистия, Ехинодорус, Хигрофила, Гиганстска и малка криптокорина, микрозорум (засега си седи до тръбата за мръсна вода незасадено, като ми дойде музата ще ги закача по корените). Сложих им таблетки Крипто нещо си в корените. В Пазарджик намерих гигантска валиснерия за 2,5 лв и ще си взема няколко бройки следващия път като си ходя.
Грунд 2 чувала х 25 кг кварц 3-5 мм(както пише по другите теми  *DRINK*) от Горубляне, излезна ми 15 лв  :-) .  Реално сложих около 30 кг. То беше едно промиване...  :-D
Чистене От както е стартиран сменям всеки ден 20 литра вода, гледам да престоява поне 24 часа, с нагревател в тубите приблизително я загрявам на същата температура, добавям и Sera Aquatan за стабилизиране на водата- не знам дали има някакъв смисъл от него честно казано.

Ще се радвам на критики или съвети, ако не съм на правилния път
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2F74suu7rql%2F2014_12_07_18_13_53.jpg&hash=a86a064df0c8bffa79a8b9508f3c536d30ad3d3e

Caxapa

Добре става но не си ли избързал с рибите? Толкова мно наведнъж ще стане  "олеле" с натрупване на амоняк. Височината е малко множко но дано имаш дълги ръце за да бъркаш безпроблем до дъното.

ivo.ivanchev

Избързах, но пуст мерак. Трябва да прочета малко за амоняка, че не съм запознат. Имаш предвид да не вкарвам по много наведнъж, а поетапно ли. Широката част на сифона е дълга, но пак поне 10 см се налага да бъркам.

Similar topics (5)

50797

Публикации: 16
Прегледи: 6009

39212

Публикации: 9
Прегледи: 7681

55021

Публикации: 49
Прегледи: 12159

57573

Публикации: 6
Прегледи: 2564