• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проект - аквариум за скаларии

Започната от ivo.ivanchev, 03.09.2014 15:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivo.ivanchev

Здравейте колеги,

Занимавам се с акваристика от 8 години, като опитът ми е с аквариум 40 литра. Доста често влизам във форума, за да се развличам и отпускам, докато чета. Решил съм да се пусна в по-дълбоки води и бих се радвал с ваша помощ и съвети да изградим един страхотен аквариум. Мисля да го оформя като дневник, за да може да бъде полезно за мен, а и за други съфорумници. Това, с което разполагам, е много мерак и аквариум с параметри 100х40х93 см височина- 372 литра бруто. 
Последователността на следващите стъпки е:
- изпратил съм запитвания за изработка на метална стойка, шкаф и комбинация от двете,
- избор и изработка на капак с подходящо осветление,
- избор на подходящ външен филтър и нагревател,
- Декорация и аранжиране,
- Избор на подходящ вид, бройка, както и съжителство с други риби.

Идеята ми е нещата да станат последователно, тъй като съм ограничен откъм време и отделяне на допълнителни пари. В последствие ще напиша на какво съм се спрял и бих се радвал на вашите съвети и градивна критика.



skorpi_zoo

С тоя размер ще ти трябва и водолазен костюм. :-D
Сега сериозно не бих направил аквариум по висок от 60-65 см. висок,даже 65 е много . Почистването от тия сантиметри на горе е мнооого трудно и си направи хубаво сметката,после да не съжаляваш.
Ако го хвана тоя Мърфи...

Penta

Цитат на: skorpi_zoo - 03.09.2014 15:59
С тоя размер ще ти трябва и водолазен костюм. :-D
Сега сериозно не бих направил аквариум по висок от 60-65 см. висок,даже 65 е много . Почистването от тия сантиметри на горе е мнооого трудно и си направи хубаво сметката,после да не съжаляваш.

Пък и рибите рядко плуват вертикално, полезния обем ще е много по-малко. Излишно е .

mario_gg

Аз съм с 300 литра и скаларий.
Както казват майсторите 60 + е ужасно трудно за поддръжка.Моя е 60см и пак ми е трудно.Най големия ми съвет като за начало е ..... внимавай с нивелацията , нивелиране на високи съдове върху малка площ и ламинат е ужас.Трябваха ми 5 часа да стигна до денивелация под 1см , паркета подаваше с няколко милиметра на всеки 50 литра вода от различни посоки .Накрая бях толкова смазан че заспах на пода до напълнения аквариум , както и да е не го прави по висок от 60см в никакъв случаи.

ivo.ivanchev

Аквариума е безплатен и нямах избор относно параметрите. За късмет подът е мокет върху плоча и не мисля, че ще има проблеми с нивелацията. Относно чистенето е добър въпрос  :-|

А мислите ли, че тези параметри са подходящи са скаларии.  *DRINK*

a__andreew

Здравей колега, моя аквариум е д136/ш51/в72 и гледам 11 скаларий, малко неонки :)  За чистене стъпвам върху столче и така сифонирам грунда. За комбинация с риби аз опитах скаларий с рейнболки и се получи добре. Според мен нямаше борби и напрежение макар ренболките да бяха Меланотения боесемани и Глазолепис.

_Kirilov

Както във всяка една една тема за висок аквариум съм отговарял - ще го направя и в тази.
Има ли желание има и начин !
Аквариума не се преаранжира . За сифониране (което аз не съм го правил от както съм стартирал аквата) може да си направи доста приспособления . За вадене и слагане на някакви малки неща има щипки за соленоводни аквариуми по над метър.

А евентуално ако искаш да го преаранжираш източваш половината вода тогава бъркаш , като предполагам ще трябва до кръста да си в него .

Но по-интересното ми е на тази височина от какво стъкло е ?
По не писаните стандарти над 60 е препоръчително стъклото да е 12 над 70см-15мм и нагоре , а в повечето сл учаи го правят директно от 19  *CRAZY*

Успех ;)

ivo.ivanchev

Петък го взимам аквариума, ще видим какво е стъклото и ще кача снимка  *DRINK*

ivo.ivanchev

Привети,

Написах си всичко и цъкнах Delete, та сега отново  :-D
Аквариумът се оказа 100х48х72 височна, 10 мм стъкло, като тази височина май е по-удачна. Грубо по мои сметки излиза 300 литра вода чисто. Вече се сдобих със шкаф, кварцов пясък 3-5 мм от q-sands в Горубляне и канистър втора употреба - 1200л/ч, 15 литра кофа и 4 касети(небезизвестната марка Kitz 304 :-D, в интернет видях, че се подвизава още и като Jebao и Aqua Nova). Не тече, що годе безшумен е. Дали дебита ще бъде достатъчен за този обем, тъй като водния стълб е някъде около метър. По принцип имам и наличен вътрешен Serafil 60 - 380л/ч и мога да използвам, ако е нужно.
Прилагам снимки на пълнежите, с които си дойде канистъра:
https://www.dropbox.com/sh/t8kaq6mi5va71v7/AADThrJCwfXqayZld8ywrA4Ga?dl=0

Керамиката ми изглежда доста "изхабена" и мисля да я сменя. В главата ми се върти следната подредба от долу нагоре: 1. Едропореста гъба, 2. Пластмасовите топчета от снимката (Видях, че се водят някакви биотопчета, мисля да си ги ползвам), 3. и 4. Керамика. Доколкото четох из темите, активен въглен няма да ми е нужен.

След 2 седмици почвам сглобяването и ще кача снимки.
Колеги, ако не съм на правилния път, моля за коментар  *DRINK*

Наздраве!

niki_o

Първата кошница трябва да е керамика да разбива струята след това гъба и топчетата.Каквото сложиш от пристигналото с канистъра го залеи първо с гореща вода,че знаели се.Иначе сериозен аквариум се оформя *DRINK*

stefans

Привет ! От снимките на кошниците се вижда, че някои от тях са много "рехаво" запълнени с керамика. Трябва да си набавиш още. Освен това прочети из нета /има много писано по въпроса/ -има различни видове керамични пълнежи, с различни качества.

ivo.ivanchev

Защо да се заливат с гореща вода? Заради бактерии и разни други микроорганизми ли.

niki_o


ivo.ivanchev

Здравейте драги съфорумници,

След дълги перипетии, наводнение и разделяне с жената (едното няма нищо общо с другото)  :-D, аквариумът вече функционира от 10 дни. Рибките ги пуснах вчера. Този филтър Kitz, който си взех за 70 лева ми излезна доста "солен" и си купих Eheim Experince 350 - 1050л/час. След двудневна нивелация върху паркета, поддаване, пълнене и празнене, отклонението е около 3 милиметра, надявам се да е ок..

Рибки:  8 скаларии(три от тях се оказаха дефектни-несъразмерни плавници, изпъкнали очи), 5 боции (малко се поизсилих с тях, след време ще им стане тясно може би), 1 САЕ, 4 анцитруса, двойка рамирези. Обмислям след нова година да си взема и двойка бисерени трихогастери, двойка апистограми какаду и пасаж стъклена или лимонена тетра.
Температура  28 градуса.
Храна Тетра Дискус, Сера Спирулина таблетки и замразен тубифекс (оказа, че цапа невероятно много и след хранене сифонирам водата). Рибките ги гледах месец в по-малък аквариум без осветление и декорация и им направих им домашна храна от телешко сърце, бяла риба, жълтък, чесън и желатин, както пишеше в една тема за дискуси, но нещо й се мръщят.
Осветление 4 пури х 18W, Първите 10 дни светеше по 6 часа, от днес по 8 часа.
Растения Анибиас, Пистия, Ехинодорус, Хигрофила, Гиганстска и малка криптокорина, микрозорум (засега си седи до тръбата за мръсна вода незасадено, като ми дойде музата ще ги закача по корените). Сложих им таблетки Крипто нещо си в корените. В Пазарджик намерих гигантска валиснерия за 2,5 лв и ще си взема няколко бройки следващия път като си ходя.
Грунд 2 чувала х 25 кг кварц 3-5 мм(както пише по другите теми  *DRINK*) от Горубляне, излезна ми 15 лв  :-) .  Реално сложих около 30 кг. То беше едно промиване...  :-D
Чистене От както е стартиран сменям всеки ден 20 литра вода, гледам да престоява поне 24 часа, с нагревател в тубите приблизително я загрявам на същата температура, добавям и Sera Aquatan за стабилизиране на водата- не знам дали има някакъв смисъл от него честно казано.

Ще се радвам на критики или съвети, ако не съм на правилния път
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.cc%2F74suu7rql%2F2014_12_07_18_13_53.jpg&hash=a86a064df0c8bffa79a8b9508f3c536d30ad3d3e

Caxapa

Добре става но не си ли избързал с рибите? Толкова мно наведнъж ще стане  "олеле" с натрупване на амоняк. Височината е малко множко но дано имаш дълги ръце за да бъркаш безпроблем до дъното.

Similar topics (5)

51983

Публикации: 4
Прегледи: 3164

58073

Започната от A.Mirchev


Публикации: 4
Прегледи: 1989

49008

Публикации: 5
Прегледи: 3701

56037

Публикации: 7
Прегледи: 3450

48768

Публикации: 6
Прегледи: 3416