• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 11:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с новостартиран аквариум.

Започната от blezua, 23.06.2016 22:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

blezua

Здравейте колеги,на 21 юни напълних едно 40литрово аквариумче.Сложих вътрешен филтър Sera fill 60,две пури aquarialand  по 10 вата,грундът е манадо,пуснал съм и ЦО2 с сода и лимонена киселина–по 1 балонче на 2 секунди,а миксера е на ferplast.Сложих един корен от китайска лоза,старателно премит и изварен със сол,засадих растенията и го напълних.Още вчера забелязах едни ужасни налепи(приличат ми на медузи =-O)по корена,мъха и куба–та.А днес вече започнаха да се реят из целия аквариум и има някои,които са дълги по една педя.Какво е това и вредно ли е за аквата?Водата също побеля или по–скоро се замъти.Светя и подавам ЦО2 по 6 часа за сега.10 дни след напълването мисля да започна да торя с тропика.Някой би ли ме посъветвал какво да правя?
Поздрави!








Penta

Медузите са колонии от бактерии, новите корени причиняват това. Рибите биха го изяли, но така или иначе ще изчезнат с времето.
На първо време сменяй редовно по малко вода докато се стабилизират нещата.

Amev

Както пента ти каза , нормални бактерии по корена за нов аквариум , понякога и в стар се появяват , анцитруси и молинезии помагат , другия вариянт е да ги обираш с маркучле при смяната на вода. Не са вредни , просто са грозни ;)

evgeni200

СОе ако подаваш с мая и захар засилват тяхното развитие

blezua

Цо подавам със сода и лимонена киселина,както съм написал.Да не би да е от него?Днеска страшна мътилка,не помня да е имало такова нещо при стартиране на другите ми аквариуми и се появиха някакви налепи и по повърхността на водата.Не е ли още рано за смени на водата?
Поздрави!






_Kirilov

А не е ли рано за подаване на каквото и да е ЦО2 ???
Изчакай една седмица поне да тръгне да се завърти някакъв цикъл и давай. На корена не му се плаши . Докато потъне ще изпуска все  нещо.

blezua

Добре,значи спирам ЦО2,а смени на водата да правя ли и колко часа да светя?

_Kirilov

Сменяй през ден по 5л примерно . Свети не повече от 4-5 часа и спри цо-то. До още 3-4 макс 5 дни трябва да е станал на сълза . Сложи един дамски чорап или някаква вата на филтъра отвън да хване и най-финните мизерийки от грунда. След като се избистри си започни леко с цо-то и всичко останало както и му е реда.

evgeni200

Цитат на: _Kirilov - 24.06.2016 15:13
А не е ли рано за подаване на каквото и да е ЦО2 ???


Защо да е рано?

blezua

Здравейте колеги,мисля че малко се поизбистри аквариумчето,но пък се появи друг проблем–с растенията.Кубата се покри с нещо като паяжина и май започна да загнива,както и Erectusa отзад.Имате ли някакви идеи как мога да се справя с проблема и да ги спася?
Поздрави!






blezua

Аквариумчето се избистри,но растенията започнаха да загниват,дори и мъхът.Сега подавам Цо2 по едно мехурче на две секунди-4 часа и светя по 4 часа,не съм торил още.Какво да правя?

evgeni200

1.Смени всичката вода
2.СО2 да се пуска 2 часа преди да светнат лампите
3.Добави минимални дози макро и микро тор

ivan_252

Не съм много опитен,но аз съм имал подобни проблеми заради торта и co2 преди много време. Мисля, че не е добра идея за туко шо стартиран аквариум. Аз правех така взимам си нещо непретенциозно и бързорастяшо,дето не иска C02 и тор и след като нещата потъръгнат тогава вече тор и co2  и по-капризни растения,иначе риска от тези проблеми е голям.Новиje растения и неща ги измивам в лек разтвор калиев перманганат на розово,растениета за  кратко за да не изгорят.Важно е всичко ново в аквариума да е колкото може стерилно за да не си лепне човек някакъв паразит,пък и всички искаме само полезни микроорагинзми.Ползвай сера нитривек много помага.Корена е добре предварително да се кисне в отделен съд по-дълго време да му се сменя водата/разтвора ,ако не е обработен,твоя е горе-долу.Купувал съм и перфекто обработен корен за 50 лв,още е в мен седя повече от 5 години и не се промени грам.Добре обработения корен би трябвало най-много леко да оцветява водата. Ако имаш налеп по повърхноста може да го обираш с домакинска хартия и също ако монтираш една флейта на филтъра гя ще раздвижи повърхността на водата и ще намали щанса от формирането на налепи.

fish lover 2005

Извинете, че пиша тук! Знам, че не му е мястото, но е най-новият форум, който намерих, а имам проблем и смятам, че тук има по-голяма вероятност някой да ми помогне. Моля да ми кажете, какво трябва да направя, за да напиша нов форум! Имам проблем с рибите, регистрирах се на скоро и незнам къде какво мога да напиша. БЛАГОДАРЯ предварително за помощта! *privet* *thanks

yasenst

Здравей. В началната страница на форума, има различни раздели. Един от тях е проблеми. В него има подраздели. Влизаш в подраздела, който е свързан с твоя проблем и намираш бутона за създаване на тема. Там описваш проблема си. В подраздел болести има една бланка, която доста ще помогне на хората тук, да се ориентират какво точно се случва. Успех :-)

Similar topics (5)

59994

Публикации: 47
Прегледи: 5735

51983

Публикации: 4
Прегледи: 3164

58108

Публикации: 16
Прегледи: 5619

49205

Започната от Йети


Публикации: 53
Прегледи: 18673

56119

Публикации: 2
Прегледи: 2260