• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръки за съвместно съжителстване в сладководен аквариум

Започната от krasigogo, 01.09.2016 13:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

krasigogo

Здравейте, отдавна следя форума за хобито ни. През годините винаги съм имал аквариуми, като последната сериозна раздяла бе преди 15-16 лета, след като наследникът, на заветната прохождаща възраст реши че стойката на аквариумите е невероятно място за игра. Създадената вълна в 200+ литров аквариум не бе регистрирана от обитателите му, но цунамито бе регистрирано от майката закрилница и зоната бе забранена за прохождащи млекопитаещи до евакуацията на цялото оборудване. Последствията са ясни - скоростна раздяла със акваристиката за момента. Сега по темата. Преди месец стартирах 100 литров "Cayman" не ползван от колега дълго време. Субстрата е комбинация от малко обработен тор от калифорнийски червей и кварцов пясък 4-5мм. Планирал съм  и направа на глинени топчета (намерил съм място край река Дунав с глина, но трябва да спадне нивото малко на водата за да стигна безопасно) като добавя малко количество "Кристанол" (засега имам кафяв). Имам 12-13 вида растения които съм купувал от колеги от форума, посадени и добре развиващи се, добавям и CO2 (засега с мая), Профито, N:P и K. Не съм мерил показатели, но смятам че азотният цикъл се е завъртял (за старт ползвах гъба от друг аквариум) и водата е нормална за последващо заселване с обитатели. Основният въпрос е дали подобна комбинация ще издържи, бе да има жертви от тях. Идеята ми е да пусна малко скариди Neocaridina, 3-4 броя Loricaria red, имам малко охлюва и смятах да взема 1 чифт Крибензиси (как ли ще го понесат скаридите). За средните и високи води за момента не съм решил, но мисълта за Лабиринтовите - Перлен трихогастър или Колизии е добра. Моля за препоръки за промяна на видовете така, че да запазя скаридките, да има с какво да чистя Планорбисите и да има страхотната хармония на Лабиринтовите.
Три пъти режа и все късо ....

krasigogo

Е като не успях да разприказвам знаещите от форума та реших да повикам на помощ неволята. За момента ситуацията е следната - скаридки Neocaridina heteropoda var. Black Sakura от gebo777 - страхотна коректност и отзивчивост, от магазина на "Аквамания", бул. Сливница no.73 във Варна си взех Paracheirodon аxelrodi (червен неон) - 8 броя (за съжаление вероятно от транспорта не оцеляха 2 броя), 3 чифта Poecilia wingei (Гупа Ендлер) - много ефектни мъжки екземпляри (с доста пазарлък ми ги даде консултанта), 4 броя Celestichthys margaritatus (Микроразбора галакси), и 2 броя от рода на Лорикариите, но до момента не намирам името им - консултанта спомена за риба котва  =-O (това не е проблем за момента). Обслужването в магазина бе на прилично ниво като човека се опитваше да ми угоди, но и не искаше да подава повече инфо от минимума.
Населих аквата и до момента нещата се развиват нормално като съжителство, с отметката че Микроразборите често се заглеждат след скаридите и се опасявам че при евентуално поколение ще си спретнат изменение в менюто, което ще ги транспортира автоматично в друг аквариум.
Как смятате ще се разберат ли галакситата с скаридите ?     
Три пъти режа и все късо ....

Amev

С галакситата няма да има проблем , но неоните  ще хрупат малки като солети ...

Similar topics (5)

53116

Публикации: 29
Прегледи: 12473

59338

Публикации: 8
Прегледи: 3388

51269

Започната от kokoqn4o


Публикации: 1
Прегледи: 1770

57395

Публикации: 4
Прегледи: 2718

48227

Публикации: 6
Прегледи: 4567