• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръки за аквариум 200л

Започната от pachoo, 17.09.2017 10:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте, дойде време след 3 години застой да си стартирам стария аквариум в новия дом. Това ще му бъде последното местене и за това искам да направя нещо по дълготрайно, но тук ще се допитам и до вашите съвети.

  Преди в този аквариум гледах доста растения и всякакъв вид малки рибки. Даниота, бети, гупи, хелери, молинезии, неонки и тн. Общо взето целта беше много зеленина и живот да кипи :D.

  Сега обмислям 2 варианта:
Дискуси с бавнорастящи растения, тук повече ме притеснява, че аквата е малка и дискусите може и да се мъчат в това разтояние.
Другия ми вариант е пак да го направя с много растения и 2-3 вида пасажни рибки. Но тук ме притеснява, че трябва да сложа и ЦО система, а там ми е малко табу с направата й.

За сега повече си мисля за втория вариант, поради простата причина, че се изискват по-малко грижи от дискусите, а аз през седмицата общо взето нямам много време да се грижа за тях.
Иначе аквата е с размери 100/45/45 имам канистър атман 3331 мисля че беше модела, като вероятно ще трябва да сменя кошниците с филтрациите, защото 3 години седят на сухо. За дъно още не съм решил на 100%, но старата ми аква беше с много добре измит пясък от Фичоза(плаж до Варна) и растенията вървяха страхотно. За осветление вероятно ще са луминисцентни пури 2 на 4600к и 2 на силвания гролукс.

Това е за сега което се сещам. С каквото може помагайте на къде да насоча аквариума и всякакви съвети ще са ми от полза, защото доста неща съм позабравил, но да гледаш рибки си е краста   :-D

a__andreew

Здравейте, за направата на красив аквариум не е необходимо задължително цо2 система, но помага. Има различни растения, които могат да се гледат без цо2 и могат да се получат уникални подводни картини. За растителен аквариум си трябва подхранващ грунд и виж какво ще ти струва на пазара това. Има тема как да си направим сами подхранващ грунд за растителен аквариум потърси я. Според мен морския пясък за растения не вариант.  Керамиката, която сте ползвали може да се ползва със обработка. Разгледай аквариумите в ютуб примерно и виж какво растения се ползват и да ли може да ги намериш във Варна.

pachoo

А някой може ли да ми каже как се прави този грунд или да ми даде линк, защото търсих в търсачката, но без успех.

a__andreew

Здравейте погледнете това :http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/grund-v-nature-aquarium-57420/
В търговската мрежа се продават готови субстрати , които са хубави и цените са им височки за българина. Има промоции на субстрати в емага и излизат на добри пари. Важно е да знаете какво искате да се получи, като акваскейп и тогава вече ще е по лесно.

pachoo

Значи като начало май субстрата ще е големия филм. Не знам едно време как са ми вървели така растенията, но там си е цяла наука. Така или иначе лека полека ще го правя и не мисля да бързам ще пообикалям магазините във Варна, за да направя дъното както трябва. Не вярвам, че ще намеря субстрат на Ада тук в града, но поне ще гледам да се доближа до него.

a__andreew

Хи, всъщност от Варна съм купувал профито субстрат преди години. Не помня адреса, но имаше хубав магазин и с доста риби и растения. Сега погледнах бгмапс ул. Цар Петър ако магазина там е хубаво да се види какво има.

Публикациите са слети: 18.09.2017 20:51

Сега се порових по обстойно в Гугъл стрийт и магазина сф казва Аква мания

pachoo

Знам го магазина, там мислех и аз да ходя първо....

pachoo

Искам първо да благодаря на колегата a_andreew за помощта. Грунда е на 80% закупен от Акваманията във Варна. 2 кофи продак подхранващ грунд и около 8кг. лава(74лв). Остана вече последния слой, който ми казаха за растителен аквариум, че е най-добре да се сложи речен пясък фракция около 3мм.
  Първият шкаф за съжаление го отказах, защото не ми хареса изработката. Надявам се утре като отида да го видя да го харесам.
  Сега идва момента със осветлението, толкова много инфо има, обаче, за да разбереш кое е най -точното решение за твоя аквариум е най-добре да се пита човек, който има близък до аквариума ,който искаш да направиш. Съжалявам, че ще ви тормозя в близките седмици, но искам да си направя аквариума както трябва ,без да мисля за средствата. Искам накрая да се получи едно красиво кътче в новия ми дом ,дори и това да отнеме време.
  Дойде момента да се сблъсквам с въпроса за осветлението. Ако може помогнете ми с осветлението, защото през идната седмица ще ми предстои направата му.

BatV

Спорет това какво ще гледаш вътре, дали ще подаваш СО2 се прави и осветлението.

Има 90см Т5пури 39В, който ще са най-удачни за твоята дължина.
Въпроса е вече колко да сложиш.
За мен минимума е 3бр.

Вече ако ще правиш полянки и тем подобни, изискващи силна светлина отиваш на 4бр.
Съответно купуваш и ел.баласти за тях - чрез тях се палят.
Не знам колко си сръчен, но капак лесно се прави от форекс, макетен нож и лепило.

Успех.

pachoo

Почва се възраждането на старата любов. Колега, благодаря за съвета за капак от форекс, но този 200 литров аквариум е изработен от 6мм стъкло и се притеснявам да слагам нещо тежко върху него. За сега това което исках да се получи е мебел с аквариум и мисля че кътчето се получи добре.
За осветление сложих 120см луминистцентни пури 1 силвания гролукс 1 топла бяла и другата 1 студена.... ще ги менкам... не струват кой знае колко. Шкафа има забележки, но ще ги оправим... За сега го напълних до полвината да видя дали тече. Утре останалата полвина.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F6020%2F038284827.jpg&hash=b2a63972424fc4ef968f16a24de7f85ff2fcb4f3

pachoo

Здравейте, аквариума вече е стартиран. Видях как се прави CO2 система и не е никак сложно, както и грунда, който толкова се притеснявах. За грунд, сложих на Prodac подхранващ грунд за растения, след това лава и накрая речен пясък фракция около 2-3мм. Всичко това го взех от Акваманията на бул. Сливница във Варна. От там взех и растения. Анубиас Бартери, Криптокрина, хеминиатус куба и микронатеум монте карло. След това се заех с направата на СО2 система. Поръчах от колега тук уж система, но в крайна сметка от всичко ползвам бутилката която е 500гр и ако често свършва ще ми стане излишна (чисто нова бутилка за СО2 2кг е 66лв). Като цяло направата на СО2 система като хората излиза около 200лв, което не мисля че е толкова солено ако искаш да направиш нещата както трябва (Бутилка 2кг- 66лв, от ЛД(камоци)Редуцир вентил с 2 манометра, ел магнитен клапан и дросел за финното регулиране - 130лв. и накрая малко шлаух на 4-6мм и един дифузер 12лв.)
Канистъра е зареден с нова керамика и едни странни пластмасови нещица в едната кошница, но според адаша от Аквамания е много добро(вярвам му безрезервно).
Взех от един приятел чисто нов дроп чекър и тук ми идва първия въпрос:
Не подавам много СО2 за в момента, но по логика и препоръки и тъпи теми направих следната система:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F6025%2F038293817.jpg&hash=3fa37ead3e7a5c083a72acb409211ba4396db8e3
Логиката е канистъра да тика мехурчетата към малкия филтър, който е сложен само за течение и така мехурчетата на СО2-то да се задържат повече в аквариума. Съдейки по хеминиатуса изглежда добре... има доста нови и свежи листа.
Обаче ме притеснява нивата на дроп чекъра:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F6025%2F038293815.jpg&hash=7c7ece7e74439ccfce544f541f8e79c760b84aed
При светло зелено значи че са по-високи нивата. Рибките поемат доста вода, което значи, че се задушават и тук ми е трудно да реша дали още да не намаля СО2-то.
Да не прекалявам с излиянията... за сега всичко е перфектно и се получава както съм си представял. Ще трябва големи нерви и време както и търпение, което ги имам в излишък, въпреки дъщеря на 7м. която е зодия рибка  *ROFL*. Като общ план аквариума се получи за сега така:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2Fs1%2F6025%2F038293814.jpg&hash=170a3e74f60e327114f95e2a0020deec233ecdc0
Като предстои някой промени и разместване.

П.С. Как да премахна бактериалната ципа....

Поздрави и ВЕСЕЛ ПЕТЪК  *DRINK*

a__andreew

Здрасти, бактериална ципа имам спомен , че се маха най добре с вестник. Иначе насочи струята от филтъра големия филтър към повърхността и тя ще се разбие. Утре ще се опитам да подкарам един филтър и ще снимам как съм сложил тръболяка. Идеята за цо то е да остава във водата то и затова най добрите дифузери са тези с най малки балончета. Виж и лед пурите спестява много чудене къде да сложиш запалките за луминесцентни лампи.

pachoo

Здрасти, докато четох на жената и вече ми стовари вестник до мен за бактериалната ципа, утре ще пробвам.
На канистъра струята е насочена нагоре, за да разбие ципата, но само я трупа в другия край на аквата.
За дифузера, оказа се че този, който го купих керамиката е запушена зверски и си купих нов за 12лв. Сега с СО2-то всичко е наред. Лед пурите спестяват както енергия така и запалки така и по ниски сметки за ток, но дали са подходящи за растителните аквариуми. Най- вече заради спектрите на светлината....

a__andreew

Здравейте, вестника се слага на повърхността да се намокри и се маха. Идеята ципата да погледне на него.В големия аквариум ползвам 6 пури на 1,2 м и вече две години нямам проблеми. В малкия съм с лед диоди с различни спектри и там расте всичко  вече година. Иначе има специално за бактериална ципа скимери, които я обират, но може да си направиш и дам има доста клипчета в ю туба. Аз си купих преди време от колега за който си я беше поръчал от ибея няколко.

flasher

за ципата аз използвам Eheim Skim 350. Много бързо я обира и няма нужда да е пуснат непрекъснато. При мен от време на време се появява и го пускам за 20-30 минути. Имам го от 2013-та и още работи идеално.
Ако не се спи там и не те дразни шума, можеш да сложиш филтъра да пуска струя надводно. Така също се разбива ципата.


Similar topics (5)

54523

Публикации: 8
Прегледи: 3360

51560

Публикации: 8
Прегледи: 3114

52246

Публикации: 3
Прегледи: 2201

58301

Публикации: 9
Прегледи: 2826

50189

Публикации: 12
Прегледи: 5376