Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Препоръки и насоки => Темата е започната от: pachoo в 17.09.2017 10:10

Титла: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 17.09.2017 10:10
Здравейте, дойде време след 3 години застой да си стартирам стария аквариум в новия дом. Това ще му бъде последното местене и за това искам да направя нещо по дълготрайно, но тук ще се допитам и до вашите съвети.

  Преди в този аквариум гледах доста растения и всякакъв вид малки рибки. Даниота, бети, гупи, хелери, молинезии, неонки и тн. Общо взето целта беше много зеленина и живот да кипи :D. https://www.vbox7.com/play:528da1b16b (https://www.vbox7.com/play:528da1b16b)

  Сега обмислям 2 варианта:
Дискуси с бавнорастящи растения, тук повече ме притеснява, че аквата е малка и дискусите може и да се мъчат в това разтояние.
Другия ми вариант е пак да го направя с много растения и 2-3 вида пасажни рибки. Но тук ме притеснява, че трябва да сложа и ЦО система, а там ми е малко табу с направата й.

За сега повече си мисля за втория вариант, поради простата причина, че се изискват по-малко грижи от дискусите, а аз през седмицата общо взето нямам много време да се грижа за тях.
Иначе аквата е с размери 100/45/45 имам канистър атман 3331 мисля че беше модела, като вероятно ще трябва да сменя кошниците с филтрациите, защото 3 години седят на сухо. За дъно още не съм решил на 100%, но старата ми аква беше с много добре измит пясък от Фичоза(плаж до Варна) и растенията вървяха страхотно. За осветление вероятно ще са луминисцентни пури 2 на 4600к и 2 на силвания гролукс.

Това е за сега което се сещам. С каквото може помагайте на къде да насоча аквариума и всякакви съвети ще са ми от полза, защото доста неща съм позабравил, но да гледаш рибки си е краста   :-D
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: a__andreew в 17.09.2017 14:02
Здравейте, за направата на красив аквариум не е необходимо задължително цо2 система, но помага. Има различни растения, които могат да се гледат без цо2 и могат да се получат уникални подводни картини. За растителен аквариум си трябва подхранващ грунд и виж какво ще ти струва на пазара това. Има тема как да си направим сами подхранващ грунд за растителен аквариум потърси я. Според мен морския пясък за растения не вариант.  Керамиката, която сте ползвали може да се ползва със обработка. Разгледай аквариумите в ютуб примерно и виж какво растения се ползват и да ли може да ги намериш във Варна.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 18.09.2017 09:09
А някой може ли да ми каже как се прави този грунд или да ми даде линк, защото търсих в търсачката, но без успех.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: a__andreew в 18.09.2017 11:11
Здравейте погледнете това :http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/grund-v-nature-aquarium-57420/
В търговската мрежа се продават готови субстрати , които са хубави и цените са им височки за българина. Има промоции на субстрати в емага и излизат на добри пари. Важно е да знаете какво искате да се получи, като акваскейп и тогава вече ще е по лесно.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 18.09.2017 18:06
Значи като начало май субстрата ще е големия филм. Не знам едно време как са ми вървели така растенията, но там си е цяла наука. Така или иначе лека полека ще го правя и не мисля да бързам ще пообикалям магазините във Варна, за да направя дъното както трябва. Не вярвам, че ще намеря субстрат на Ада тук в града, но поне ще гледам да се доближа до него.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: a__andreew в 18.09.2017 20:08
Хи, всъщност от Варна съм купувал профито субстрат преди години. Не помня адреса, но имаше хубав магазин и с доста риби и растения. Сега погледнах бгмапс ул. Цар Петър ако магазина там е хубаво да се види какво има.

Публикациите са слети: 18.09.2017 20:08

Сега се порових по обстойно в Гугъл стрийт и магазина сф казва Аква мания
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 19.09.2017 12:12
Знам го магазина, там мислех и аз да ходя първо....
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 06.10.2017 17:05
Искам първо да благодаря на колегата a_andreew за помощта. Грунда е на 80% закупен от Акваманията във Варна. 2 кофи продак подхранващ грунд и около 8кг. лава(74лв). Остана вече последния слой, който ми казаха за растителен аквариум, че е най-добре да се сложи речен пясък фракция около 3мм.
  Първият шкаф за съжаление го отказах, защото не ми хареса изработката. Надявам се утре като отида да го видя да го харесам.
  Сега идва момента със осветлението, толкова много инфо има, обаче, за да разбереш кое е най -точното решение за твоя аквариум е най-добре да се пита човек, който има близък до аквариума ,който искаш да направиш. Съжалявам, че ще ви тормозя в близките седмици, но искам да си направя аквариума както трябва ,без да мисля за средствата. Искам накрая да се получи едно красиво кътче в новия ми дом ,дори и това да отнеме време.
  Дойде момента да се сблъсквам с въпроса за осветлението. Ако може помогнете ми с осветлението, защото през идната седмица ще ми предстои направата му.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: BatV в 06.10.2017 18:06
Спорет това какво ще гледаш вътре, дали ще подаваш СО2 се прави и осветлението.

Има 90см Т5пури 39В, който ще са най-удачни за твоята дължина.
Въпроса е вече колко да сложиш.
За мен минимума е 3бр.

Вече ако ще правиш полянки и тем подобни, изискващи силна светлина отиваш на 4бр.
Съответно купуваш и ел.баласти за тях - чрез тях се палят.
Не знам колко си сръчен, но капак лесно се прави от форекс, макетен нож и лепило.

Успех.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 07.10.2017 18:06
Почва се възраждането на старата любов. Колега, благодаря за съвета за капак от форекс, но този 200 литров аквариум е изработен от 6мм стъкло и се притеснявам да слагам нещо тежко върху него. За сега това което исках да се получи е мебел с аквариум и мисля че кътчето се получи добре.
За осветление сложих 120см луминистцентни пури 1 силвания гролукс 1 топла бяла и другата 1 студена.... ще ги менкам... не струват кой знае колко. Шкафа има забележки, но ще ги оправим... За сега го напълних до полвината да видя дали тече. Утре останалата полвина.

(http://media.snimka.bg/s1/6020/038284827.jpg)
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 13.10.2017 20:08
Здравейте, аквариума вече е стартиран. Видях как се прави CO2 система и не е никак сложно, както и грунда, който толкова се притеснявах. За грунд, сложих на Prodac подхранващ грунд за растения, след това лава и накрая речен пясък фракция около 2-3мм. Всичко това го взех от Акваманията на бул. Сливница във Варна. От там взех и растения. Анубиас Бартери, Криптокрина, хеминиатус куба и микронатеум монте карло. След това се заех с направата на СО2 система. Поръчах от колега тук уж система, но в крайна сметка от всичко ползвам бутилката която е 500гр и ако често свършва ще ми стане излишна (чисто нова бутилка за СО2 2кг е 66лв). Като цяло направата на СО2 система като хората излиза около 200лв, което не мисля че е толкова солено ако искаш да направиш нещата както трябва (Бутилка 2кг- 66лв, от ЛД(камоци)Редуцир вентил с 2 манометра, ел магнитен клапан и дросел за финното регулиране - 130лв. и накрая малко шлаух на 4-6мм и един дифузер 12лв.)
Канистъра е зареден с нова керамика и едни странни пластмасови нещица в едната кошница, но според адаша от Аквамания е много добро(вярвам му безрезервно).
Взех от един приятел чисто нов дроп чекър и тук ми идва първия въпрос:
Не подавам много СО2 за в момента, но по логика и препоръки и тъпи теми направих следната система:
(http://media.snimka.bg/s1/6025/038293817.jpg)
Логиката е канистъра да тика мехурчетата към малкия филтър, който е сложен само за течение и така мехурчетата на СО2-то да се задържат повече в аквариума. Съдейки по хеминиатуса изглежда добре... има доста нови и свежи листа.
Обаче ме притеснява нивата на дроп чекъра:
(http://media.snimka.bg/s1/6025/038293815.jpg)
При светло зелено значи че са по-високи нивата. Рибките поемат доста вода, което значи, че се задушават и тук ми е трудно да реша дали още да не намаля СО2-то.
Да не прекалявам с излиянията... за сега всичко е перфектно и се получава както съм си представял. Ще трябва големи нерви и време както и търпение, което ги имам в излишък, въпреки дъщеря на 7м. която е зодия рибка  *ROFL*. Като общ план аквариума се получи за сега така:
(http://media.snimka.bg/s1/6025/038293814.jpg)
Като предстои някой промени и разместване.

П.С. Как да премахна бактериалната ципа....

Поздрави и ВЕСЕЛ ПЕТЪК  *DRINK*
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: a__andreew в 13.10.2017 21:09
Здрасти, бактериална ципа имам спомен , че се маха най добре с вестник. Иначе насочи струята от филтъра големия филтър към повърхността и тя ще се разбие. Утре ще се опитам да подкарам един филтър и ще снимам как съм сложил тръболяка. Идеята за цо то е да остава във водата то и затова най добрите дифузери са тези с най малки балончета. Виж и лед пурите спестява много чудене къде да сложиш запалките за луминесцентни лампи.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 13.10.2017 22:10
Здрасти, докато четох на жената и вече ми стовари вестник до мен за бактериалната ципа, утре ще пробвам.
На канистъра струята е насочена нагоре, за да разбие ципата, но само я трупа в другия край на аквата.
За дифузера, оказа се че този, който го купих керамиката е запушена зверски и си купих нов за 12лв. Сега с СО2-то всичко е наред. Лед пурите спестяват както енергия така и запалки така и по ниски сметки за ток, но дали са подходящи за растителните аквариуми. Най- вече заради спектрите на светлината....
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: a__andreew в 14.10.2017 08:08
Здравейте, вестника се слага на повърхността да се намокри и се маха. Идеята ципата да погледне на него.В големия аквариум ползвам 6 пури на 1,2 м и вече две години нямам проблеми. В малкия съм с лед диоди с различни спектри и там расте всичко  вече година. Иначе има специално за бактериална ципа скимери, които я обират, но може да си направиш и дам има доста клипчета в ю туба. Аз си купих преди време от колега за който си я беше поръчал от ибея няколко.
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: flasher в 14.10.2017 19:07
за ципата аз използвам Eheim Skim 350. Много бързо я обира и няма нужда да е пуснат непрекъснато. При мен от време на време се появява и го пускам за 20-30 минути. Имам го от 2013-та и още работи идеално.
Ако не се спи там и не те дразни шума, можеш да сложиш филтъра да пуска струя надводно. Така също се разбива ципата.

Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: pachoo в 19.10.2017 19:07
За сега за ципата вдигнах флейтата на канистъра нагоре и добре я мори. Ако се наложи ще взема един вътрешен филтър с флейта над аквата и ще я направя да се включва и изключва с таймера на осветлението, защото вечер освен, че ти действа на простатата друга работа не мисля че върши  *CRAZY* *CRAZY* *CRAZY*
Титла: Re: Препоръки за аквариум 200л
Публикувано от: geshi в 19.10.2017 20:08
Един аератор (помпичка за въздух) с едно камъче и за 30 минути я няма.