Сайтът и форумът ще са недостъпни няколко дни поради профилактика и преинсталация на софтуера!

Акваскейпинг конкурс
 • Професионална поддръжка на аквариуми
 • Ексима

Автор Тема: Препоръки по плана за изграждане на моят първи аквариум  (Прочетена 874 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mitakata

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 6
Здравейте на всички и поздрави за страхотния форум!
За начало иска да споделя, че нямам никакъв опит, но пък за сметна на това подхождам със страхотен ентусиазъм, особено разпален след като мой близък приятел започна наскоро отглеждането на подобни домашни любимци.
Статията за стартиране на аквариум ми даде отговор на почти всички въпроси, сякаш беше написана специално в отговор на въпросите, които се бяха зародили в главата ми. Четейки различни теми писани тук във форума и взимайки на предвид информацията от статията стигнах до някои заключения и изготвих някакъв план, по който да подходя при стартирането на моя аквариум.
Ще помоля колеги с по - голям опит, отделили от времето си, за да прочетат моя план, да споделят мнение ако открият в него съществени пропуски, нередни неща или пък такива каквито са излишни или биха довели до сериозни проблеми, за да мога да ги корегирам преждевременно.
1. На първо място съм си избрал оборудван аквариум на фирмата RS Electrical RS-700EL - с размери 700 x 360 x 590 мм, около 100 литра. Причините да са спра на него е главно дизайна, който много ми хареса, подходящите (почти перфектни) размери за място, което мисля да му определя и цената му. В няколко теми тук, във форума чета мнения за тази марка, че не е  с особено добро оборудване - филтрираща - аерираща система, както и с недостатъчно осветление, но се надявам производителя, поне малко да се е съобразил с големината на аквариума и недостатъците да ги боря на следващ етап.
За да преборя част от недостатъците му мисля да добавя допълнителна помпа за въздух, както и две лед потопяеми пури - една червена ( главно заради декорацията, която ми е в главата) и една бяла (за подпомагане на основното осветление).
2. Грунд и декорация -  за грунд съм се спрял на кварцов пясък с размери на зърната 3-5 мм тъй като мисля да имам няколко растения, а от научено до тук това е оптималния размер на грунда. Декорацията имам идея да е от вулканична скала една по - голяма и няколко по - малки камъка +  керамични имитации на корен и "пещера"
Тук основния въпрос ми е може ли / добре ли е към кварцовия грунд да добавя, такъв, които е специализиран за стартиране на аквариум с растения, докато ги няма обитателите?
Според рекламата на производителя - той отделя необходимите хранителни вещества и всичко необходимо докато все още не е заселен аквариума.
3. Растенията, които съм си подбрал са основно по - това да се отглеждат възможно най - лесно, да ми харесват и да пасват на декорацията така както съм я замислил в момента:
Сагитария (Sagittaria subulata) (преден)
Анубиас (Anubias barteri var. Nana) (преден)
Погостемон (Pogostemon erectus)(среден)
Егерия (Egeria densa )(заден)
Ехинодорус (Echinodorus sp.)(заден)
Лимнофила (Limnophila sessiliflora)(заден)

а може би малко прекалявам, но :)

Към всичко това мисля да се въоръжа с тестове от типа 5 / 6 в едно, за да имам все пак информация какво се случва.
Същественото стартиране мисля да го направя по описания начин със спазване на всички цикли на осветеност и смяна на част от водата в аквариума.
Тук единственото неясно нещо е дали още от първия ден да добавя стартиращите бактерии, които вървят като подарък от фирма, от която мисля да си купя аквариума и кое подхранване е по - удачно: с амоняк (както е описан един от методите) или с фино стрита храна за рибки.
Планът за заселването, ако няма някакви непредвидени ситуации е към 3-та седмица да пусна няколко чери скариди и охлюви мелания и ампулария.
Около края на четвърта седмица да заселя два сома  анциструс.
От прочетеното ако всичко е спазено би трябвало около 5 -те , 6 -та седмица азотния цикъл да е приключил и да добавя  7 - 8 броя молинезии - не съм сигурен дали броя е подходящ за добавяне наведнъж.
След около още две седмици да добавя същия брой хелери или барбуси, с което мисля, че аквариума ще има максималния брой обитатели, и се надявам да не е пренаселен.

Предварително благодаря за отделеното време и насоките!

Неактивен wutsdis

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 5
Планът ти ми изглежда смислен. Не мога да коментирам от опит, защото не съм гледал много растения все още. Хубаво е да ползваш тор, но ти си преценяш най-добре. Иначе е добре да сложиш, докато няма обитатели. А пък после може да ги шокираш, ако се промени рязко водата и не внимаваш с дозите, което не го давам като препоръка, а по-скоро си мисля субективно.

Друг съвет, който мога да ти дам е, да се подготвиш за мисълта, че повечето растения ще изгният, докато им хванеш цаката, затова не пръскай пари по много растения веднага. Виж как вървят и дали растат нормално, после почваш да експериментираш и да ги развъждаш или да купуваш повече.

Неактивен saxon

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 215
 • Пол: Мъж
Слабо осветление за китки има този аквариум

Неактивен mitakata

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 6
Здравейте,
Към момента вече съм горд собственик на аквариум, по първоначалния план измених няколко точки в движение. Може би с известна помощ от т.н. "Късмет на начинаещия" - нещата се случиха без сътресения, плавно и към момента може би доста успешно.
Взех си RS Electrical RS-800EL - 128 литра, филтърната му система представлява потопяема помпа играеща роля и на аератор, извеждаща водата към "касета" разположена по дължина на целия аквариум, под капака му и широка около 1/3 от цялата ширина. Разполагаше само с едно дълго, дебело парче вата, доста едро и пластмасови решетки. Аз добавих, под него двойно парче фина филтърна вата, а под решетките филтър медия от лава камъчета с големина 10-тина милиметра.
Добавих въздушна помпа с капацитет 2 л/м, свързана към камъче и въздушна завеса, зарита частично в грунда.
Грунда и декорацията си ги добих лично от реката, промити и изчистени на място и след това изпечени за около час на 220 градуса.
Стартирах аквариума на 5-ти април, като засадих всички гореспоменати растения,  при засаждането водата в аквариума доста се размъти, но за около 24 часа, филтърът беше постигнал почти кристален вид.
Водата първоначално беше престояла 5 дни от чешмата, след около 3 дни при първата смяна добавих и около 5 лита аквариумна от работещ от дълго време аквариум.
Реших да не добавям подобрители или препарати със стартиращи бактерии, защото четях доста противоречиви мнения.
Осветлението, което идва с аквариума е лед с три режима - червено, само синьо, и всички заедно - 8W, добавих си и мое самоделно от 2 пури по 600mm, 9W, 900lm, 6500K, студено бяла, T8.
Някои от растенията минаха през периода, в който леко им окапват част от листа и след това започнаха да се развиват нормално, а други като водната чума и пистията - се развиват като побеснели, дори на няколко пъти вече подстригвам и отстранявам част от тях.
В началото, докато нямаше обитатели слагах по малко тор - половината от това, което е описано като необходимо за моя обем.
Първите обитатели пристигнаха след около 2 седмици от стартирането - 4 палеатуса и един анцитрус, охлюви - мелания - доста малки и 8 ампуларии. и така през около седмица още хелири, плати, с добавяне на няколко стръка Лимнофила се появиха и планорбиси.
Преди около 2 седмици се появиха и бебета - хелери, които ги оставих в общия аквариум - на принципа каквото оцелее ще живее, и към момента имам около 10-тина доста пораснали малки рибки.
Преди около  4 дни пък ми умряха два от палеатусите, за които съм отворил тема в раздел Проблеми с рибите.
И така горе долу това е пътя, които съм извървял към момента. Според моите разбирания нещата се развиват, може би добре като за човек без никакъв опит.

Неактивен ivanpz6

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Касетъчните филтри на RS  не са измислени добре... осветителното тяло е пред него и така той не допуска светлина до задната част на аквариума ;)

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
4910 Прегледи
Последна публикация 04.02.2009г 13:01ч
от Фори
10 Отговора
5741 Прегледи
Последна публикация 19.05.2009г 21:09ч
от bicho1976
11 Отговора
3870 Прегледи
Последна публикация 26.06.2009г 08:08ч
от todorov
8 Отговора
2607 Прегледи
Последна публикация 11.09.2009г 09:09ч
от eminem_999
2 Отговора
3659 Прегледи
Последна публикация 03.04.2010г 13:01ч
от Bolta
7 Отговора
3853 Прегледи
Последна публикация 26.11.2010г 14:02ч
от grazo
8 Отговора
4923 Прегледи
Последна публикация 18.02.2012г 13:01ч
от EKLIPSIS
8 Отговора
4490 Прегледи
Последна публикация 12.10.2011г 12:12ч
от pisetoПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И