• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум Dubai 80 на Ferplast

Започната от Alexim, 23.09.2014 12:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Alexim

Реших да си стартирам аквариум. След солидно четене в този форум и няколко други разбрах на теория как се стартира аквариум. Спрях се на 125 литровия Ferplast Dubai 80. Искам да попитам дали аквариума си заслужава парите, и дали филтърът който върви с него е достатъчен? Ще има и естествени разтения и се надявам и осветлението да е достатъчно мощно.
Благодаря предварително!  :-)

asito

По мое мнение не само си заслужава парите,но и тази серия са едни от най-добрите аквариуми.Филтъра е достатъчен.Осветлението също за повечето растения.Много хора ще пишат,че е по-добре (и по-евтино) да си направиш и оборудваш аквариум,но според моя опит в хобито,най-добре е готов,качествен аквариум ако може да си го позволи човек.Единствения минус е,че няма вграден вентилатор в капака за охлаждане през лятото,но специално капака на аквариума към който си се насочил позволява да се резне и инсталира вентилация.Аз имам и поръчков аквариум с капак и ферпласт кайман и трябва ти кажа,че ако се прецака поръчковия веднага взимам дубай 120.Колкото поръчков ще ми излезе,а и ще е по-качествен капака.
А може и допълнителни лампи да му се монтират при нужда,диоди ако искаш ,както и вентилатори.
За инфо:капака ми излезе 450лв,аквариум 120х40х55в ми струваше 200лв.Филтъра не го смятам -300лв е.Готовия дубай 120(същите размери) е 707лв,заедно  с филтъра,нагревателя,лампите :) Та струва си според мен.
Взимай дубая и не му мисли.
Ето как съм си направил каймана да се охлажда:

bunzip2

Аз пък съветвам за аквариум по поръчка.
Не че dubai е лош вариант, просто за тези литри, парите са много! Всичко ще ти излезе на половина.
Хем ще си вземеш и канистър, осветлението ще си го направиш каквото искаш и ще останат пари да се напиеш 2 пъти  *DRINK*

П.П: Коелга asito, какво толкова има в тоя капак, че ти е излезнал 450 лв!?

asito

Има седем диода,димер за тях,два вентилатора,три лампи по 54в. с два баласта.
На година и половина е.Димера не бачка вече,разкачен е.Смених и някво захранване за лампите май беше,че изгоря.Фасунгите ми правиха проблеми-оправиха се от само себе си,но трябва ги сменям явно.
Втория ми аквариум също мислех по поръчка,но в крайна сметка купих ферпласта и съм повече от доволен.
А специално дубая,тъй като може да се мести тялото с осветлението, мисля че даже може допълнително да се купи още едно тяло и да стане с 4 лампи и можеш да гледаш квото искаш вътре :)
Вярно,същия литраж може да се купи за 60лв аквариума и капак за 100 или по-малко пари,филтър китайски втора употреба за 50лв,но ако говорим за качество и дизайн,не може да се сравнява с ферпласта.
Хубавите неща струват пари според мен.
Аз поръчах капака,не за да ми излезе по-евтино,а за да има изброените неща,но вследствие на времето реших за себе си,че по добре готов и да го ъпгрейдна при нужда :)
Към автора на темата-ако искаш нещо наистина хубаво и ти се дават пари,вземи дубая.
Кеф цена няма :)
Ако обаче не ти се дават пари-поръчай си.Майсторите правят страхотни аквариуми,но за капаците просто им липсват машини и не стават като заводските.
Хм,има и трети вариант-Купуваш капак и по него ти правят аквариум.

Alexim

Благодаря ви!

П.П За пръв път чувам за вентилатори за аквариум. Ако може малко пояснение: мощност на литър, цена, нужно ли е да работят непрестанно?

*DRINK*

asito

Мощност на литър не мога да кажа, но за да охлаждат добре, трябва да са насочени към водната повърхност, достатъчно като брой и диаметър. Има високо и по-ниско оборотни, т. е. по-шумни и не толкова. Има и по-безшумни, но те са по-скъпи, а след време и те почват да бръмчат. Тези двата от снимката могат да свалят от 30 на 20 градуса в 75л аквариум без проблеми :)  Работят колкото е необходимо за достигане на желаната температура. Връзват се към таймер. На големия ми аквариум работят непрестанно(два малки 40х40 безшумни уж) , но почти нищо не охлаждат, само няма конденз заради тях. Вентилаторите са от компютър и струват между 3 и 20лв общо взето. Има и по-скъпи мисля. Тези от снимката са по пет лева и бачкат чудесно. С намалени обороти са и са почти безшумни. За аквариума към който си се насочил, два броя 60х60мм ще са достатъчно мисля, а пък ако сложиш три може да изстудиш рибите :) Но такива вентилатори се ползват за охлаждане само лятото, зимата работят колкото да няма конденз, но пък съчетани с работата на нагревателя, поддържам 25 гр в малкия аквариум...

Alexim

Сега се сетих да попитам, понеже аквариумът ще е в стаята в която спя, та въпросът ми е може ли да се спи на шума на фитръра?

asito

Филтъра според мен е безшумен.Имай предвид, че като се ползват вентилатори за охлаждане доста вода се изпарява. Но тъй като зимата сега почва не ти трябват, а в зависимост от рибите които гледаш и температурата в стаята може да не ти потрябват никога :)

Alexim

Цитат на: asito - 23.09.2014 21:14
Филтъра според мен е безшумен.Имай предвид, че като се ползват вентилатори за охлаждане доста вода се изпарява. Но тъй като зимата сега почва не ти трябват, а в зависимост от рибите които гледаш и температурата в стаята може да не ти потрябват никога :)

Температурата през лятото в стаята понякога достига 30 градуса.

П.П Засега съм се насочил към този магазин: http://bg-pet.com/Fish/index.htm. Ползвах търсачката и имаше едно нагативно и едно неутрално мнение за този Online магазин. Ако сте го ползвали или знаете нещо за него няма да е лошо :)

Благодаря за отделеното време!

Caxapa

Относно конденза /визирам поста на колегата  asito/ предполагам че в стаята ти температурата е по-ниска от тази в аквариума и поради тази причина се появява конденз под капака. При мен ако има такъв конденз зимно време което е много рядко, отварям капаците на аквариумите. Лятно време  също ползвам вентилатори да обдухват и охлаждат водата. Нагревателите не ги вадя  или изключвам но не си и помислят да сработят в летните жеги. Лично на мен не ми допада филтъра но и на това има решение като се сложи друг канитър.

asito

Не мога да препоръчам интернет магазин,досега съм нямал проблем с пазаренето от който и да било.Виж тук е по-евтин аквариума:
http://www.zoosviat.net/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_30&products_id=1152
Щом температурата достига 30,в аквариума може да стане 32,което е много.Ще ти трябват вентилатори на лято :) Най-добре иди в някой физически магазин и виж точно дали,какви и колко вентилатора могат да се вградят(ако ще слагаш) и все пак го виж на живо аквариума и после го купи.Но аз съм виждал дубай 120 и ми се стори невероятен :)

saxon

Аз съм с дубай 80 и на отворите на капака можеш да сложиш два вентилатора от комп на 12 v по-бавно оборотни.Това лято не ми се наложи да слагам-просто темп.не се качи повече от 29 градуса.Иначе в тези магазини аквариумите са доста скъпи.Аз на моя му сложих още една пура и смених рефлекторите с джибиелски.

Alexim

Цитат на: saxon - 23.09.2014 23:12
Аз съм с дубай 80 и на отворите на капака можеш да сложиш два вентилатора от комп на 12 v по-бавно оборотни.Това лято не ми се наложи да слагам-просто темп.не се качи повече от 29 градуса.Иначе в тези магазини аквариумите са доста скъпи.Аз на моя му сложих още една пура и смених рефлекторите с джибиелски.

От кой магазин е аквариума?  *DRINK*

asito



Има място за вентилатори ако иска човек,както и за допълнителна пура.За още едно оригинално тяло с лампи обаче няма място.

Alexim

Четох по форума, че ако искам да залеся аквариума повечко ще ми трябва някаква CO2 система и торене. Питам се дали мога да постигна нещо като това (www.aqadvisor.com) в началото, когато стартирам аквариума, или ще трябва да стане в последствие? И ако може малко разяснения какво е CO2 система и откъде се копува (неможах да намеря много информация).  *HELP*

Similar topics (5)

54628

Публикации: 1
Прегледи: 1914

52432

Публикации: 19
Прегледи: 7915

58413

Публикации: 19
Прегледи: 13708

50252

Публикации: 17
Прегледи: 6821