• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 12:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ -> Новобранец с 80л. аквариум.

Започната от Asgard, 07.11.2016 18:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Asgard

Здравейте,
първо да започна с това, че съм абсолютен новобранец на тема акваристика и това ще ми е първият надявам се успешен аквариум.
Закупих си един 80л. ползван аквариум със цялото му оборудване от предишния му собственик. Това включва филтър RESUN P-700L (Qmax 700l/h), машинка за въздух RESUN AC-1000, нагревател SUNSUN JRB Series (не можах да намеря колко вата е), капак с една лампа пура и ръчна помпичка за източване на водата и обиране на буклуците от дъното.
И като новобранец в мен възниква въпроса какъв грунд да сложа и от къде в Бургас мога да го закупя или онлайн? В аквариума смятам на първо време да пусна 2 принцеси/златни рибки пък на по-късен етап и ако се справям да ги сменя с някой ашолотъл евентуално (ако намеря от къде да си купя)  :-D Също така ме интересува как точно да го стартирам този аквариум? Имам и малко остнало в едно шишенце живи течни бактерии за старт на аквариуми. Там пише да слагам по 10мл. на 50л. в ден 1-7-14. Това означава ли, че рибите не трябва да са в аквариума 2 седмици или не им пречи? Въобще всякакви креативни съвети приемам и ще съм благодарен за взяка помощ :)

Asgard

След толкова много препоръки и съвети си намерих едър (3-5мм) кварцов пясък от използван аквариум. Проблема е, че не мога да го измия :( Сигутно 30 пъти го промивах и пак излиза черна вода. Мия го по следния начин:
Понеже е около 8-10кг съм го сложил в един леген. Пълня легена с вода и разбърквам пясъка с ръка. Водата става черна и и я изливам след, което процедурата се повтаря. Трябва ли да се мие до бистра вода или това е нормално?

IcyLand

Здрасти
Аквариума от който си го взел, работещ ли беше?

Asgard

Работещ. Мръсен беше вътре понеже на никой не му се занимавало да го чисти и го спряха за зимата. Тъкмо бяха извадили рибите (щели да ги транспортират до някъде) и източили аквариума и ми дадоха от грунда да си взема.

tova_onova

Здравей,
не трябва да има риби през първите седмици от старта на аквариум независимо от това дали слагаш бактерии или не. Преди да купиш риби им разгледай профилите и се запознай за минималния размер в които може да се гледат. Също така дали различните видове са съвместими. Прочети темите от падащото меню в ляво. Особено раздела често задавани въпроси -> много важни стаии .  Там пише как се стартира аквариум. Спазвайки тези препоръки ще си спестиш главоболия. Провери срока на шишенцето с бактерии да не е изтекъл. Нормално е водата от пясъка да не се избистри изцяло и да седи леко мътна. Начина по които го промиваш е правилен. Не е нормално, ако водата е наистина черна, както ти го описваш.
П.С. Не получаваш много отговори на въпросите си, защото има много писано за тях. Само трябва да използваш търсачката и ще откриеш отговорите. 

IcyLand

Моето мнение е че е добре щом грунда е бил работещ. Стига с миенето. Бързо ще се затвори цикъла с този грунд. Стартирай си аквариума, между другото прочети това - онова за вида риби които си избрал, както ти предложи колегата. Златната не е капризна рибка, но можеш да избереш и други видове мъничета. Подреждай и размествай докато нямаш рибета, за да не ги стресираш след това. Имаш време и възможност за всичко. Нямаш нужда от допълнителни бактерии според мен. В грунда би трябвало да си има. Също така мисля, че водата не би трябвало да ти е замътена повече от 1- 2 дена, пак казвам щом грунда е бил работещ до сега.
Това е моето мнение и личен опит.
Поздрави и давай напред. Успех в акваристиката. Ще помагаме с каквото можем.

evgeni200

Грунд се мие най лесно върху сито от ситна мрежа или върху комарник  :-)
Много е желателно да го измиеш понеже бактерийте в него се разполагата на различни нива и в момента всичко е объркано.
Аквариум се стартира най-добре от нула със чиста среда и сам създава своята, като два отделни нямат никаква прилика един с друг.

Asgard

Първо искам да изкажа своите благодарности към всички, които се опитват да ми помогнат. Разбира се ще се опитам да прочета всичко, което би ми помогнало в акваристиката, но е много информацията и лека полека се надявам да наваксам.
Преди малко наредих аквариума така да се каже с ограничените материали с, които разполагам. Оказа се обаче, че филтъра, който ми дадоха с аквариума не работи. Огледах го от всякъде няма копче за пускане. Разглобих го колкото можах и всичко си изглежда наред обаче перката не върти щом включа щепсела в контакта. Явно ще се купува нов. Останалите работи поне работят. Единствено нагревателя не съм сигурен, но в момента съм го оставил да загрява водата. Сложих му малко течни бактерии така и така ги има и са в срок. Друго интересно, което забелязах е, че вече аквариума си има обитатели :) Оказа се, че в грунда има малки охлювчета, като раковинки. Приличат ми на тези охлювчета, които убивали другите и ги изяждали (някъде из форума прочетох за тях и имаше снимка). Водата иначе, не е мътна. Е не е и кристално бистра все пак е от чешмата. Та това е за сега.
Някакви препоръки за филтър за аквариум 80л. ако имате сега е момента. Разбира се нещо по-евтинко, като за начало. Ще хвърля едно око и на секцията с продажбите.

IcyLand

Водата ще ти се избистри бързо. За филтър потопям аз лично не мога да помогна. Използвам канистри. Общо взето гледай дебита. Аз предпочитам да "обръща" водата поне 7-10пъти на час.
Колегите да помагат с това.
Успех! :)

DobriG

Но имай предвид, че повече си заслужава да си вземеш канистър. По малко са грижите по обслужването, по добре филтрира и не загрозава толкова аквариума. Този- "Sun Sun 603B" ще ти свърши работа, ако рибките не са твърде много и струва 50лв.

Asgard

Мерси за предложението Добри наистина изглежда добро, но нещо евтино си търсех, като за новобранец да видим как ще потръгне акваристиката ;) Намерих от колега от форума едно вътрешно филтърче, което ще ми свърши работа. За съжаление чак в Понеделник ще е при мен. Поне охлювчетата се ширят на воля в момента :)

Similar topics (5)

58878

Започната от krisio


Публикации: 1
Прегледи: 1686

50973

Публикации: 4
Прегледи: 2435

48908

Публикации: 4
Прегледи: 3654

54963

Публикации: 45
Прегледи: 14339