• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нужда от съвети!!! Рестарт - преминаване към растителен аквариум

Започната от dessybv, 20.11.2017 16:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dessybv

Здравейте съфорумници,
реших, че е време да си направя джунгла и сега пред  мен  стоят няколко въпроса, на които не мога да си отговоря и не можах да намеря информация никъде из форумите.

Аквариумът ми е 200 л. В момента има кварцов пясък, няколко корена и камъни. И остана един последен обитател, който смятам да запазя - сомче L200 Green Phantom. В момента аквата е пълна с вода и функционира, канистърът е зареден с медия, работи безпроблемно от 1 година - нямало е болести или други проблеми. Идеята е просто да го рестартирам
и да го направя раститетелен (съответно цялата подредба трябва да бъде направена наново и затова трябва да се източи изцяло). Водата в канистъра изобщо не смятам да я пипам, ще го спра докато трае процедурата и после директно го включвам.

За новото начинание съм взела и СО2 система и ще я монтирам.
А ето ги и въпросите :

1. Под субстрата за растенията да оставя ли слой от кварцовия пясък (3-5 мм) и ако да - колко - 1-2 см?
2. Мога ли да използвам някаква част от водата (ако да - колко, 50%?) и да я излея направо в растителния, след като сменя концепцията, дизайна и всичко е насадено?
3. В случай, че използвам водата, мога ли още същия ден да пусна L-чето или трябва да потърся някъде да го оставя за известно време на съхранение?

Също така ако имате други предложения и препоръки - с удоволствие приемам всеки съвет!

Благодаря. :-) :-) :-)

*EQUIPMENT*
*WATERCHANGE*



danielm

1. Под субстрата за растенията да оставя ли слой от кварцовия пясък (3-5 мм) и ако да - колко - 1-2 см?
По принцип не е добре да смесваш субстратите чисто визуално, със сигурност скоро ще се размесят. Зависи и какъв е новия субстрат. 3-5мм е малко едър за растителен.

2. Мога ли да използвам някаква част от водата (ако да - колко, 50%?) и да я излея направо в растителния, след като сменя концепцията, дизайна и всичко е насадено?  Колкото повече - толкова по-добре.

3. В случай, че използвам водата, мога ли още същия ден да пусна L-чето или трябва да потърся някъде да го оставя за известно време на съхранение? Една риб с работещ канистър и стара вода няма да е проблем.

Nebunu

Както е писал и колегата колкото повече стара вода толкоз по добре. Не си писала за канистъра, каква сила има, осветлението какво ще е? За растителен има много да се дискутира, важно е ти да знаеш какво искаш да гледаш като растения, рибки и.т.н.

Фракция 4-5мм е едра за растения. Гледам снимката че има черен базалт, ако този тип грунд искаш да сложеш отгоре на пясъка найстина след време ще се смесят и визуално няма да изглежда добре. Има базалт с фракция 1-4мм които става за растения.

Дай повече инфо за да съветваме адекватно.

dessybv

Канистър SunSun HW304B, 55 W, 2000 l/h с УВ лампа. Нямам проблеми с него досега. Вътре съм го заредила с пореста керамика след това гладка керамика и после едра гъба. Чистя я на 3-4 месеца, зависи от настроението. Осветлението ще го сменям също, сега в момента е 4 х ЛЕД ленти , общо 60 W.

За кварцовия пясък имах предвид дали ПОД почвата мога/трябва да оставя малко от черния ми базалт (примерно 1-2 см) или не е хубаво. Отгоре ще го покрия изцяло с почва (Амазония или Манадо, още чакам цени и тогава ще преценя).

Иначе имам концепция вече кое как да седи, относно растения ще отида направо в Слатина и Веско ще ми каже какво би паснало на моето виждане.

Nebunu

Добре изглежда всичко. Само за грунда мога да съветвам да не ги мешиш, още повече ако мислиш да слагаш активен грунд, манадо.

Осветлението с какво ще го сменяш?

dessybv

Въпросът за осветлението още е в проучване. Имам приятел, който си е направил растителен и ще се допитвам, предполагам, че трябва да добавя още ленти и цветове.

Nebunu

Лентите които ползваш сега колко лумена са? А защо не слагаш луминисцентни пури Т5?

dessybv


https://s17.postimg.cc/4bwww6brz/Screenshot_20171121-122013.jpg
6000 К. Не искам пури и затова ЛЕД. И цветните ще са ЛЕД.

Similar topics (5)

39212

Публикации: 9
Прегледи: 7694

54730

Публикации: 6
Прегледи: 3880

52682

Публикации: 3
Прегледи: 2447

52787

Публикации: 16
Прегледи: 7241