• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 07:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новобранец - завръщане към хобито

Започната от новобранец, 23.12.2016 22:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

новобранец

добра вечер на всички.пише ви,чисто новия,новобранец.почетох тук доста.четох за растения,рибки,скаридки,грундове и т.н...и се обърках.преди 20ина и...няколко годинки бях хлапе с МЕРАЦИ към хобито.започна се с някво аквариумче 20ина литра.
тогава нямаше,кой зне какъв избор на риби,растения,аквариуми.нямаше и откъде да си купиш.помня първия ми ИСТИНСКИ аквариум.100ина литра.в едно от зоомагазинчетата от които си купувах...сухата дафния,ме светнаха от къде да си купя аквариум.на адреса ме чакаше мустакат,усмихнат чичка,нямаше джиесеми,нямаше и таксита.чичката ме заведе до някаква стая в която...спрях да дишам.само на тавана,нямаше акварими и риби.аквариума,който купих от него,около 100 литра,носих го около 4 километра сам  :-|.през цялото време се усмихвах и си мечтаех как и аз ще си направя такава стая.после взех,втори,трети аквариум,след живородките минах на барбуси,бети,скаларии,сомове....
и след години,жената с която бях,РЕШИ.занемарил съм рибите.да приключвам с това хоби.последния си аквариум около 300 литра подарих на един приятел и всички риби в аквариума.
ТА,20 и няколко години след това искам аквариум,ще почна с живородки.умувах,гледах,четох.обаче искам аквата да има полянка...да има вид трепач...НО.трябавало со2...трябавало не знам кви препарати...соди,маи,системи кво ли не прочетох.мисля около 200 литра.но съм сигурен,че след няколко месеца с няколко хелера и молинезии,тия 200 литра ще се пукат по шевовете от рибоци  *BRAVO*.та..дайте малко инфо на един новобранец за осветление,външен филтър,грунд,подложки разни чета,преди не ползвах подложки.не се гъбаркам.просто сега сте на друго ниво.имам някакъв опит и искам най доброто от най добрите.мисля от прочетеното,че тук има доста такива

Деян

Колега, добре дошъл обратно в хобито!  *DRINK*
Кажи сега, какъв литраж искаш/имаш, какви/колко риби искаш да гледаш в него и какви/колко растения, за да можем да те посъветваме за всичко нужно.  :-)

новобранец

искам да щъкат много рибета.засега живородки,понеже с тях почнах преди,ще почна и сега.аквариум умувам 200 литра.ще ми краси стаята все пак.нищо нямам.даже и кепче :-D нямам
тепърва ще купувам всичко.какво точно да купувам,защото хиляди лв за риби и аквариуми нямам.гледах ония дни 250 литра аквариум в един магазин.ама имал капак,лампа имал.ама имал не знам кво си.750 лева...шкаф имал.абе викам вие добре ли сте.те недоумяват кво ги питам.тия пари да не ги бера  >:o
грунд....филтър...някой рибок,растения...осветление....1000 лева няма да стане да ги разправят на децата.ако има со2 ще е или мая или китайската сглобка за сода.не съм правил ни маи ни соди.ама ще им дойде времето.искам полянка да има навремето нямахме такива екстри,ама да хвърлям пари като за световно,щото да ми е кеф на душата няма да стане.за 1500 оранжерия ми направиха колко квадрата няма да казвам.за 250 литра аква 750 лева...ами аз след 2 месеца ще искам още една...да не ме е гонил лудия.

Amev

Първо колега , фирмените аквариуми които са с капаци - лампите са им крайно недостатъчно за повечето растения , да не говорим за поляни. Най добре се ориентирай към някой от майсторите във форума. Прави аквариума на височина до 40 см. Оттам слагаш осветление (примерно т5 пури) според размера на аквата .. за 120 см са 54 ватови. Докарваш ги да са около ват литър. Купуваш хубав грунд - едноразмерен (примерно jbl manado) . Предполага се че ще е пренаселена аквата щом искаш живородки - взимаш външен филтър тип канистър. Примерно за 200 литра (поне 1400 л/ч) .. оттам со2 .. от сега ти казвам тва с маята или содата е компромис , с щом искаш поляна ... наливаш пари в бутилка и реактор (това да разтваряш со2) ... в общи линии е това ;)

saxon

Акваристиката си е скъпо хоби по принцип,но,ако имаш ръчички може да стане лесно.Почни от капака-може да си го направиш и сам.По размерите на капака прави аквариума.Предполагам си от североизтока-от там са и изработчиците на аквариуми :-)Без канистър,нагревател,термометър,кеп и т.н. няма да стане,но може да вземеш и употребявани.С две думи направи си концепция за всичко-какви риби,растения/изисквания/корени,камъни,грунд,разположение,осветление и т.н.

vanko77777

Здрасти, за 200л. аквариум няма как да минеш с 200лв.
Аквариум, щкаф, осветление, филтрация, цо2 система  до тук ще надхвърлш 750 лв.със сигурност, не искам да те разочаровам но това хоби си иска да вложиш някой лев както  се казва кеф цена няма


Успех в начинанието
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

новобранец

Някой може ли да ми каже,къде от Варна мога да си купя следния продукт..JBL Cristal Profi e901 GreenLine
мога да го поръчам и по интернет от София или др. но ако има проблем с филтъра,предпочитам да се оправям на място а не да говоря с някой по тела.Да пращам кани и да чакам от умрял,писмо.

Да добавя,че съм проверил по нета за Варна.4...5 магазина имат други кани но не и JBL

vlad.enev

Www.aquarium.bg от там пазарувах и имат доста неща. За порьчки над 30лв доставкатаа е безплатна.

karadaliev

Ако се интересуваш от канистърите (и не бързаш много) на JBL то се оглеждай по промоциите на еМаг, там изпадат такива на невероятно ниски цени.

Similar topics (2)

57043

Публикации: 10
Прегледи: 3776

52953

Публикации: 42
Прегледи: 11508