• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов в клуба - с Hailea 30

Започната от ARTU73, 23.01.2018 11:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Здравейте! След всичко прочетено последния месец установих, че съм съмвам нов в акваристиката. Нищо, че като ученик имах няколко аквриума, които успешно устискаха почти две години. Причината да се върна към рибките е съвсем тривиална. Някъде преди около две години децата се запънаха, че искат рибка. Дори събраха пари и си купиха едно от онези съвсем мънички аквариумчета (колкото две шепи) с шарени камъчета по дъното. По съвет от магазина купихме лабиринтова рибка - златен трихогастер, тъй като няма нито аерация, нито отопление. Напук на очакванията ми първо да им мине желанието, и второ - рибката да си отиде скоропостижно, Триша (така я кръстиха, защото установих, че е женски) оцеля и още е жива. Това постави отново въпроса да вземем по-голям аквариум. Голям, но колко голям? Апартаментчето е съвсем тясно, да не говорим, че моето хоби (стендов моделизъм) е заело де що витрини има, другото ми хоби - Hi-Fi аудиото също е заело доста място. Та се спряхме на Hailea 30. Да, знам, че е малък, знам че няма да е стабилен, знам, че ще е трудно. Но просто нямам място. Аквариумът вървеше с вътрешен филтър Hailea BT-200, отделно купих нагревателче, активатор Bacterium E на Aquili, анубиас бартери, грунд и термометър. Поръчката беше от онлайн магазин и веднага се заехме да разстелим грунда, да засадим анубиаса, който междувременно се сдоби с другарчета - микрозорум, хигрофила полисперма, явански мъх и хелиантус. Поставихме малко коренчета, една декорация и ... СТАРТ :) Водата от чешмата обработих с Dajana Start Pll, който отстранявал хлора.
За съжаление транспортирането при студени температури е повлияло зле на анубиаса, чиито листа се покриха с петна и започнаха да загниват. Наложи се да ги премахна, като малките листа имат петънца само по периферията - надявам се да оцелее.
Мисля да отглеждам малко неонки и отоцинклуси (ако последните ги намеря в Стара Загора), плюс Триша, разбира се. Мислех да сложа на дъното няколко скариди ред чери, но не намерих някой да продава в Стара Загора. Тъй като стартирах аквариума на 18.01., то има още доста време до пускането на рибките, като не знам дали е удачно да пусна по-рано няколко скаридки (ако намеря, разбира се).
Снимките са от първия ден и от днес.

vasil dimitrov


veni0007

Успех с начинанието.
Ако искаш да разнообразиш и с някоя Ампуларийка свиркай:)

ARTU73

23.01.2018 21:29 #3 Last Edit: 25.01.2018 10:48 by ARTU73
Благодаря! И сега веднага едно питане - тази вечер, след два часа светене на лампите, установих някакви малки кафеви рошави топчици на най-високото ми растение - Хигрофила полисперма. При стискане с метална пинсета е твърдо. Имаше пет-шест топчета. Все едно малки бръмбарчета. Опитах да снимам с телефона. Някакви идеи?



Публикациите са слети: 25.01.2018 10:48

Засега не виждам други от горните буболечки или може би охлювчета. Днес пуснах няколко скаридки. Първо се изпокриха, поогледаха се и се ослушаха около минута, след което обиколиха аквариума и се заеха с чоплене на камъни и растения.  8-)
Тъй като в упътването на Aquili Bacterium E пише, че на седмия ден се добавя още една таблетка във водата, предполагам, че трябва да се водя по него?

ARTU73

Явно съм на прав път, след като не получих някакви други напътствия. От тези охлювчета/животинки повече не намерих. Преди три дни осъмнах с бактериални колонии в мъха, около коренчетата и тук-таме в ъглите. Не съм третирал, но пуснах две анцитрусчета за компания на седемте ред черита. За малко да го почистят, но реших да пробвам таблетки със спирулина и се нахвърлиха на нея, като зарязаха почистването. Следва диета, докато всичко влезе в норма.
Мисля да добавя 6-7- неончета. Надявам се няма да имат проблеми с анцитрусите. Много ми се искаше да сложа няколко отоцинклуса, но обиколих магазините в Стара Загора и никъде не продават. Онлайн магазините отказват да изпращат, защото било студено. Някой градски с излишни отоцинклуси ще ми дойде добре, тъй като в темата "Търся" се оказа, че не мога да публикувам обява - трябвало да минат два месеца(?!)
Мислех да сложа две САЕ, но прочетох, че не се погаждат добре със скаридките.

ARTU73

Да, ама не... Сутринта установих, че все пак има нежелани гости. При разглеждане отблизо го оприличавам на ампулария. За този аквариум няма как да пусна боция. Може би с Клеа?


ARTU73

Убих няколко охлювчета, като скаридите разчистиха местопрестъплението след мен. Тази вечер установих голяма гадина. Дайте съвет с какво да ги боря. Явно има още скрити из аквариума.

Slav0v

Вариант 1:
https://zoomagazin.eu/upload/Products/085b7c705a400519b1db1ca006bc7d87.jpeg

Вариант 2:
купуваш 20х хелени `Clea (Anentome) helena`

thenight

Понеже постоянно се случва да внасям планорбиси в аквариума, а съм се парила с тях (просто стават непоносимо много, иначе не са страшни), във всеки аквариум, който съмпимала, пускам 3-4 кулита. Не знам какво правят, никога не съм ги виждала да правят нещо на охлюв, но при тях, и да има планорбиси, са само няколко много едри. Явно чистят яйцата.

Изпратено от моят EVA-L09 с помощта на Tapatalk


Smelly fish

И при мен в началото беше бум на планорбиси, но от месеци нямам нови. Сега имам само 3 дърти и се чудя коя рибка им яде яйцата?!! Анциструсите ли са, САЕтата или барбусите. Аз залагам на САЕтата, барбусите само ми пасат младите фиданки и ми бастисват овощките.

ARTU73

Мислех за САЕ, но ще дойдат големи за аквариума ми, а и ще възникнат проблеми с ред черитата. Засега ще заложа на механичното почистване - при тези размери на аквата, вероятно няма къде да се крият дълго време.

ARTU73

След последното охлювче, не съм намирал други. Дори се затъжих и си го оставих в малко аквариумче, та при необходимост да го върна обратно. Аквариумът е 35х22х30 см, дават го 30 литра, обем на стъклената част 25 литра. Температура 25 градуса - с фабричен нагревател. Осветление - фабрично енергоспестяваща крушка 4000К, 580 лумена.
Растения:
- Хигрофила полисперма - 6 корена
- Микрозорум - 1 корен
- Анубиас бартери - 1 корен
- Хелиантус - 10-15 коренчета
- Ехинодорус Везувий - 2 корена
Животинки:
- скаридки Ред Чери - 8 броя
- анциструс - 2 броя (от преди седмица)
- обикновен неон - 6 броя (от днес)
Вътрешният филтър е Hailea BT-200, оригиналната медия с активен въглен съм я заменил с SeaChem Matrix, гъбата си е оставена оригиналната. Не съм специалист, но според мен водата се върти, но някак не преминава през филтъра. Стои мътна - прилагам снимка.
Аквариумът е стартиран на 18.01.2018 год., като към водата съм добавил Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - на първи и седми ден, съгласно инструкцията.
Храня с дънни таблетки (по четвъртинка на 3 дни) Dajana Spirulina и Dajana Legend)
Преди три дни установих, че единият анциструс е умрял. Коремчето му беше надуто и черно. Тъй като беше по-"заспалото" от двете, реших че му е дошло времето. Другото е много пъргаво и страхливо, почти не се показва, прехвърча като попова лъжичка през деня, но нощем си щъка спокойно из аквариума.
Купих таймер за осветлението и го пускам на 9 часа - от 10 до 19 часа.
ПРОБЛЕМЪТ: Мътна вода. Флейтата е по дължината на аквариума - полупотопена. От една седмица ползвам ИзиКарбо и Профито, съгласно схемите. С растенията нямам проблем. Но водата си е мътна и мътна. Сменям всяка сряда по 30% с престояла 2-3 дни вода.
Чудя се дали да върна активния въглен в медията? Приемам съвети всякакви.

PS Грундът е речни камъчета, изварени. Имам два корена - предполагам азалия - закупени от зоомагазин. Имам и по 5 см по дължина пуричка от Индийско бадемово дърво - купени онлайн. Отрязах ги на 4-5 см, тъй като оригинално бяха около 14 см. Поставена вчера. Декорацията Римска стена си е от началото на аквариума.

PS2 Прави ми впечатление, че гумените повърхности на нагревателя и вакуумчета още на третия ден се покриват с някаква слуз. Има подобна слуз и по огнения мъх, затова го махнах и на негово място засадих Ехинодоруса.

ARTU73

Малко повече от месец след стартирането - проблемите останаха назад.

Similar topics (5)

17310

Публикации: 6
Прегледи: 3705

55310

Публикации: 105
Прегледи: 28950

23300

Публикации: 10
Прегледи: 3876

25360

Публикации: 12
Прегледи: 3952

20371

Публикации: 11
Прегледи: 6276