Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Аквариуми на потребителите => Темата е започната от: ARTU73 - 23.01.2018 11:27

Заглавие: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 23.01.2018 11:27
Здравейте! След всичко прочетено последния месец установих, че съм съмвам нов в акваристиката. Нищо, че като ученик имах няколко аквриума, които успешно устискаха почти две години. Причината да се върна към рибките е съвсем тривиална. Някъде преди около две години децата се запънаха, че искат рибка. Дори събраха пари и си купиха едно от онези съвсем мънички аквариумчета (колкото две шепи) с шарени камъчета по дъното. По съвет от магазина купихме лабиринтова рибка - златен трихогастер, тъй като няма нито аерация, нито отопление. Напук на очакванията ми първо да им мине желанието, и второ - рибката да си отиде скоропостижно, Триша (така я кръстиха, защото установих, че е женски) оцеля и още е жива. Това постави отново въпроса да вземем по-голям аквариум. Голям, но колко голям? Апартаментчето е съвсем тясно, да не говорим, че моето хоби (стендов моделизъм) е заело де що витрини има, другото ми хоби - Hi-Fi аудиото също е заело доста място. Та се спряхме на Hailea 30. Да, знам, че е малък, знам че няма да е стабилен, знам, че ще е трудно. Но просто нямам място. Аквариумът вървеше с вътрешен филтър Hailea BT-200, отделно купих нагревателче, активатор Bacterium E на Aquili, анубиас бартери, грунд и термометър. Поръчката беше от онлайн магазин и веднага се заехме да разстелим грунда, да засадим анубиаса, който междувременно се сдоби с другарчета - микрозорум, хигрофила полисперма, явански мъх и хелиантус. Поставихме малко коренчета, една декорация и ... СТАРТ :) Водата от чешмата обработих с Dajana Start Pll, който отстранявал хлора.
За съжаление транспортирането при студени температури е повлияло зле на анубиаса, чиито листа се покриха с петна и започнаха да загниват. Наложи се да ги премахна, като малките листа имат петънца само по периферията - надявам се да оцелее.
Мисля да отглеждам малко неонки и отоцинклуси (ако последните ги намеря в Стара Загора), плюс Триша, разбира се. Мислех да сложа на дъното няколко скариди ред чери, но не намерих някой да продава в Стара Загора. Тъй като стартирах аквариума на 18.01., то има още доста време до пускането на рибките, като не знам дали е удачно да пусна по-рано няколко скаридки (ако намеря, разбира се).
Снимките са от първия ден и от днес.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: vasil dimitrov - 23.01.2018 18:00
Имаш съобщение.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: veni0007 - 23.01.2018 19:25
Успех с начинанието.
Ако искаш да разнообразиш и с някоя Ампуларийка свиркай:)
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 23.01.2018 21:29
Благодаря! И сега веднага едно питане - тази вечер, след два часа светене на лампите, установих някакви малки кафеви рошави топчици на най-високото ми растение - Хигрофила полисперма. При стискане с метална пинсета е твърдо. Имаше пет-шест топчета. Все едно малки бръмбарчета. Опитах да снимам с телефона. Някакви идеи?



Публикациите са слети: 25.01.2018 10:48

Засега не виждам други от горните буболечки или може би охлювчета. Днес пуснах няколко скаридки. Първо се изпокриха, поогледаха се и се ослушаха около минута, след което обиколиха аквариума и се заеха с чоплене на камъни и растения.  8-)
Тъй като в упътването на Aquili Bacterium E пише, че на седмия ден се добавя още една таблетка във водата, предполагам, че трябва да се водя по него?
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 29.01.2018 19:16
Явно съм на прав път, след като не получих някакви други напътствия. От тези охлювчета/животинки повече не намерих. Преди три дни осъмнах с бактериални колонии в мъха, около коренчетата и тук-таме в ъглите. Не съм третирал, но пуснах две анцитрусчета за компания на седемте ред черита. За малко да го почистят, но реших да пробвам таблетки със спирулина и се нахвърлиха на нея, като зарязаха почистването. Следва диета, докато всичко влезе в норма.
Мисля да добавя 6-7- неончета. Надявам се няма да имат проблеми с анцитрусите. Много ми се искаше да сложа няколко отоцинклуса, но обиколих магазините в Стара Загора и никъде не продават. Онлайн магазините отказват да изпращат, защото било студено. Някой градски с излишни отоцинклуси ще ми дойде добре, тъй като в темата "Търся" се оказа, че не мога да публикувам обява - трябвало да минат два месеца(?!)
Мислех да сложа две САЕ, но прочетох, че не се погаждат добре със скаридките.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 01.02.2018 08:02
Да, ама не... Сутринта установих, че все пак има нежелани гости. При разглеждане отблизо го оприличавам на ампулария. За този аквариум няма как да пусна боция. Може би с Клеа?

Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 06.02.2018 21:24
Убих няколко охлювчета, като скаридите разчистиха местопрестъплението след мен. Тази вечер установих голяма гадина. Дайте съвет с какво да ги боря. Явно има още скрити из аквариума.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: Slav0v - 06.02.2018 21:29
Вариант 1:
https://zoomagazin.eu/upload/Products/085b7c705a400519b1db1ca006bc7d87.jpeg

Вариант 2:
купуваш 20х хелени `Clea (Anentome) helena`
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: thenight - 06.02.2018 21:42
Понеже постоянно се случва да внасям планорбиси в аквариума, а съм се парила с тях (просто стават непоносимо много, иначе не са страшни), във всеки аквариум, който съмпимала, пускам 3-4 кулита. Не знам какво правят, никога не съм ги виждала да правят нещо на охлюв, но при тях, и да има планорбиси, са само няколко много едри. Явно чистят яйцата.

Изпратено от моят EVA-L09 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: Smelly fish - 07.02.2018 01:48
И при мен в началото беше бум на планорбиси, но от месеци нямам нови. Сега имам само 3 дърти и се чудя коя рибка им яде яйцата?!! Анциструсите ли са, САЕтата или барбусите. Аз залагам на САЕтата, барбусите само ми пасат младите фиданки и ми бастисват овощките.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 07.02.2018 06:40
Мислех за САЕ, но ще дойдат големи за аквариума ми, а и ще възникнат проблеми с ред черитата. Засега ще заложа на механичното почистване - при тези размери на аквата, вероятно няма къде да се крият дълго време.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 10.02.2018 21:13
След последното охлювче, не съм намирал други. Дори се затъжих и си го оставих в малко аквариумче, та при необходимост да го върна обратно. Аквариумът е 35х22х30 см, дават го 30 литра, обем на стъклената част 25 литра. Температура 25 градуса - с фабричен нагревател. Осветление - фабрично енергоспестяваща крушка 4000К, 580 лумена.
Растения:
- Хигрофила полисперма - 6 корена
- Микрозорум - 1 корен
- Анубиас бартери - 1 корен
- Хелиантус - 10-15 коренчета
- Ехинодорус Везувий - 2 корена
Животинки:
- скаридки Ред Чери - 8 броя
- анциструс - 2 броя (от преди седмица)
- обикновен неон - 6 броя (от днес)
Вътрешният филтър е Hailea BT-200, оригиналната медия с активен въглен съм я заменил с SeaChem Matrix, гъбата си е оставена оригиналната. Не съм специалист, но според мен водата се върти, но някак не преминава през филтъра. Стои мътна - прилагам снимка.
Аквариумът е стартиран на 18.01.2018 год., като към водата съм добавил Dajana Start Plus и Aquili Bacterium E - на първи и седми ден, съгласно инструкцията.
Храня с дънни таблетки (по четвъртинка на 3 дни) Dajana Spirulina и Dajana Legend)
Преди три дни установих, че единият анциструс е умрял. Коремчето му беше надуто и черно. Тъй като беше по-"заспалото" от двете, реших че му е дошло времето. Другото е много пъргаво и страхливо, почти не се показва, прехвърча като попова лъжичка през деня, но нощем си щъка спокойно из аквариума.
Купих таймер за осветлението и го пускам на 9 часа - от 10 до 19 часа.
ПРОБЛЕМЪТ: Мътна вода. Флейтата е по дължината на аквариума - полупотопена. От една седмица ползвам ИзиКарбо и Профито, съгласно схемите. С растенията нямам проблем. Но водата си е мътна и мътна. Сменям всяка сряда по 30% с престояла 2-3 дни вода.
Чудя се дали да върна активния въглен в медията? Приемам съвети всякакви.

PS Грундът е речни камъчета, изварени. Имам два корена - предполагам азалия - закупени от зоомагазин. Имам и по 5 см по дължина пуричка от Индийско бадемово дърво - купени онлайн. Отрязах ги на 4-5 см, тъй като оригинално бяха около 14 см. Поставена вчера. Декорацията Римска стена си е от началото на аквариума.

PS2 Прави ми впечатление, че гумените повърхности на нагревателя и вакуумчета още на третия ден се покриват с някаква слуз. Има подобна слуз и по огнения мъх, затова го махнах и на негово място засадих Ехинодоруса.
Заглавие: Re: Нов в клуба - с Hailea 30
Публикувано от: ARTU73 - 25.02.2018 13:32
Малко повече от месец след стартирането - проблемите останаха назад.