• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 22:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум и начинаещ акварист

Започната от NJ, 30.08.2016 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NJ

Привет на всички!

Вчера синът ми(на 4.5 години) се сдоби с аквариум. Решихме че ще му е полезно да има животинка за която да се грижи и тъй като куче и котка са неприемливи решихме да е аквариум.

Разполагаме с 45 литра фабричен аквариум. Сложен е грунд, един анубиас и една декоративна кола с помпа за въздух и още един камък за балончета. Отделно има филтър, който е включен, нагревател и термометър. От прочетеното разбрах че не е добре да слагаме риби затова ще изчакаме две седмици. Сложих и малко препарат, който ми дадоха от магазина за подобряване на водата.
Проблемите са два:
Основният е какви риби да сложим в аквариума. Дали две златни или някаква смесица от по-малки рибки? Ако са златни може ли да са две женски? Развъждането на поколение не ни е цел а и малко ме плаши тъй като не сме предвидили да имаме втори аквариум или да се занимаваме прекалено сериозно с това. В магазина много му харесаха оранжево с бяло клоуни. Дали са лесни за отглеждане и могат ли да се комбинират с други рибки? Кои риби могат да издържат седмица без храна когато сме отпуска макар че можем да им намерим и гледач. Най-много ме плаши да не умират лесно, за да избегнем емоционален шок.

Вторият проблем е гореспомената декоративна кола. Раздвоих маркуча от помпата за въздух и съм вързал колата и един малък камък за въздушна завеса. Проблема е че въздух от камъка не излиза а от колата стават доста големи балони. Ясно ми е че съпротивлението при нея е по-малко и заради това се получава така, но търся идеи за решение. Дали по-голям камък или възел на маркучето за колата ще решат проблема?

Благодаря за всички мнения. Сигурен съм че ще изникнат и други въпроси.

Lightning_boy

Здравейте и добре дошли във форума. На бързо ще отговоря, много кратко понеже съм на работа, а не искам шефа да ме накове, че се разсейвам  :-D. И така, за една златна рибка е достатъчен в началото. После няма да е добре за рибката (ще и е тясно). Можете да отворите профила на въпросната рибка (carassius auratus) и  да прочетете от какво има нужда.
За клоун няма как да стане. Те са соленоводни рибки.
Правилно сте преценили да изчакате две седмици. Моето мнение е да вземете някакви по-лесни за гледане рибки като за начало. И по-цветни (гупи, хелери, молинезии, неони). Вземете и някакво сомче, ще му се радва.

Това е засега от мен по-нататък ще помогна още, ако мога. Дано и някой колега се включи със съвет ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

discusfen

Кранче за регулиране на въздуха трябва да сложиш в случая от към колата където по лесно излиза въздуха го намаляваш за да тръгне и към стената.На помпата за въздух също е добре да сложиш спирателен клапан ако е под нивото на аквариума.

NJ

Не знаех че има кранчета. Ще разпитам да взема. За рибите ще умуваме на семеен съвет. Приятел ме посъветва за сини трихогастери, брабуси и сомче.

Едит. Ето и снимка. Малко постничко но има място за още красоти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160830%2Ff3549102adf3ea9ce7c61d42fba9894f.jpg&hash=9fd2ffd015ccc3cf2c9ffa69e58958b168f3fe99

discusfen

Сините трихогастери стават големи по една педя.Барбусите по малките видове ставт титея,пентазона.

NO CARRIER

Сините трихогастери са и по-агресивни от мраморните.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Lightning_boy

Напълни още аквата, струва ми се, че може да се събере още водица вътре.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NJ

Да има още място. Да местя ли филтъра нагоре за да пак или да го оставя да се потопи.

Lightning_boy

Няма никакво значение важното е да движи водата и основно горния слой, за да се обогатява на кислород ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

tetra

Ноя съет е да почакаш малко с поста

Публикациите са слети: 01.09.2016 16:26

Цитат на: tetra - 01.09.2016 16:22
Моя съвет е да почакаш малко с поставянето на първите рибки, така проблемите ти ще са по малки. Малко означава месец, ако имаш търпение изчакай два месеца, след което в аквариума ти ще бъде създадена сравнително по добра еко система, и навлизането ти в безкрайният лабиринт на акваристиката ще стане без големи стресове.

NJ

Ох, трудна работа с чакането. Сутрин младежа се буди и пита има ли вече риби :) Но 2 седмици ще удържим.

bustama

Здравей, NJ, може и да не чакаш, но задължително трябва да си намериш керамика или гъби от работещ аквариум. Като количество, колкото повече - толкова по-добре. За обеме на аквариума, търси малки по размер рибки - 3-6см. размер на възрастен екземпляр.

NJ

Няма от къде да намеря такива неща или поне не видях да се продават. Предполагам се слагат вътре във филтъра. Честно казано маят филтър е HL-BT400 и не съм го отварял за да видя какво има в него.
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?

Lightning_boy

Цитат на: NJ - 02.09.2016 12:53
Няма от къде да намеря такива неща или поне не видях да се продават. Предполагам се слагат вътре във филтъра. Честно казано маят филтър е HL-BT400 и не съм го отварял за да видя какво има в него.
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?

Ще помогнат сравнително доста. За крайният ефект не мога да бъда категоричен. Виж идеята на колегата е добра, но след като казваш, че няма от къде да се снабдиш е кофти.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

pl86

Цитат на: NJ - 02.09.2016 12:53
...
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?
Ще свършат работа, аз бих взел сухите (казват че са по-добри), после може да си ги ползваш след чистене на филтъра да слагаш.
Ще намалят времето за стартиране, пак не препоръчвам да слагаш рибите веднага, но може да започнеш с пускането на риби по-рано. Най-добре да пускаш рибите по няколко, след седмица - още, не всички на веднъж  :-)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

NJ

Еми освен да пробвам с хапче и 6 неонки. След седмица сомче и после 2 по големи още не съм избрал какви. Като по големи имам предвид по големи от неоните но те ще са основната атракция. И мисля че му стига толкова на аквариума.  Освен рибите мисля за още зеленина и някой корен или камък.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


Lightning_boy

Много ще го препълниш според мен с толкова корени и камъни.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NJ

На мен сега ми се струва постничко само с един анубиас и количката затова мислех да сложа още неща. Та или ще е корен или камък(скалата от която е паднала колата във водата :-))

BatV

Помисли за мъхове - лесно се гледат и според мен са атрактивни.
Може да добавиш и скаридки - моя синковец се радва повече на тях отколкото на рибките.
Черитата са много лесни за гледане.

Успех!

bustama

Търсиш от колеги. Но трябва да си сигурен, че аквариума от който ще вземе колониите от бактерии е здрав - в него няма болести и т.н.
Пускаш 4бр. и храниш веднъж/два пъти седмично по много малко! Може и вода да се наложи да сменяш.
За последните 4мес. стартирах така два аквариума, но със златни и двата са по 50л. жертви, няма - нито болни, за сега. :-D
Златните, обаче не са много... да го кажа капризни. :-)

NJ

От вчера имаме 6 чеврени неона. Дадоха ми течни бактерии и храна на пелети. Рибоците май са добре. Ядоха добре и вчера и днес. Доста време прекараха ня ято срещу течението до филтъра. Долу където засмуква. Но след като хапнаха надвечер сега се разхождат из целия аквариум и вече не плуват на място срещу течението.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


NJ

Да си продължа темата. Най-важното неонките са живи, впреки че на два пъти помислих една за умряла. Единия път се рееше с главата надолу между филтъра и стъклото а втория се беше мушнала в количката и седеше абсолютно неподвижно. И в двата случая след известно време се връщаше в ятото и си плуваше все едно нищо не е било.

Както се и очакваше и въпреки че прочетох доста във форума явно прехранвам рибоците респективно по дъното остават неизядени пелети, които от своя страна хванаха нещо като бял мъх. Четох че това са колонии от бактерии и не е вредно, но все пак освен първото планирано за неделя сифониране мисля, че е време и за сомче в аквариума.

Харесах си http://aquariumbg.com/fish.php?fish=230
Agamyxis albomaculatus (Peters, 1877).
Българско наименование: Белопетнист Агамиксис
Синоним: Doras pectinifrons
Но май такъв сом е неоткриваем поне в България.
Та молбата ми е за съвет. Какво сомче е подходящо за 45 литра аквариум. Малко се обърках с многото разновидности и номера. Отделно, че за сега планирам да е само а за някой видове пише да са поне три броя.

vasil dimitrov

Имал съм Агамикс,той е като Платидораса.Става голям и води скрит начин на живот.За тия 45 литра поне укритие специално за него.

Cole

Аз те съветвам да вземеш една малка група Коридораси - можеш да си позволиш 4-5-6 бройки, имаш място. Те са изключително спокойни и издръжливи сомчета, които обаче са стадни и няма как примерно да вземеш 1 и то да се чувства добре. Ако не е Коридорас, можеш Анциструс да си вземеш - лепящо сомче, 2-3 бройки, тъкмо ще държат аквариума по-чист :) ;) Но Коридорасите най-много ще паснат на аквариума! Успех!

NJ

Коридорасите не знам защо но не са ми симпатични. Нещо не ме кефи острата им муцуна. Та в крайна сметка имаме 2 анцитруса. Бонус малкия се затръшка за охлюв и отнесохме една огромна ампулария. 3-4 см. е черупката. Тримата дружно се втурнаха да обхождат аквариума. Мисля днес да няма храна нито за неоните нито за новите обитатели. Достатъчно се е събрала.

Взех и корен от магазина да служи за укритие на сомчетата но ме  изненада с това че плува и не иска да потъне.  Ще трябва да му измисля тежест някаква. Взех и малко бразилски мъх но и с него греда. Не мога да го поставя никъде. Течението от филтъра го отнася. Та ще си имам занимавка да чета за охлюва как да се грижа и отделно за треволяците.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


pl86

Браво, на прав път си, хубаво е от време на време да са без храна, някой хора даже не хранят един ден в седмицата.

Корена като се напои ще потъне, за сега може да го подпреш или за да забързаш потъването може да го свариш, (ако имаш съд в който да го сложиш), после ще потъне по-бързо.

Мъка може да го закрешиш за корена с обикновенна гумена ластичка за коса, с времето ще се захване сам ;)

Успех.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

bustama

Това, че едната риба, плува хаотично не е на добре...
Аз писах, да търсиш бактерии от акварист - който ще ги извади от аквариума си. Как си сигурен, че това което са ти продали в магазина, ще има нещо вътре и то ще е достатъчно да завърти бързо азотния цикъл???
Писах, да ги храниш веднъж-дваж седмично, но кой ти чете...  :-D
Почвай да сменяш вода.

NJ

Не плува хаотично а седи като вцепенена. И след 15 минути си плува със стадото. Все едно е била заспала. Отделно 6 неона  в 45 литра вода едва ли са успели да я нацапат толкова. Когато ги пусках декорациите и маркучите за въздух бяха лигави, което четох че е симтпом за наличието на бактерии. Иначе вода ще се сменя утре. Дано не съм оплескал много нещата.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


NJ

Така ето че има проблем. Един неон изчезна.  Вчера като се прибрах го нямаше а няма и къде толкова да се скрие. Днес сифонирах и смених част от водата и не се появи. Дали са го изяли? Части от тяло нямаше. Сомчетата са малки по 3-4 сантиметра. Охлюва е голям но някак си не си го представям да го е изял.
Иначе корена се понакисна и почти потъна. Прикрепих мъх с ластички и го натиснах да седи на дъното с половината от една магнитна чистачка за стъкла. След 2-3 дни ще го махна.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


bustama

Така... най вероятно аз съм причината да вземеш рибките и бактерии - длъжен съм да ти отговоря. :-)
Слагай 20-30л. вода да престои едни ден и сменяй, като водата с която сменяш  - трябва да е с близка температура с водата в аквариума ви! Така през ден-два. Храниш рибите веднЪж седмично!!!
Търси, неона със сигурност е там - най вероятно, ако е изяден, ще го намериш оглозган. Демек, скелета на рибата. Може да е при колата, анубиаса или залепнал под филтъра. Има ли капак аквариума?
Откъде си?

NJ

София.
Неона го няма по никакъв начин. И скелет нямя. Супер страннж. При все че пренаредих аквариума за да наместя корена. Вадих и филтъра за да го почистя от белите парцали които се образуваха в аквариума.  Водата я оставих да престои в стаята в която е аквариума. Не бяха с еднаква температура но близка и я сипах на 2 две части.  Бактерии слагам от течните. По половин капачка всеки ден, но днес заради смятата на водата сложих цяла.
За храненето не бях разбрал че веднъж в седмицата трябва. Не е ли прекалено рядко? Четох из форума че някой си хранят рибите сутрин и вечер. Но си е моя грешката.

В срада пак ще сменя 10-15 литра от водата. 

Мерси за съветите

bustama

Ако продължи изчезването на риби, пиши, ще ти дам една гъба от моите. С уговорка, да ми я върнеш след месец - два, като се стабилизира аквариума!
Капак не каза, има ли аквариума?

pietrokaja

Според мен Ампуларията е изсмукала неона.Виждал съм как за половин-един час охлюва изсмуква умряла рибка,оства само като бял парцал от скелета.Ако не го бях видял нямаше да разбера,че е умряло рибе.Както казаха по-горе проверявай неонките за числеността им.

NJ

Да, има капак. Аквариума от готовите Hilea нищо си 45. Понякога го оставям отворен но не си спомням вчера как е бил. Не го отварям целия а само едната част. Не виждам начин да е скочила през него.
Едит с малко снимки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160911%2Fca36a55940a19c681b5d426b141af6a8.jpg&hash=e717d41fb5a048477940c11fc1c93e40cf4da60ahttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160911%2F4df0d30f053a78d30fa925d52cb813af.jpg&hash=2d935bdd53bce798ce6d3f0967276b3885b1a95bhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160911%2F9b6512f629dddf31e3df4107a878ec17.jpg&hash=8bf8dd927eb65e2a082fa252f5d9c13b661c67af

NJ

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20161012%2Fd0b89d8cb45fd7e3a3d102e7b93e4d31.jpg&hash=ec9da9402aebfc73b4c6da958e60ba40eb1ae7b8

Да си повдигна темата. Аквариума явно се закрепи макар да изчезна още един от неоните. Отново няма нито труп нито скелет. това се случи преди 20тина дни. Главен заподозрян е единия сом но няма доказателства срещу него.
От събота имаме нови обитатели. 3 жълти молинезии и 3 плати. Би трябвало да са по един мъжки и 2 женски от вид. За молинезиите съм сигурен понеже лесно се познават, но за платите не мога да разбера. Много съм доволен от новите обитатели. Аквариума буквално оживя. Тези рибоци постоянно се движат а храненето е цяла атракция. Дори останалите 4 неона се размърдаха. А анубиаса пуска вече второ ново листо.
Имам и въпрос. Прочетох че трябва да сложа сол във водата заради молинезиите и платите. Притеснява ме как ще повлияе на другите обитатели- два анцитруса, 4 неона и голяма ампулария. Как мислите дали ще им навреди?

pietrokaja

Молинезиите харесват леко солена вода,на другите риби също няма да им стане нищо.
Сомовете,обаче може да пострадат,охлювите също не понасят солената вода.

yasenst

За липсата на неонките, питай анциструсите :-) Но не ги обвинявай, те ядът рибки, но само умряли... Неоните са пасажни. А при теб, броя им намалява...

asito

Няма нужда да слагаш сол. Не знам къде си чел. Живеят си нормално и се размножават в сладка вода.

NJ

Благодаря за отговорите.
За солта на доста места го прочетох например тук:

http://aquariumbg.com/fish.php?fish=652


NJ

Да си повдигна темата. Проблем! Изгоря ми филтъра. Хайлея нещо си 400. Докато сменях водата засмука въздух и май това се оказа фатално. Два въпроса. Тези филтри имат ли гаранция? С какво да го сменя. Пак такъв вътрешет или гледам, че има сън сън външен за 50 лева. Ако взема външния проблем ли е да стои зад аквариума на неговата височина или трябва да е ниско долу. Дано изкарат рибите без филтър до утре вечер заредих вода да престои за да направя и утре смяна.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk


Similar topics (5)

53116

Публикации: 29
Прегледи: 12567

59338

Публикации: 8
Прегледи: 3460

51643

Започната от Supreme


Публикации: 3
Прегледи: 2531

57470

Публикации: 1
Прегледи: 1562

48295

Публикации: 11
Прегледи: 4746