• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум и начинаещ акварист

Започната от NJ, 30.08.2016 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NJ

Привет на всички!

Вчера синът ми(на 4.5 години) се сдоби с аквариум. Решихме че ще му е полезно да има животинка за която да се грижи и тъй като куче и котка са неприемливи решихме да е аквариум.

Разполагаме с 45 литра фабричен аквариум. Сложен е грунд, един анубиас и една декоративна кола с помпа за въздух и още един камък за балончета. Отделно има филтър, който е включен, нагревател и термометър. От прочетеното разбрах че не е добре да слагаме риби затова ще изчакаме две седмици. Сложих и малко препарат, който ми дадоха от магазина за подобряване на водата.
Проблемите са два:
Основният е какви риби да сложим в аквариума. Дали две златни или някаква смесица от по-малки рибки? Ако са златни може ли да са две женски? Развъждането на поколение не ни е цел а и малко ме плаши тъй като не сме предвидили да имаме втори аквариум или да се занимаваме прекалено сериозно с това. В магазина много му харесаха оранжево с бяло клоуни. Дали са лесни за отглеждане и могат ли да се комбинират с други рибки? Кои риби могат да издържат седмица без храна когато сме отпуска макар че можем да им намерим и гледач. Най-много ме плаши да не умират лесно, за да избегнем емоционален шок.

Вторият проблем е гореспомената декоративна кола. Раздвоих маркуча от помпата за въздух и съм вързал колата и един малък камък за въздушна завеса. Проблема е че въздух от камъка не излиза а от колата стават доста големи балони. Ясно ми е че съпротивлението при нея е по-малко и заради това се получава така, но търся идеи за решение. Дали по-голям камък или възел на маркучето за колата ще решат проблема?

Благодаря за всички мнения. Сигурен съм че ще изникнат и други въпроси.

Lightning_boy

Здравейте и добре дошли във форума. На бързо ще отговоря, много кратко понеже съм на работа, а не искам шефа да ме накове, че се разсейвам  :-D. И така, за една златна рибка е достатъчен в началото. После няма да е добре за рибката (ще и е тясно). Можете да отворите профила на въпросната рибка (carassius auratus) и  да прочетете от какво има нужда.
За клоун няма как да стане. Те са соленоводни рибки.
Правилно сте преценили да изчакате две седмици. Моето мнение е да вземете някакви по-лесни за гледане рибки като за начало. И по-цветни (гупи, хелери, молинезии, неони). Вземете и някакво сомче, ще му се радва.

Това е засега от мен по-нататък ще помогна още, ако мога. Дано и някой колега се включи със съвет ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

discusfen

Кранче за регулиране на въздуха трябва да сложиш в случая от към колата където по лесно излиза въздуха го намаляваш за да тръгне и към стената.На помпата за въздух също е добре да сложиш спирателен клапан ако е под нивото на аквариума.

NJ

Не знаех че има кранчета. Ще разпитам да взема. За рибите ще умуваме на семеен съвет. Приятел ме посъветва за сини трихогастери, брабуси и сомче.

Едит. Ето и снимка. Малко постничко но има място за още красоти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160830%2Ff3549102adf3ea9ce7c61d42fba9894f.jpg&hash=9fd2ffd015ccc3cf2c9ffa69e58958b168f3fe99

discusfen

Сините трихогастери стават големи по една педя.Барбусите по малките видове ставт титея,пентазона.

NO CARRIER

Сините трихогастери са и по-агресивни от мраморните.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Lightning_boy

Напълни още аквата, струва ми се, че може да се събере още водица вътре.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NJ

Да има още място. Да местя ли филтъра нагоре за да пак или да го оставя да се потопи.

Lightning_boy

Няма никакво значение важното е да движи водата и основно горния слой, за да се обогатява на кислород ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

tetra

Ноя съет е да почакаш малко с поста

Публикациите са слети: 01.09.2016 16:26

Цитат на: tetra - 01.09.2016 16:22
Моя съвет е да почакаш малко с поставянето на първите рибки, така проблемите ти ще са по малки. Малко означава месец, ако имаш търпение изчакай два месеца, след което в аквариума ти ще бъде създадена сравнително по добра еко система, и навлизането ти в безкрайният лабиринт на акваристиката ще стане без големи стресове.

NJ

Ох, трудна работа с чакането. Сутрин младежа се буди и пита има ли вече риби :) Но 2 седмици ще удържим.

bustama

Здравей, NJ, може и да не чакаш, но задължително трябва да си намериш керамика или гъби от работещ аквариум. Като количество, колкото повече - толкова по-добре. За обеме на аквариума, търси малки по размер рибки - 3-6см. размер на възрастен екземпляр.

NJ

Няма от къде да намеря такива неща или поне не видях да се продават. Предполагам се слагат вътре във филтъра. Честно казано маят филтър е HL-BT400 и не съм го отварял за да видя какво има в него.
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?

Lightning_boy

Цитат на: NJ - 02.09.2016 12:53
Няма от къде да намеря такива неща или поне не видях да се продават. Предполагам се слагат вътре във филтъра. Честно казано маят филтър е HL-BT400 и не съм го отварял за да видя какво има в него.
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?

Ще помогнат сравнително доста. За крайният ефект не мога да бъда категоричен. Виж идеята на колегата е добра, но след като казваш, че няма от къде да се снабдиш е кофти.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

pl86

Цитат на: NJ - 02.09.2016 12:53
...
Докато гледах за гъба видях че има готови бактерии на блистери и течни в шишенце. Дали ще свършат работа?
Ще свършат работа, аз бих взел сухите (казват че са по-добри), после може да си ги ползваш след чистене на филтъра да слагаш.
Ще намалят времето за стартиране, пак не препоръчвам да слагаш рибите веднага, но може да започнеш с пускането на риби по-рано. Най-добре да пускаш рибите по няколко, след седмица - още, не всички на веднъж  :-)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Similar topics (5)

51986

Публикации: 4
Прегледи: 3335

58071

Започната от jorko_bg


Публикации: 3
Прегледи: 1629

49331

Публикации: 1
Прегледи: 2197

55581

Публикации: 13
Прегледи: 4897

51987

Публикации: 0
Прегледи: 1739