• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум

Започната от Supreme, 10.08.2014 22:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Supreme

Здравейте,
На път съм да си закупя нов аквариум, с обем от 140л., в който ще се гледат златни рибки. Размерите мисля да бъдат д80/ш35/в50. За филтрация съм се насочил към външен филтър - SunSun HW302. Преди да закупя какъвто и да е вид оборудване бих искал да попитам дали съм се насочил правилно. Ако не, какво ще ме посъветвате. Относно пълнежите на филтъра също имам въпроси, защото това ми е първият външен филтър и нямам идея какви пълнежи да сложа и в каква последователност.

Благодаря предварително!
Поздрави!  :-)

bunzip2

Златните рибки са малко прасета. Цапат си както трябва. Като се има и на предвид, че и растения трудно ще виреят при теб, понеже златните ги унищожават направо. Може би някой анубиас или нещо друго с по-твърди и големи листа ще се задържи. Филтрацията в такъв аквариум трябва да е на стабилно ниво, за да поддържаш водата с добри качества.
Филтъра ще ти върши работа, ако не пренаселваш. За керамика - ако имаш пари слагай сипоракс на сера, ако ти е тънък бюджета, може и с китайска. Аз лично ползвам на сънсън стъклопорестата керамика и съм доволен. Ползвам същия филтър в почти същите литри вода.
Може да наредиш филтъра като сложиш в най-долната кошница някаква вата, за механична филтрация, а в горните 2 кошници да си сложиш керамика.
Принципно литрите не са толкова много, и дори и с една кошница керамика (най-горната), ще имаш достатъчно нитрифициращи бактерии за химична филтрация. Така че може в долните 2 да натъпчеш вата.
Проблема е, че ватата значително ще намали дебита на филтъра, особено като се позапълни малко с боклуци. А това е важно.
Така че, или го направи с една кошница вата, 2 керамика, или една вата и една керамика. Другата може и празна да я оставиш.

Това мога да те посъветвам аз :).
Иначе канистърчето е повече от добро... ще си доволен от китаеца  :-D

Supreme

Много благодаря за помощта! Не мисля да го пренаселвам, намислил съм да има най-много до 5 златни + 2 или може би 3 анцитруса. От гледна точка на растенията все още не съм решил дали изобщо да слагам...но може да пробвам с анубиас или криптокорина, които мисля да сложа в панички и да ги оставя на голо дъно, с тук там някое обло камъче. :))

bunzip2

Става да. За златните е по-добре фракцията на дъното да е по-едра, понеже постоянно лапат разни каманаци и при дребна фракция, може да ги погълнат.
Само дето обема ще ти дойде малък за 5 златни и 2 анцитруса :). Като малки да, но като пораснат ще е проблем. И двата вида стават големи, знаеш. С тези риби, смятай си по 30 литра вода на риба минимум.

Similar topics (5)

50797

Публикации: 16
Прегледи: 6052

57470

Публикации: 1
Прегледи: 1545

39212

Публикации: 9
Прегледи: 7694

55011

Публикации: 6
Прегледи: 2861

58825

Публикации: 5
Прегледи: 2547