• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов 70 литров аквариум.

Започната от ogun, 10.09.2015 23:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogun

10.09.2015 23:42 Last Edit: 17.09.2015 19:42 by Caxapa
Здравейте,
Купих си нов 70 литров аквариум. Размери 49х31х49.
Той е оборудван с лампа и филтрация, която не съм сигурен как точно да я ползвам на максимум.
Самото тяло потопено във водата е следното:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F71%2FE4%2F06dfe5698da171e4.png&hash=c161fc213209635f3cb0d744635c57e744e46f01

Така, там където е червения кръг има маркуч, които мога да мушна. като го мушна и другия край на маркуча е извън водата нищо не се променя, не става нищи и като другия край е във водата.
Това не е ли за допълнителна аерация, за да изкарва мехурчета, защо не става при мен? Може ли да ги запуша и двете за да вдига повече вода нагоре?

След като вдигне водата нагоре, имам това:





Една тръба, от които отвори излиза вода, минават през гъба и се изливат обратно в аквариума. Сега въпроса ми е: така като гледате налягането, не е ли малко или е нормалко това?
Колко трябва да ми е нивото на водата. Малко съда в който е гъбата да потъва във водата, водата да е точно на нивото на съда с гъбата или да е по-ниско от съда с гъбата?
Притесняваме, че когато съда е малко потопен (2-3мм) в съда също толкова вода. Това проблем ли е?
Не е ли по-добре да изтича от съда, да пада свободно 1-2см. Така няма ли да се обогатява с кислород повече?

Имам нано аквариум 7 литра. Мога ли да ползвам вода от него? Всеки ден да слагам по литър вода от наното в новия аквариум.
И също така мога ли да извадя парчета мръсна гъба от него и да ги сложа в новия за да пренеса бактериите? Ако да, къде да сложа тези парчета гъба, горе във филтъра или да ги пусна във водата да плуват?

Осветлението е слабо - 15вата. Мисля да отглеждам само анубиас нана. Предполагам няма да има проблем, нали? Ще върви добре, нали?
Ще опитам и да намеря явански мъх да сложа. Ако има някой от Пловдив с такива растения в излишък да се обажда  :-P

Относно рибите. Сложил съм доста ситен кварцов грунд. Искам да гледам 6-7 коридораси панди, 5-6 черни молинезии и може би 3-4 хелера.
Добре ли е комбинацията? Може ли да увелича бройката на някоя от групите риби?

Обмислям температурата да я държа 25 градуса, добре ли е за тези обитатели, които

Penta

Относно тръбичката за въздух - опитай се да извадиш малката тръбичка стърчаща нагоре . Тя трябва да е скосена под ъгъл като острие на игла от спринцовка. Постави я така че отвора да е насочен към изхода. Самия филтър с гъба не трябва да е потопен във водата, трябва да има съвсем малко разстояние до повърхността, ако е по-голямо само ще шуми повече от падащата вода.

Lightning_boy

Цитат на: Penta - 11.09.2015 08:25
Относно тръбичката за въздух - опитай се да извадиш малката тръбичка стърчаща нагоре . Тя трябва да е скосена под ъгъл като острие на игла от спринцовка. Постави я така че отвора да е насочен към изхода. Самия филтър с гъба не трябва да е потопен във водата, трябва да има съвсем малко разстояние до повърхността, ако е по-голямо само ще шуми повече от падащата вода.
+1

Аз също имах подобен проблем в началото, но като вдигнах филтъра да е на 2-3 см под повърхността на водата и започна да си аерира както си му е реда  :whistle:
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

jabeto

За пренасянето на бактерии не е нужно да си късаш старата гъба.Вземи вода от нано аквариума и в нея изплакни мръсната гъба след това водата я излей върху гъбата на големия си яквариум. *THUMBS UP*

ogun

Лошото е че не мога да повдигна помпата по-близо до повърхността, защото тя се хваща с една пластмасода скоба за пластмасата в горния край на аквариума и не може да се варира с височината, не е с вендуза...
Все си мисля, че тая аерация е глупост, ще взема да я запуша  *CRAZY*
Благодаря за отговорите, ще се радвам който може да отговори и на другите ми питания  :whistle:

yasenst

Помпата няма как да я повдигнеш. За скосението, колегата ти е казал. Провери си и кранчето на отсрещния край на маркучето за въздух, да не е затворено или запушено. За нивото на водата, напълни си аквариума до горните лайсни. Не е необходимо, водата да пада от голяма височина. Под гъбата си сложи керамика, да си живуркат бактериите. Успех :-)

ogun

Здравейте,
Нещата с новия аквариум се развиват почти по план. Купих си 3 Молинезии. Една седмица вече живеят добре. Направих филтъра да вкарва балончета въздух, благодарение на съветите ви. Е разбира се снощи стана гаф.
Едната молинезия роди  :duvar: *JOKINGLY*
Преместих я в нано аквариума ми, в който имам една мъжка гупа, а гупата отиде при другите 2 молинезии, които са мъжкари. Направо го разцепиха, цяла вечер го гониха, сега гупата е стресирана и се крие. Поне вече не я гонят май, мина им интереса...  *dontknow*

Женската роди около 20 малки. Доста едрички ми се виждат. Някои са чисто черни, други бели. Раждането продължи 2-3 часа, после почна да ги яде. Видях как изяде 2-3... Като видях, че ги яде и ги гони, веднага я върнах в големия аквариум. Малките останаха сами.

Тази сутрин стрих на прах от храната на люспи на Тетра. Когато стои на повърхността не я ядат, затова топнах пръст в малко стрита храна и след това топнах пръста във водата и храната почва да плува. Хапнаха квото хапнаха малките /не всички ядоха/ и след 30 мин. смених 1/4 от водата с престояла вода.
В Наното имам дънен филтър т.е. грунд и един анубиас. Знам, че е по-добре да няма грунд ама...
Сега идеята ми е да ги храня по 3 пъти на ден със стрита храна  като 30мин до час след хранене да сменям по 1 литър от водата с престояла. Общо прави по 3 литра на ден, като се има предвид, че наното е 7 литра... около 40% от водата се пада.
Чудя се дали да сменям с вода от големия аквариум или с чиста престояла. Все пак от големия не е завъртян азотния цикъл като хората, затова мисля да е с чиста престояла.
Това добре ли е?

Similar topics (5)

52637

Публикации: 17
Прегледи: 7532

50533

Публикации: 4
Прегледи: 2492

54796

Публикации: 26
Прегледи: 8991

57232

Публикации: 8
Прегледи: 3290

52682

Публикации: 3
Прегледи: 2447