• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Начинаещ с аквариум

Започната от krisio, 05.01.2018 18:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

krisio

Здравейте,

Разгледах доста от темите във форума и научих доста неща. Та така да започна с въпросите, аквариума ми е 55х30х20, което по мои сметки излиза 33 литра, мъничко е да  :-[ .
В него имам 5 гупи, 2 мъжки на 3 женски, 2 неончета, 2 анцистура и една женкса бета (беше ми първата рибка и без да съм чел започнах да копувам и копувам..), разбират се и се хранят нормално. Имам няколко живи растения, чиито имена не знам може да ги видите на снимките. Отделно имам в 5 литрова колба мъжка бета, която получих като подарък, но не пускам при другите за да не стане проблем (женската е по-едра от мъжката). Имам и още един 15-16 литров аквариум.

Предполагам, че първият въпрос е излишен, но май рибките са ми доста за този обем?
Имам притеснения, че едната от гупите ще ражда, да се мъча ли изопщо да я изолирам или каквото стане?
Добра идея ли ще е да се опитам да "възпроизведа" поколение от бетите?

Измайсторих си автоматично включване на осветлението и аераторната помпа, с температурен сензор отчитам температурата и направих автоматична хранилка, в случай че отсъствам за по-дълго време (което ще опиша в друг раздел на форума). Филтъра не го спирам, обърнал съм тръбичката към стената, за да не прави прекалено силно течение.

Бих приел всякакви препоръки, критики и съвети, за да мога да го подобря.  :-) (Ако снимките не са добри или качеството не е наред, ще направя нови.)

Поздрави,
Крис


venitos

На първия въпрос си си отговорил сам . . . да много са!
На втория и третия . . . моето мнение е да оставиш само гупите и анциструсите. Женската, която ще ражда, ако искаш я отдели в 15л аквариум, но прочети темите за живородки за да разбереш как трябва да ги отглеждаш и храниш. Другия вариант е да оставиш бетите, но там ще имаш повече работа за да имаш поколение.
Общо взето първата стъпка си я направил - "попрочел си доста неща във форума", сега втората стъпка . . . имаш конкретен въпрос - търсиш теми във форума, които биха ти отговорили на въпросите. Базата от информация е изключително богата и има отговори на почти всичко. Трета стъпка - ако не намериш отговор се опитай да формулираш въпроса си така, че да се базира питането ти на информацията, която си прочел.
Направи си профил в раздел "Снимки на аквариумите на членовете на клуба" и там публикувай развитието и всичко свързано с аквариумите ти. Опиши всички данни за аквариумите и обитателите им, както и грижите, които полагаш.
Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

Kai

Привет!
И аз от скоро се завърнах към това прекрасно хоби от деството ми :-D На първо четене от снимките премести нагревателя до филтъра за да може топлообмена да става по бързо  и да имаш по равномерна температура. Както и да, остави само гупите и анциструсите. Аз в моя 60-литровия имам 3 женски гупи една мъжка и 3 малки анциструсчета:
http://aquariumbg.com/forum/preporaki/startirane-na-60-litrov-akvarium/

Lightning_boy

Колега, има едно такова като правило, че гупите са почти постоянно бременни, така че свиквай. Задължително махни всички тия морски рапанчета, миди и т.н. правят водата твърда. Ако бях на твое място щях да преаранжирам малко аквариума  и да сложа по-високите растения в левият ъгъл пред нагревателя, за да го скрия (изглежда по-естествено).
Така ми се струва или филтъра не е целия потопен във водата?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

krisio

Здравейте,

Извинявам се за забавянето и благодаря на всички ви за отзивите  @}->--.
Постепенно започнах да изпълявам препоръките, които ми дадохте и наистина нещата изглеждат доста по-добре в момента  :-). Надявам се ако имам още въпроси или затруднения, не е проблем да попитам пак.

Поздрави.

Similar topics (5)

54730

Публикации: 6
Прегледи: 3880

52637

Публикации: 17
Прегледи: 7532

50533

Публикации: 4
Прегледи: 2492