• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 09:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Комбиниране на рибки

Започната от Plami_to, 04.10.2017 12:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Plami_to

Привет и от мен!

От 6 месеца имам малко аквариумче (27л) с грунд, растителност, една молинезия, мъжко и женско данио, скариди, няколко гупи, анциструс, мелания, ампулария и хелена - в общи линии чорбата е абсолютна :D

Запалих се много и сега съм си поръчала 144л аквариум (80х40х45/h) и шкаф за него.
Възнамерявам да го оборудвам с канистър, около 10-15кг грунд фракция 3-5мм, растителност, мангров корен, въздушни завеси и такива лиготийки :)

Мисля да изоставям гупите и да се ориентирам главно към неони, данио, скаридки и още някой друг вид рибки, измежду които ми грабнаха окото следните (иска ми се да са по-шаренки и ефектни):



- Кардинал
- Кули
- Афиосемион
- Родостомус
- Коридорас
- Микрорасбора галакси
- Клоун кили
- Колиза Лалиа




Въпросът ми е кои рибки бих могла да съчетая с Неони и Данио в такъв аквариум? Колко броя от вид мога или трябва минимално да взема?

Също така видях на един магазин Мастацембелус, като ме уверяваха, че си остава малка змийорката, обаче нещо като чета из интернет, не ми се връзват твърденията. Какво мислите за нея, май е лоша идея?

Предлагат ми канистър на Sun Sun за 80лв, вие какъв бихте препоръчали, който да върши работа и да не ме разори?

Благодаря ви предварително за помощта! :)

sVGNsali

Лично мнение:
Към данио и неони, в този обем, може да добавиш галаксита, макар че трябва да са множко (около 10+ бр), за да не се "изгубят". А не са от най-евтините. Иначе супер готини рибки, бяха ми любими.
Може и родостомуси да вземеш, но за да им видиш красотата, им трябва дължина, според мен над 100 cm. Бройки, около 10+, те са пасажни.
Коридорасите им трябва ситен пасък, мисля че няма да се кефят много на тия 3-5mm, които пък са подходящи за растенията. Съответно по-ситен не става за китки, или поне за по-достъпните като пари и наличност. И коридорасати са пасажни, 3-5 бр са ОК, но така трябва да оформиш скейпа, че да има празни зони, да си ровят, нали са дънни рибки.
Другите изброени не съм имал, пасувам. Google казва всичко  :-) но май не са много за твоят обем.
Канистъра е ОК, все пак е китайски, има доста доволни, но пък аз не бих си взел. По важното от канистъра, са пълнежите. До колкото знам тия идват празни. А качествена пореста гъба и керамика, не са евтини, може да надминат канистъра като пари. Като керамика аз ползвам siporax на Sera и съм много доволен. За цени ще излъжа, но нещо около 13-15 лв/литъра беше.
Може да се огледаш за 2ра ръка, качествен немски - Ehaim, JBL, който да е окомплектован - флейти, маркучи, вакумчета, пълнежи и т.н. НО си е на късмет.
Като цяло, колкото по-малко видове риби, толкоз по-добре. Примерно едни бързи родостомуси ще излапат храната преди да падне на дъното за коридорасите. Ако компенсираш с повечко храна, става кофти, цапа се много. Дънна храна е опция, но не съм ползвал и не знам как я гледат другите риби.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Similar topics (5)

56504

Публикации: 8
Прегледи: 3590

54530

Публикации: 9
Прегледи: 6176

52982

Започната от miroslav576


Публикации: 1
Прегледи: 1594

48947

Започната от Andrei


Публикации: 10
Прегледи: 4112

60040

Публикации: 3
Прегледи: 1105