• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 13:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Идеи за растителна аква.

Започната от Qnew, 21.03.2015 21:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Qnew

21.03.2015 21:05 Last Edit: 21.03.2015 21:29 by Caxapa
Здравейте , в следващите 20 дена мисля да започна растителен аквариум ( първият ми ).
Размерите на аквариума са 60д х 35ш х 40 в
Грунда мисля да е Aqua Soil Sand
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fd8o2kmab5%2F1_2_l_0.jpg&hash=d9a04a1033d880a04358dce607c2584318f52966
Отпред мисля да сложа пясък тип да изглежда като плаж :


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs3.postimg.cc%2Fa2dybxw0z%2Fimages.jpg&hash=24ef30dc92b0d7527accfe11cd06d1a0095ac5c3

Ето тоя ефект търся отпред.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.cc%2F3urnj0kun%2FScreenshot_1.jpg&hash=739567b389c639db748c190914f4b8648f6833f7
Ще си купя/намеря подходящи камъни,мисля и някакъв корен да взема но да не е много голям , нещо средно с тънки разклонения и на тях да завържа мъх.
Ще изпробвам самоделна СО2 система в следващите дни.
Все още не съм се спрял на вид рибки.

Капак също ще трябва да си направя (
Моля за идеи,всякакъв вид критики ще бъдат приемани.
The Lagacy!

Caxapa

Останалите неща в раздел ПАЗАР. Нека все пак спазваме правилата на форума.
Идеята е добра но този пясък не се връзва с Манадото. За Со2 система е още рано.

Danieltendjerkov

Цитат на: Caxapa - 21.03.2015 21:32
Останалите неща в раздел ПАЗАР. Нека все пак спазваме правилата на форума.
Идеята е добра но този пясък не се връзва с Манадото. За Со2 система е още рано.
Колегата е написал, че ще използва субстрат на ADA с черен цвят, а не розовото манадо на JBL

karadaliev

Този тъмният грунд плюс нещо като пясъчна ивица отпред е определено интересна идея, но с няколко леки проблема (поне според мен):

1. Щом смяташ да е растителен с СО2, торове и т.н. то подозирам, че най-малкото в началото (а и вероятно при балансиране на торовете) ще имаш сериозни зелени водорасли, които е много вероятно да ти поозеленят този красивият пясък. На мен ми се е случвало, но може би някой може да ти препоръча пясък, с който няма да се случи нещо такова.

2. Не знам какъв филтър планираш, но имай предвид, че при относително нормален литраж на час флейтата ще ти прави така прилична струя вода, която най-вероятно ще ти "блъска" именно предното или задното стъкло и съотвено ще ти размества малко или много пясъка и/или грунда. Не познавам добре този ADA субстракт, но поне от моя опит с Манадо това е доста лек грунд, който се мести страшно лесно. Тоест се подгови психически за редовно бъркане вътре с цел да си оправяш плажната ивица.

3. Поне при мен с относително малък (112л) растителен аквариум се налага буквално всеки ден да бъркам вътре да подрязвам/кастря/размествам/плевя растенията, а всяка седмица се налага някакво леко разсаждане. Всичко това дори при мен дето съм просто с Манадо отдолу налага попренареждане на грунда, а с тая плажната ивица при теб просто не виждам как ще имаш такива железни нерви след всяка работа по растенията да нареждаш всичко пак.

Естествено може тук леко да прекалявам с предварителните притеснения, но аз самият за сефте направих растителен преди няма 5 месеца и съвсем определено не очаквах толкова работа по него да имам :). Точно като теб първоначално бях решил два вида грунд, по-едър и по-фин, по-светъл и по-тъмен, но след месец буквално всекидевно пресяване и местене на тоя грунд ми писна, извадих всичкият и просто сложих Манадото и спрях да го мисля!

За рибките имам следното предложение - просто НЕДЕЙ да слагаш рибки сега докато изграждаш всичко това. Причините са основно три:
1. Все пак ще трябва да изчакаш азотният цикъл да тръгне като хората, така или иначе.

2. Първите месеци няма да е лошо да засилиш светлината, по-сериозно СО2 (което ти с правена система няма да можеш да балансираш много) и торове с цел растенията да ти тръгнат. Всичкото това не е особено добре за рибките, тях е добре да сложиш когато вече имаш достатъчна растителна маса и си намерил вече нужният баланс между светлина, СО2 и торове.

3. Без да се лъжем първите 3-4 месеца в растителен аквариум е всекидневно бъркане вътре, а това стресира доста безмислено рибките.

Ако все пак нямаш търпение да виждаш рибки вътре то сложи някакви относително евтини и торящи добре, за да "подпомагат" растенията. Вече като видиш, че растенията са добре, имаш по-ясна идея как ще е пореден аквариума, не ториш много жестоко и не бъркаш твърде често вече можеш да си вземеш рибки, които биха паснали на това, което си направил досега.

Много от колегите тук с красиви растителни аквариуми наблягат на пасажи от тетри/харацини комбинирани с няколко сомчета, понякога и скаридки. От харацините говоря най-често за червени неони, както и за обикновени и микро разбори. Аз самият цял живот все тетри/харацини гледах и гледам скаларии в моя растителният - това не ти го препоръчвам на теб обаче де - скалариите имат така определени предпочитания към дадени растения и дори и да ги храниш добре и редовно все така намират време да си гризват от тях.

Qnew

Адски много благодаря за изчерпателния отговор.Това за ситният пясък може и да го пропусна , да го направя целия в Aqua soil sand.Целта на темата ми е да ми помогнат такива хора като тебе с насочване към всичко което е нужно за началния старт,за рибки вярно от началото няма да слагам , имам около 80 отделени гупита все още са малки , но като цяло плановете за тая аква са ми след 2-3 седмици , до тогава мисля че трябва да дръпнат малко и като направят примерно 2 месеца , да ги пусна в аквата хем за изкуствено торене хем просто нещо като " тест " рибки.Тая вечер сънувах и мислих нещо като кардинали да пусна след като всичко го закрепя и тръгне както трябва.
Между другото и аз съм от Шумен , но сега уча в София и съм си тук ( надявам се и за напред , че нещо тоя Шумен става все по зле и по зле в моите очи).
The Lagacy!

Boqnov90

80 гупи в тоя литраж =-O ...адски много са

Qnew

Няма да ги пусна всичките хаха , пък и те едва ли ще оцелеят всички , около 60 да стигнат полова зрялост , аз ще пусна около 20 не повече.
The Lagacy!

Qnew

Добре , грунда е избран.Ще бъде JBL Manado 10L , поръчан е от нашият емаг. Два плика по 5 литра.Калкулатора казва че това ми би стигнало.Гледах доста клипове из туба,и видях че слагат някакви прахове който спомагат началния подхранващ цикъл в аквата.Ако може да не насочите към правилните , и видове тор.За растения все още избирам , единственото което съм сигурен че ще има полянка, все още мисля как къде и защо.
Мерси предварително.
The Lagacy!

Similar topics (5)

54137

Публикации: 20
Прегледи: 9864

58525

Публикации: 2
Прегледи: 1869

52006

Публикации: 18
Прегледи: 7107

58281

Публикации: 7
Прегледи: 4014

49205

Започната от Йети


Публикации: 53
Прегледи: 18896