• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детето иска рибки

Започната от dreamer, 09.10.2018 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dreamer

Здравейте,
Както се вижда от темата, попаднах във филма "детето иска рибка" :). Започнах да чета и просто се загубих в толкова много информация. Имам нужда от вашата помощ.
Какво мислим, че знаем и мислем, че искаме ("знам, че нищо не знам" )
1. Искаме малки цветни издръжливи рибки - губи, молинези, хелери  - по 2-3 бр. от всяка, сомче, охльовче и станаха 10-15 риби.
2. Аквариум 15 литра. Харесват ми продълговатите с черен пластмасов капак. https://www.zoosviat.net/shop/images/Hailea/nano_aquarium_Hailea_FC200.jpg
3. Бюджет - 100 лв
Не искам да е пълно с риба и зеленина. Чета, че живородките много се рамножават. Ще може ли да се създаде баланс?
Мечтая за аквариумче с 4-5-6 рибки (но знам, че ще станат повече), хълм с пещера, долинка, полянка (от мъх) и клонче. Не искам да купувам буркан, да хакна вътре 2-3 гупи, малко роголисни, да ръся от пакетчето с храна за рибки и да чакам да умре рибата или желанието на детето. Искам да създам жива картина. Как да го направя? Струва ми се, че много задълбавам и накрая нищо няма да направя, от страх, че нищо няма да се получи?

Въпросите:
1. Пречи ли постоянната светлина? Избраната стая е стаята на бебето, а то спи на приглушена светлина. Какво да направя за да не зеленяса стъклото?
2. Шкафчето е високо 45 см. Достатъчно ли е за да мога да почиствам и източвам или да мисля как да го повдигна?
3. Има ли растение, което прилича на обикновенна трева, гледа се лесно, не расте много и се съчетава с мъх и гупи, като условия за отглеждане.
Представям си нещо подобно:

4. Какво да гледам, като купувам камъни и грунд за гупи?
5. Трябва ли ми още един аквариум, в който да държа риби, растения, камъни... преди да ги сложа в основният аквариум? Ако ми е нужен, какъв да е?
6. Какво още да накупя освен аквариумът с капак с вградено осветление: термометър, нагревател с термо реле, какъв? ...


Smelly fish

Здрасти, може да не съм много полезен, но реших да си дам съвета. Значи 10-15 рибки в 15л. аквариум, резултата ще е рибите в тоалетната чиния на първия месец! И както каза, мерака на детето ще отлети. Трябва ти по- голям аквариум за тази бройка риби- 75-100 литра. Приглушената светлина през нощта едва ли ще им пречи. Грунд, народа от форума го пазарува от Камъни Биз, някаква фирма в кв. Горубляне, София (не видях от кой град си). Кварцов пясък 3-5 мм. Трябва да си го измиеш и преситиш на сито, че има много ситна фракция като прах и в бъдеше може да се задръсти и да ти образува метан, т.е. да трови рибите. Шкафче на 45 см. е добре на височина, стига детето да не блъска аквариума. Растение като трева , има видове много. Валиснерията също прилича на трева и е непретенциозно.
Ето и една конфигурация която е евтина, но ще трябва да си спретнеш осветлението сам:

https://aquarium.bg/akvariumi/bazovi-akvariumi/stuklen-akwarium-63-l

https://aquarium.bg/filtri/v-treshni-filtri/v-treshen-filt-r-rs-082a-bg.html

https://aquarium.bg/druga-texnika/nagrevateli/nagrevatel-rs-100w-c-predpazitel-bg.html

https://aquarium.bg/drugi-akcecoari-1906641061/termometri/ct-klen-termomet-r-bg.html

dreamer

Мисля да вложа 100те лв в купуване на оскъдно облекло - белким мъжО се съгласи на 100 литров.
Писах как шкафа няма да издържи нищо повече от кофа с вода и че е с шперплат отзад, дълъг и без опора в средата. Ще се огъне под тежест. Под наем сме и всичко ще трябва да се мести.
За грунда питах дали да ложа отгоре по-едър за да чистя по-лесно, тъй като си хареса Анубис нана, а той не се сади. И мъхът не се сади. Или това ще пречи на преминаването на водата и ще образува повече метан?
Писах, как мисля да стартираме след Коледа, че ако сега почна с киснене на клони, корени 2-3 седмици. После избистря водата и сложа растения и там 2-3 седмици. И ето стана Коледа, а нас ни няма за 2 седмици, ни риба да сложиш, ни нищо...пък и тъкмо ще искаме от бабите, като коледен подарък пари за аквариум.
Писах как после ще ви пиша, какво точно смятам да купя за да не птидат парите на вятъра иии осъзнах, че за вас купуването на 15 литров от новобранец са си пари на вятъра... Та ще вложа всичко в оскъдно облеклo

MeTogu

Според мен не е задължително да е 75 или 100 литра. Има конфигурация с размери 60 на 30 на 30 см. Което е +/- 50 литра вместимост. Доста подходящ и разпространен размер. Осветлението е добро. Малка вътрешна помпичка и нагревател 50 вата. Не знам обаче този бюджет от 100 лева дали включва всичко +  риби растения и всичкото оборудване. Но според мен като за старт ще стигнат. Като за начинаещ и като цяло старт на нов аквариум има неща с които трябва  да се запознаеш. Аквариума сее светартира бавно и не светартира натоварва с всичките рибки на един път. Хем ще е хубаво и за детето да се радва всяка седмица по 2 нови рибки.


Ето какво представлява аквариума за ориентация.
Поздрави.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

dreamer

Шкафчето, на което мисля да сложа аквариума е 40см. Аквариумчето ще е 30литра, тъй като съм си наумила, че искам да има пластмасов капак. Притесняват ме стъклените капаци в комбинация с две малки деца.
Рибите ще ограничим.
На 5бр. данио дали ще им е тясно в 30л ? Четох, че са стадни рибки. Синчето хареса едни цветни тернеции -зелени, сини, розови. За тях четох, че ще им е тясни в 30л.
Върнах се на вариант гупи -2-3бр. +3скаридки и някой охльов. Без сомче. Обаче видях и цветно данио иии понеже са хайверни, ще им е по-трудно да се размножават ме блазнят. Но май и на тях ще им е тясно.
Оставам на варианта детето да събере пари по Коледа и после да си купим аквариум. Тъкмо имам време да чета и да премисля какво и как.
Обърква ме четенето за стартирането на аквариум. Първата седмица да се сменя през ден водата. И през час ще я сменям, но не се ли забавя така оформянето на колония от бактерии? Като няма риби? Няма товар. Още ще чета.явно нещо не съм разбрала 

tetra

Разполагате с малко свободно време и никакъв опит. Затова ще ви дам един съвет и ако го направите точно всичко ще премине гладко. Като начало тридесет литровият аквариум ще ви е достатъчен. Ако е по малък поддържането му е многократно по трудно. По големият е по лесен за управление но и с по скъпи разходи. Най големите грешки и рискове е стартирането на аквариума. Тук във форума може да прочетете за най трудният и скъп начин, затова ви съветвам въобще да не се съобразявате с този начин за стартиране. И така започваме.
Намирате аквариум около 30 литра но не по малък. Ако разпитате насам натам, ще установите че почти всеки трети човек вече се е отказал от тези мераци и със сигурност има захвърлен аквариум, който би Ви подарил или продал символично. Възползвайте се защото нямате представа колко дълго интереса на детето ще продължи и може да се откажете и вие. Аквариума се поставя върху парче стеропор. На дъното поставяте промит чакъл, пресят от пясък и наливате вода, ако се размъти не се тревожете, няма проблем. Колкото и да промивате фракцията след няколко дни водата ще започне силно да се размътва. Не се тревожете това е нормално. След една седмица ще започне бавно да се избистря. През това време ако все още нямате компресорче за въздух си купете заедно със камъчето за въздух с маркуче. Включете компресора да продухва въздух и никога не го изключвайте. Ако е много шумен го подменете или поставете по далеко да не ви пречи. Поставете термометър и нагревател, толкова W-вата колкото са литрите на аквариума. Всяка сутрин и вечер следете за температурата, да е в границите 22-25. Един два градуса нагоре или надолу не са проблем. След месец поставете осветление. В никакъв случай не пускайте още риби, ако не искате да рискувате. Посадете водни растения, и когато видимо се забелязва, че са започнали да растат, чак тогава пуснете първият чифт гупи. След седмица започнете да сифонирате дъното и да доливате 1/4 до 1/3  водата от чешмата след като е отлежала  поне седмица.
Ако спазите всичко това акваристиката ще ви изглежда като песен, ако ли не бог да ви е на помощ и всички колеги във форума, който са експерти, по създаването на критични ситуации, и борбата с тях.  *privet*

wire

Хубави съвети, но за мен са много остарели. Има много хубави вътрешни, външни и окачваеми филтри. Ват/литър е остаряло понятие както за нагревател, така и за осветление. Нагревател с терморегуларор в зависимост от средната температура на стаята е най-добре. Стартира се горе-долу така: премивате грунда и го слагате с дебелина около 5см, засаждате растенията(лесни - криптокорини, валиснерия, мъх, анубиас, микрозорум малък вид, избор има), пълните с вода, слагате филтъра(може да се допълни и с аератор с камъче) и нагревателя, пускате осветлението на таймер за 6 часа(увеличавате с 1 на 7-10 дни до достигане на 8-9 часа светлоден). Сменяте 50-80% от водата през 2-3 дни за 2 седмици, после можете да увеличите периода и да намалите до 25-30% на 7-10 дни. Престояла или чешмяна с препарат по ваш избор. Може да сложите 3-4 скариди след 3-4 седмици, риби след месец и нещо. Има доста изписано във форума. Който и съвет/начин да вземете, следвайте само него.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Ето първият специалист мъчейки се да направи живота ви ад, с постоянно закупуване на медикаменти, препарати, влагане на цялото ви свободно време, което няма как да свършат по добре работата на природата, ако и дадете малко време и направи всичко за вас, и то без каквито и да е разходи и време. Е ако искате да изглеждате модерни, и убедени че можете да управлявате еко системата по интензивен начин, ще трябва да четете поне година преди да започнете, за да сте наясно с това което ви предстой да правите.  *privet*

bustama

Цитат на: tetra - 03.11.2018 20:32
Разполагате с малко свободно време и никакъв опит. Затова ще ви дам един съвет и ако го направите точно всичко ще премине гладко. Като начало тридесет литровият аквариум ще ви е достатъчен. Ако е по малък поддържането му е многократно по трудно. По големият е по лесен за управление но и с по скъпи разходи. Най големите грешки и рискове е стартирането на аквариума. Тук във форума може да прочетете за най трудният и скъп начин, затова ви съветвам въобще да не се съобразявате с този начин за стартиране. И така започваме.
Намирате аквариум около 30 литра но не по малък. Ако разпитате насам натам, ще установите че почти всеки трети човек вече се е отказал от тези мераци и със сигурност има захвърлен аквариум, който би Ви подарил или продал символично. Възползвайте се защото нямате представа колко дълго интереса на детето ще продължи и може да се откажете и вие. Аквариума се поставя върху парче стеропор. На дъното поставяте промит чакъл, пресят от пясък и наливате вода, ако се размъти не се тревожете, няма проблем. Колкото и да промивате фракцията след няколко дни водата ще започне силно да се размътва. Не се тревожете това е нормално. След една седмица ще започне бавно да се избистря. През това време ако все още нямате компресорче за въздух си купете заедно със камъчето за въздух с маркуче. Включете компресора да продухва въздух и никога не го изключвайте. Ако е много шумен го подменете или поставете по далеко да не ви пречи. Поставете термометър и нагревател, толкова W-вата колкото са литрите на аквариума. Всяка сутрин и вечер следете за температурата, да е в границите 22-25. Един два градуса нагоре или надолу не са проблем. След месец поставете осветление. В никакъв случай не пускайте още риби, ако не искате да рискувате. Посадете водни растения, и когато видимо се забелязва, че са започнали да растат, чак тогава пуснете първият чифт гупи. След седмица започнете да сифонирате дъното и да доливате 1/4 до 1/3  водата от чешмата след като е отлежала  поне седмица.
Ако спазите всичко това акваристиката ще ви изглежда като песен, ако ли не бог да ви е на помощ и всички колеги във форума, който са експерти, по създаването на критични ситуации, и борбата с тях.  *privet*

Много правилно казано и ако го изпълните точно - особено точно със старт на тъмно и пусните рибите след 40дни, ще се радвате и вие на аквариумчето, даже повече от детето. :-)

wire

Цитат на: tetra - 04.11.2018 18:13
Ето първият специалист мъчейки се да направи живота ви ад, с постоянно закупуване на медикаменти, препарати, влагане на цялото ви свободно време, което няма как да свършат по добре работата на природата, ако и дадете малко време и направи всичко за вас, и то без каквито и да е разходи и време. Е ако искате да изглеждате модерни, и убедени че можете да управлявате еко системата по интензивен начин, ще трябва да четете поне година преди да започнете, за да сте наясно с това което ви предстой да правите.  *privet*
Аквариумът е затворена еко система и като такава ние определяме параметрите и темповете на развитие. Когато човек няма време за своето хоби, по-добре да не се захваща с него, особено когато ще гледа живи същества. Модерното не означава лошо. Това, че има хора, които прилагат само методите от '95та, не означава, че само те са правилните.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Защо да направим нещата по лесният начин, когато можем да ги усложним до безкрай. Природата е създала съвършена еко системи преди милиони години,(която не можем да конкурираме с никакви препарати и техника)и действа перфектно, без намесата на човека, и това което се иска от нас е да я оставим да си свърши работата. Съвременната акварелистка от хоби се превърна в печеливш бизнес, с масирани реклами които ни убеждават, че съвременният ''модерен'' начин е непрекъснатото използване на различни препарати до безкрай, и филтри- търговски трик за папагалите във форума.
Освен големите разходи, време и голям риск, интензивният начин е работещ при опитни акваристи,запознато много добре с химическият анализ на водата и разполагащи с пълен комплект тестове, както и неограничени количество отлежала вода.  Всичко това е непосилно за начинаещият акварелист. 
Уважаеми колеги нека всеки избере начина, който му доставя най голямо удовлетворение и наслада успех.  *privet*

bustama

wire, всъщност ви предлага наистина добро стартиране - само че и обвързващо с повече средства и време, ще ви се наложи да обикаляте по магазините, както и четене. Няма нищо ново по света, ако се придържаме към тези думи за едно 30л.-во аквариумче с уговорката да не се товари с риби   tetra, правилно ви насочва. Всъщност, това се опитва да каже - няма нищо ново по света! Опитните акваристи търсят модерното и сложността в хобито - свързани с отглеждане на претенциозни риби и растения, както и техният вид е от голямо значение и за това се налага технически по-сериозно оборудване, но и то не е толкова сложно за изпълнение - с опита се учим кое, как.

Георги

06.11.2018 13:58 #12 Last Edit: 07.01.2019 10:48 by Георги
Начални условия - 15 л. аквариум комплект с филтър, нагревател, термометър, пластмасов капак и осветление.
Необходимо:
1. Тестове за водата на лентички - според мен, най-важното за начинаещият акварист. Бактерии за стартиране на азотния цикъл.
2. Подложка за аквариума - тънък (0,5 до 1 см) стиропор или от подложките за ламинат.
3. Грунд - 3-5 мм тъмен (кафяв или черен) 3-4 кг ще стигнат. Да покрие дъното около 1-1,5 см. Без корени и камъни.
4. Растения - 3-4 коренчета микрозорум (яванска папрат) от вида с по-малки листа - стигат до 4-5 см. дължина. Расте бавно, но е издръжливо. Може да пробваш и дъбче (роголистник) - то расте по-бързо, но и умира по-бързо, ако не му харесват условията. Мъх - може, но трябва да се "подстригва" тъй като задържа боклуци.
5. Рибки - 3-4 бр. мъжки гупи! Без женски, за да не се размножават! Имай предвид, че ако си от София или друг град с мека вода, гупите се чувстват по-добре в средно твърда вода. Ако е така, бих предложил една мъжка бета и 2-3 коридораса. Без охлюви.
Идеята е да е възможно най-лесно.
Това е моето предложение, ако трябваше да го правя за себе си.

Стартиране на азотния цикъл:
Слага се грунда, пълни се с престояла 12-24 ч. вода, растенията, пуска се филтъра, сипват се стартови бактерии и 2-3 10 капки амоняк от аптеката (26% 10% разтвор). Температура 25-26 градуса.
Амоняка се слага първите 10 дни през ден. Вторите 10 дни може всеки ден.
Не се сменя вода, само се долива.
Мери се на 6-7, на 13-14 и на 20-21 ден с лентичките. На 23-25 ден трябва да има само нитрати. Сменя се част от водата - ако нитратите са под 30 се слагат рибките.

Ако не стартираш азотния цикъл, няма гаранция за нищо добро.
Забрави за полянки с тревички и други подобни като на снимките.

Моят шкаф на 50 л. ми аквариум е 45 см. висок - няма проблем с чистенето, но за гледането е малко криво - на коленца се дупиш. :)

dreamer

Започнахме. Hailea F30 -25л. Грунд 3-4мм около 3 см. - 4кг Филтър към комплекта HLBT200-3w. Извадихме активният въглен и сложихме медия по препоръка на продавачката в магазина. Взехме си друг нагревател aquael platinum glass 25w и стъклено термометърче.
Нагревател го сложих точно до помпата, а на отсрещната страна термометъра.
Голямата скала e tiger skin от магазина. Малките и дърветата ги събира синчето. Едното е пън от джанка, другото не знам. Домъкнал ми е поне 50 кг камъни и пръчки. Варих и киснах в една кофа.
Растения лимнофила, анубиас биг, микророзиум къдрава, алтернатера (със смъртна присъда, ама ми хареса много и яко стискам палци)И на бележката пише криптокорин, ама не е, изглежда си като дребна валеснерия.
Искам да си взема още грунд и едвам се сдържам да не пренареждам постоянно.

Не остана място за риби😁
Сложихме от бактериите tropical bactoaktiv и чакаме да стане магията.
Много е претрупан, но си го харесваме. В мен се бори желанието постоянно да пренарежда нещо. Растенията май не са си по местата. Обаче горките, не са се захванали и едва ли ще им е готино да ги разравям постоянно. Хем ми е претрупано, хем не ми се вади нищо.
Мисля да сложа в ляво валеснерия голяма и да изчакам един месец преди друга промяна.
Колко време да седи светнато. Не искам да го гася😍. Може ли още в началото по 10 часа?

https://i.postiжmg.cc/YqsbTtfz/20190106-012608.jpg

Днес изглежда по-мътен
https://i.postimg.cc/nVyqbM92/20190106-201427.jpg

MarioChalukov

 :popcorn: Еми.... Страхотееен се е получил, сега само да не забравите, често да качвате прогреса с аквариума.

Similar topics (5)

56997

Публикации: 1
Прегледи: 1899

54642

Започната от elegre


Публикации: 4
Прегледи: 2589

52982

Започната от miroslav576


Публикации: 1
Прегледи: 1587

48947

Започната от Andrei


Публикации: 10
Прегледи: 4108

60040

Публикации: 3
Прегледи: 1091