• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детето иска рибки

Започната от dreamer, 09.10.2018 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

dreamer

Здравейте,
Както се вижда от темата, попаднах във филма "детето иска рибка" :). Започнах да чета и просто се загубих в толкова много информация. Имам нужда от вашата помощ.
Какво мислим, че знаем и мислем, че искаме ("знам, че нищо не знам" )
1. Искаме малки цветни издръжливи рибки - губи, молинези, хелери  - по 2-3 бр. от всяка, сомче, охльовче и станаха 10-15 риби.
2. Аквариум 15 литра. Харесват ми продълговатите с черен пластмасов капак. https://www.zoosviat.net/shop/images/Hailea/nano_aquarium_Hailea_FC200.jpg
3. Бюджет - 100 лв
Не искам да е пълно с риба и зеленина. Чета, че живородките много се рамножават. Ще може ли да се създаде баланс?
Мечтая за аквариумче с 4-5-6 рибки (но знам, че ще станат повече), хълм с пещера, долинка, полянка (от мъх) и клонче. Не искам да купувам буркан, да хакна вътре 2-3 гупи, малко роголисни, да ръся от пакетчето с храна за рибки и да чакам да умре рибата или желанието на детето. Искам да създам жива картина. Как да го направя? Струва ми се, че много задълбавам и накрая нищо няма да направя, от страх, че нищо няма да се получи?

Въпросите:
1. Пречи ли постоянната светлина? Избраната стая е стаята на бебето, а то спи на приглушена светлина. Какво да направя за да не зеленяса стъклото?
2. Шкафчето е високо 45 см. Достатъчно ли е за да мога да почиствам и източвам или да мисля как да го повдигна?
3. Има ли растение, което прилича на обикновенна трева, гледа се лесно, не расте много и се съчетава с мъх и гупи, като условия за отглеждане.
Представям си нещо подобно:

4. Какво да гледам, като купувам камъни и грунд за гупи?
5. Трябва ли ми още един аквариум, в който да държа риби, растения, камъни... преди да ги сложа в основният аквариум? Ако ми е нужен, какъв да е?
6. Какво още да накупя освен аквариумът с капак с вградено осветление: термометър, нагревател с термо реле, какъв? ...


Smelly fish

Здрасти, може да не съм много полезен, но реших да си дам съвета. Значи 10-15 рибки в 15л. аквариум, резултата ще е рибите в тоалетната чиния на първия месец! И както каза, мерака на детето ще отлети. Трябва ти по- голям аквариум за тази бройка риби- 75-100 литра. Приглушената светлина през нощта едва ли ще им пречи. Грунд, народа от форума го пазарува от Камъни Биз, някаква фирма в кв. Горубляне, София (не видях от кой град си). Кварцов пясък 3-5 мм. Трябва да си го измиеш и преситиш на сито, че има много ситна фракция като прах и в бъдеше може да се задръсти и да ти образува метан, т.е. да трови рибите. Шкафче на 45 см. е добре на височина, стига детето да не блъска аквариума. Растение като трева , има видове много. Валиснерията също прилича на трева и е непретенциозно.
Ето и една конфигурация която е евтина, но ще трябва да си спретнеш осветлението сам:

https://aquarium.bg/akvariumi/bazovi-akvariumi/stuklen-akwarium-63-l

https://aquarium.bg/filtri/v-treshni-filtri/v-treshen-filt-r-rs-082a-bg.html

https://aquarium.bg/druga-texnika/nagrevateli/nagrevatel-rs-100w-c-predpazitel-bg.html

https://aquarium.bg/drugi-akcecoari-1906641061/termometri/ct-klen-termomet-r-bg.html

dreamer

Мисля да вложа 100те лв в купуване на оскъдно облекло - белким мъжО се съгласи на 100 литров.
Писах как шкафа няма да издържи нищо повече от кофа с вода и че е с шперплат отзад, дълъг и без опора в средата. Ще се огъне под тежест. Под наем сме и всичко ще трябва да се мести.
За грунда питах дали да ложа отгоре по-едър за да чистя по-лесно, тъй като си хареса Анубис нана, а той не се сади. И мъхът не се сади. Или това ще пречи на преминаването на водата и ще образува повече метан?
Писах, как мисля да стартираме след Коледа, че ако сега почна с киснене на клони, корени 2-3 седмици. После избистря водата и сложа растения и там 2-3 седмици. И ето стана Коледа, а нас ни няма за 2 седмици, ни риба да сложиш, ни нищо...пък и тъкмо ще искаме от бабите, като коледен подарък пари за аквариум.
Писах как после ще ви пиша, какво точно смятам да купя за да не птидат парите на вятъра иии осъзнах, че за вас купуването на 15 литров от новобранец са си пари на вятъра... Та ще вложа всичко в оскъдно облеклo

MeTogu

Според мен не е задължително да е 75 или 100 литра. Има конфигурация с размери 60 на 30 на 30 см. Което е +/- 50 литра вместимост. Доста подходящ и разпространен размер. Осветлението е добро. Малка вътрешна помпичка и нагревател 50 вата. Не знам обаче този бюджет от 100 лева дали включва всичко +  риби растения и всичкото оборудване. Но според мен като за старт ще стигнат. Като за начинаещ и като цяло старт на нов аквариум има неща с които трябва  да се запознаеш. Аквариума сее светартира бавно и не светартира натоварва с всичките рибки на един път. Хем ще е хубаво и за детето да се радва всяка седмица по 2 нови рибки.


Ето какво представлява аквариума за ориентация.
Поздрави.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

dreamer

Шкафчето, на което мисля да сложа аквариума е 40см. Аквариумчето ще е 30литра, тъй като съм си наумила, че искам да има пластмасов капак. Притесняват ме стъклените капаци в комбинация с две малки деца.
Рибите ще ограничим.
На 5бр. данио дали ще им е тясно в 30л ? Четох, че са стадни рибки. Синчето хареса едни цветни тернеции -зелени, сини, розови. За тях четох, че ще им е тясни в 30л.
Върнах се на вариант гупи -2-3бр. +3скаридки и някой охльов. Без сомче. Обаче видях и цветно данио иии понеже са хайверни, ще им е по-трудно да се размножават ме блазнят. Но май и на тях ще им е тясно.
Оставам на варианта детето да събере пари по Коледа и после да си купим аквариум. Тъкмо имам време да чета и да премисля какво и как.
Обърква ме четенето за стартирането на аквариум. Първата седмица да се сменя през ден водата. И през час ще я сменям, но не се ли забавя така оформянето на колония от бактерии? Като няма риби? Няма товар. Още ще чета.явно нещо не съм разбрала 

tetra

Разполагате с малко свободно време и никакъв опит. Затова ще ви дам един съвет и ако го направите точно всичко ще премине гладко. Като начало тридесет литровият аквариум ще ви е достатъчен. Ако е по малък поддържането му е многократно по трудно. По големият е по лесен за управление но и с по скъпи разходи. Най големите грешки и рискове е стартирането на аквариума. Тук във форума може да прочетете за най трудният и скъп начин, затова ви съветвам въобще да не се съобразявате с този начин за стартиране. И така започваме.
Намирате аквариум около 30 литра но не по малък. Ако разпитате насам натам, ще установите че почти всеки трети човек вече се е отказал от тези мераци и със сигурност има захвърлен аквариум, който би Ви подарил или продал символично. Възползвайте се защото нямате представа колко дълго интереса на детето ще продължи и може да се откажете и вие. Аквариума се поставя върху парче стеропор. На дъното поставяте промит чакъл, пресят от пясък и наливате вода, ако се размъти не се тревожете, няма проблем. Колкото и да промивате фракцията след няколко дни водата ще започне силно да се размътва. Не се тревожете това е нормално. След една седмица ще започне бавно да се избистря. През това време ако все още нямате компресорче за въздух си купете заедно със камъчето за въздух с маркуче. Включете компресора да продухва въздух и никога не го изключвайте. Ако е много шумен го подменете или поставете по далеко да не ви пречи. Поставете термометър и нагревател, толкова W-вата колкото са литрите на аквариума. Всяка сутрин и вечер следете за температурата, да е в границите 22-25. Един два градуса нагоре или надолу не са проблем. След месец поставете осветление. В никакъв случай не пускайте още риби, ако не искате да рискувате. Посадете водни растения, и когато видимо се забелязва, че са започнали да растат, чак тогава пуснете първият чифт гупи. След седмица започнете да сифонирате дъното и да доливате 1/4 до 1/3  водата от чешмата след като е отлежала  поне седмица.
Ако спазите всичко това акваристиката ще ви изглежда като песен, ако ли не бог да ви е на помощ и всички колеги във форума, който са експерти, по създаването на критични ситуации, и борбата с тях.  *privet*

wire

Хубави съвети, но за мен са много остарели. Има много хубави вътрешни, външни и окачваеми филтри. Ват/литър е остаряло понятие както за нагревател, така и за осветление. Нагревател с терморегуларор в зависимост от средната температура на стаята е най-добре. Стартира се горе-долу така: премивате грунда и го слагате с дебелина около 5см, засаждате растенията(лесни - криптокорини, валиснерия, мъх, анубиас, микрозорум малък вид, избор има), пълните с вода, слагате филтъра(може да се допълни и с аератор с камъче) и нагревателя, пускате осветлението на таймер за 6 часа(увеличавате с 1 на 7-10 дни до достигане на 8-9 часа светлоден). Сменяте 50-80% от водата през 2-3 дни за 2 седмици, после можете да увеличите периода и да намалите до 25-30% на 7-10 дни. Престояла или чешмяна с препарат по ваш избор. Може да сложите 3-4 скариди след 3-4 седмици, риби след месец и нещо. Има доста изписано във форума. Който и съвет/начин да вземете, следвайте само него.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Ето първият специалист мъчейки се да направи живота ви ад, с постоянно закупуване на медикаменти, препарати, влагане на цялото ви свободно време, което няма как да свършат по добре работата на природата, ако и дадете малко време и направи всичко за вас, и то без каквито и да е разходи и време. Е ако искате да изглеждате модерни, и убедени че можете да управлявате еко системата по интензивен начин, ще трябва да четете поне година преди да започнете, за да сте наясно с това което ви предстой да правите.  *privet*

bustama

Цитат на: tetra - 03.11.2018 20:32
Разполагате с малко свободно време и никакъв опит. Затова ще ви дам един съвет и ако го направите точно всичко ще премине гладко. Като начало тридесет литровият аквариум ще ви е достатъчен. Ако е по малък поддържането му е многократно по трудно. По големият е по лесен за управление но и с по скъпи разходи. Най големите грешки и рискове е стартирането на аквариума. Тук във форума може да прочетете за най трудният и скъп начин, затова ви съветвам въобще да не се съобразявате с този начин за стартиране. И така започваме.
Намирате аквариум около 30 литра но не по малък. Ако разпитате насам натам, ще установите че почти всеки трети човек вече се е отказал от тези мераци и със сигурност има захвърлен аквариум, който би Ви подарил или продал символично. Възползвайте се защото нямате представа колко дълго интереса на детето ще продължи и може да се откажете и вие. Аквариума се поставя върху парче стеропор. На дъното поставяте промит чакъл, пресят от пясък и наливате вода, ако се размъти не се тревожете, няма проблем. Колкото и да промивате фракцията след няколко дни водата ще започне силно да се размътва. Не се тревожете това е нормално. След една седмица ще започне бавно да се избистря. През това време ако все още нямате компресорче за въздух си купете заедно със камъчето за въздух с маркуче. Включете компресора да продухва въздух и никога не го изключвайте. Ако е много шумен го подменете или поставете по далеко да не ви пречи. Поставете термометър и нагревател, толкова W-вата колкото са литрите на аквариума. Всяка сутрин и вечер следете за температурата, да е в границите 22-25. Един два градуса нагоре или надолу не са проблем. След месец поставете осветление. В никакъв случай не пускайте още риби, ако не искате да рискувате. Посадете водни растения, и когато видимо се забелязва, че са започнали да растат, чак тогава пуснете първият чифт гупи. След седмица започнете да сифонирате дъното и да доливате 1/4 до 1/3  водата от чешмата след като е отлежала  поне седмица.
Ако спазите всичко това акваристиката ще ви изглежда като песен, ако ли не бог да ви е на помощ и всички колеги във форума, който са експерти, по създаването на критични ситуации, и борбата с тях.  *privet*

Много правилно казано и ако го изпълните точно - особено точно със старт на тъмно и пусните рибите след 40дни, ще се радвате и вие на аквариумчето, даже повече от детето. :-)

wire

Цитат на: tetra - 04.11.2018 18:13
Ето първият специалист мъчейки се да направи живота ви ад, с постоянно закупуване на медикаменти, препарати, влагане на цялото ви свободно време, което няма как да свършат по добре работата на природата, ако и дадете малко време и направи всичко за вас, и то без каквито и да е разходи и време. Е ако искате да изглеждате модерни, и убедени че можете да управлявате еко системата по интензивен начин, ще трябва да четете поне година преди да започнете, за да сте наясно с това което ви предстой да правите.  *privet*
Аквариумът е затворена еко система и като такава ние определяме параметрите и темповете на развитие. Когато човек няма време за своето хоби, по-добре да не се захваща с него, особено когато ще гледа живи същества. Модерното не означава лошо. Това, че има хора, които прилагат само методите от '95та, не означава, че само те са правилните.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

tetra

Защо да направим нещата по лесният начин, когато можем да ги усложним до безкрай. Природата е създала съвършена еко системи преди милиони години,(която не можем да конкурираме с никакви препарати и техника)и действа перфектно, без намесата на човека, и това което се иска от нас е да я оставим да си свърши работата. Съвременната акварелистка от хоби се превърна в печеливш бизнес, с масирани реклами които ни убеждават, че съвременният ''модерен'' начин е непрекъснатото използване на различни препарати до безкрай, и филтри- търговски трик за папагалите във форума.
Освен големите разходи, време и голям риск, интензивният начин е работещ при опитни акваристи,запознато много добре с химическият анализ на водата и разполагащи с пълен комплект тестове, както и неограничени количество отлежала вода.  Всичко това е непосилно за начинаещият акварелист. 
Уважаеми колеги нека всеки избере начина, който му доставя най голямо удовлетворение и наслада успех.  *privet*

bustama

wire, всъщност ви предлага наистина добро стартиране - само че и обвързващо с повече средства и време, ще ви се наложи да обикаляте по магазините, както и четене. Няма нищо ново по света, ако се придържаме към тези думи за едно 30л.-во аквариумче с уговорката да не се товари с риби   tetra, правилно ви насочва. Всъщност, това се опитва да каже - няма нищо ново по света! Опитните акваристи търсят модерното и сложността в хобито - свързани с отглеждане на претенциозни риби и растения, както и техният вид е от голямо значение и за това се налага технически по-сериозно оборудване, но и то не е толкова сложно за изпълнение - с опита се учим кое, как.

Георги

06.11.2018 13:58 #12 Last Edit: 07.01.2019 10:48 by Георги
Начални условия - 15 л. аквариум комплект с филтър, нагревател, термометър, пластмасов капак и осветление.
Необходимо:
1. Тестове за водата на лентички - според мен, най-важното за начинаещият акварист. Бактерии за стартиране на азотния цикъл.
2. Подложка за аквариума - тънък (0,5 до 1 см) стиропор или от подложките за ламинат.
3. Грунд - 3-5 мм тъмен (кафяв или черен) 3-4 кг ще стигнат. Да покрие дъното около 1-1,5 см. Без корени и камъни.
4. Растения - 3-4 коренчета микрозорум (яванска папрат) от вида с по-малки листа - стигат до 4-5 см. дължина. Расте бавно, но е издръжливо. Може да пробваш и дъбче (роголистник) - то расте по-бързо, но и умира по-бързо, ако не му харесват условията. Мъх - може, но трябва да се "подстригва" тъй като задържа боклуци.
5. Рибки - 3-4 бр. мъжки гупи! Без женски, за да не се размножават! Имай предвид, че ако си от София или друг град с мека вода, гупите се чувстват по-добре в средно твърда вода. Ако е така, бих предложил една мъжка бета и 2-3 коридораса. Без охлюви.
Идеята е да е възможно най-лесно.
Това е моето предложение, ако трябваше да го правя за себе си.

Стартиране на азотния цикъл:
Слага се грунда, пълни се с престояла 12-24 ч. вода, растенията, пуска се филтъра, сипват се стартови бактерии и 2-3 10 капки амоняк от аптеката (26% 10% разтвор). Температура 25-26 градуса.
Амоняка се слага първите 10 дни през ден. Вторите 10 дни може всеки ден.
Не се сменя вода, само се долива.
Мери се на 6-7, на 13-14 и на 20-21 ден с лентичките. На 23-25 ден трябва да има само нитрати. Сменя се част от водата - ако нитратите са под 30 се слагат рибките.

Ако не стартираш азотния цикъл, няма гаранция за нищо добро.
Забрави за полянки с тревички и други подобни като на снимките.

Моят шкаф на 50 л. ми аквариум е 45 см. висок - няма проблем с чистенето, но за гледането е малко криво - на коленца се дупиш. :)

dreamer

Започнахме. Hailea F30 -25л. Грунд 3-4мм около 3 см. - 4кг Филтър към комплекта HLBT200-3w. Извадихме активният въглен и сложихме медия по препоръка на продавачката в магазина. Взехме си друг нагревател aquael platinum glass 25w и стъклено термометърче.
Нагревател го сложих точно до помпата, а на отсрещната страна термометъра.
Голямата скала e tiger skin от магазина. Малките и дърветата ги събира синчето. Едното е пън от джанка, другото не знам. Домъкнал ми е поне 50 кг камъни и пръчки. Варих и киснах в една кофа.
Растения лимнофила, анубиас биг, микророзиум къдрава, алтернатера (със смъртна присъда, ама ми хареса много и яко стискам палци)И на бележката пише криптокорин, ама не е, изглежда си като дребна валеснерия.
Искам да си взема още грунд и едвам се сдържам да не пренареждам постоянно.

Не остана място за риби😁
Сложихме от бактериите tropical bactoaktiv и чакаме да стане магията.
Много е претрупан, но си го харесваме. В мен се бори желанието постоянно да пренарежда нещо. Растенията май не са си по местата. Обаче горките, не са се захванали и едва ли ще им е готино да ги разравям постоянно. Хем ми е претрупано, хем не ми се вади нищо.
Мисля да сложа в ляво валеснерия голяма и да изчакам един месец преди друга промяна.
Колко време да седи светнато. Не искам да го гася😍. Може ли още в началото по 10 часа?

https://i.postiжmg.cc/YqsbTtfz/20190106-012608.jpg

Днес изглежда по-мътен
https://i.postimg.cc/nVyqbM92/20190106-201427.jpg

MarioChalukov

 :popcorn: Еми.... Страхотееен се е получил, сега само да не забравите, често да качвате прогреса с аквариума.

sVGNsali

10ч е много. ДФааже трябва да почнете от 5ч седмично с увеличение от 1ч всяка семица.
Иначе аквата е екстра. Плаче си за ред чери скаридини и галаксита. С живородките ще стане боза в този обем. Макар че са евтин и удачен вид за начало..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

ARTU73

Задължително галаксита и скаридки. Рибките са страшно атрактивни, а скаридките винаги намират какво да чоплят. Може и малки анцитрусчета за дъното. Аз купих две, но много бързо пораснаха и трябва да ги подарявам. Моята Hailea 30 л със същото оборудване. Но аз си падам по горичките :) Колкото по-малко се рови вътре, толкова по-добре.


dreamer

Днес свети 7 часа. Утре ще наглася таймера за 6 часа. Искам да си го гледам постоянно, а още вътре няма риба.
Детето е много щастливо. Залепил се е и той за стъклото. Бебето се разрева, като изгасих светлината. Всички в еуфория.
   
Направо си го представих с галаксита и скариди. Обаче малкият много държи на гупи. Все тях си избира. Аз опитвам с неонки, данио,  цветните даже, като бонбонки (глофиш) тенденции- не! Гупи, та гупи (синя опашка на точки и червена опашка на точки)Нали все пак са си негови. Нека си изживее мечтата. Аз ще почакам да порасне и да се изнесе хахаха

ARTU73 много е хубав твоят аквариум. Кипи живот. И какви растения?! Супер са. Много големи са станали и са здрави и зелени. Сменял ли си лампата или си е стандартната в комплекта? Колко часа свети? 

2 мъжки гупи и 5-6 галаксита дали ще стане?

ARTU73

08.01.2019 07:28 #18 Last Edit: 08.01.2019 10:29 by ARTU73
Сложих LED крушка на стандартния цокъл. Другото си е стандартното оборудване. Таймера е на седем часа. И просто спрях да ровя в аквата... и върви вече почти година.

Публикациите са слети: 08.01.2019 10:29

При стартиране на аквата имах само микрозорум, анубиас и хигрофила полисперма. После залесих с малко мъх, който обаче не потръгна. Има го по корените и по потопената римска сграда, но иначе не върви. После пробвах с водна леща, но не ми допадна. Засадих по-късно Ехинодорус везувий, който пусна издънки и чрез умело подрязване и насочване, сега обиколи целия аквариум. На заден план засадих Лимнофила сесилифлора. Опитах с червени растения Алтернантера (Alternanthera sp.) и Лудвигия (Ludwigia repens 'Rubin'), но не ми се получава. Единствено засега се задържа Лудвигията. В началото се въздържах от добавяне на каквото и да е - единствено Bacterium E на Aquili, като добавям четвъртинка при всяка смяна на водата. После започнах с PROFITO и EASYCARBO. Преди четири-пет месеца се прехвърлих на торове на Еленков, като слагам половината от препоръчаната доза, защото нямам СО2. Нитрати почти не добавям, защото се бяха вдигнали доста.
Мисля да направя осветление от LED ленти на капака, за да е равномерно, тъй като сега растенията се насочват към единствения точков източник и не ми харесва.
По отношение на "детето иска рибки", при нас одисеята започва от преди три-четири години. Искаха рибка и им купих малък златен трихогастер, в мини аквариумче около половин литър. В началото на миналата година след много убеждения, че на рибката вече и е тясно и се мъчи, преминахме към по-голям. В началото взех десетина ред чери, и до преди месец виждах поне една от тях из растителността. Сега вече не. Имах и жълти, които нещо не понесоха атмосферата и оцеля само една. Може и трихогастера да ги е тормозил, защото през деня съм забелязвал как гони скариди. Първоначално пуснах неончета, на две партиди от два магазина. Партидата от единия магазин се сдоби с някаква пъпка на устата, от която при спукване излизаше червейче. Две неончета си заминаха в процеса на лечение, две замразих. Останаха три. Трихогастера живя щастливо до лятото, когато се поду и след като не успях да идентифицирам болест, опитах да го лекувам отделно, но се спомина. Имам две розови даниота - прищявка на дъщерята, които са най-големите бабаити. Лично аз не ги исках в аквариума, защото са бързи ядат бързо храната, смущават другите риби... но... Имах и четири галаксита - едното беше криво по рождение и се спомина, другото умря две седмици след пускането в аквата. Останалите две са много игриви, танцуват заедно, дори гонят неоните. Двата ми анцитруса пораснаха и скоро ще ги сменям с по-малки, стига да успея да ги уловя. Бягат. Пробвах с гупи - първо две мъжки (щот са шарени с точици и т.н. детска радост) и две женски, но мъжката се спомина още първата седмица, предполагам проблем с адаптацията. Вторият мъжкар устиска две седмици, но се спомина заедно с едната женска. Добавих много красив и пъргав мъжки гупи (тъмно син) и още една женска. Тогава забелязах налепи по последната женска от първата партида. Отделих я за лечение, но се спомина. Мъжкият гупи пък осъмна с нахапана опашка. Набедих даниотата. Същевременно при едно сифониране беше засмукан неволно и явно това му дойде множко та започна да плува хаотично, след което се отпусна на водораслите и се спомина. Оцеля една женска гупа, за което нямам обяснение.
От охлювите бях завъдил планорбиси. Случайно с някое растение. Цвъкаха яйца навсякъде и се размножаваха лудо, докато не пуснах две хелени. Наскоро открих малка хелена...
От декорациите - имам два корена - малък и голм. За големия съм закрепил микрозорума, малки си лежи на дъното. И по двата има захванат мъх. Имам една разрушена римска сграда която е покрита с мъх и от време на време пускам дъбова кора от EHEIM, която сменям на пет-шест месеца, или сух дъбов лист.
Флейтата на филтъра ми бие по късата страна и так хем аерира, хем движи повърхността и водата като цяло. Заменил към съдържанието на контейнера с Matrix на Seachem. Казват, че било малко, но толкова място имам. Другата гъба я чистя при всяка смяна на водата иначе почти спира дебита на водата през филтъра.
Това е засега одисеята с моите деца, които искат рибки :)

dreamer

"Детето иска рибки" си е одисея. Изчетох с желание. Радвам се, че сподели.
Всички препоръки и съвети също чета и чакам. Ще имам нужда от помощ, тъй като тепърва започваме.

Два дена и половина - избистри се. Преместих микророзиум от средата в края. Искам валеснерия зад камъка да сложа. Ще почакам събота за да включа детето в процеса. Малко ми е трудно да не поема изцяло контрола.

https://i.postimg.cc/P5CnNt2N/20190108-105324.jpg

ARTU73


tetra

Явно не си прочел, че аквариума не може да бъде по малък от 30 литра? Не че не се използват, но те са помощни и се доливат с вода от по големи аквариуми, или се използва стабилизирана вода, отлежала в цистерни. И ще запълни цялото ти свободно време, аквариумите под 30 литра са много трудни за поддържане. Имаш аквариум 25 литра, като махнеш още 5 литра дъно и декорация положението се влошава още повече.Избрал си най трудният път за управление на аквариум, но щом обичаш предизвикателствата ти пожелавам успех. Ще е чудо, но чудеса се случват понякога. Понеже нямаш действащ аквариум, нито цистерна за отлежаване и узряване на водата извън аквариума, а в твоя няма как да стане, най лесният и последен вариант е да използваш вода от природен водоем след няколко дни утаяване в големи туби. Но се съмнявам че ще го направиш, защото никой от магазините няма да те посъветват, така че ще следя с интерес да напишеш новата история в акваристиката. Ще ти дам още еди джокер. Ако успееш да избистриш водата в аквариума с наличната техника, и успееш да я задържиш, всичко ще е ОК. И чак след тогава слагай рибките. Първата година ако не позволяваш размътването и, ще си герой- желая ти успех. Исках да те предпазя от една стресова ситуация, която е отказала много хора преди теб от хобито, но не успях. Дано да греша. :-)

VDO

Цитат на: tetra - 08.01.2019 22:06
Явно не си прочел, че аквариума не може да бъде по малък от 30 литра? Не че не се използват, но те са помощни и се доливат с вода от по големи аквариуми, или се използва стабилизирана вода, отлежала в цистерни. И ще запълни цялото ти свободно време, аквариумите под 30 литра са много трудни за поддържане. Имаш аквариум 25 литра, като махнеш още 5 литра дъно и декорация положението се влошава още повече.Избрал си най трудният път за управление на аквариум, но щом обичаш предизвикателствата ти пожелавам успех. Ще е чудо, но чудеса се случват понякога. Понеже нямаш действащ аквариум, нито цистерна за отлежаване и узряване на водата извън аквариума, а в твоя няма как да стане, най лесният и последен вариант е да използваш вода от природен водоем след няколко дни утаяване в големи туби. Но се съмнявам че ще го направиш, защото никой от магазините няма да те посъветват, така че ще следя с интерес да напишеш новата история в акваристиката. Ще ти дам още еди джокер. Ако успееш да избистриш водата в аквариума с наличната техника, и успееш да я задържиш, всичко ще е ОК. И чак след тогава слагай рибките. Първата година ако не позволяваш размътването и, ще си герой- желая ти успех. Исках да те предпазя от една стресова ситуация, която е отказала много хора преди теб от хобито, но не успях. Дано да греша. :-)
Най големия проблем ще му е да устои на това,да  го засели с неподходящи обитатели,от там нататък поддръжката си е като всяка една поддръжка на аквариум,демек не виждам проблем да си направи аквариум като аквариум и в мини размери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Махнете камъка от аквариума!  Засадете много растения, както и растения, които плуват по повърхността на водата.

Георги

tetra, водоемите около София не са това, което са били преди 50 г. Къде ще ходи посред зима да налива туби със замърсена с какво ли не вода?
Единствено съм съгласен, че беше по-добре да започне с 50л.

Dreamer, написал съм как най-лесно да стартирате азотния цикъл.

bustama, за какво са му повече растения?

ARTU73

Цитат на: tetra - 08.01.2019 22:06
Явно не си прочел, че аквариума не може да бъде по малък от 30 литра?

Много обичам подобни категорични мнения. До преди година можеше и да се вържа, но вече с година зад гърба и 30 литров аквариум - много здраве на професорите :D

dreamer

Исках да е точно на това място и там е 40 см макс. Аквариумът се води 30л, но външен обем! Не искам да пренебрегвам съвет, тъй като е поискан. Гледам да се съобразя с него. Не е напразно, това, което ми пишете. Получава се малко " аз пиша, пък тя нека си троши главата". Съжалявам за което. От готовите с капак -това е максимума, който намерих и е на поносима цена.

Следваща сага, която се разиграва под нашият покрив е - "как да не купим рибка, под натиска на семейството"

За мен и излизането до магазина пред блока е проблем. Желанието на мъжът ми е да вземем всичко и да не го разкарвам постоянно. Естествен водоем - няма да мога.

Забелязах нещо много неприятно. Някак сме успели да нараним външната изолация на кабела на нагревател!  Уж го прокарах в дупките на капака, но реално се случи да бъде затиснат (няколко пъти) между капака и ръбът на аквариума. Уж няма остри части. Ще го сменим с друг, тъй като ще пипат деца там. Не е наранена вътрешната изолация. Не се виждат жичките, но все пак. Явно трябва да се внимава повече. Забравих да снимам преди да омотаме с изолирбан

Камъка е неприкосновен! Растения ще има още.

MeTogu

Tetra, аз съм имал малко аквариумче , може би 4 литра. С растения риби и скариди. Само си представи 10 коридорас хастатус и 10 ред чери в 4 литра вода < а може да е било и по-малко>. Доста микрозориум и мъх. С нощна лампа и един мини ханг-он филтър. Още го пазя. Без отопление. Даже мисля че има снимка някъде по темите с конкурси. Около 2010 година.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

bustama

На това аквариум ли му казват вече... 4л. вода си е кана! :-)

Цитат на: Георги - 08.01.2019 23:53


bustama, за какво са му повече растения?
Като вкараш 10-20 риби е по-добре да има особено плаващи растения - да дърпат излишните в-ва. Освен това, сега аквариума е много гол и рибите ще са си стресирани. Докато, като имат защита от растенията - определено се чувстват по-добре.

Цитат на: dreamer - 09.01.2019 13:47
Исках да е точно на това място и там е 40 см макс. Аквариумът се води 30л, но външен обем! Не искам да пренебрегвам съвет, тъй като е поискан. Гледам да се съобразя с него. Не е напразно, това, което ми пишете. Получава се малко " аз пиша, пък тя нека си троши главата". Съжалявам за което. От готовите с капак -това е максимума, който намерих и е на поносима цена.

Следваща сага, която се разиграва под нашият покрив е - "как да не купим рибка, под натиска на семейството"

За мен и излизането до магазина пред блока е проблем. Желанието на мъжът ми е да вземем всичко и да не го разкарвам постоянно. Естествен водоем - няма да мога.

Забелязах нещо много неприятно. Някак сме успели да нараним външната изолация на кабела на нагревател!  Уж го прокарах в дупките на капака, но реално се случи да бъде затиснат (няколко пъти) между капака и ръбът на аквариума. Уж няма остри части. Ще го сменим с друг, тъй като ще пипат деца там. Не е наранена вътрешната изолация. Не се виждат жичките, но все пак. Явно трябва да се внимава повече. Забравих да снимам преди да омотаме с изолирбан

Камъка е неприкосновен! Растения ще има още.

Камъка е добре наистина да го разкарате. :-)

Smelly fish

Лелее, експертите нахапахте женицата бе! Оставете я да опита така, пък ако не потръгне може някой ден да мине на по- голям аквариум. Че и камъка нека си седи, харесва ми. Без камък ще са едни голи стъкла. До колкото разбрах някои колеги я съветват да си вземе галаксита, а те не са ли малки рибета? Ако не прекалява с бройката (до 6 парчета) и нали имаше някакви коридораси дребосъци (пигмеи ли бяха) примерно 2 броя, защо да не тръгне аквариума? Жената ще пробва с рибки каквито и харесват и колкото броя е решила, а бъдещето ще покаже!

dreamer

Мисля за 2 мъжки гупи ( дано не се бият много) 6 галаксита (2мъжки, 4женски) и скариди Амано и ред чери по 4 бр.
След 2 седмици почваме да пускаме. Първо едната мъжката гупа. След седмица или две другата. После Аманото, седмица-3 галаксита, седмица-ред чери, седмица-3 галаксита.
Сложих амоняк тази сутрин. Не успях да намеря тестове за амоняк в кварталния магазин и сложих 10 капки от 10% амоняк. Сложих и бактерии.
GH 8, kH 6 , pH 6,8, Cl2 0,8 , NO2 0, NO3 0

Smelly fish

Аз пък мисля че двете гупи може заедно да ги добавите, останалите по плана както сте го описали. Не вярвам от две рибки водата толкова да се натрови.

wire

Аз бих пуснал скаридите първо.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

dreamer

Направих мазало с досипване на грунд. Сложих малко Валеснерия -3 стръка. Изровиха се почти всички растения. Бутнеш да оправиш едно - съседното се прецаква. Полудяха. Защо ми трябваше въобще да пипам.
Иначе аквариума ми изглежда бистър. Има леки налепи по стъклата. И или са тръгнали нишковидни или е ватата, която не съм изчистила добре. Обрах ги с една клечка за уши от листата. Стъклата ще почакат бебето да заспи.

Лентичките с No2 и No3 започнаха леко да розовеят в събота. Днес (8 ден) направих само No2 и е 2.
Събота ще слагаме рибка. Ще направя смяна преди това и ще сваля нивата. Мъжът ми няма търпение. Детето чака търпеливо и ходи през половин час да гледа аквариума. "Лекува" въображаемите рибки и въобще се забавлява.
На бебето също продължава да му харесва да гледа в нищото.
За себе си няма да коментирам.

Скариди и ще взема Ред черита, че уж по-лесно да посвикна и ги има. Не видях Амано скариди или Галаксита. Ще питам в аквариум.бг като ходя за гупите.

Черитата ще хапват ли нишковидни?

https://i.postimg.cc/ZqdPFS3z/15474522058688445114735326423343.jpg

ivanpz6

Откъде ги взимате всички тези големи Анубиаси?  *dontknow*
Поздрави за аквата!

dreamer

Всичко е от аквариум.бг в София-Младост.
Препоръка: преди да купите аквариум говорете вкъщи, че риба ще има след месец. С всички, дори те да не искат да се занимават с начинанието и да са страничен наблюдател.

dreamer

Нитритите стигнаха в сряда до 5, петък паднаха до 2. Направих смяна на 10л и спаднаха на 0,8.
Събота ( все седмици след старта) отидохме за 2 мъжки гупи и се върнахме с 4 червени неони. 
Детето говореше за светещи рибки от две седмици, но мислех, че отново ще се върне на гупите.
Сега баща му иска гупи, и хелери, и молинези, и лепящи сомчета, и потънал кораб  ааа и бета иска също...обаче да си прави аквариум. Този си е наш, с детето😁.
  Скариди и неони. За Галакситата май няма да има място? Правилно ли си мисля, че е по-добре да са 10 неона, вместо 5-6 неони и 5-6 галакситата?
И трябва да избирам между сомчета и скариди? Просто е малко водата за всичко, нали? Предложиха ни 3 коридора панди, но на мен ми се виждат много за мойте 20-25литра. ( в защита: бяха много мънички под 2 см и препоръката беше да вземем първо тях за да почистят и после след седмица-две неоните).
Ето ги малките шемети:


https://i.postimg.cc/NGRx2qSN/20190121-103302.jpg
Трудни са за снимка.  Обикалят по единично аквариума, но като застана отпред явно ги плаша и се събират. Застават все е този ъгъл ( на завет) и мисля, че си виждат отражението , защото се блъскат в стъклото. Пак предполагам, че търсят защита в ятото.

Обърнах флейтата да бие да бие на късата страна, че течението им идваше голямо и едвам се бореха с него. Сега са по-спокоини.
И последно ( просто много им се радвам) най- дребният от тях ( Джуниър) е голям калпазан. Издебва другите в гръб, напада ги и бяга.

Георги

Здравейте, още 4 неона и скаридки според мен, но другата седмица. Погледайте ги 3-4 месеца и кажете как е :)

Smelly fish

Георги е прав, още 4 неона и скариди другата седмица. По- другата седмица  може две сомчета и после колкото и да ви се искат повече рибки може би ще е хубаво да изчакате няколко седмици да видите как ще се развият нещата. Не слагайте много храна сега защото рибките са малко и едва ли ще изяждат цялото количество. От остатъците по дъното водата много бързо ще се отрови, личен опит :) Сега като ви е мерак ще се бутате пред аквариума кой да ги нахрани "една щипка от мама, една от тати, една от детето" иииии ...

dreamer

Изрязах нещо като лъжичка от сламка, за да има контрол над дозата (първият път детето им сипа почти шепа). Даваме им 10тина микрогранулки, един път на ден.

Нитрити 0.
Водата седи в кофа без капак и си чака седмичната смяна. Около 8л е.

Светя 6 часа. От 16:30 до 22:30.
Тази седмица няма да добавяме нищо. Аз ще оберат пак нишките, с клечка за уши и бамбукова пръчка, че паяжини завземат аквариума

Водата има мазен филм по повърхността. Предполагам, че е храната и от това, че обърнах флейтата. Опитах да я обърна пак, но течението става голямо и на рибките им е трудно. Ако сложа плуващи растения ще оберат ли ципата?


Георги

23.01.2019 00:11 #40 Last Edit: 23.01.2019 10:26 by Георги
Цитат на: dreamer - 22.01.2019 10:32
Ако сложа плуващи растения ще оберат ли ципата?
Не. Спрете филтъра, вземете лист хартия за принтер и го сложете на повърхността за 4-5 секунди, докато започне да поема вода.

wire

Това е бактериална ципа(Protein Film) или както там го наричат други. Има доста писано във форума. Най-много помага скимер, когато я имаш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

ivanpz6

А тази бактериална ципа попринцип не  е ли само в началото на при старта на аквариума?Защото и аз имам подобна, и единственото спасения скимер ли е ?

Smelly fish

Не само скимер. Има и опция молинезии. Ще я опасат набързо. Моите се справиха за 2-3 дена със 144 литра аквариум. Когато бяха живи де. Изядоха де що има слуз, по корени, филтри, всичко.

wire

Много от нас я имат тази ципа, особено ако си спрат филтрите за 1 час :-D. Натрупването на вещества с времето спомага за образуването й. Скимерът не е задължителен и единствен, какво е писал колегата Smelly fish, но е много ефикасен, когато не искаш да си купуваш молинезии. Има много написано из форумите, прочети от какво се обазува и най-добрите методи за премахването.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Smelly fish

25.01.2019 13:54 #45 Last Edit: 26.01.2019 01:10 by Smelly fish
Кога ще пускате новата група неонки? Първите как са?

dreamer

Нитрити мерих вчера и бяха 0. Утре ще им сменя 8 литра и пак ще напълня кофата да си седи с вода за смяна.
Тази седмица няма да ги закачам. Другата или по-другата седмица ще сложим още 4 червени неони или скариди, според наличното в магазина.
Рибетата опознават аквариума и вече се крият веднага като влезна в стаята. Много са бързи. Отработило са го.
Иначе си се щурат нагоре-надолу. Завират се между камъни и сред тревите. Пускат се по течението. Гонят балончета. Много са активни.
Малкият калпазан днес не ги гони.
Една от рибките е с по-подуто коремче. Трябва да я огледам тези дни дали само след хранене е така.
На тъмно са като призраци. Безцветни. Рано сутринта също. Обаче като стане светло и почват да си светят: синьо, зелено, червено.

Ето ги сега:
https://i.postimg.cc/vmVf2DzV/20190123-223717.jpg


Smelly fish

А нитратите как са? Можехте да пуснете още 4 този уикенд. Нямаше да е проблем.

dreamer

Казахте другата седмица и аз си чакам търпеливо. Така все има нещо да се прави покрай аквариума. И детето и аз се радваме повече. Може и утре да вземем от същото място, ако ще намали стреса за неоните. Иначе не бързам.

Свършиха ми лентичките. Утре ще направя пак пълен тест.
Смених им водата преди малко, но забравих да я темперирам и падна с 3 градуса температурата в аквариума. От 25 на 22. За другият път, ако сложа 0,5л вряла вода минала през кана за филтрация, в кофата с престоялата вода (преди да я налея в аквариума), трябва ли да слагам добавка подобрител за вода? Или тестовете ще покажат най-добре?

Спаднало е коремчето на рибката с подутото коремче. Явно е яла повече. Два дена след хранене забелязвам, че едната направо ще се пръсне.

Ципата изчезна, след като почистих листата на растенията с клечка за уши забодени на бамбукови пръчка. Предполагам е полепнала по ръката ми, че я топнах 2-3 пъти. Гледам да не бъркам, но имаше нещо като прах по листата и ме дразнеше

Caxapa

Флейтата така е добре. Нека да прави течение по дължина на аквариума. Леко, лекичко нагоре за да може да раздвижва горният пласт вода. Така насочена, все едно извира вода но не и прекалено вертикално като фонтан. Тубата с престояла вода можете да държите до радиатора ако сте с парно. Не е фатално ако добавите към всичката тази вода и 0,5 до 1 литър непрестояла вода. Същото важи и за химиите които добавяте/наричате ги подобрител на водата/  Проблем с водата може да се появи на пролет при снеготопенето. За съжаление  в България няма такъв контрол  над параметрите  на водата доставяна по тръбопроводите.Риба от глад трудно умира но от преяждане  да.  Гладната риба е по подвижна в аквариума докато преялите стоят в повечето време статично.

dreamer

NO3 -10, NO2 -0, GH -8, kH- 6, pH - 6,8 CL2 -0

https://i.postimg.cc/VNnpP9Bq/20190128-143826.jpg



Георги


dreamer

Предстои ни кратка почивка - петък, събота и неделя.
Планирам смяна на 8л вода в четвъртък. Тия нитрАти ме притесняват. Хранене в петък сутринта - малко повечко, но не чак двойна доза -и глад до неделя вечерта, когато ще дам стандартна доза.
После смяна на вода в понеделник.
Искам да махна дънера от ъгъла и ще засадят там лимнофилата. Много е нежна и не й е мястото под помпата и до термометъра. Два стръка просто се разложиха. Това в четвъртък със смяна на водата го планирам.
Изрязах дупка в една пластмасова капачка. Вързах я с конец за капака на аквариума да не я влачи течението и вчера там сложихме храната. Много по-добре е. Потъва бавно. Иначе като слагах директно храната се носеше по повърхността на водата,докато стигне флейтата и там скоростно се спускаше надолу. За секунди се забиваше в грунд и кой ял-ял.
Мисля, че с капачката е по-добре, но сега пък тече борба между рибките. Започнаха сслед слагането й. Дали е за територията под капачката или тия мойте просто са шашави? Едната рибка я бият всички и седи скрита в единият ъгъл. Я излезе, я бой. Джуниър бие всички. Другите две му отвръщат. Въобще цял ден се гонят и чоплят.

Поръчах си от ebay специален пръстен за хранене, че сега е грозно. Поръчах си и пинсети, и ножичка, и едни мрежички за мъх.
https://i.postimg.cc/y8cGSbsZ/1548763579595962279597714879709.jpg

Георги

Цитат на: dreamer - 29.01.2019 14:07
Тия нитрАти ме притесняват.
Привет, защо ви притесняват?
Цитат
... Дали е за територията под капачката или тия мойте просто са шашави?
Като добавите още рибки, ще са по-спокойни. Но борбата при храненето е нормална.

dreamer


Цитат на: Георги - 29.01.2019 22:36
Привет, защо ви притесняват?
Притеснявам се да не скочат стойностите и да отровя рибките. Четох, че под 20, дори 40 не е проблем.
Материал си има-растения гният, храна остава все някаква, рибките си акат.
Не знам колко бързо може да се повишат. Затова мисля смяна в четвъртък. Да им е свежичко, докато ни няма. Едва ли ще навреди?

Цитат на: Георги - 29.01.2019 22:36
Като добавите още рибки, ще са по-спокойни. Но борбата при храненето е нормална.
Неделя, ако успеем ще вземем още 4 рибки и приключвяме (после скаридки, като докарат) Дано се падне някои умиротворител сред тях. 
По време на хранене не се бият. Гонят си храната и не се занимават една с друга. Като влезем в стаята, явно ги стряскаме. Събират се заедно и няма дразги. Успокоят ли се се почва. Преди да огасне осветлението пак се чоплиха нещо малките шемети. Иначе опашки, перки, люспи -всичко здраво.
Не мислех, че си имат характери и те. Риба, риба, ама е на - различни са. Едната всички я бият -тя си седи в ъгъла повечето време. Другата постоянно напада. Третата е лакума и преяжда.

Smelly fish

Ако аквариума ви е до вратата е нормално да се стряскат когато някой влиза. Някъде пишеше, че е хубаво да е по- далече от вратата на стаята. Моя е точно до вратата на хола където "трафика" е голям, но "пираните" винаги бързат към стъклото откъм вратата с надеждата за манджа  :-D . Явно ги държа много гладни  :-[ .
С новите 4 рибки дразгите ще се разпределят по- равномерно и тази рибка която е все в ъгъла вероятно ще се поуспокои, а тази която напада ще се разсейва повече в гонене на по- голямата бройка рибки.
Колко точно е рН на водата, колко е нитрита и нитрата в момента? Какво показва теста?

dreamer

ph 6,8, нитрити 0, нитрати 10. Следващото е 25 - далече е още от този нюанс. Приемам, че си седи така.
На 2м от вратата е аквариумчето. Не е точно залепено, ама те мойте влизат, като каубои в бар.

Имам си гадинка някаква. Май е охльовче, ама се е завряло под лепящото на нагревателя и не мога да го разгледам. А не искам да го убивам, ако не е заплаха.
Сетих се как исках големият ми син да каже "мама". Сега се моля да млъкне. По цял ден "мамо, мамо, мамо..." Пищят ми ушите. Та и с този охльов усещам, че натам вървят нещата. Дано е жив и го видя хубаво, ама да не ми се напълни аквариума с гадинки. Сега ме умилява. Малко сладко същество с антенки, прозрачна черупка - крехко и невинно, докато станат стотици.
Ако въобще е охльов!

https://i.postimg.cc/W3bc4HDr/20190130-234247.jpg

https://i.postimg.cc/RhykXCgQ/20190130-234227.jpg

VDO

Каквото и да е,остави го да живее,така се калява в акваристиката и се придобива опит :-D /смея се ,ама съм сериозен/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

dreamer

Мисля, че е планорбис. Ще живее.

Из ватата на едно от растенията имаше червейче. Много приличаше на торен червей. Еее, той вече даде фира.

Калций да му слагам ли? :)

ARTU73

Охлювчетата си ги остави. Полезни са, ама като започнат да цвъкат навсякъде яйца ще те издразнят. поне при мен така се получи, и реших проблема си с две хелени. От охлювите останаха само те, тук-таме някоя мелания се показва.
Иначе поръчките за рибешки принадлежности - препоръчвам АЛИекспрес. Идват бавно, но пък са евтиния.
Ето я моята рамка за хранене - на това място дори лови плуващите по повърхността листенца :D

PS Тоя филтър дето се предлага с аквата при мен не е достатъчен. Освен че се налага да чистя гъбата всяка седмица поради почни спиране на дебита, няма достатъчно място за био-медия. Купих си AquaEL Turbo 500 и засега съм доволен.

dreamer

Десетки са охльовчетата. А, да -охльовчета са. Вече нямам съмнение. Май ще си вземем и ние Хелена  ]:->. Ама да поотраснат, че засега са радост.
Ибей тачим ние. Мъжо уж ме контролира, че пусна ли ме в алиекспрес ...  *MODERATOR* :-[

Засега не се запушва помпата. Само един път я чистих и то от мерак.

https://i.postimg.cc/Xq8Mgm2N/20190131-105339.jpg

Smelly fish

Охлюва е Планорбис, не стават много ако не прехранваш пък ако евентуално се размножат при седмичното почистване изхвърляш част от тях и готово. Аз така правя. Нитрати 10 и нитрити 0 мисля, че е идеално не разбирам предишните постове с притеснението за нитрати. При мен вече 2 години водата се е заковала на същите стойности и всичко е ок. Виж ако рН падне много тогава може да има проблеми. Аз имах проблеми от него, но при теб едва ли ще се случи. Те неонките и без това май обичаха по-мека и кисела вода. Поправете ме ако бъркам.

Георги

Цитат на: dreamer - 31.01.2019 00:47
Мисля, че е планорбис. Ще живее.
Калций да му слагам ли? :)
Привет, щом gH е 8, има достатъчно калций.

Smelly fish

Аммм едно въпросче. Калция не го ли отразява кН?  *dontknow*

MeTogu

Охлювите са полезни, защо искате да се оттървете от тях?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

dreamer

Цитат на: MeTogu - 01.02.2019 01:41
Охлювите са полезни, защо искате да се оттървете от тях?
Първична реакция. Просто са плъзнали навсякъде. Не мислех въобще да има охльови сега се люпят и пълзят навсякъде, като хлебарки. А тъй, и тъй има - ще взема и убиец.
Иначе не чистих стъклото, че ще ги смачкам малките душички. Нека си се завъдят първо.

Вчера сменихме вода. Налях я с един градус нагоре. Реших, че няма проблем. Другият път ще е по-точно.

По листата на анубиаса има кафяв пласт. Избърса го с леко усилие. Черна брада? Снимката не е моя, но прилича на това. Май не трябваше да увеличавам с един час светлината. 7 часа е сега. Малко са ми растенията и още не са тръгнали хубаво, че само ги местя.
https://i.postimg.cc/7LzbV6zs/22112012351.jpg

Алтернерата бере душа, но има нови листенца

https://i.postimg.cc/XJzsfs06/20190131-001902.jpg

Ето я и дебелата. След всяко хранене става така. Днес леко на една страна я дърпаше нагоре към повърхността, но се надявам да е от сухата храна


Може ли неонките да ядат малки охльовчета? Блъскат се в стъклото понякога. Не мога да ги видя, че се плашат. Любопитно ми е. Нека си ядат. В неделя ще вземем още за да са по-спокойни.

Много ми харесва да си имаме аквариум. Въртят ми се мисли къде мога да сложа още един съд с вода :)

MeTogu

Когато аквариума е нов и пресен на нашия жаргон, трявба много да се внимава със свтелината.
Сега в момента е в така наречената (кафява фаза). Която не е лоша, но ще нацапа доста растенията.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ivanpz6

Добре де и моя аквариум вече е 4-та седмица от старта не виждам никъде каквито и да било водорасли започнах  с 5 часа осветление след това всяка следваща седмица увеличавам с по 1 час в момента и аз съм на 7часа. Да очаквам ли и аз някакви такива проблеми и възможно ли е тяхното предотвратяване ! Аквариума е супер иначе! *YAHOO*

MeTogu

В твоя случай е доста по-малко вероятно. Плавното увеличаване е препоръчително.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

dreamer

Взехме 4 рибки червен неон (като другите), 4 скаридки  ред чери и мъхче. Определено са по-спокоини рибетата сега.
Скаридите са много активни. Очаквах да си седят и да си пощят на едно място, обаче те не се спират. Плуват нагоре, спускат се надолу бързо, скачат като скакалци. Изчистиха дървото, че имаше едни полипи по него.
Сега е пълно с живот. Рибки плуват забързани насам -натам, скаридите се щурат и ровят с крачета неуморно, охльови пълзят. Валеснерията си е пуснала лестунче. Нови листенца има почти всяко растение.

В плика с рибките имаше едно листенце водна леща. Сега си плува горе, но течението го носи и често-често го потапя, като стигне флейтата.

https://i.postimg.cc/yN80Ds5H/20190204-222242.jpg

ARTU73

от едно листенце леща, три пъти ми покриваше повърхността. харесваше ми, но флейтата ги потапяше.

dreamer

5 седмица
Показателите си седят без изменение.
NO3 -10, NO2 -0, GH -8, kH- 6, pH - 6,8 CL2 -0
Измерено преди смяна на водата.
Мъжът ми поема управлението за две седмици. Ние с децата отиваме на село. Ето, че и той ще се грижи за тях  :-X
Скаридите и рибите живеят в мир и хармония. Джуниър раздава правосъдие малко преди времето за хранене. Рибата, която си седи в ъгъла, продължава да седи там, но вече не я бият непрестанно. Понякога си плуват всички заедно. Понякога на групи.
Охльовите май намаляха. Не виждам големи. Дали храната не е малко  и за измират от глад *SORRY*.
Храненето е голямо шоу. Сядаме всичко на 2м от аквариума и гледаме как "пираните" унищожават дъждът  от храна. Давам малко повечко за да падне и на дъното нещо за скаридите. Като се върнем, ще им взема отделна храна за скаридите, че така неоните ще станат прасета

https://i.postimg.cc/dVGTy1vt/20190205-221953.jpg

https://i.postimg.cc/MKgz8bCv/20190205-222100.jpg
Ето и един звяр

https://i.postimg.cc/YScf5Z2j/20190205-165209.jpg

dreamer

Как да отделя рибка?  *HELP*
Една или две неонки са с пъпки под устата. ARTU73 ти как отдели твоята? Четох, че си имал такъв проблем.
Иначе 8 риби, 4 скариди, нови листенца, охльовчета щъкат. Мисля, че имаме яйца от охльовчета. Скаридата май няма яйца.
Болната рибка:
https://i.postimg.cc/NjF426cG/20190224-213913.jpg

Мисля, че са яйца от охльовчетата

https://i.postimg.cc/X75b9CkW/20190224-152320.jpg

https://i.postimg.cc/tRZTm7NS/20190224-221646.jpg



ARTU73

Отделянето в моята гора е трудна работа. Принципно го правя по време на хранене и дебна с кепчето. Повечето пъти успявам да хвана рибка, но рядко правилната :D За това се иска тренинг. Иначе за охлювчетата - лечението е хелена. Даже мисля една стига за 30 литров аквариум. Аз имам две и не остава жив охлюв. Наскоро купих лимончета и по тях имаше доста пълзящи гадинки, е... вече ги няма.
Иначе така и не разбрах как се лекува и дали се лекува този паразит по неоните. Доколкото схванах, не напада други рибки. Засега съм оставил едното неонче, с пъпка под устата, да си щъка с другите. Ако му е писано да умира - да е с дружките.

VDO

В тази тема има описано нещо подобно,има и отговор как се лекува,но не знам дали е един и същ проблема.

http://aquariumbg.com/forum/problemi-s-vrediteli/podkojni-chervei-pri-neon/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

dreamer

Това няма черупка. Какво е?
https://i.postimg.cc/jqfWwj27/20190225-111034.jpg


Публикациите са слети: 25.02.2019 16:12


https://i.postimg.cc/cLhZW062/20190225-160501.jpg


dreamer


dreamer

 Пак ни нямаше за 4 дена. Сложих 2бр по около 1/4 таблетка холидей на Сера (така се счупи), коята освен да мухляса май друго не е направила. Едната скаридка умря- най-малката. Сега са 3 женски. Като се върнах помуслих, че още една е "здала багажа", но тя взе че се помръдна. Сега гледам черупка. Това е втора смяна.
Валеснерията си пуска листуни. Има сериозното намерение да обиколи всичко, май

https://i.postimg.cc/xTMY3jH8/20190305-165732.jpg



https://i.postimg.cc/90P8zkRm/20190305-155641.jpg

Забелязах и нови гадинки. Червейчета бели, кръгли, тънки и дълги около 0,5-1см.





Има и бели точици. Някакви миниатурни организми. Много живот в тази локва кипи. Довечера пак ще чета.

ARTU73

Ако ме няма по-малко от седмица, не оставям седмични таблетки. Иначе минах и периода с някакви ситни червейчета, които така и не оживяха, за да ги разбера какви са. Изпапаха ги. Добре се развива, колкото по-малко ровене из аквата, толкова по-добре. Моята Hailea 30 я пуснах на самотек и сега се радвам дори на поколение гупи. Следващите ще ги оставя да се родят при другите рибки, без да ги отделям. Като в природата. Само искам да предупредя, че оригиналният вътрешен филтър е недостатъчен. Всяка седмица се задръства и се налага чистене, а след петия ден дебита му е като на подпушена селска чешма. Не е зле да го имате предвид. Аз минах на AquaEL 500 TurboFilter, като в него има отделение за медия - след месец нитратите ми влязоха в нормата. Сега води борба с черната брада - имаше много органика под елементите по дъното (сграда и корени). След хубаво сифониране брадата почервеня, но сега я забелязвам по разни скрити местенца... Третирането на място със спринцовка глутаралдехид доведе до почерняване листата на микрозорума - той е най-засегнат.
Та като заключение - екшън си е гледане на рибки в 30 литров аквариум...

VDO

Един Eheim Classic 150 ще кротне нещата и няма да има приключения с филтрацията на тоя обем.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

dreamer

И моят филтър започна да се запушва. Аквариумчето стана на 3м. Алтернерата оцелява с фабричното осветление, както и микророзиума, валеснерията, криптокорина и анубиса. Растенията са си живички всичките.

Брада и при  мен се появи

ARTU73

За брадата пробвах глутаралдехид върху засегнатите места но ми почерняха листата на растенията. Нямам идея какво да променя, освен осветлението - сега е светодиодно с няколко сини LED. Поръчал съм LED лампа и RGB, като се надявам да променя цвета към по-топъл, а вечер да премина в червено. Ще споделя резултати като дойде...

dreamer

Няколко импулсивни покупки по-късно, аквариумчето стана на 4м и вече има 8 неона, 4 галаксита, 2 охльовчета Корона, 1 ампулария, 2 мелании, 1 мида, 3 скаридки Ред чери и шепа планорбиас.

https://i.postimg.cc/fR1nVnpQ/20190405-230948.jpg



Галакситата са страшни шемети. Бебето бута стъклото, а те си плуват на преден план. Уж са били плашливи.
Едната скаридка имаше яйца, но на следващият ден я намерих умряла и й бяха изяли яйчицата.
Растителността избуява и вече ми е трудно за 5 мин да видя всички обитатели. Завират се и в дупките на камъка. Няма да ви казвам какви пози правя да огледам как е добитъка.
Криптокорина постоянно изплува на повърхността.
Сложих и малко вата във филръра, която сменям всяка седмица.
Сега се чудя с тая мида, вмагазина казаха, че си филтрира и сама се храни, но дали  ще оцелее ...


https://i.postimg.cc/5N4WQmtp/20190405-231456.jpg

ARTU73

Добре изглежда. Как се справя фабричния филтър? Защото моя го смених - задръстваше се на третия ден... За мидите съм чел противоречиви неща, пречиствали водата - това добре, но можело да се заровят и да умрат и да отровят рибите. Иначе сесилифлората не и ли падат листенцата? При мен ги чистя сутрин обед и вечер от повърхността :(

Мариана Кръстева

Здравейте. Моля за съвет. Наскоро ни зарадваха със сфера и две златни рибки в нея. Оказа се, че тя е твърде малка за златушките и по принуда им подсигурихме голям аквариум с нужната филтрация, светлина и температура и тн., сферата обаче ни остана празна и в този смисъл Ви моля за съвет: Каква рибка бихме могли да отглеждаме в малка, 5л. сфера, която да не се нуждае от постоянна филтрация на водата и би се чувствала добре в нея?
Благодаря на отзовалите се!

Smelly fish

На практика никаква! Някой ще каже рибка бета ама това си е само изтезание за животинките. Вие ще се чувствате ли добре заключени в стая 3х3м. с тоалетната чиния в нея?

Мариана Кръстева

Май си прав колега, ще помислим за някое растение с някаква декорацийка, които да отглеждаме вътре!

Similar topics (5)

51867

Публикации: 9
Прегледи: 8589

50846

Публикации: 4
Прегледи: 2447

55581

Публикации: 13
Прегледи: 4858

54527

Публикации: 9
Прегледи: 3909

50654

Публикации: 1
Прегледи: 1954