• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.05.2020 12:12

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Детето иска рибки

Започната от dreamer, 09.10.2018 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dreamer

Това няма черупка. Какво е?Публикациите са слети: 25.02.2019 16:04

dreamer


dreamer

 Пак ни нямаше за 4 дена. Сложих 2бр по около 1/4 таблетка холидей на Сера (така се счупи), коята освен да мухляса май друго не е направила. Едната скаридка умря- най-малката. Сега са 3 женски. Като се върнах помуслих, че още една е "здала багажа", но тя взе че се помръдна. Сега гледам черупка. Това е втора смяна.
Валеснерията си пуска листуни. Има сериозното намерение да обиколи всичко, майЗабелязах и нови гадинки. Червейчета бели, кръгли, тънки и дълги около 0,5-1см.

Има и бели точици. Някакви миниатурни организми. Много живот в тази локва кипи. Довечера пак ще чета.

ARTU73

Ако ме няма по-малко от седмица, не оставям седмични таблетки. Иначе минах и периода с някакви ситни червейчета, които така и не оживяха, за да ги разбера какви са. Изпапаха ги. Добре се развива, колкото по-малко ровене из аквата, толкова по-добре. Моята Hailea 30 я пуснах на самотек и сега се радвам дори на поколение гупи. Следващите ще ги оставя да се родят при другите рибки, без да ги отделям. Като в природата. Само искам да предупредя, че оригиналният вътрешен филтър е недостатъчен. Всяка седмица се задръства и се налага чистене, а след петия ден дебита му е като на подпушена селска чешма. Не е зле да го имате предвид. Аз минах на AquaEL 500 TurboFilter, като в него има отделение за медия - след месец нитратите ми влязоха в нормата. Сега води борба с черната брада - имаше много органика под елементите по дъното (сграда и корени). След хубаво сифониране брадата почервеня, но сега я забелязвам по разни скрити местенца... Третирането на място със спринцовка глутаралдехид доведе до почерняване листата на микрозорума - той е най-засегнат.
Та като заключение - екшън си е гледане на рибки в 30 литров аквариум...

VDO

Един Eheim Classic 150 ще кротне нещата и няма да има приключения с филтрацията на тоя обем.

dreamer

И моят филтър започна да се запушва. Аквариумчето стана на 3м. Алтернерата оцелява с фабричното осветление, както и микророзиума, валеснерията, криптокорина и анубиса. Растенията са си живички всичките.

Брада и при  мен се появи

ARTU73

За брадата пробвах глутаралдехид върху засегнатите места но ми почерняха листата на растенията. Нямам идея какво да променя, освен осветлението - сега е светодиодно с няколко сини LED. Поръчал съм LED лампа и RGB, като се надявам да променя цвета към по-топъл, а вечер да премина в червено. Ще споделя резултати като дойде...

dreamer

Няколко импулсивни покупки по-късно, аквариумчето стана на 4м и вече има 8 неона, 4 галаксита, 2 охльовчета Корона, 1 ампулария, 2 мелании, 1 мида, 3 скаридки Ред чери и шепа планорбиас.

Галакситата са страшни шемети. Бебето бута стъклото, а те си плуват на преден план. Уж са били плашливи.
Едната скаридка имаше яйца, но на следващият ден я намерих умряла и й бяха изяли яйчицата.
Растителността избуява и вече ми е трудно за 5 мин да видя всички обитатели. Завират се и в дупките на камъка. Няма да ви казвам какви пози правя да огледам как е добитъка.
Криптокорина постоянно изплува на повърхността.
Сложих и малко вата във филръра, която сменям всяка седмица.
Сега се чудя с тая мида, вмагазина казаха, че си филтрира и сама се храни, но дали  ще оцелее ...
ARTU73

Добре изглежда. Как се справя фабричния филтър? Защото моя го смених - задръстваше се на третия ден... За мидите съм чел противоречиви неща, пречиствали водата - това добре, но можело да се заровят и да умрат и да отровят рибите. Иначе сесилифлората не и ли падат листенцата? При мен ги чистя сутрин обед и вечер от повърхността :(

Мариана Кръстева

Здравейте. Моля за съвет. Наскоро ни зарадваха със сфера и две златни рибки в нея. Оказа се, че тя е твърде малка за златушките и по принуда им подсигурихме голям аквариум с нужната филтрация, светлина и температура и тн., сферата обаче ни остана празна и в този смисъл Ви моля за съвет: Каква рибка бихме могли да отглеждаме в малка, 5л. сфера, която да не се нуждае от постоянна филтрация на водата и би се чувствала добре в нея?
Благодаря на отзовалите се!

Smelly fish

На практика никаква! Някой ще каже рибка бета ама това си е само изтезание за животинките. Вие ще се чувствате ли добре заключени в стая 3х3м. с тоалетната чиния в нея?

Мариана Кръстева

Май си прав колега, ще помислим за някое растение с някаква декорацийка, които да отглеждаме вътре!