• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Детето иска рибки

Започната от dreamer, 09.10.2018 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Smelly fish

25.01.2019 13:54 #45 Last Edit: 26.01.2019 01:10 by Smelly fish
Кога ще пускате новата група неонки? Първите как са?

dreamer

Нитрити мерих вчера и бяха 0. Утре ще им сменя 8 литра и пак ще напълня кофата да си седи с вода за смяна.
Тази седмица няма да ги закачам. Другата или по-другата седмица ще сложим още 4 червени неони или скариди, според наличното в магазина.
Рибетата опознават аквариума и вече се крият веднага като влезна в стаята. Много са бързи. Отработило са го.
Иначе си се щурат нагоре-надолу. Завират се между камъни и сред тревите. Пускат се по течението. Гонят балончета. Много са активни.
Малкият калпазан днес не ги гони.
Една от рибките е с по-подуто коремче. Трябва да я огледам тези дни дали само след хранене е така.
На тъмно са като призраци. Безцветни. Рано сутринта също. Обаче като стане светло и почват да си светят: синьо, зелено, червено.

Ето ги сега:
https://i.postimg.cc/vmVf2DzV/20190123-223717.jpg


Smelly fish

А нитратите как са? Можехте да пуснете още 4 този уикенд. Нямаше да е проблем.

dreamer

Казахте другата седмица и аз си чакам търпеливо. Така все има нещо да се прави покрай аквариума. И детето и аз се радваме повече. Може и утре да вземем от същото място, ако ще намали стреса за неоните. Иначе не бързам.

Свършиха ми лентичките. Утре ще направя пак пълен тест.
Смених им водата преди малко, но забравих да я темперирам и падна с 3 градуса температурата в аквариума. От 25 на 22. За другият път, ако сложа 0,5л вряла вода минала през кана за филтрация, в кофата с престоялата вода (преди да я налея в аквариума), трябва ли да слагам добавка подобрител за вода? Или тестовете ще покажат най-добре?

Спаднало е коремчето на рибката с подутото коремче. Явно е яла повече. Два дена след хранене забелязвам, че едната направо ще се пръсне.

Ципата изчезна, след като почистих листата на растенията с клечка за уши забодени на бамбукови пръчка. Предполагам е полепнала по ръката ми, че я топнах 2-3 пъти. Гледам да не бъркам, но имаше нещо като прах по листата и ме дразнеше

Caxapa

Флейтата така е добре. Нека да прави течение по дължина на аквариума. Леко, лекичко нагоре за да може да раздвижва горният пласт вода. Така насочена, все едно извира вода но не и прекалено вертикално като фонтан. Тубата с престояла вода можете да държите до радиатора ако сте с парно. Не е фатално ако добавите към всичката тази вода и 0,5 до 1 литър непрестояла вода. Същото важи и за химиите които добавяте/наричате ги подобрител на водата/  Проблем с водата може да се появи на пролет при снеготопенето. За съжаление  в България няма такъв контрол  над параметрите  на водата доставяна по тръбопроводите.Риба от глад трудно умира но от преяждане  да.  Гладната риба е по подвижна в аквариума докато преялите стоят в повечето време статично.

dreamer

NO3 -10, NO2 -0, GH -8, kH- 6, pH - 6,8 CL2 -0

https://i.postimg.cc/VNnpP9Bq/20190128-143826.jpg



Георги


dreamer

Предстои ни кратка почивка - петък, събота и неделя.
Планирам смяна на 8л вода в четвъртък. Тия нитрАти ме притесняват. Хранене в петък сутринта - малко повечко, но не чак двойна доза -и глад до неделя вечерта, когато ще дам стандартна доза.
После смяна на вода в понеделник.
Искам да махна дънера от ъгъла и ще засадят там лимнофилата. Много е нежна и не й е мястото под помпата и до термометъра. Два стръка просто се разложиха. Това в четвъртък със смяна на водата го планирам.
Изрязах дупка в една пластмасова капачка. Вързах я с конец за капака на аквариума да не я влачи течението и вчера там сложихме храната. Много по-добре е. Потъва бавно. Иначе като слагах директно храната се носеше по повърхността на водата,докато стигне флейтата и там скоростно се спускаше надолу. За секунди се забиваше в грунд и кой ял-ял.
Мисля, че с капачката е по-добре, но сега пък тече борба между рибките. Започнаха сслед слагането й. Дали е за територията под капачката или тия мойте просто са шашави? Едната рибка я бият всички и седи скрита в единият ъгъл. Я излезе, я бой. Джуниър бие всички. Другите две му отвръщат. Въобще цял ден се гонят и чоплят.

Поръчах си от ebay специален пръстен за хранене, че сега е грозно. Поръчах си и пинсети, и ножичка, и едни мрежички за мъх.
https://i.postimg.cc/y8cGSbsZ/1548763579595962279597714879709.jpg

Георги

Цитат на: dreamer - 29.01.2019 14:07
Тия нитрАти ме притесняват.
Привет, защо ви притесняват?
Цитат
... Дали е за територията под капачката или тия мойте просто са шашави?
Като добавите още рибки, ще са по-спокойни. Но борбата при храненето е нормална.

dreamer


Цитат на: Георги - 29.01.2019 22:36
Привет, защо ви притесняват?
Притеснявам се да не скочат стойностите и да отровя рибките. Четох, че под 20, дори 40 не е проблем.
Материал си има-растения гният, храна остава все някаква, рибките си акат.
Не знам колко бързо може да се повишат. Затова мисля смяна в четвъртък. Да им е свежичко, докато ни няма. Едва ли ще навреди?

Цитат на: Георги - 29.01.2019 22:36
Като добавите още рибки, ще са по-спокойни. Но борбата при храненето е нормална.
Неделя, ако успеем ще вземем още 4 рибки и приключвяме (после скаридки, като докарат) Дано се падне някои умиротворител сред тях. 
По време на хранене не се бият. Гонят си храната и не се занимават една с друга. Като влезем в стаята, явно ги стряскаме. Събират се заедно и няма дразги. Успокоят ли се се почва. Преди да огасне осветлението пак се чоплиха нещо малките шемети. Иначе опашки, перки, люспи -всичко здраво.
Не мислех, че си имат характери и те. Риба, риба, ама е на - различни са. Едната всички я бият -тя си седи в ъгъла повечето време. Другата постоянно напада. Третата е лакума и преяжда.

Smelly fish

Ако аквариума ви е до вратата е нормално да се стряскат когато някой влиза. Някъде пишеше, че е хубаво да е по- далече от вратата на стаята. Моя е точно до вратата на хола където "трафика" е голям, но "пираните" винаги бързат към стъклото откъм вратата с надеждата за манджа  :-D . Явно ги държа много гладни  :-[ .
С новите 4 рибки дразгите ще се разпределят по- равномерно и тази рибка която е все в ъгъла вероятно ще се поуспокои, а тази която напада ще се разсейва повече в гонене на по- голямата бройка рибки.
Колко точно е рН на водата, колко е нитрита и нитрата в момента? Какво показва теста?

dreamer

ph 6,8, нитрити 0, нитрати 10. Следващото е 25 - далече е още от този нюанс. Приемам, че си седи така.
На 2м от вратата е аквариумчето. Не е точно залепено, ама те мойте влизат, като каубои в бар.

Имам си гадинка някаква. Май е охльовче, ама се е завряло под лепящото на нагревателя и не мога да го разгледам. А не искам да го убивам, ако не е заплаха.
Сетих се как исках големият ми син да каже "мама". Сега се моля да млъкне. По цял ден "мамо, мамо, мамо..." Пищят ми ушите. Та и с този охльов усещам, че натам вървят нещата. Дано е жив и го видя хубаво, ама да не ми се напълни аквариума с гадинки. Сега ме умилява. Малко сладко същество с антенки, прозрачна черупка - крехко и невинно, докато станат стотици.
Ако въобще е охльов!

https://i.postimg.cc/W3bc4HDr/20190130-234247.jpg

https://i.postimg.cc/RhykXCgQ/20190130-234227.jpg

VDO

Каквото и да е,остави го да живее,така се калява в акваристиката и се придобива опит :-D /смея се ,ама съм сериозен/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

dreamer

Мисля, че е планорбис. Ще живее.

Из ватата на едно от растенията имаше червейче. Много приличаше на торен червей. Еее, той вече даде фира.

Калций да му слагам ли? :)

ARTU73

Охлювчетата си ги остави. Полезни са, ама като започнат да цвъкат навсякъде яйца ще те издразнят. поне при мен така се получи, и реших проблема си с две хелени. От охлювите останаха само те, тук-таме някоя мелания се показва.
Иначе поръчките за рибешки принадлежности - препоръчвам АЛИекспрес. Идват бавно, но пък са евтиния.
Ето я моята рамка за хранене - на това място дори лови плуващите по повърхността листенца :D

PS Тоя филтър дето се предлага с аквата при мен не е достатъчен. Освен че се налага да чистя гъбата всяка седмица поради почни спиране на дебита, няма достатъчно място за био-медия. Купих си AquaEL Turbo 500 и засега съм доволен.

Similar topics (5)

48908

Публикации: 4
Прегледи: 3640

59956

Публикации: 16
Прегледи: 3080

57245

Публикации: 16
Прегледи: 6097

53370

Публикации: 11
Прегледи: 5381