• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Детето иска рибки

Започната от dreamer, 09.10.2018 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dreamer

Мисля за 2 мъжки гупи ( дано не се бият много) 6 галаксита (2мъжки, 4женски) и скариди Амано и ред чери по 4 бр.
След 2 седмици почваме да пускаме. Първо едната мъжката гупа. След седмица или две другата. После Аманото, седмица-3 галаксита, седмица-ред чери, седмица-3 галаксита.
Сложих амоняк тази сутрин. Не успях да намеря тестове за амоняк в кварталния магазин и сложих 10 капки от 10% амоняк. Сложих и бактерии.
GH 8, kH 6 , pH 6,8, Cl2 0,8 , NO2 0, NO3 0

Smelly fish

Аз пък мисля че двете гупи може заедно да ги добавите, останалите по плана както сте го описали. Не вярвам от две рибки водата толкова да се натрови.

wire

Аз бих пуснал скаридите първо.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

dreamer

Направих мазало с досипване на грунд. Сложих малко Валеснерия -3 стръка. Изровиха се почти всички растения. Бутнеш да оправиш едно - съседното се прецаква. Полудяха. Защо ми трябваше въобще да пипам.
Иначе аквариума ми изглежда бистър. Има леки налепи по стъклата. И или са тръгнали нишковидни или е ватата, която не съм изчистила добре. Обрах ги с една клечка за уши от листата. Стъклата ще почакат бебето да заспи.

Лентичките с No2 и No3 започнаха леко да розовеят в събота. Днес (8 ден) направих само No2 и е 2.
Събота ще слагаме рибка. Ще направя смяна преди това и ще сваля нивата. Мъжът ми няма търпение. Детето чака търпеливо и ходи през половин час да гледа аквариума. "Лекува" въображаемите рибки и въобще се забавлява.
На бебето също продължава да му харесва да гледа в нищото.
За себе си няма да коментирам.

Скариди и ще взема Ред черита, че уж по-лесно да посвикна и ги има. Не видях Амано скариди или Галаксита. Ще питам в аквариум.бг като ходя за гупите.

Черитата ще хапват ли нишковидни?

https://i.postimg.cc/ZqdPFS3z/15474522058688445114735326423343.jpg

ivanpz6

Откъде ги взимате всички тези големи Анубиаси?  *dontknow*
Поздрави за аквата!

dreamer

Всичко е от аквариум.бг в София-Младост.
Препоръка: преди да купите аквариум говорете вкъщи, че риба ще има след месец. С всички, дори те да не искат да се занимават с начинанието и да са страничен наблюдател.

dreamer

Нитритите стигнаха в сряда до 5, петък паднаха до 2. Направих смяна на 10л и спаднаха на 0,8.
Събота ( все седмици след старта) отидохме за 2 мъжки гупи и се върнахме с 4 червени неони. 
Детето говореше за светещи рибки от две седмици, но мислех, че отново ще се върне на гупите.
Сега баща му иска гупи, и хелери, и молинези, и лепящи сомчета, и потънал кораб  ааа и бета иска също...обаче да си прави аквариум. Този си е наш, с детето😁.
  Скариди и неони. За Галакситата май няма да има място? Правилно ли си мисля, че е по-добре да са 10 неона, вместо 5-6 неони и 5-6 галакситата?
И трябва да избирам между сомчета и скариди? Просто е малко водата за всичко, нали? Предложиха ни 3 коридора панди, но на мен ми се виждат много за мойте 20-25литра. ( в защита: бяха много мънички под 2 см и препоръката беше да вземем първо тях за да почистят и после след седмица-две неоните).
Ето ги малките шемети:


https://i.postimg.cc/NGRx2qSN/20190121-103302.jpg
Трудни са за снимка.  Обикалят по единично аквариума, но като застана отпред явно ги плаша и се събират. Застават все е този ъгъл ( на завет) и мисля, че си виждат отражението , защото се блъскат в стъклото. Пак предполагам, че търсят защита в ятото.

Обърнах флейтата да бие да бие на късата страна, че течението им идваше голямо и едвам се бореха с него. Сега са по-спокоини.
И последно ( просто много им се радвам) най- дребният от тях ( Джуниър) е голям калпазан. Издебва другите в гръб, напада ги и бяга.

Георги

Здравейте, още 4 неона и скаридки според мен, но другата седмица. Погледайте ги 3-4 месеца и кажете как е :)

Smelly fish

Георги е прав, още 4 неона и скариди другата седмица. По- другата седмица  може две сомчета и после колкото и да ви се искат повече рибки може би ще е хубаво да изчакате няколко седмици да видите как ще се развият нещата. Не слагайте много храна сега защото рибките са малко и едва ли ще изяждат цялото количество. От остатъците по дъното водата много бързо ще се отрови, личен опит :) Сега като ви е мерак ще се бутате пред аквариума кой да ги нахрани "една щипка от мама, една от тати, една от детето" иииии ...

dreamer

Изрязах нещо като лъжичка от сламка, за да има контрол над дозата (първият път детето им сипа почти шепа). Даваме им 10тина микрогранулки, един път на ден.

Нитрити 0.
Водата седи в кофа без капак и си чака седмичната смяна. Около 8л е.

Светя 6 часа. От 16:30 до 22:30.
Тази седмица няма да добавяме нищо. Аз ще оберат пак нишките, с клечка за уши и бамбукова пръчка, че паяжини завземат аквариума

Водата има мазен филм по повърхността. Предполагам, че е храната и от това, че обърнах флейтата. Опитах да я обърна пак, но течението става голямо и на рибките им е трудно. Ако сложа плуващи растения ще оберат ли ципата?


Георги

23.01.2019 00:11 #40 Last Edit: 23.01.2019 10:26 by Георги
Цитат на: dreamer - 22.01.2019 10:32
Ако сложа плуващи растения ще оберат ли ципата?
Не. Спрете филтъра, вземете лист хартия за принтер и го сложете на повърхността за 4-5 секунди, докато започне да поема вода.

wire

Това е бактериална ципа(Protein Film) или както там го наричат други. Има доста писано във форума. Най-много помага скимер, когато я имаш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

ivanpz6

А тази бактериална ципа попринцип не  е ли само в началото на при старта на аквариума?Защото и аз имам подобна, и единственото спасения скимер ли е ?

Smelly fish

Не само скимер. Има и опция молинезии. Ще я опасат набързо. Моите се справиха за 2-3 дена със 144 литра аквариум. Когато бяха живи де. Изядоха де що има слуз, по корени, филтри, всичко.

wire

Много от нас я имат тази ципа, особено ако си спрат филтрите за 1 час :-D. Натрупването на вещества с времето спомага за образуването й. Скимерът не е задължителен и единствен, какво е писал колегата Smelly fish, но е много ефикасен, когато не искаш да си купуваш молинезии. Има много написано из форумите, прочети от какво се обазува и най-добрите методи за премахването.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Similar topics (5)

53370

Публикации: 11
Прегледи: 5381

51867

Публикации: 9
Прегледи: 8586

50846

Публикации: 4
Прегледи: 2446

55581

Публикации: 13
Прегледи: 4857