• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

А сега накъде...

Започната от ang_yan, 14.07.2017 12:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ang_yan

Здравейте,
моля за съвет от разбиращите и хората с опит, защото при мен липсва. Съвсем нов съм в хобито и имам няколко въпроса. Стартирах един аквариум В40/Ш35/Д35 основа Аква бейсик 2см до 5см слоя и пясък 5см до 10см слоя, два окачаеми филтъра и 6W LED осветление - сух старт и посях семена за полянка. След седмица, като полянката порасна го напълних с вода и следвам стриктно стартовата процедура. Аквариума е вече на седмица и се замислям за повече растителност в нея, но тя да бъде червена и малка като размер и да не става много голяма след време. Бихте ли ми препоръчали растения? И следващия въпрос за някакви "санитарни", "служебни риби", които да не ровят полянката.

Ето го и аквариума:
IMG_20170713_074805_HDR by angel yanev, on Flickr

hip9

Здравей, ако ти харесва може да сложиш Althernathera Mini или Althernathera Rosanervig.

ang_yan

Идеални са, благодаря! А някакви растения за заден фон?

ogun

Много добре се е получило. За рибите може да гледаш няколко кардинала. Могат да се гледат в такъв размер и няма да пипат дъното. Друг вариант са Ендлерите. Но за да няма пренасищане може да сложиш само мъжки примерно.

Относно растенията, аз правя опити с мъх на задното стъкло и се получава добре. Слагам гумена лепка (от нагревател или филтър и т.н.) и на нея с няколко намотки с корда омотавам една шепа мъх.  Така на няколко места по задното стъкло би станало добре според мен. Получава се топка мъх лепната за стъклото. Като пораснат предполагам, че може да се съединят и да стане като стена от мъх.



ang_yan

За рибки мисля бета и няколко неона, аз имам предвид под "служебни" някакви чистачи. Анциструси и коридорас се отказах от тях, защото прочетох че рият и правят дупки. А по отношение на мъх, мисля да го лепна на корена от азалия, който все още кисна в един леген.

hip9

Цитат на: ang_yan - 14.07.2017 14:21
Идеални са, благодаря! А някакви растения за заден фон?
аз бих сложил мирофилум, но по-добре си избери ти, ето ти линк с профилите на растенията http://aquariumbg.com/plant.php?page=1  .