• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

50 литра аквариум и външен филтър?

Започната от Infinity, 26.09.2014 18:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Infinity

Здравейте нов съм във форума и това ми е първия пост тука :-). Имам и следното питане. Четох във форума, че за качествено филтриране се препоръчва външен филтър, филтриращ от 2 до 4 пъти по-ече от литража на аквариума, но и че външните са основно за големи аквариуми от по 100 литра и повече.

В аквариума ми (50 литров) са около 15 рибки, основно неонки, барбуси, кардиналки, има 2 ЦАЕ, 2 прилепала и 2 Сома. В момента съм с един вътрешен на Aqua EL Уни филтър 500 + UV . Растенията са малко (валиснерия, едно Ехинодорус амазоникус или подобно като форма на листата не съм напълно сигурен), но смятам да ги увелича значително, и да ползвам CO2 за подхранването им. Целта е да повиша качеството на филтрация, и да намаля нуждата от механично чистене и добавяне на вода за по дълъг период от време. На няколко пъти ми се наложи да отсъствам от къщи по дълго от 7 дена и аквариума зеленяса и сега не мога да се отърва от проклетите налепи по стъклото, въпреки че сменям на често водата.

Също така, ако можете да ми кажете горе долу какви растения са подходящи като комбинации за подобен аквариум и такива риби.

niki_o

Здравей и добре дошъл.За филтрацията-не са само за над 100 литра канистрите просто при по-голям литраж стават от препоръчителни до задължирелни.Има много модели които стават за 50 литра-такива с дебит от 300-400 литра са ти супер.Рибите не са ти малко и един канистър ще им се отрази добре,но няма да реши проблема с водораслите,Там вече борбата е с растения,малко хранене и чести смени на по20-30 процента.
Имам такъв(50л.) аквариум и в неко растенията са ми Криптокорина Афинис,Анубис нана и Анубис бартери-все устоичиви,непретенциозни и наи-важното за малък аквариум,ниски.Не си писал с какво осветление си и за това по-непретенциозни писах,а не се и нуждаят от ЦО.

Boqnov90

Зеленясването на стъклата се е появило от светлината ако си оставил пуснато осветлението за тези 7 дни нон стоп или да е поставен до прозорец огряван от слънцето. Имах такъв проблем и с малко торене и повече цо2 стимулирах растенията и от само себе си започнаха да изчезват след като на 2 дни чистех стъклата и сменях след това по 20% от водата. Не ти е от филтрацията според мен зеленясването.

Infinity

Мерси за отговора. Само че лампата се гаси с таймер. Настроена на 5 часа светене. А и аквариума седи далече от прозорец и не е огряван пряко от слънце. Днеска успях да чистя с една стъргалка за лед, голяма част от зеленясалото, но ме притеснява това че може пак да се появи.


M14iro

възможно е да ти е силна светлината

Similar topics (5)

60003

Започната от oshko


Публикации: 4
Прегледи: 1070

52538

Публикации: 1
Прегледи: 1876

58263

Започната от maks25


Публикации: 11
Прегледи: 2676

56403

Публикации: 3
Прегледи: 2198