• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

За и против профилактика с метиленово синьо

Започната от Malone, 01.07.2018 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Malone

Здравейте първо на всички.
Опитах се да се просветя на тема "метиленово синьо" като профилактична грижа за аквариума и обитателите му. Отговорите, които наистина приемам са, че това е лекарство, медикамент, нищо друго. И въпреки това, има ли пречка за използването му без да има конкретна нужда. Просто като превенция против заболявания. А и дори от естетически подбуди, имайки предвид, че в малки количества прави водата синкава, което в определени ситуации е красиво.
Обитателите на аквариума /между 50 и 55 литра/ са по спомен 8 гупи, 6 хелера, 6 коридорас албинос, 2 хоплостернум торакатум, 2 анциструса и 2 коридорас панда. Нещо такова като бройки, може и да греша, не съм ги броил. Малки гупи и хелери, в отделен 25 литров аквариум, там са над 50 бебета.
И в двата няма живи растения, само пластмаси, грунд и един корен.

Та... въпроса ми беше дали лек разтвор с метиленово синьо ще пречи, ако се добавя при всяка смяна на водата? Светлината е силна, студено бяла и почти не се спира.

Благодаря на всички предварително и успешна седмица пожелавам.

venitos

Здравей Малоне, пречка според мен няма, но не смятам, лично аз, че има нужда. Честата смяна на вода ще има по-добро въздействие отколкото медикамента. Имай предвид, че синьото оцветява не само водата, но и пластмасата и грунда. Друго, което мога да кажа е, че рибите ти са доста за този литраж. Светлината трябва да е в нормален дневен режим и то без промяна, т.е. примерно . . . не повече от 9 часа. При теб е особено важно, защото нямаш живи растения и непрекъснатото светене ще образува водорасли.
Дано съм ти бил полезен. Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

Malone

Благодаря за отговора, очевидно е че няма да използвам препарата. Грундът е снежно бял, камъчета със средна големина. Достатъчно им развалих ефекта с танина от корена. Дано постепенно изчезне жълтия оттенък от камъчетата.
Аквариумът не е домашен, а на място където 24 часа пребиваваме две дузини хора, станали любители акваристи, с единствена цел емоционално разтоварване, що се отнася до грижите свързани с подобно забавление. И повечето от нас се опитваме да "четем", да слагаме препарати във водата, да "стартираме" и същевременно водата да е кристално чиста. Отделно няколко вида храни, като всеки се радва да храни обитателите. Хубави препарати и хубава храна, поне ако се вярва на утвърдени производители.
Явно грешим, защото там откъдето купихме рибите има аквариум, в който се отглеждат водорасли. Има и 50-на риби, живородни. Никой не помни откога са там. Субстратът и грунда отгоре са очевидно плътно покрити с говненца и собственикът каза, че няма спомен този аквариум някога да е чистен /с тръба/, да са му слагани препарати или да му е сменяна изцяло водата. Гъба, въздух, CO2 и само се долива вода. Водата е кристално чиста и рибите изглеждат добре. Никой не знае колко и кога се раждат, колко се изяждат и колко остават. Те просто са си там. Каза, че ако се преместят в нормален чист аквариум, предполага че до ден ще умрат.

wire

Ако имаш куче или котка би ли го гледал в мизерия? А защо така гледаш риби?
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Malone

Цитат на: wire - 02.07.2018 00:29
А защо така гледаш риби?
Как ги гледам? Какво имаш предвид?

goran.varbanov@gmail.com

Този аквариум, там откъдето са купени рибите, няма нищо общо със вашия. Там има живи растения, които за разлика от пластмасите във вашия, минерализират отпадъчните продукти на рибите, и нещата там са си естествено балансирани...

Malone

@Горан Върбанов
Уверен съм, че сте прав, но акцента ми беше, че ние грешим най-вероятно и в момента се учим от грешките си. Храненето трябва да е умерено, еднократно, и по възможност подходящо.
В момента Сульо е купил храна за гупи и храни. Пульо купил замразен тубифекс и отново храни. Трети прочел, че дънните риби не ядат храната от повърхността и купил "леща" със спирулина за сомчетата, за да не останат гладни. Четвърти пък чул и видял, че има JBL Novo Color и продавачът му обяснил, че дава цвят на рибите. Също храни.
В момента имаме храна за 500 рибки за две години напред.
И с това обилно и често хранене, каквато и помпа да монтираме едва ли водата ще бъде кристално чиста някога.
Това имах предвид като наша грешка. Всичко е от любов към животинките съчетана с новобрански ентусиазъм.
Но се поправяме.
От днес светлината се регулира с реле, поне тази от лампата на аквариума, понеже в помещението винаги е светло, лампите не се гасят.
Рибите пък ще се хранят веднъж на ден, по малко, и един път седмично, диета.

Нещо такова представлява забавлението ни.

https://s15.postimg.cc/cxcf9rtrv/aqua.png

goran.varbanov@gmail.com

Не е хубаво да е постоянно светло, рибките също спят и е добре да им се осигури нармален цикъл ден и нощ. Добре е също и да има някое и друго живо растение. Храненето е хубаво да е разнообразно, но да не е повече от два пъти на ден. Дозирането на храната да е такова, че рибките да успеят да изядат всичко за максимум 15-на минути. Добре е да имат един гладен ден в седмицата.

Malone

За светлината, няма начин, поне в това помещение. Непрекъснат цикъл на работа, трябва да сме "на линия" 24 часа, 365 дни в годината. Поне ярката светлина я регулираме вече.
Това, което решихме, е храна която да бъде консумирана за не повече от две минути. В никакъв случай не неглижирам опита и съветите Ви, но това е което четем по форумите. По-добре да останат условно гладни, отколкото да правим мътилка от храна и фекалии. :D

goran.varbanov@gmail.com

Поне им сложете плаваща растителност, да им приглуши светлината. Ричия, водна леща, писция, роголистник, дъбче...

asito

Най добре е да го покривате за осем часа в денонощието,като са му изгасени лампите.

Malone

Ще измисля нещо, относно светлината. В тази връзка им направих тези "пещери", но явно решението трябва да е генерално. Няма да е "покриване" изцяло, ще е трудно с наличните кабели и тръбички за въздух, всичко се намира над аквариума, а не под него, но ще измисля начин да им е тъмно, доколкото е възможно, поне от 8 до 10 часа на денонощие. Ще набавим и някое растение, но ми се ще да е възможно най-непретенциозно и с най-малки изисквания. Не ми се иска да търсим място и за още две пластмасови бутилки за някаква . Затова и направих осветлението студено бяло, далече от спектъра на естествената дневна светлина. Предвид факта, че няма да отглеждаме естествени растения. А и няма да можем да се справим, ако се налага да ползваме субстрат под грунда. Нямаме такъв опит.

P.S.
Мамка му... всичко почна с два донесени малки аквариума на 20-30 години и боклуци, неработещи помпи и камъчета от мазите, остатъци от забавления на тийнейджъри, вече станали възрастни дами и господа.  :-|
Ако някой ми беше казал, че ще дам пари за стъкла и ще успея от първия път да си направя 50-60 литров аквариум, щях да му се изсмея.

NO CARRIER

Потърси криптокорини, анубиас и роголистник. Те не изискват силно осветление и CO2.

Роголистникът ще е добро укритие на новородените, освен това ще засенчва аквариума отгоре. Отзад можеш да затъмниш с някакъв фон - може специален (с разните му там корали, растения и прочие кичовщинки, уж предназначен за аквариуми), може и обикновено фолио от някоя рекламна агенция.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wire

Има много риби и много слаб филтър. Това ще доведе до проблем. Вземете по-голям филтър, за да може и малко керамика да добавите.
Махнете торакатумите, не са за толкова малък аквариум. По възможност(даже задължително) намалете бройката и на другите.
Сложете анубиаси, папрати или мъх на този корен. 5 естествени листа са по-добре от 200 изкуствени.
Сложете някакъв тъмен фон на страните, които не се гледат - задната и някоя от страничните. Може дори с черен картон и двойно залепващо. Вземете картон за останалите страни и ги покривайте на нощните смени. Няма да виждате рибките тогава, но ще ги виждате по-дълго.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Malone

Дано да намеря такива растения, ще попитам на местата откъдето сме купували рибките. За фон... ще е черен, лесно се изработва, няма да е от хартия, а и не обичам големи шарении. Ще ограничим светлината максимално, от всички страни, доколкото е възможно.
Анциструсите и торакатумите... кой да ни каже че стават големи телета. Бяха под сантиметър когато ги купих. Специално днес отидох и ми показаха какви сериозни животни стават. Красиви много, но ще изглеждат нелепо в 50 литров аквариум, ако въобще могат да оцелеят. Показаха ми ги в развъдника, в задната стаичка, тези отпред са за продажба.
Филтъра? Съвсем откровено, не схващам. С по голям по обем за филтърната част ли да търся или с по голям дебит? Защото дори и този им прави силно течение, не знам дали им харесва или не на рибките.

wire

Обикновено върви едното с другото, но търси повече обем, за да сложиш повече по-хубава медия, най-вече, за да издържи на рибите. Флейтата се обръща към стъклото и не прави толкова течение.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Malone

Чисто като пример, моля да ми посочите филтър, който бихте използвали Вие за такъв аквариум [60/30/30]. Дайте ми линк на ЛС, ако не е удачно в пост. Ще го използвам единствено за ориентация към дизайн и техническа спецификация, за да си поръчам подобен от далечния изток. И не знам как се наричат различните варианти, но моля да е само филтър, а не такъв който да вкарва въздух през флейтата. Да върти единствено водата.

Similar topics (2)

46606

Започната от itzpacho


Публикации: 7
Прегледи: 11446