• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Понижаване на PH със сярна киселина

Започната от svere, 13.06.2013 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svere

Привет колеги!
Ползвам ПХ минус на Сера за понижаване на Пх в развъден аквариум с Дискуси
Като се зачетох в опаковката прочетох че продукта съдържа 5.1% разтвор на сярна киселина. Попитах чичко Гугъл за формула за изчисляване на процентния разтвор на киселина и открих че за приготвянето на въпросния разтвор може да се използва формулата:

Vв = Vн*р*((С1/С2) - 1)

където:

Vв - обемът на водата, с който ще разреждаме киселината [ml]
Vн - началният обем на киселината [ml]
р - началната плътност на киселината [g/ml]
С1 - началната концентрация на киселината [%]
С2 - крайната концентрация киселината [%]

Пример:

Имам 96%-на сярна киселина (С1). С помощта на пипета се отмерват 10 ml от нея (Vн).
От съответния справочник виждаме, че при тази концентрация нейната плътност е 1.8355 g/ml (р). Също така,знаем, че желаната от нас концентрация е 5.1 %(С2). Нека да заместим в посочената по-горе формула буквените означения със съответните числа:

Vв = 10*1.8355*((96/5.1) - 1) = 18.355*(18.824-1)=327.16 ml

Следователно, за да получим желаната концентрация (5.1%) трябва взетите 10 ml 96%-на сярна киселина да ги добавим към предварително отмерени 327.2 ml вода. Хайде да с 330мл кръгло

Правилни ли са ми горните изчисления?
Някой ако е ползвал сярна киселина, нека да сподели неговия метод и дозировка.
Благодаря!


: 13.06.2013г 12:12ч
ето и копие от описанието на сера:
Цитатsera pH-minus contains 5.1% sulphuric acid. Irritating to eyes and skin. Keep out of the reach of children. In case of contact with eyes, rinse immediately with plenty of water and seek medical advice. If swallowed, seek medical advice immediately and show this container or label.


и превода :)

ЦитатСера рН-минус съдържа 5,1% сярна киселина. Дразни очите и кожата. Да се ​​съхранява на недостъпно за деца място. В случай на контакт с очите, веднага да се изплакнат обилно с вода и да се потърси медицинска помощ. При поглъщане да се потърси незабавно медицинска помощ и покаже опаковката или етикета.


}|{opukc

Разтвора на Сера е по-слаб...логично. Все пак има хора дето не четат опаковките и упътванията. Казах ти - 10-15мл концентрат на 200л вода. За софийската вода и 10 ще ти свършат работа. Не знам колко е времетраенето на пада на показателите на водата.

svere

Да Жоре, беше ми казал, но за солна киселина. Това важи ли и за сярната? Не е ли опасно да се слага директно концентрат във водата. При слагането на сярна киселина във вода, не протича ли бурна реакция? Бях чел, че е нещо като закон сярната киселина да се слага във водата и в никакъв случай обратното. (което в случая ни устройва де :))

}|{opukc

Мисля, че важи и за сярна - пропорциите са еднакви. Разреди я преди това.