• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Някой ползвал ли е солна киселина за сваляне на ПХ на водата?

Започната от panchopan, 16.05.2009 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

panchopan

Колеги, някой (освен Енчев) ползвал ли е солна киселина за сваляне на ПХ на водата?
Видях че слагате като за бог да прости при торене но дали някой е използвал по-големи количества с други цели?
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

Caxapa

За пръв път чувам за такъв метод.Поне не съм срещал и в книгите  *dontknow*

mi6ka

Бях питал преди време на едно друго място, ето какво ми отговориха:

"I use HCL too. Be very, very careful... 15 CCs in 55gal takes my lake michigan 7.8 PH to 6.4 every time...."
Аз също използвам солна киселина. МНОГО внимавай... 15мл в 200л аквариум сваля ПХ-от на вода от езерото Мичиган (там е твърда) от 7.8 ПХ на 6.4 ПХ.Ако ползваш вода с ниско кH аз лично бих потърсил друг вариант. Ако нямаш буфер може лесно да си докараш някоя беля.

По принцип доста хора от други форуми я ползват и то за дискуси, аз лично намерих за по-лесно и по-безопазно да я карам с ЦО2.


panchopan

Не ме притеснява падането а дали не се получава при реакцията ещо отровно.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

filio

Аз ползвам слаб разтвор сярна киселина, когато "разгонвам" апистограмите. Чел съм че се ползват също фосфорна и солна. В долната статия говорят и за оцет, но до колкото знам не е препорачително да се ползват органични киселини.

"In an acute high pH situation (such as 5 gallons of limewater entering the tank and sending the pH over 9), adding an acid such as vinegar, muriatic acid (HCl or hydrochloric acid) or sulfuric acid are all acceptable ways to lower the pH.  A number of aquarists have successfully treated such situations with vinegar, and have not ended up losing any animals, though the tank is loaded with white calcium carbonate precipitate.  I've added HCl to my tank in similar situations without difficulty.
If you do such an acid treatment, be very careful to not overshoot, and monitor the pH during any acid additions."

Източник.
http://www.advancedaquarist.com/issues/june2002/chem.htm

Живко

Аз съм говорил с човек ползващ фосфорна киселина. Колкото и да е странно за мен я ползваше с успех. Развъждаше афиосимеони, дребни цихлиди.
Аз съм ползвал сярна киселина в аквариум с дискуси. Не съм имал проблеми.
Никой не се е родил научен.

borracho

въпреки че темата е стара, от известно време започнах да слагам солна киселина в водата. това го бях правил преди години когато на пазара нямаше толкова голямо предлагане напрепарати и подобрители. използвам концентрирана солна к-на, разбира се трябва да се внимава много, сипвам я с лабораторна пипета съвсем внимателно. ето и показателите които получавам преди и след добавянето. преди - pH=7.5~8 kH=8 gH=14 след - pH=6.5~7 kH=5 gH=14, добавих 15 мл киселина на 200 л вода.
бъди сеяч, а не разбирач!

dafil

Колко време държи така или чак на другата смяна на вода пак сипваш?

borracho

мерил съм го 12 часа след сипването. сега 3 дена няма да ме има в къщи, като се върна ще премеря да видя дали се е вдигнало рН-то и дали е паднало кН-то. нали по принцип кН-то е буфер, който пречи рН да пада. Пак да предупредя - внимавайте с киселината, не я дръжте в стаята, колкото и добре да е затворена си има изпарения. аз я държа на терасата.
: 31.05.2011г 18:06ч
още нещо много важно за безопасността! макар че това се учи в основното училище по химия, ако решите да разреждате киселина НИКОГА не сипвайте вода в киселината а обратно - киселината се налива във водата.иначе ще има буууууум   @=
бъди сеяч, а не разбирач!

tetra

За ползваните води в аквариума ,изменението на pH ,както и химията на аквариумните води можеш да прочетеш тук.http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642  :coffee:

NO CARRIER

Цитат на: borracho в 31.05.2011 19:07още нещо много важно за безопасността! макар че това се учи в основното училище по химия, ако решите да разреждате киселина НИКОГА не сипвайте вода в киселината а обратно - киселината се налива във водата.иначе ще има буууууум   @=


Това важи основно за сярната киселина - при разреждането и се отделя топлина.

Като цяло, за предпочитане е да се ползва сярна, а не солна киселина. Не е добра идея да се внася хлор в аквариума.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tonino


tetra

Доколкото знам в акваристиката се използва солната и фосфорната киселина.Поне аз не съм срещал в акваристичната литература още никъде да е използвана сярна киселина, нито съм пробвал. *DRINK*

borracho

и аз така. до колкото знам сярата е по-кофти от хлора. макар че и двата елемента трудно остават сами, обикновенно образуват соли. съотвентно сулфати и хлориди
бъди сеяч, а не разбирач!

Alexfield

И сулфатите и хлоридите са безвредни за рибите. Освен това количествата, които се слагат са незначителни - пак казвам: за рибите.
Хлоридите пречат на растенията да се развиват. Затова аз не бих използвал солна киселина.
Фосфатите са вредни за рибите, дори и в малки дози. Поради тази причина използването на фосфорна киселина ми се вижда неприемливо.

Аз, например, добавям калиев сулфат (тор), калиев карбонат (по-високо ПХ + тор) и магнезиев сулфат (твърдост + тор), но моята идея е обратната: по-голяма твърдост и по-високо ПХ.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

borracho

е да, защото водата в софия е много мека, даже прекалено мека. а в Пловдив си е твърда. Както и в повечето български градове. днес се прибрах след 3 дневно отгсъствие и преди малко мерих рН=7.5 а кН е паднало на 4
бъди сеяч, а не разбирач!

АМАЗОН

ЦитатДоколкото знам в акваристиката се използва солната и фосфорната киселина.Поне аз не съм срещал в акваристичната литература още никъде да е използвана сярна киселина, нито съм пробвал. Наздраве

Например препарата на СЕРА PH MINUS си е сярна киселина.

tetra

 АМАЗОН - Как си установил че СЕРА PH MINUS е сярна киселина?

АМАЗОН


NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

paolo6481


borracho

малко развитие какво се случва с моята вода. при всяка смяна (сменям около 80-100 литра) добавям 10 мл. HCl. по този начин получих стабилни показатели - рН=7 и кН=4. тези показатели се държат стабилно до следващата смяна. относно това дали солна или сярна, просто такава имах. най-вероятно сера са избрали сярната защото с нея се работи по-лесно - основно заради изпаренията, които при солната са по-големи, някак си по-летлива е. пък може и заради нещо друго не знам. като свърша тая ще пробвам със сярна. откакто направих такива показателите, дискусите са някак си по-весели. не се плашат. преди често се шашкаха.
бъди сеяч, а не разбирач!

tetra

NO CARRIER _Благодаря за информацията,от материала ,който показваш ти разбрах,че в акваристиката може да се използва и сярна киселина.До сега не съм заел,нито съм пробвал.  *DRINK*

Wetdream

Здравейте колеги!
Искам да намаля pH-то на осмозна вода която в момента е с параметри 120 микроСименса и твърдост 5 градуса  pH-7.
Искам да го направя някъде 6-6,5 за стимулиране на чифта с дискуси.
Въпроса е ще мога ли да го стабилизирам ако използвам солна или сярна киселина или да използвам готов pH минус продукт?

Penta

Това много високи стойности за осмозна вода. Ако смесваш със водопроводна вода намали частите в полза на осмозната. Ако не - смени частите на системата за осмоза.
Според мен най-приемливо е свалянето на pH на мека вода със хумус (peat).

Wetdream

Знам че са високи.. просто ми е малко налягането и системата не работи на 100% ефективност.

discusfen

Въглен си сложи в една помпа в аквариума.Като го задържиш повече от колкото трябва пх може да ти стане и 4.Аз ползвам от магазините за обратни осмози въглен с кокосови стърготини,че е по евтин 2 литра за 10 лева.И смола има за бутане на пхато.

raiko

Аз преди време съм използвал солна киселина, но с нея обработвах не директно водата в аквариума, а чистата вода с която извършвах смяната (в друг съд). Първо си приготвих 10%-тен разтвор на киселината за да ми е по-лесно дозирането. Като за начало ще трябва експериментално да установиш колко милилтра 10%-тен разтвор ще са ти нужни да постигнеш желаното рН примерно за 100 литра вода (или колкото ти е резервоара). Трябва да имаш впредвид, че след като добавиш киселината трябва да изчакаш поне 5-10 минути преди да направиш измерването за да може да получиш реален отчет. През това време водата да се аерира за да се разбърка добре.

Wetdream

Ще взема солна киселина да пробвам..сменям по 20 литра на ден .

Sent from my LG-X150 using Tapatalk