• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 02:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Калиев перманганат!

Започната от ecstasy, 16.10.2006 17:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ecstasy

Хора, онзи ден разговарях с едно приятелче и той съвсем сериозно ми каза, че калиевият перманганат имал приложение и в акваристиката ! Така ли е наистина и ако е така за какво се използва и в какви пропорции??? :roll:

theater

Използва се за лечение и обезпаразитяване при определени болести.
Аз лично го ползвам за обезпаразитяване само на растения.
140л - харацини
http://starividri.org

DarKness

аз съм чувал че се използва при нови растения за премахване на охлювите....

би ли споделил колко калиев перманганат в колко вода се разтваря и за колко се киснат растенията в него и след това изплакват ли се ???
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

theater

"Бледорозов" разтвор. Аз ги кисна по един час. Не знам дали е достатъчно, но досега освен планорбиси друго не ми е влизало в аквариума (а планорбисите подозирам, че са от един купешки лилеопсис, който не третирах по посочения начин).
140л - харацини
http://starividri.org

plamen_d

Ами и аз го използвам само за дезинфекциране на растения. За лечение на болести  :shock: все още ме е страх да го ползвам.
Важното е , че и аз не съм много запознат с това, какъв точно да е разтворът. Нека някой да каже колко mg/l трябва да се слага, че "бледорозов" не ми говори много

torkonator

В зората на акваристичните ми увлечения го ползвах профилактично в пропорция - 1 мл тъмен разтвор на 10 л вода. Помня, че слагах по две малки спринцовки. За лечение съм го ползвал на болестта дето рибките се търкат в разни предмети (пак се изказвам неподготвен, но в момента си опреснявам всички знания, след 5-6 години нищоправене  :oops: ): 1 мл тъмен разтвор на литър, рибката кисне там няколко час и се връща пак в общия аквариум.

Осъзнавам, че говоря като пълен лаик, но тогава не можех да си купувам никакви препарати освен малахитено зелено и не знам си какво синьо  :oops: , а в момента не мога да си спомня повече.

Не ми се смейте много  8)
Какво ще кажеш да победиш главоболието без хапчета?

hriskata

Калиевият перманганат се изпоулзва за дезинфекция на водорасли,да са потопени в разтвора не повече от час.Но също за дезинфекция може и лимонена киселина,а кисненето- не повече от половин час.Относно колко от калиевия перманганат да се слага до постигане на бледо розово-ами най-добре постепенно по много малко се слага във водата докато разтворът стане с много светло розов цвят,така бих процедирала аз.А относно лечението не мога да коментирам,не съм запозната!Това е от мен!

Ilianidis

При наличие на ефикасни лекарства не препоръчвам ползването на калиевия перманганат,освен при пълна дезинфекция на аквариума.Действа силно окислително,унищожава растенията или трайно забавя вегетативната им система,опасно е и за рибите.Използва се само за краткотрайни бани на заболели риби и то извън аквариума,но поради наличието на други по-ефикасни лекарства риска е неоправдан.

plamen_d

За да не отварям нова тема ще пиша тука. Какво друго освен калиев перманганат може да се ползва за дезинфекция на растения преди да се сложат в аквариума? Има ли някакви фирмени препарати за това? А и освен растения... другите пособия с какво се дезинфекцират освен преваряване.

miTko

За нежива материя, от преваряването по-добър начин няма! Екологично и просто и белтъците коагулират. :-) Друг начин, също чист, също за нежива материя е с кислородна вода.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Boby_

Цитат на: miTko - 07.02.2007 10:21
За нежива материя, от преваряването по-добър начин няма! Екологично и просто и белтъците коагулират. :-) Друг начин, също чист, също за нежива материя е с кислородна вода.

С преваряването трябва да се внимава. За съжаление освен белтъците, и някои пластмаси "коагулират". Така ми "коагулира" един вътрешен филтър до степен на неузнаваема деформираност. ;-)

Longanlon

Да бе и на мене първия ми филтър 'почина' щото го изварих...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Radinka

Сега ми дадоха(по съседски) малко растения и искам да ги накисна в калиев перманганат,НО аз до сега съм го киснала само по 15-20 мин а сега прочетох,че трябвало 1 час?Вярно ли е това?Споделете опит
златарник,скаридарник и жабарник

met

За дезинфекция ли? 3-4-5 минути трябва да са достатъчни. В бледорозов разтвор.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi8.photobucket.com%2Falbums%2Fa48%2Fh0stage%2F1231-1.jpg&hash=3ebdc6eba81d20551df15dac7fc17ea2d362a84a

Radinka

има охлюви по тях а аз не ги искам  *dontknow*
от тези планорбиси.Става въпрос за криптокарина,анубиас
златарник,скаридарник и жабарник

Similar topics (2)

35783

Публикации: 2
Прегледи: 4465

15589

Публикации: 3
Прегледи: 9373