• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Глутаралдехид (glutaraldehyde)-в замяна на СО2 и в борбата против водорасли

Започната от iek, 10.10.2007 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Хм, осветлението мисля че е достатъчно, но филтъра ми е малък. :-(
Дали ще свърши работа, ако сложа някакъв анубиас? Навремето съм гледал анубиаси без СО2 и пак вървяха. Т.е., мисля си, че ГА би му помогнал.

zariio

Анубиаса да свърши работа за какво?Ако питаш дали ще помогне за отстраняването на кафявите водорасли то няма да помогне.Той няма общо с появата или изчезването им.Подобри си филтрацията за водораслите,а относно това дали анубиаса ще расте и без со2 отговора е да,ще расте.

stanilabg

Не се изразих правилно. :-[ Имах предвид, дали ГА ще помогне на анубиаса

bustama

Преди много време в стария си аквариум имах страхотни анубиаси. На 150л. вода слагах по 1мл. от въпросната течност. Но като цяло за да отглеждаш красиви растения, точно тези трябва да са на сянка или на слаба светлина. Преекспонирате като цяло с глутарала, но това си остава мое мнение. :-) Анубиаса, гледали се в правилните условия - водораслите по него ще умрат и ако има охлюви, ще се възползват от готовата храна.

kuvert

При директо обливане на силно заразените с брада участъци положителни резултати се наблюдават още след третият ден,защото върху брадата действа концентриран препарат. Спира се циркулация и филтрация единствено и само да се увеличи максимално дълго времето на контакт на брадата с по-висококонцентриран препарат. Глутаралдехида старее с времето. При допир с въздух се окислява и започва да покафенява. Оставен отворен,бързо започва да изветрява и се превръща първо в желирана кафява субстанция, а след това в твърда като каучуково лепило субстанция,като всички контактни повърхности силно се слепват(примерно капачката на бутилката залепва, буталото на спринцовката залепва). Всеки разтвор,който е започнал да покафенява е започнал да губи свойствата си.

Penta

Не помня вече къде точно бях чел, че черната брада расте във тъканта на растенията и след унищожаването й остават миниатюрни дупки/рани които така или иначе водят до изгниване на листото. Затова най-добре е листата с много брада да бъдат премахвани вместо лекувани.

VDO

Никакви повреди не остават след нея,пробвах  на едни буцефаландри,бяха много яко брадясали преди време,само че директно извън водата с Алгексит,брадата изчезна без никакви поражения по листата и продължиха да се развиват нормално.