• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Глутаралдехид (glutaraldehyde)-в замяна на СО2 и в борбата против водорасли

Започната от iek, 10.10.2007 21:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

Цитат на: MeTogu - 05.02.2008 18:30
Разтвора е 1:9 от 25% разтвор в 10 литрова туба.
Значи си получил 10л. 2.5% разтвор на ГА.
Цитат на: MeTogu - 05.02.2008 18:30
.И сложих стартово по 5 мг на 40 литра
1 мл от 2.5% р-ор, съдържащ 25мг ГА,  разтворен в 40л вода ще направи 0.625мг/л ГА р-ор, ако ти си направил концентрация в аквариума 5мг/л си надвишил фаталната граница от 3.75мг/л.

MeTogu

5 мг на 40 литра вода.А след това слагах по 3 мг за цялото количество.Ако е било фатално щях да остана без 10 златни анциструса,1 боция,6 молинезии,12 гупи, 10 плати и 12 хелера.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ickopr

Методи както ти каза iek умрелите ти рибки не може да са от ГА.ПЪрво защото ГА който взе от мен беше вече разреден на 2.5% разтвор,както ти казах и ти щом си го разредил още вече и аз незнам колко процента ще стане просто е невъзможно.Аз от както съм почнал да го слагам нямам никакъв проблем дори отделих една гупичка да роди в родилното отделени да видя дали и малките ще изкарат.От една седмица и от тях няма все още жертви :-).

MeTogu

Не,аз не съм го разреждал повече.Ти нали каза че си го разредил.Ами не мога да си обясня от какво са умрели,освен от това.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ickopr

Тук и аз не мога да кажа,както знаеш аз съм един начинаеш акварист :-[ и долу горе се мъча да правя каквото прочета да го изпълнявам.Някой по опитен може да каже какво точно се е случило.

MeTogu

Тъй като нямам водорасли предоилагам че малко или много е дошъл излишен този препарат.А анциструсчетата бяха укрепнали вече,на по 6-7 месеца.Не че напълно го набеждавам препарата но аз спирам да слагам от него.Това е от мен.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

iek

Цитат на: MeTogu - 05.02.2008 19:07
Тъй като нямам водорасли предоилагам че малко или много е дошъл излишен този препарат
Flourish Excel е продукт, предназначен да набавя въглерод за растенията и това му е единственото цел. Някои хора са открили, че когато в растителните им аквариуми има и наличие на водорасли, превишаването на дозата неколкократно ще намали последните, естествено при положение, че се вземат мерки за отстраняване на причината, довела до появата на тези водорасли.

Когато се слага в предписаните количества, т.е. 1мл (милилитър е единица за обем)  от 2.5% разтвор в 40литров аквариум добре залесен с растения аквариум със съответсващото осветление, микро и макроелементи, се счита за безопасно.
Този милилитър може де се измери със спринцовка например.

И последно, което бих казал: ако някой ми каже- слагай еди какво си ( глутаралдехид, хлорна вар или калиев перманганат напр.) и няма да имаш проблеми, първо бих потърсил достатъчно теми, касаещи този въпрос, така че не се доверявайте сляпо за неща, като въпросния ГА, а проучете нещата за себе си и преценете от своя гледна точка.Нещо немаловажно- започнете с малки дози в продължение на 1-2 седмици.


MeTogu

Ти как мислиш,дали не съм чел и не сме си говорили с ickorp кое и как да напавим.Добре ми е залесен аквариума и осветлението си е добро.Само дето жертви се появиха преди периода 1-2 седмици и аз спирам да го слагам.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ickopr

Опс тука не искам да засягате и мен аз както казах съм все още начинаещ.Когато прочетох темата просто можех да помогна с каквото можах,след съветите на iek(благодаря за което)и няколко въпроса той ми обясни че всеки акварум си  изикскква своето количество торове,дозировка и т.н.От там нататък незнам с кой аквариум какво се е случило.

MeTogu

Аз не обвинявам никой.Преценил съм по колко да слагам според растенията и осветлението,но уви ... Все пак може да не са умрели от ГА.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

zambo

Да попитам - правилно или неправилно  - 1мл. от ГА 25% = 25капки , аз сложих 3 капки в 40 л аквариум  , без да разреждам с вода  .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

bgangler

Колеги споделете какъв е ефекта от употребата на ГА на този етап!
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

zambo

Слагам по 1мг. на литър от около 20 дни и засега не виждам никаква промяна .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

MeTogu

zambo слага се по 5мл на 40 литра вода от 2.5% разтвор стартово и след това по 1мл на същото количество.Имаш ли риби в този аквариум?!Всеки ден ли слагаш?Аз слагах по 3 мл на 200 литров аквариум  :-[ и имах жертви.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

zambo

Методи имаш жертви защото си предозирал , иек ти го каза . Слагам всеки ден , има и риби и скариди в аквариума . Жертви нямам .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

49061

Публикации: 3
Прегледи: 3745

44276

Публикации: 0
Прегледи: 2682

15763

Публикации: 8
Прегледи: 8835

48661

Публикации: 28
Прегледи: 22703

58888

Публикации: 16
Прегледи: 34993