• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да подкиселим водата с подръчни матер

Започната от botan, 26.01.2008 23:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Внимание!!! Да не се правят долу посочените начини без тест за рН!!

1. С природни материали:
шишарки(на иглолистни и на елша), иглички и кора от иглолистни.
Шишарките(или другите материали) се накисват във вода за ден-два, след това от водата се взима с пипетка и внимателно и бавно се прибавя в аквариума, като постоянно се мери рН-то. Най- важното е да не се смени рязко киселинноста на водата и разбира се да не се улееме с подкиселяването.
Процеса на гниене също подкиселява водата, за това може да сложите някой клон, корен(задължително да не са от липа или топола, заото прекалено бързи гният) или дъбови листа в аквариума, освен това придава много див и натурален вид на аквариума.

2. С химични вещества: лимонена киселина, оцет и СО2.
Оцета и лимонтозуто предварително трябва да се разтворят в колкото се може по-голямо количество вода, което ще бъде сипано в аквариума. 2-3 капки/кристалчета са достатъчни да смъкнат с половин-един градус киселинноста на около 20 литра вода. Отнова се мери с тест и отново се сипва в аквариума бавно, за да не изпаднат рибите и растенията в шок от рязката смяна на условията.
Друг по-приемлив начин е пускането на въглероден диоксид, така и на растенията ще им е много добре.
Хубаво ще е да извадите декорацията, която вдига рН-то, като варовикови камъни, черупки от миди и скелети от корали и всякакви други декорации съдържащи калциев карбонат.
Проверката за съдържанието на карбонати е много лесна. Върху камъка/декорацията се капва оцет, ако започне да шупти, значи съдържа карбонати, ако ли пък не, спокойнбо може да го сложите в аквариума си, без притеснения, че ще вдига рН-то.

Живко

Органични киселини не се употребяват в акваристиката.

Аз лично съм ползвал фосфорна и сярна с добър успех. Тогава отглеждах дискуси.

За да се ползват гнилостните процеси за подкиселяване, аквариума трябва да е снабден със супер голям анаеробен филтър. Иначе рискуваме да се сдобием с огромни количества брада. Между другото е достатъчно просто аквариумът да се занемари откъм хигиена и подкиселяването и падането на твърдостта е гарантирано.

Да повторим пак. Ако искаме кисела вода първо трябва да се погрижим за доволно ниско КН ;-)
: 26.01.2008г 23:11ч
От шишарките, дърветата и шумата извличаме много полезните за рибите танини, които в същото време подкиселяват и водата. Самите гнилостни процеси на дървото са нежелателни.
З
Танина заздравява слузестата(слизестата, забравил съ вече) обвивка на рибите. Предпазва по същата причина и хайвера от плесенясване.
Никой не се е родил научен.

theater

Аз все пак да се изкажа в тази изключително добре обоснована тема ЗА каронатните камъни в аквариумите с кисела вода.
Наличието на карбонатни камъни и определянето на количеството им в аквариума е пряко свързано с kH на водопроводната вода и търсената стабилност, т.е. не може да се говори за постулати от типа "карбонатни камъни не се слагат в аквариум, в който търсим леко кисела вода. Карбонатният камък е точно това, което ще спаси аквариума при грешка от страна на аквариста при опити за изкуствено подкиселяване.
Давам пример от моя аквариум. kH на водопроводната вода 3, имам карбонатен камък около 7-8 см в диаметър. Параметрите на аквариума ми са pH=7-7.5 при спряно ЦО2 и 6.5 при включено, kH на водата се вдига до 4-5 от камъка, което не е проблемно високо ниво за подкиселяването. Хубавото на карбонатните камъни е, че вдигат доста по-бавно kH, отколкото разните химии от типа на PH+/-.
140л - харацини
http://starividri.org

miTko

botan, кой ти каза че корените от топола гният бързо? Знаеш ли къде се сеят тополи и защо? ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

botan

На тополата само клоните гният много бързо и са с много мека дървесина, като духне по-силен вятър в горичката до нас редовно се чупят доста големи, очевидно живи клони и след това изгниват. :-)

miTko

Цитат на: botan - 27.01.2008 12:48
На тополата само клоните гният много бързо и са с много мека дървесина, като духне по-силен вятър в горичката до нас редовно се чупят доста големи, очевидно живи клони и след това изгниват. :-)
Аааа така вече може! На върбата и тополата корените устискват доста на влага!
Разни мои АКВАРИУМИ 

tetra

  Във Форума на Шумен, в раздела на Шуменските акваристи, Акваристика в темата- Ползваните води в аквариума има подробна статия за химическия състав на аквариумната вода.Както и промените и.  http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=708&start=495

abaro

Тоя линк води само към някакви постове за умряла велифера. Това да не е в следствие на съветите от подробната статия?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

MeTogu

Те даже не знаят във форума дали имат акваристи.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tetra

Явно сте гледали Има ли в тоя форум акваристи ? -старата версия .Става на въпрос за Акваристика,където е и темата за Ползваните води в аквариума. :-)

abaro

Добре де, погледнах и там дето според теб е трябвало, ама не сочи линка посочен от теб. Ами извинявай, ама там има някакви смешни автоматични преводи на квазибългарски с аромат на македонски.
Ако имаше желание да се включиш в темата, според мен би било по-добре да потърсиш из този форум какво има писано по въпроса, а не да НИ даваш акъл, внесен контрабандно, незнайно откъде.
Само един пример от първия абзац от твоя линк: "Без обезгазяване можем дa ги ползваме за частична подмяна на водата в аквариума не повече от 1/3.Но по добре е да не стигаме до тази рискантна граница"
Не се опитвам да те обиждам, но моля те не се опитвай да ни обиждаш и ти.
Желая ти успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

tetra

   
Kak става така че рН се различава от неутралната стойност?Е необходимо за това някоя киселина /веществата,който снижават рН понеже придава във водата Н+/ или обратно основни /вещества ,който повишават рН,понеже реагира със свободните Н+с което снижава тяхното количество /.Още при преваляванията във водата се разтваря СО2,който реагира с водата и се образува въглеродна киселина :СО2+Н2О=Н2СО3.От което пада значително рН-то от неутралната стойност-бежната дъждовна вода обикновено е с рН 5,6!В замърсените области с голяма концентрация на серен двуокис във въздуха възниква подобна реакция и възниква сярна киселина.В такива валежи водата има много ниско рН /3 и по ниски/ и е означена като киселинен дъжд.
При съприкосновение с геологични материали слабо киселата вода разтваря много минерали.В области с кисели повърхности / например гранит/ химическия състав на водата се изменя малко,обратно в области с варовикови находища е количество то на разтворени те вещества значителен, резултата от което е вода с голяма твърдост а също високо рН.
В районите с кисела вода във водните резервоари водата се коригира за да се забрани ръждясането на водопроводните тръби като се повишава рН-то.Повечето от чешмяната вода е слабо основна 7-7,8. :B4.gif

-- 22 окт 2010 20:48 --

Значение
рН- то е един от най важните фактори за живота под повърхноста на водата.Стойностна му влиаее върху химическия състав на останалите вещества във водата.В следствие на което e фаткa,че при определени стойности елементарни те частици могат да бъдат свободни и да се ползват от растенията или да са свързани и нeйсползваеми. /например-Fe2+,ключов фактор при фотосинтезата на растенията,преминава при високо рН в свързана форма Fe3+, което растенията не са способни да приемат/.За растенията е важно съществувщата зависимост между рН и разтвореното количество на свободния СО2.
Рибите са зависими от рН по два начина пряко /изменението на рН изменя осмотичното налягане/ и непряко чрез вече споменатото изменение на различните елементи разтворени във водата.Голямо значение има рН при влиянието му върху азотните процеси-при рН по ниско от 7 е остро отровния амоняк NH3 в сравнително безопасна формаNH4+,при повишаването на рН над неутралната точка се изменя бързо на NH3,koeто може да има фатални резултати.рН така влияе върху / нитрофикачните бактерии./амонячните бактерии.

-- 23 окт 2010 8:20 --

Измерване
рН измерваме много лесно чрез капкови тестове или лакмусова хартия,закупена в специализираните акваристични магазини.Принципа на капковия теста е следния:към известно количество вода прибавяме специален реактив ,който според рН оцветява водата различно.Получения цвят сравняваме с еталона и според цвета определяме рН.В оригинала на преведения от компа статия има показана снимка.Теста е съвсем лесен,но може през деня да се изменя в зависимост от количество то на разтворения в водата СО2.
В бежните разтителини аквариуми рН може да се изменя в границите на 6,6-7,2 аквариума може добре да функционира и при тези изменения.

-- 23 окт 2010 10:00 --

Промяна на рН
Измерената от нас стойности на рН сравняваме с необходими те ни за оглежданите от нас риби и раснения.Трябва обаче да сме наясно,че не сме в състояние да пресъздадем точно идеалните условия създадени от природата и опитите ни за промян на химическия състав на водата биха довели до излишни усложнения. В повечето случаи важи правилото,че е по лесно да оставим рН в параметрите с малки отклонения от идеалните отколкото да ги променяме с риск да си създадем излишни рискове,и да оставим една малка разлика но да имаме стабилна стойност.Накратко да оставим водата такава каквато имаме на разположени.Иначе при всяка частична подмяна на водата трябва да я коригираме,тъй като измененията на рН може да доведе до големи проблеми.В някой случай /при някой области с много високо рН при отглеждане на растения,или обратно ниски стройности на рН при отглеждане на Африкански цихлиди както и при опитите ни за размножаването на проблематични екземпляри/ е промяната на рН наложителна и неотложна.

-- 24 окт 2010 13:24 --

Намаляване
стойностите на рН-е възможно по няколко съвсем различни начини-при всички е трябва да се смята с пуферачните
способности на водата /виж статията за алкалността/.При промени на вода с добри пуферачни /алкалита която връща параметрите обратно/ ще е необходимо голямо количество химикали /СО2 или рашелинова отвара/,или
може да се постигне рН което е доста нестабилно с тенденция за връщане към първоначалните му стойности.При наличие на вода с големи пуферачни способности рН се коригира след снижаването на алкалността.
1.С помощта на СО2.Теоретично като,че ли идеален начин но практически много сложен.Подаването наСО2 до аквариума снижава рН доста енергично.Още повече,че действа с въглеродната пуферачна система и позволява използването наТилмановата таблица за контролирането концентрацията на СО2.Регулиране то на количество то СО2 не е лесно и този начин се оскъпява.Другият недостатък на тази система е,че веднага след прекратяване подаването на СО2 рН моментално започва да се покачва.Повече за това в статията на СО2.
2.Прибавянето на някой киселини /или използването на комерчните препарати за снижаване на рН-принципа е същия/.На комерчните материали обикновено е предопреждение да се ползват при умерени пуферачни способности на водата.На този метод можем да се доверим ако имаме вода с ниска пуферачна стойност,в противоположен случаи в продължение на няколко часа или дни рН се връщат на пъвоначалните си стойности.Същият е и проблема при ползването на някой киселини /най често Н3РО4 или НСI -фосфорна и солна/.При твърди води е възможно намаляването на рН само с киселина ,след което да се подава кисел пуферачен разтвор...е естествено че това е проблематично.Както комерчните препарати така и киселините съдържат големи количества фосфати и водораслите веднага се обявяват.Алтернатива е солната киселина която може временно да тиомфира и във твърда вода , но голямото количество на хлора не действа добре на аквариума и рН няма да е дълго стабилно.Искате ли да изпробвате снижаването на рН по този метод започнете с малки обеми а никога направо в аквариума си.
3.Чрез използването на рашелин.Този метод обхваща снижаването на твърдостта и алкалността.Повече за това в самостоятелна статия.В малки количества водата може да се окисли чрез отвара от корени.
4.Чрез смесването и с вода с ниско рН;например с дъждовна вода/5,5-7/ деьонизирана /5,5/ или риверзна осмоза.Естествено е предварителното контролиране на двете води и смесването им в определени съотношения за получаване на желаната стойност рН
: 12.12.2010г 08:08ч
Mисля си че превода е добър.Но явно не сме се разбрали,та затова реших да ви покажа материала. Птиятен ден.

Similar topics (5)

13121

Публикации: 12
Прегледи: 8206

48510

Публикации: 17
Прегледи: 14666