• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.01.2021 23:11

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариуми

Започната от Raven, 18.10.2008 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dok70

Плексиглас не бих сложил, после ще береш ядове!
Може да се поиграе да се налепят стъклени ивици с подходяща ширина по обиколката на дъното.
Прозрачен силикон, стъкло и много яки нерви...  N-стенна призма, почти цилиндър... :-P
Да пусна една муха и за осветлението ...  мощни светодиоди с оптика + компактни луминисцентни за равномерно осветяване на горната част.
:popcorn:
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Raven

Точно до тази идея стигнах и аз дотук, ще стане малко като кълбата в дискотеките и няма да има цяло челно стъкло, освен това се губи малко място защото се получава додекаедър вписан в окръжност, но друго до сега не съм измислил. :-(

Ще помисля за диодите, този тип осветление до сега не ме е интересувал и ще попрочета това онова да се ориентирам.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Caxapa

То верно крастата няма начесване и като има мерак за нещо човек не гледа парите.  Майсторите на аквариуми знаят кой и къде огъват стъкла. Жоро - Дрорджи-Армано от юварна със сигурност знае нещо по въпроса.
Направи го от две части -два полугръга които да залепиш на дъното!  Остава вече да намериш кой и къде прави такива стъкла.

tonino

26.05.2011 12:12 #93 Last Edit: 19.02.2018 22:10 by tonino
...

xoxi

във Варна по точно в Аспарухово огъват и каляват стъкла аз от там си поръчвах стакло за камината, но не занм точно кординатите защото го поръчах от Добрич чрез фирма ,но мога да се поинтерисувам *DRINK*

Raven

Цитат на: tonino в 26.05.2011 12:12
Единият вариант е да използваш вратичката-при условие че ще го правиш отворен отпред.Вторият е да използваш готови огънати стъкла или части от такива.
За огъване ти трябва да имаш матрица (калъп) с нужните размери-радиус на дъгата, дължина на хордата и др.такива.
Имам доста парчета от стари овални аквариуми.Измери радиуса на стъклото, което казваш, че имаш като равче-можем да измислим нещо ;-).


Вратичката няма как да влезе в конфигурацията, тя си е независима система.

Диаметърът на кръглото стъкло което може да стане дъно на аквариума е точно 50см.
Нагоре ми се ще да е около 30 см, може да е от две стъкла или поне да има едно дълго огънато парче стъкло за отпред а нататъка аз мога да налепя прави стъкла.
Но ми се ще поне челото да е от колкото се може по дълго цяло парче.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tonino

31.05.2011 21:09 #96 Last Edit: 19.02.2018 22:10 by tonino
...

peter_m

Обмислям да си направя палудариум. Но ме тревожи един въпрос (тъй като нямам никакъв опит). Не се ли изпотява предното стъкло от високата влажност и ако се изпотява как се предотвратява това?
Благодаря.

vankobarabanko

 Ами по принцип се правят вентилационни отвори в долната част на стъклото. Също и на капака,или някъде в горната част,за да циркулира въздуха.Така се избягва запотяването.Ако го правиш от вече готов аквариум,остави капака леко открехнат,и мисля че няма да има проблеми.
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

miTko

Цитат на: peter_m в 11.02.2012 13:01
Обмислям да си направя палудариум. Но ме тревожи един въпрос (тъй като нямам никакъв опит). Не се ли изпотява предното стъкло от високата влажност и ако се изпотява как се предотвратява това?
Благодаря.

Изпотява се при известни условия и няма как да избягаш от това, защото алтернативата е ниска влажност в палудариума, което не е вариант.
Разни мои АКВАРИУМИ 

peter_m

Благодаря за отговорите. Имам опит от 1 година с африкански цихлиди, не съм съвсем бос ... Мисля като се стопли малко времето да се пробвам с палудариум, като за начало нещо малко, може би с височина по-голяма от ширина ... нещо такова може би ... евентуално ще си го направя сам (имам предвид лепенето) ...

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2509/396548446938229621298063862fMW3eOWpwLc0oTglMMju.JPG

Ще се информирам за необходимите отвори ...

А като има отвори (ясно е че ще има някакво испарение) дали има миризма ...

Като гледам има пловдивчани с палудариуми ... ще помагате  *DRINK*

miTko

Ако средата е "здрава", няма неприятна миризма. Да речем че мирише на влажна гора. Ако няма циркулация на водата и преобладават гнилостни процеси, тогава ще мирише кофти.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Papunqka

Взе че ми стана интересно :-D. А със жегите как се справяте или не всеки дом е подходящ за палодариум? Става въпрос за съд с жабоци. 

skorpi_zoo

Цитат на: Papunqka в 05.03.2014 22:10
Взе че ми стана интересно :-D. А със жегите как се справяте или не всеки дом е подходящ за палодариум? Става въпрос за съд с жабоци.

Тук не е писано от 2 години.
Ако го хвана тоя Мърфи...

Papunqka

 :-)Знам, но реших да не отварям нова тема...