• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.01.2021 00:12

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариуми

Започната от Raven, 18.10.2008 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Peakone

Цитат на: botan в 23.04.2010 12:12
Умряха ми, като тези от линка бяха. :)
Иначе костенуркатаняма да изяде растенията с твърди листа но ще ги разфасова гарантирано.
Крокодили попринцип се продават, тъй че можеш.


Не виждам линка.
За кайманите знам, че се продават ама няма 'де да го турна :-P

Доста оспамихме, дай някакви идеи за растенийца в този малък обем, знам, че ги чаткаш  *thanks

botan

Криптокорини, ехинодоруси, абе повечето аквариумни могат да се гледат над вода, също така хлорофитуми, фитонии, пилеи, офиопогони, някакви дребни бромелии, избор голям. :) Има и мини спатифилуми.

ПП: Линка който даде.
I don't care, I love it!

tomatomov197

  Колега, костенурката със сигурност ще изяде всичко до което се докопа.  Трябва по-високи стъпала да се направят,  поне 25 см.  над водата.  Те ще ти спасят растенията за 1г.  преди да порастне костенурката.  А относно белите жабки , при мен едната стана стравница и взе да напада по-дребните рибки.  Преместих ги в самостоятелен аквариум, но там не са интересни.  Мога да ги подаря на някой от Варна.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

mojiganga

Съществува ли каталог или списък с растенията позволяващи надводно отглеждане и искам да попитам как точно става.
Конкретно най- много ме интересува глосолстигмата.

miTko

Зависи какво разбираш под надводно. Дали обичайните аквариумни растения потопени частично във вода или растения изцяло над вода, засяти в пръст. Аз разбирам второто. В интернет има много писано за това, избора на растения е повече от голям. Може би само типични сухолюбиви растения(напр. кактуси) няма да виреят при такива условия, но пак има условности. Така е, защото и палудариумите са много различни един от друг.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Само кактуси и сукуленти не виреят в палудариум, всички останали стайни и аквариумни тропически растения се развиват много по добре в условията на палудариум отколкото в стая или аквариум.

От аквариумните растения само валиснерия, бликса и още едно две са подводни растения, всички останали са надводни но са приспособени да прекарват по няколко месеца под вода с което им качество ние акваристите злоупотребяваме.

Така че от тропическите растения всичко което идва от влажните гори става идеално, също така може да пробвате всякакви видове мъхове от нашите потоци и реки- почти всички са  ми се хващали без проблем.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

100qn4o

 Нещо не видях отговор на  въпроса на Митко как се справяте с изпотяването на стъклата?

anonto

Конденс се получава когато има по голяма разлика в температурата в палудариума и стайната. При мен липсва.
Иначе се получава едно запотяване и предното стъкло стой малко влажно и видимостта през него не е перфектна. Аз съм си сложил вътре да ми седи една магнитна чистачка и когато я прокарам по предното стъкло нещата се оправят.

TiratroN

Здравейте. Не вярвах че ще доживея мига в който да пожелая и аз да си направя палудариум. Ето един вече стои до мен,но нещо правено набързо почти никога не ме удовлетворява. Така че... проектът започва :)
След като два дни преглеждам почти всичко което може да се открие в интернет и чета доста статийки за целта, може да се каже че има една идея за оформление която ме грабна.
След толкова четене успях да разбера , че без пяната няма да се мине :) А така се надявах да е само с естествени материали. За жалост идеята ми не може да бъде направена само с дърво (от камъните се отказах-само заемат място ,а не предоставят кой знае колко възможности).
Имам няколко въпроса ако може някой да ми каже:
-пяна,силикон и ръся стърготини от кокосов орех. Има ли друг начин за "оцветяване" на пяната.Все пак не съм художник и няма тепърва да ставам :)
-намислил съм отпред да има гьолче и дори грунд.Само че така и не разбрах растенията които "висят" по стените (тоест пяната) къде им отиват корените?
Относно закрепване на мъхове няма никакви проблеми , но тия растения???

Концепцията която най-много ми допадна - това е все едно сме на дъното на дупка и отгоре струи светлина.Стените са обрасли с мъхове и растения които се стремят нагоре към светлината. Задължително обстановката е мрачна защото сме на дъното на дупката.
Тук вече малко се двоумя,защото нататък виждам два подварианта:
-надолу скалите се свиват и гьолчето което е там се разширява -това е концепцията за "неизбежност". Не е подходяща за земноводни защото реално няма способ да излязат от водата - няма мостчета,няма бряг ...неизбежно са във дупката :)
-долу по средата на дупката има или островче с растения , или от едната страна на скалите има "полуостровче" .Това дава един по-светъл облик на нещата - дори да паднеш в дупката,може да излезеш на суша.
Малко се колебая кой точно метод да избера защото и двата ми харесват . Ето някои примерни снимки с които да унагледя това което говоря,но нито едната не е напълно това което искам.

Тази е прекалено жизнерадостна.По скоро красива гледка .Също ми харесва, но...


Ето тук верно сме в дупката,но не е достатъчно зловещо.
Красиво островче във водата
Ако намеря и други ще ги сложа. Макар че... къде въобще стоят корените на тия растения? Това ми е въпроса.


miTko

Зависи от растенията и конструкцията. В моя палудариум корените на растенията са в почвата. Иначе има такава зависимост, че горната част на палудариума започва неизбежно да се пълни с растителна маса, защото там намира повече светлина. Трябва си стригане и косене иначе рано или късно става като този втория, който наричаш дупка. Скоро направих сериозно стригане и се каня тия дни да снимам, че скоро не съм показвал нищо...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

И аз все се каня да започна моят, но за момента имам един гол съд и поне два проблема.

Първият е водната част, съдът ми е цилиндричен стъклен шкаф, бивш мострен шкаф в магазин, много е хубав но ако искам водна част трябва да направя аквариумче отдолу в което да е задната стена тръгваща нагоре.

Не мога да измисля как да си направя цилиндричен аквариум с диаметър 65 см и височина 30 см.
Ако някой има идея да казва, аз съм стигнал до плексиглас но нямам представа как да го направя.

Вторият проблем е осветлението- съдът е висок 120 см. трябва да преценя какво осветление да сложа така че хем да е достатъчно силно да осветява прилично до долу, хем да не прегори горната част, а и да има някакъв вид защото ще се вижда.Това е съдът, сега му поръчах висока 70 см.кръгла поставка и няма да е на земята, остава да измисля аквариумната част и осветлението и го почвам. :-)Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tonino

25.05.2011 21:09 #86 Last Edit: 19.02.2018 22:10 by tonino
...

Raven

Има четири огънати стъкла+вратичката които са съединени с дървени летви и така се прави цилиндър.
Вратичката е захваната с панти за подовата и таванната плоскост, като цяло е много добро и елегантно изпълнение, самият шкаф е произведен в Англия.
Дървените части са лакирани но ще ги мина допълнително с яхтен лак с който си лакирам дървените харпуни.


Имам кръгло стъкло с диаметъра на шкафа /всъщност е една от  етажерките/ много точно отрязано е и принципно става за дъно на аквариума, но не мога да измисля за горната му част какво да пригодя така че да стане цилиндрично аквариумче.

Не знам дали плексиглас се лепи за стъкло при условие че реша да огъна ивица плексиглас, освен това не знам дали ще успея да я напасна точно.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

_777_

Преди години съм правил такова нещо от плексиглас.Плексигласа се огъва като се нагрява с пистолет за горещ въздух.Лепих го челно като разтворих стърготини от същия лист плексиглас в хлороформ.Имай в предвид че плексигласа му дават живот на стареене от 5 години,а при огъването ще е и по малко,От там нататък започва да мътнее.

tomatomov197

  Сигурно може да се поръча някъде , или ще трябва да си купиш такава маса  -  http://www.comfort.bg/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8/view/29376.html    и да я залепиш .   Или тази витрина -  http://stokovaborsa.com/product_details.php?id_product=234649&product_name=%C056916%E2
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.