• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.09.2020 15:03

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Палудариумът на Борко

Започната от Borko7, 23.08.2015 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

В Бриколаж лятото се продаваха пръскалки климатици за външно ползване. В ибей са двойно по-ниски цените. Не знам до колко се регулират , но щом стават за външен климатик ще станат и за всякакъв вид палудариум и терариум.

Peakone

Цитат на: _Kirilov в 24.10.2015 14:02
В Бриколаж лятото се продаваха пръскалки климатици за външно ползване. В ибей са двойно по-ниски цените. Не знам до колко се регулират , но щом стават за външен климатик ще станат и за всякакъв вид палудариум и терариум.

Да, ама работят с хидрофор  ;-)

Борко, първата изглежда доста добра и за 40х40 май ще е достатъчна - доста широк ъгъл на пръскане има, даже този предлага с още по-широк

Borko7

09.06.2019 09:09 #32 Last Edit: 09.06.2019 14:02 by Borko7
След години затишие пак се включвам във форума, защото имам нужда от съвет. Първо упдейт:

С тези двата проекта до никъде не стигнах.
1. Рипариумът креташе около една година без обитатели. Растенията горе вървяха горе-долу без осветление със светлина от прозореца, но не стана гъста джунгла. Тиланзиите ги уморих. След преместване в ново жилище го зарязах.
2. Палудариумът също не се разви. Оставих го отворен без врата и около половин година карах така с пулверизация, но растенията не върваха. След преместването стоя празен. Наскоро го развалих, за да направя нов и от начало по-добре планиран.

Случайно преди седмица се сдобих с разработен палудариум 480л. 150х60х60 с две Dendrobates tinctorius без да съм подготвен. Сега почнах да чета, но през седмицата покрай работата не остана време.

 
Терариумът е на около година. При преместването отделих жабките и два корена с растения в един 100л. празен аквариум, за да преместя големият терариум по-спокойно. След това като го разгледах видях, че има неща които бих искал да променя и затова оставих жавите в малкия аквариум докато го постегна. Въпросите са ми следните:

1. Пречи ли, че временният аквариум е с голо дъно?
2. Пулверизирам на ръка 3-4 пъти на ден. Нямам влагометър и не знам колко ми е влажността и дали е достатъчна. Аквариумът е покрит със стъкло. Жабите са активни и се хранят, но не мога да преценя дали са добре.
3. Колко време мога да ги гледам в такива условия?
4. Големият палудариум е без скрито дъно и без някакъв дренажен слой. Това е една от причините да мисля да го преправям. Със скрито дъно ще е повече работа. Ако реша само да сложа дренаж ще е по-лесно и съответно по-бързо. Има ли голямо значение, и изобщо проблем ли е както е субстратът сега?
5. Как точно да се поставят вентилатори за вентилацията?
6. По колко се хранят жабите? Kолко дълго живеят мухите в терариума. Мога ли да изсипя половината култура, за да има храна за няколко седмици.

За сега толкова. Скоро със сигурност ще се появят и нови въпроси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Borko7

 Не че някой чете, но аз да си кажа. Преправих терариума.

Преди нямаше никаква концепция:


Направих две дървета в ъглите.
 

 

и жабкитеI don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

koifish

Супер е станало. Това бялото някаква вата ли е за какво е там?

Borko7

Нещо като вата, подложка за растения, а при мен е разделител между керамзита и субстрата.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

jabeto

На мен ми харесва ,а и жабките са хубави! :-)