• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Орхидариум-аквариум/палудариум ?

Започната от _Kirilov, 04.02.2015 20:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Позволих си да променя малко името на темата !
Здравейте :
От отдавна се каня да пусна подобна тема , но така и не стигам да си начешам пръстите. Става въпрос за отглеждане на орхидеите на майка ми , която се справя доста добре - растът, цъфтят и т.н. без проблеми. От около половин година са на изкуствено осветление 2х18вата гролукс и определено добре им се отразява (според нея) та :
Първо  с въпросите:
1) някой от вас гледа ли орхидеи каквито и да са в палудариума си?
2)как могат да се гледат само орхидеи без нищо други?
3)как стои въпроса с влажността която трябва да се поддържа?
4)в момента са в саксии(кашпи) които на 2 до 3 години се сменят с по-големи , та може ли да се "пресадят" директно в специалната им пръст в самия аквариум (като задължително се направи нещо като дънен филтър за да може да се оттича водата)
5)който е  допълнение на 4)при положение , че ще се следи влажност дали ще е нужно да се поливат както сега и в редки случаи малко тор да им слага.
Ако може така - отпада дънния филтър за оттичането на вода.

Налични материали:
1)тератирум/аквариум с размери 85д/45в/45ш от 5мм стъкло без стъклен капак
2)налични 10-тина роя орхидеи (ако се интересувате от имена ще питам)
3)като инженерна личност мога да направя няколко вида поливни системи(дъждовални системи)
4)осветлението може а да се увеличи като мина на Т5 с хубав рефлектор за тази дължина на стъкларията

Това за сега за да не ви вкарвам в много размисли и да не стане объркваща темата. Има още въпроси и решения и неща за дискутиране , но всичко с времето си :)

bustama

Палудариума го бях замислил по едно време с орхидеи, но така и не се реши окончателноУ  :-D и докато се наканя - есента дойде и на пролет ще го продължа.
Мисля, че височината ще е малка за палудариум. Как да се гледат орхидеи без нищо друго, това не го разбирам? Искаш да набуташ кашпите в съда и да ги гледаш - така на голо, няма ли да е много постно, все пак палудариума се прави за кеф и релакс?!
Не мисля, че влажността трябва да е висока. Как ги гледате сега, растат си, нали?
Да, добре е, водата да се оттича. Не мисля, че ще е нужно да ги поливате - щом са в палудариум и има влага, било то и малка, ще е напълно достатъчно.

_Kirilov

Имах в предвид да са си само те - без други растения.
А за височината - мисля , че мога да го надстроя  с още 20-25см нещо като подвижен капак , но пак от стъкло. НЕ ме притеснява височината му . Общо взето това ще е първоначално проект експеримент дали ще виреят и как , защото не всички орхидеи са като вандите напримерно да искат 80% влажност.

Danieltendjerkov

Повечето популярни орхидеи достигат размери над 1м имам магазини за цветя и съм дендролог от личен опит ти казвам ако ще е за орхидеи насочи се към нискостеблена и джуджевидни форми но в никакъв случаи стандартни орхидеи като phalenopsis , cambriq , dendrobium , vanda тези орхидеи не са за малки полудариуми по скоро за оранжерии

_Kirilov

Точно Ванда и Дендробиум нали обичат по-голяма влажност. А това си проличава особено много по корените на вандите след като ги купихме. Като са гледани на висока влажност корените са много и са тънки и малки, след като се приспособиха и започнаха да растат вкъщи започнаха да изкарват дебели и дълги корени с малко разклонения. Мисля , че това е явен признак за слаба влажност. И като цяло замисъла е за по-влаголюбивите видове.

Фалеонопсисите в момента имат от 4 до 6 цветоносни стрели и се надяваме да успеят да ги изхранят . Те мисля , че си виреят без абсолютно никакви проблеми и в днешната им среда .

Danieltendjerkov

Корените на Ванда трябва да са дебели твърди и леко разклонени ако прочетеш малко по темата ще остановиш че ванда е гигантска орхидея в магазинът наскоро имахме екземпляр висок  190см

NO CARRIER

Отглеждах няколко вида мини фаленопсиси, купени от Кауфланд, които не стават повече от 20-25 см. (не в палудариум, навън)

Няма да е лошо да осигуриш и някакво движение на въздуха, за да избегнеш появата на мухъл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

_Kirilov

Задължително обмислям да има вентилаторче за да върти и опреснява въздуха вътре . Иначе има и 2 мини фалеонопсиса , като и те са тръгнали да цъфтят в момента.
Идеята ми е точно за такова нещо http://www.plantfog.at/Profile_E/tropic_reaktion_E.htm

Не ми пречи да направя надстройка на аквариума който имам с поне още толкова , че да стане с по-прилични размери на височина. Имам и мястото , имам и техниката .

bustama

Аз гледам phalаenopsis, от една година и нещо. Според мен не обичат да ги поливат в кашпата и след престой от 5/10мин. да се отцедят. Така една почти я бях загуби - загни здраво корена, голямо рязане падна, след което я преместих в аквасойл. Какво ли не правя за китките си :-D. Обаче сега е пушка, с нови стрели - като лешници са.
Поливам я от дъжд на вятър - 30/50мл. аквариумна вода. Нямам кой знае колко богат опит, споделям какво съм видял. Затова, написах и предния пост. Само орхидеи пак си мисля, че ще е постно. Поне мъхове и треви - от аквариумните сложи. На моя палудариум - двата дънера именно за орхидеи са направени, но ще махам горното стъкло, поне това е идеята, ако не ме до мързи и ще градя на горе до 80/90см. Това обаче, кога и дали ще се случи е мааалко съмнително. :-)

_Kirilov

Да то ни е ясно как се гледат видовете орхидеи които има за сега. Просто ако се достигне среда близка до естествената ще покажат пълния си потенциал , а и както казваш "постно" стоят само в кашпите . Точно нещо като от линка искам нещо да направя.

discusfen

Ако ви трябва мощно осветление  има соларни лампи т8 100 вата.

_Kirilov

Доста време се мина от последното ми писане.
Аквариума е на лице с размери 90х45х45 . Ще стои вертикално а не хоризонтално като аквариум.
Осветлението ще е пура Т5 Гролукс която ще е разположена по височината му.
Имената точно на орхидеите малко по-натам ще напиша защото не ги познавам аз.
Ще има вентилатори за да не застоява въздуха.Отпред ще направя плъзгащи се врати , като отгоре ще има мрежички за да се подобри вентилацията.
Овлажняването мога да го направя по няколко начина  , като няма да е с пръскане на вода.
Ще взаимствам декорацията от колегите с терариумите и полудариумите с кори мъхове и фон от пяна,саксийки и кокосов талаж(ако се казва така). След нарпавата му ще се направи един продължителен експеримент от 4-5 орхидеи за да видим дали ще им е добре икак въобще ще се развиват.

Не малко неща разгледах в интернет и разбира се половината и повечето орхидеи дето ги гледат по този начин не съм ги нито виждал нито чувал , но ще се проведе експеримента при всички случаи.

Искам да попитам хората с полудриумите как обезпаразитяват разни мъхове и водолюбиви треви ако ги взимат от природата?
Скоро очаквайте снимки  *DRINK*
Поздрави.