• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

търся съвет

Започната от jikanik, 01.03.2012 11:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jikanik

Здравейте колеги :)
честита Баба Марта, желая здраве на всички

От доста време ми се върти една идея в главата - да си направя мини стайно езерце.
Желанието ми дойде след като преди години видях в японски филм как една японка се грижи за стайното си езерце, което беше дървено ведро с водна лилия, бълбукаща вода и т.н. От тогава насетне все се оглеждам да попадна на подходящ дървен съд, желанието ми съдът да е дървен не е случайно. И така, тази зима намерих подходящото (според мен) "нещо":

а именно - чекмедже на лодка/яхта изработено то масивен махагон и изхвърлено от морето на плажа.  :)
Идеята е в него да заформя нещо като палудариум/уаби-куса - 2-3 пръста вода, камъни, сух корен, мъх, водолюбиви растения и т.н. водата може и да я направя да се стича по някое камъче като от чучур на чешмичка, абе варианти с въображение има много.
Проблема е че не знам как/с какво да импрегнирам дървото от вътрешната страна на съда за да не се пропива с вода и хваща плесен. Желанието ми е дървото да запази колкото се може повече естествения вид на структурата си, демек искам да избегна дебелите слоеве смоли, силикони и бои. Не знам с какъв материал за обработка и импрегниране на  дървесина може да се постигне този търсен резултат. Едната от идеите ми е с тънък  слой силикон да изпуша фугите при свръзките а на самата повърхност да наслоя филм от восък (има разни восъчни отделителни пасти за стъклопластиковата индустрия) а другата идея е с някакъв яхтен лак но ми се сртува че с лак ще стане лъскаво и ще стои неестествено.
Ако някой има опит, идея или предложение за решаване на този проблем ще се радвам да го сподели тук. :)

chaykov

ами... ако някъде около вас има цех за изработка на лодки можеш да го закараш да ти лепнат стъклена вата и няма да има проблем... казвам го защото такава е практиката дървените лодки ги обличат с стъкломат...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Despot

Здравей,
Най-добрата импрегнация става под налягане,въпроса е да намериш автоклав...За домашни нужди съм ползвал(и останах доволен) Bochemit.Задължително ще трябва да лакираш след това.Има лакове мат, за да не става лъскаво.Но преди всичко ще трябва да почистиш много добре дървесината.
Поздрави.

jikanik

@Despot  благодаря за предложението  *THUMBS UP* това Bochemit Forte ми звучи добре по описание и за втори слой да търся някакъв лак въпреки че пише че не е необходимо допълнително лакиране
чудя се също така дали има и други варианти за уплътняване на фугите освен със силикон че той, по мои наблюдения, не обича много да задържа отгоре си разни покрития

Despot

Да, наистина не е необходимо да се извършва допълнително лакиране,ако дървесината няма пряк контакт с вода или е импрегнирана под налягане. Във твоя случай,импрегнирането ще е с четка или тампон,това означава ,че импрегнант ще има само на повърхността.Дървесината ще е защитена от гъби и насекоми, но не и от вода.Затова ти препоръчвам да запечаташ с лак.
Колкото до запълване на фугите,не мога да ти дам точен съвет.Силикон-може би ще свърши работа,вече има хиляди видове силикон все някой трябва да свърши работа... Аз бих пробвал с ц200,лепилото е бяло ,но като изсъхне става безцветно.

filio

Като видях това коритце и се сетих за нещо. Като започвах моя палудариум си напазарувах от една борса блатни растения. Юнкус, блатняк, блатен аир, някакъв ехинодорус даже имаше, другите не ги помня. Имаше и разни мъхове по саксиите. Това беше късна есен, по саксиите имаше корички лед. В моя палудариум всичко измря, според мен от високите температури. Обаче ми бяха останали излишни растения, които не можах да побера при мен. Тях ги дадох на майка ми, която ги сложила в една кутия от сладолед 2 литра и на остъклената тераса. Напролет като ги видях...джунгла. Всичко се беше съживило и изглеждаше много красиво. Та при теб с тези растения може да се получи нещо много добро.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

jikanik

здравейте отново :)

След временно преустановяване на проекта "стайно езерце" ето че вече го стартирах и искам да споделя с вас началния резултат.



Както и една wabi-kusa.



Съжалявам че качеството на снимките е лошо, правени са с телефон.

Илиян Илиев™

Виждам, че си се справил с импрегнацията, но все пак да кажа и аз какво мисля по въпроса.

Буретата не ги импрегнират с нищо. А по по-големите фуги на текметата(дървен съд за отцеждане на прясно сирене) се набиват сухи листа от папур.

filio

Коритцето е супер, но тази пистия не ти трябва. Напълни го с водни растения, които да излизат от водата.
Разгледай тази тема за стимул.
http://www.ukaps.org/forum/threads/schruzs-works-wabi-kusa-emersed-setups-planted-tanks.18138/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

gradinarq77

Здрасти,
по тази тема някакво развитие има ли? Би ми било интересно, дали си още активен в тази сфера... :-)

jikanik

Ами да. Движа някакви си мои проекти. :)
Не е това което искам но лека полека има развитие.






gradinarq77

Значи с теб сме тръгнали по същите пътеки... :-)

Хубави са... По-дълго ли издържат или ги сменяш според сезона? Аз също имам местни мъхове в палудариума си - ако може да се нарече така - надводни и подводни...

jikanik

Няма сезонност. От няколко години са и езерцето и двете уаби-куси (или поне на мен ми се иска да са такива). Развиват се целогодишно, бавно. Мъха сам се появи с течение на времето.

Similar topics (4)

48341

Публикации: 7
Прегледи: 4188

44055

Публикации: 11
Прегледи: 5516

34457

Започната от anasarka


Публикации: 0
Прегледи: 2202

43553

Публикации: 12
Прегледи: 6187