• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво е азотен цикъл и защо той е важен?

Започната от Longanlon, 22.07.2005 16:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Какво е азотен цикъл и защо той е важен?

Има един много важен за аквариумите химичен елемент – азот (N). Той е така важен, защото около него се върти цял химичен цикъл в аквариума, свързан с храненето на рибите. Какво е азотен цикъл и защо и как да го зациклим в нашия аквариум.

Темата е рагледана по-подробно от Боби (с дадени химични формули и диаграма) в раздел Книги и документи


Автор: Longanlon




https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi89.photobucket.com%2Falbums%2Fk230%2FLonganlon1%2Faquariumbg%2Fnitrogenmv4.png&hash=75a8ffd6ce7d9c17696b8b48c257c69e7fcd2ae9
[url=http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=1657]
[img]http://i89.photobucket.com/albums/k230/Longanlon1/aquariumbg/nitrogenmv4.png[/img][/url]




Азотния цикъл

Химичният елемент азот (N) е много често срещан в природата. Той участва в най-различни химични съединения, включително протеините от които сме изградени самите ние. И не само ние, а и рибите и растенията, които отглеждаме, също и храната за риби.

Азотният цикъл е свързан с естествения жизнен цикъл в аквариума. Когато рибките се хранят, те преработват храната и след това ... акат. Това е и първия етап пот азотния цикъл, тъй като голяма част от отделеното от рибките е амоняк – силно отровно химично съединение, съдържащо азот. Амоняк се отделя и при гниенето на изпражненията на рибките и на старите, мъртви листа на растенията.

Има обаче едни хубави и полезни бактерии, които живеят залепени по всякакви повърхности в аквариума – по стъклото, по листат и най-вече в пълнежа на филтъра. Тези бактерии ядат амоняк, тъй като им е вкусен, предполагам. Така те спасяват вашите риби от отравяне. Тези бактерии ядат амоняк и произвеждат нитрити – съединения на азота, които обаче не са толкова отровни колкото него. Ако прочетете статията "Отравяния с амоняк и нитрити" обаче ще видите, че и те далеч не са безопасни за рибките ви.

Тук обаче на помощ идват едни други бактерии (тези се наричат нитрифициращи бактерии), които също живеят най-вече във филтъра и ядат нитрити, произвеждайки нитрати – пак азотни съединения. Нитратите вече не са твърде опасни – не са отровни за рибите (освен в много големи количества), а водните растения се хранят с тях.

Защо е необходим азотният цикъл в аквариума

Защото амонякът е отровен и дори в малка концентрация убива рибките. Когато си правите нов аквариум, в него няма от гладните бактерии. Всъщност има – те си живеят и във водопроводната вода – но са много малко. Ако в такъв аквариум пуснете рибки, амонякът, който те произвеждат няма да се преобразува в нитрати и рибките ви ще се отровят.

Защо е важен филтърът

Както казах, полезните бактерии живеят залепени за всякакви повърхности в аквариума. Във филтъра обаче има дунапрен, вата или пореста керамика – все материали, които имат множество малки дупчици, в които се заселват неизброимо огромно количество бактерии – повече отколкото в целия аквариум. Когато филтърът е пуснат, водата преминава покрай бактериите и те я пречистват от вредния амоняк.

Точно заради тези бактерии никога не мийте дунапрена на филтъра с гореща вода или с препарат за миене – това ще убие всички бактерии в него. Просто го изплакнете леко с хладка вода.

Защо е важна смяната на водата

Има специална статия за това. Все пак накратко – нитратите не са единственият продукт на рибите – те произвеждат и други органични вещества, които в по-големи концентрации могат да са опасни. Редовната смяна на чат от водата помага да се поддържа количеството на тези вещества ниско.

Как да зациклим цикъла

На първо място – не пускайте рибки в аквариума веднага след като го напълните. Даже не купувайте рибки веднага. Когато си направите аквариума, сложите му пясък, филтър и другите неща, нагласите го, засадите растенията и т.н., пуснете всичко да работи – лампата да свети денем, нагревателя да поддържа температурата. Така ще оставите време на бактериите да се размножат. Размножаването става за около 2-3 седмици.

Размножаването им ще се ускори(ще стане за 2 седмици), ако пуснете в аквариума няколко рибки – примерно 1/10 от всички, които възнамерявате да гледате в него. Те ще набавят храна на бактериите.

В магазините се продават специални препарати, съдържащи живи нитрифициращи бактерии. Те са много удобен начин за зацикляне на цикъла и съкращават времето на чакане на няколко дни (примерно 4-5). Не гледайте какво пише на опаковката на тия препарати (пише 24 часа) – заложете на сигурно и изчакайте повече.

След като минат определените дни, вече можете да купите рибки и да ги пуснете в аквариума без страх, че ще се отровят.

Какво да запомните от тази статия

Рибките произвеждат амоняк, който е силно отровен, а бактериите го превръщат в нитрати, които не са опасни.

Бактериите живеят във филтъра – затова е много важно той да е достатъчно мощен. Не мийте дунапрена му с гореща вода или препарат  - това ще убие бактериите.

Не пускайте рибките в нов аквариум – оставете време на бактериите да се размножат и азотния цикъл да започне да действа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

apostolovbg

Ако съм измил гъбата с гореща вода, бактериите ще се заселят ли там пак?

jabeto

Да ще се заселят,но е нужно време не става от днес за утре.През това време прочети какво е написано в темата и другите важни теми в лявото меню *THUMBS UP*

Similar topics (3)

774

Публикации: 11
Прегледи: 30419

342

Публикации: 0
Прегледи: 11638

3604

Публикации: 1
Прегледи: 12490