• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Става ли тази лампа за около 80л. дисплей

Започната от Yankov, 06.02.2014 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Yankov

Здравейте на всички нужна ми е малко помощ
замислям един едно соленоводно нано 96л. 60х40х40 по външни размери с вграден съмп отзад.
Харесал сам някой неща като скримера възвратната помпа но се чудя за лампата още,   харесах едно лед осветление в и-беи ако може да ми кажете дали става или не и ако не защо мерси преварително
а да смятам да гледа и риби и корали само че още не знам какви точно каквото мога според обема на наното.
А ето и адреса на лампата
http://www.ebay.co.uk/itm/Dimmable-LED-Aquarium-Light-120W-Full-Spectrum-Lenses-Reef-Coral-Fish-/121114481828?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item1c32fc54a4
и ако тази не добра може някой да препоръча нещо ще съм благодарен
мерси предварително и наздрве
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Yonchev

Здравей, като гледам лампата, мисля че е от същата фирма производител като моята. Имам я от няколко месеца и честно да ти кажа, не знам дали мога да дам коректно мнение, за това как влияе на коралите, понеже и почти нямам  :-) Но поне мога да кажа, че работи добре, функциите и си работят, изглежда много добре и поне на визия свети добре, но не съм мерил ПАР и т.н. Имам малък проблем с цианото, но не знам дали е свързано с нея или просто аквата си цикли (понеже е млад аквариум). Според мен потърси малко инфо по чуждите форуми, гледам в ибей, че ги купуват доста, следователно все някой ще е постнал мнение някъде  :-)
А иначе моята е тази http://www.ebay.co.uk/itm/IT2080-LED-Aquarium-Light-Touch-Screen-Remote-Control-Coral-Reef-Marine-/281085909841?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4172069b51

И само се чудя как го правят китайците това, че ако решиш да си я направиш сам, тук в БГ. Примерно разбираш от ток, от програмиране и си сръчен  :-D , ще ти излезе по-скъпо да си я сглобиш  *dontknow*

Стоян Михов

Не знам за осветлението, но аквариум с размери 60х40х40 с вграден съм ще стане доста "тесен", освен ако 60 не му е ширината. На 40 см ако оставиш 12-15 см съмп отзад, за дисплея ще останат 20 и няколко см ширина, което е много малко. По-добре го направи 50х50х40 или нещо такова. Тази лампа може да дойде малко силна за 80 литра вода, ама пък поне може да се димира.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


Yankov

Благодаря за бързите отговори. :)
Честно да си призная не ми се дават 400-500лв за осветление на аквариума и май ще мина на т5 (предполагам по малко пари) а по на татък ще сменям. а т5-ците грам не са ми ясни какви и колко ще ми трябват ако може някои да сподели дори и с марки и модели.
мерси и наздраве.
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Стоян Михов

Ако ще слагаш т5, аквариума ще трябва да го съобразиш с дължината на пурите. 24 ватовите са дълги по 55 см обикновено. За силата на осветлението - зависи какво ще гледаш в аквариума. Ако ще гледаш SPS корали, ти трябва около ват на литър. В твоя случай 3-4 пури по 24 вата. Има готови http://exoticland.bg/index.php/product/view_product/%D1%825lamp или можеш да си направиш, баластите са по двайсетина и нещо лева - ще ти трябват два, рефлекторите и те са по 15-20 лв, разните му фасонки и кабели и след това трябва да измислиш някакъв смислен капак. Общо взето не излиза много по-евтино. Но самите пури са си въпрос - Силваниите са евтини,но ако ще гледаш корали - не стават, от опит го казвам, хубавите пури са над 30 лв бройката и трябва да се сменят на 6-9 месеца, т.е. една смяна на пури ти струва над 100 лв и трябва да се прави два пъти в годината, което си е цифра.
Иначе това с диодното осветление, изгреви, залези, облаци, гръмотевици, си е малко как да кажа... Коралите си растат добре и без тези простотии, всичко е за собственика, голяма част от от хубавите осветления изобщо ги нямат и докарват едни от най прекраснитте рифове. Аз съм с диодно осветление, благодарение на изключителните си технически способности си изгорих всички възможни контролери и лампата си свети на пълна мощност без димиране залези и гръмотевици (само две гръмотевици имаше и ознаменуваха края на контролерите  :-D) вече почти година, коралите растат здраво и рибите и те.
Надявам се че съвсем скоро ще има и българско диодно осветление, ама да видим. 
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


Стоян Михов

Цитат на: tonino - 07.02.2014 10:56
Ама не всичко е корали в аквариума. Малко са акваристите, които ще си направят аквариум само с корали и да им се радват на бурния растеж.
Че кое друго в аквариума изисква изгреви, залези и облаци със светкавици? :) Както и да е, да не спамя повече.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


Yankov

Едно ГОЛЯМО благодаря за обясненията. :)  *thanks *thanks
Почвам да търся нещо диодно  :popcorn:
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Similar topics (1)

46700

Публикации: 11
Прегледи: 8516