• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Става ли тази лампа за около 80л. дисплей

Започната от Yankov, 06.02.2014 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Yankov

Здравейте на всички нужна ми е малко помощ
замислям един едно соленоводно нано 96л. 60х40х40 по външни размери с вграден съмп отзад.
Харесал сам някой неща като скримера възвратната помпа но се чудя за лампата още,   харесах едно лед осветление в и-беи ако може да ми кажете дали става или не и ако не защо мерси преварително
а да смятам да гледа и риби и корали само че още не знам какви точно каквото мога според обема на наното.
А ето и адреса на лампата
http://www.ebay.co.uk/itm/Dimmable-LED-Aquarium-Light-120W-Full-Spectrum-Lenses-Reef-Coral-Fish-/121114481828?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item1c32fc54a4
и ако тази не добра може някой да препоръча нещо ще съм благодарен
мерси предварително и наздрве
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Yonchev

Здравей, като гледам лампата, мисля че е от същата фирма производител като моята. Имам я от няколко месеца и честно да ти кажа, не знам дали мога да дам коректно мнение, за това как влияе на коралите, понеже и почти нямам  :-) Но поне мога да кажа, че работи добре, функциите и си работят, изглежда много добре и поне на визия свети добре, но не съм мерил ПАР и т.н. Имам малък проблем с цианото, но не знам дали е свързано с нея или просто аквата си цикли (понеже е млад аквариум). Според мен потърси малко инфо по чуждите форуми, гледам в ибей, че ги купуват доста, следователно все някой ще е постнал мнение някъде  :-)
А иначе моята е тази http://www.ebay.co.uk/itm/IT2080-LED-Aquarium-Light-Touch-Screen-Remote-Control-Coral-Reef-Marine-/281085909841?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4172069b51

И само се чудя как го правят китайците това, че ако решиш да си я направиш сам, тук в БГ. Примерно разбираш от ток, от програмиране и си сръчен  :-D , ще ти излезе по-скъпо да си я сглобиш  *dontknow*

Стоян Михов

Не знам за осветлението, но аквариум с размери 60х40х40 с вграден съм ще стане доста "тесен", освен ако 60 не му е ширината. На 40 см ако оставиш 12-15 см съмп отзад, за дисплея ще останат 20 и няколко см ширина, което е много малко. По-добре го направи 50х50х40 или нещо такова. Тази лампа може да дойде малко силна за 80 литра вода, ама пък поне може да се димира.

tonino


Yankov

Благодаря за бързите отговори. :)
Честно да си призная не ми се дават 400-500лв за осветление на аквариума и май ще мина на т5 (предполагам по малко пари) а по на татък ще сменям. а т5-ците грам не са ми ясни какви и колко ще ми трябват ако може някои да сподели дори и с марки и модели.
мерси и наздраве.
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!

Стоян Михов

Ако ще слагаш т5, аквариума ще трябва да го съобразиш с дължината на пурите. 24 ватовите са дълги по 55 см обикновено. За силата на осветлението - зависи какво ще гледаш в аквариума. Ако ще гледаш SPS корали, ти трябва около ват на литър. В твоя случай 3-4 пури по 24 вата. Има готови http://exoticland.bg/index.php/product/view_product/%D1%825lamp или можеш да си направиш, баластите са по двайсетина и нещо лева - ще ти трябват два, рефлекторите и те са по 15-20 лв, разните му фасонки и кабели и след това трябва да измислиш някакъв смислен капак. Общо взето не излиза много по-евтино. Но самите пури са си въпрос - Силваниите са евтини,но ако ще гледаш корали - не стават, от опит го казвам, хубавите пури са над 30 лв бройката и трябва да се сменят на 6-9 месеца, т.е. една смяна на пури ти струва над 100 лв и трябва да се прави два пъти в годината, което си е цифра.
Иначе това с диодното осветление, изгреви, залези, облаци, гръмотевици, си е малко как да кажа... Коралите си растат добре и без тези простотии, всичко е за собственика, голяма част от от хубавите осветления изобщо ги нямат и докарват едни от най прекраснитте рифове. Аз съм с диодно осветление, благодарение на изключителните си технически способности си изгорих всички възможни контролери и лампата си свети на пълна мощност без димиране залези и гръмотевици (само две гръмотевици имаше и ознаменуваха края на контролерите  :-D) вече почти година, коралите растат здраво и рибите и те.
Надявам се че съвсем скоро ще има и българско диодно осветление, ама да видим. 

tonino


Стоян Михов

Цитат на: tonino в 07.02.2014 10:10
Ама не всичко е корали в аквариума. Малко са акваристите, които ще си направят аквариум само с корали и да им се радват на бурния растеж.

Че кое друго в аквариума изисква изгреви, залези и облаци със светкавици? :) Както и да е, да не спамя повече.

tonino


Yankov

Едно ГОЛЯМО благодаря за обясненията. :)  *thanks *thanks
Почвам да търся нещо диодно  :popcorn:
Всеки луд с номерът си а някой с цяла програма!!!