• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление за морски аквариум

Започната от lafagada, 07.06.2012 22:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lafagada

Здравейте имам вапрос относно осветлението в аква с коралов риф разглеждах в нета и забелязах 4е има ксенон конплекти с по 12000к и 6000к по 35в ако имам от двата конплекта дали би било достатачно за такъв незная колко лумела са иначе ще бадят позтавени направо в фарове от кола за да насочват и увеличават светлината бих бил благодарен за мнения

haans

я дай линк на тези комплекти да ги видим и ние,ако може

lafagada


lafagada

Никои ли не може да даде някаква информация

Стоян Михов

Хм виждам че никой не ти е отговорил още - виж тази тема - на английски е http://www.aquariumadvice.com/forums/f11/hid-xenon-for-aquarium-lighting-120555.html
доколкото разбирам проблема са му били зелените водорасли и шума от баластите
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

lafagada


Стоян Михов

Да не отварям нова тема, пък е хубаво да си поговорим малко за осветлението на рифовите аквариуми. Подчертавам рифови аквариуми с СПС корали.
Аз като започвах ми беше попаднала една брошурка за осветлението на рифовия аквариум, такава обикновена, на хартия, в нея се обясняваше на какви условия трябва да отговаря и какви видове има. Беше ми страшно полезна, в нея нямаше диодно осветление и т5 бяха споменати като алтернатива за  бъдещето, която още има време да се развива :), но беше обяснено доста добре колко време да се свети на каква височина и какви са предимствата на този и онзи вид. И всичко това в една брошурка дето се свива на три. Така информация липсва според мен сега, въпреки че оттогава доега много неща са се изяснили и доста неща са се появили. Да не говорим пък на български език...
А осветлението си е най-важното нещо за рифовия аквариум- всичко върви след него. За съжаление то е първото, от което пестим и нещото по рифовите аквариуми, което най-често се прави собственоръчно (не само в България).

Та който има какво да сподели моля да заповяда.

Понеже наскоро говорихме колко ватове трябва да е едно осветление, по отношение на т5 за мен е ясно - правилото на корален зухт за 550 вата на квадратен метър площ на водната повърхност е доказано много пъти и там мисля спорове няма.
За диодното може много да се говори, но това което аз съм измервал с ПАР метъра е че т5 осветление дава около 20% по-малко ПАР от диодно със същата мощност (ватове) без лещи, от т. нар. "3 ватови" диоди. Не съм пробвал със лещи, това е нещото, което ще тествам и пак ще пиша.

Но напоследък се появяват и много страхотни системи в които осветлението е далеч над тези правила. За пример мога да дам една прекрасна система от Риф Цетнрал сигурно я знаете - A Reef in the Sky -  http://www.reefcentral.com/forums/showpost.php?p=21919496&postcount=1673

този 600 литров аквариум е с близо 1000 ватово осветление, невероятното ATI Hybrid с t5 и диоди, разбива всякакви правила и коралите се чувстват добре с това мощно осветление.

Но той пича си е пилот на самолет, живее си в Хонг Конг и си пита шапката, неговата система е била винаги на гребена на вълната. Ние тук се опитваме с трици маймуни да ловим, ама това ни е хала...

Та, явно накъде вървят нещата, този аквариум има почти два пъти повече ватове от препоръчаното от Корален Зухт, усещам че пак ще ъпгрейдвам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Наистина, един от емблематичните рифове (макар че ми липсва живот в него). Имах удоволствието да видя и тази лампа на живо, в офиса на ATI в Германия - уникална е, и според мен там е бъдещето. Веднага прави впечатление и като визия, и като цветове, и зайчетата по дъното ги има, и пастелните тонове...абе събира плюсовете и на LED осветлението и на т5-те. За съжаление, обаче цената е убийствена, но това е друга тема...
За 3 и половина години, четири пъти сменям осветление и ме чака пета промяна - ще се опитам да направя нещо подобно - в момента съм с две лампи по 140W LED и мисля да добавя отпред и отзад по две т5 по 54 W. Първата лампа беше LED, едва 130 W. След това добавих втора пак 130 W. Не ми хареса много и ги смених с ATI 8х54W T5 - бих казал, че съм най-доволен от нея, но ми липсваха отблясъците по дъното ( а и ми трябваше АТИ-то) и сложих 2 х 140 LED (които ще ъпгрейдвам). Какво мога да кажа за коралите - растеж имаше при всичките осветления, като бих казал, че за растеж не осветлението е най-важно, а цветовете бяха най-добре с т5-ците, като разбира се, от огромно значение е каква комбинация от пури се използва.
Да вмъкна само, че разговарях с Котлин (от Ред Сии) при посещението му на тази тема, като въпросът ми беше т5 или LED се ползва в Германия (на професионално ниво), отговорът беше красноречив - всички, които "развъждат" "Aquacultured Corals" ползват лампи с т5, а в магазините ваните с акропори също са с т5. В един от магазините с корали временно са ползвали LED осветление, но след известно време са върнали отново пурите. В името на експеримента ( в магазина) едната вана с корали е с т5-ци, а другата с LED лампи на EcoTech. Времето ще покаже, кое е по-удачно, като за момента мога само да кажа, че направих опит със Сериатопора хистрикс - едновременно поставих и в двете вани еднакви по големина фрагове и при равни други условия. Определено оцветяването във ваната с т5-ци беше много по-добро. За съжаление Стояне, си прав относно пестенето от осветление, което след време (след поредната смяна на лампа) си излиза като чисто набутване. А относно правилата, отдавна забелязвам, че не са това което бяха :) - както за осветлението, така и за течението.

kamos

Камене би ли посочил какви лампи и по колко от вид ползваше като беше с Т5?
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

tonino


Стоян Михов

Не знам, аз съм чел и слушал много теории за това и онова, но като знам колко от пишещите по форумите говорят от опит и колко само на теория, дори в американските форуми, затова реших да пробвам аз сам. За т5 с препоръките за мощност на Корален Зухт знам, че става и то много добре, сега предстои да разбера дали диодите стават, ама това си иска време, според мен всякакви изводи преди една година-две стабилно работене на диодите без промени са твърде несериозни.

Направило ли ви е впечатление че обикновено има някаъв преходен период преди навлизането на нов тип осветление.
Първо си бяха метал-халидите, после почнаха да се появяват осветления МХ с добавени по две пури т8, после пурите станаха т5, после станаха МХ с по четири т5-ци, след това си станаха чисти осветления само с т 5, сега започва вълната на т5 с  добавени диоди, явно трябва да си мине времето преди да дойдат чистите диодни, сегашните чисто диодни имат явно още доста кусури колкото и облачни бури да правят :).

Камене, малко офтопик, но колко истински рифови аквариуми има според теб в България - такива над едногодишни и с повече от 10-15 големи спс.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

02.10.2013 13:08 #11 Last Edit: 02.10.2013 16:16 by камен чочев
Камос, последно и най-подходящо за моя вкус беше следното подреждане (от челното стъкло към задното): синя, бяла, актинична (Pure actinic), синя, бяла, актинична, синя, фиджи пърпъл.
Стояне, отдавна задавам този въпрос: Защо рифовете в България се броят на пръстите на едната ръка? Нямам идея  *dontknow*  За съжаление, не само, че не се увеличават, но и намаляват. Аквариума на Весела, който за мен беше един от най-добрите, вече го няма  :-( . И Ицо и Бисер, по всяка вероятност зарязват СПС -те, Киро (Корал Мастера) няма време да пише, Канари се загуби, Иек също. Предполагам, че има рифови аквариуми, за които не сме чували и не сме виждали, но като цяло, тази част от това прекрасно хоби (развиващо се с невероятни темпове в белите държави), у нас върви назад. Що се касае до лампите, със сигурност ще се развиват тепърва. Това, което имах предвид с комбинираната лампа беше, че чисто визуално съчетава най-доброто от от т5  и лед осветленията. Гледам, че се появяват и нови видове - плазмено, ксеноново, така че седим гледаме и чакаме най-доброто  :popcorn:

Публикациите са слети: 02.10.2013 16:16

Виждам, че и още един отива в небитието - на NikolaV. За съжаление  :-(

Стоян Михов

Да, тъжни констатации. На Киро аквариума му изгоря миналата година и е загубил всички обитатели доколкото знам. Не мисля, че се е отказал обаче, дано скоро пак започне да пише.
И аз видях, че Никола продава големият аквариум...
Не мисля, че Бисер скоро ще се откаже от СПС-те, поне доста експерименти имаме да довършваме с него и ентусиазма му не стихва :). Не знам колко са рифовете, които не са публични, така да се каже, аз знам само два, които са много сериозни. Иначе има и човек със десетки хиляди литри солени аквариуми, ама той със сигурност няма да седне да пише тук, нито пък хората, които се грижат за аквариумите му. Но като цяло, ако истинските рифовите аквариуми, които знаем са десетина, то има още максимум десетина, за които не знаем, според мен.

А защо хората се отказват, заради парите и общото отчяние обзело нацията според мен, няма друго. А защо са толкова малко хората с рифови аквариуми - защото все още манталитета и културата ни са такива, че който може да си позволи да изхарчи десетина бона, предпочита да ги натика на някоя фолк певица между силиконките или да ги даде за втора употреба германска марка и бензин, отколкото да ги даде за аквариум и рибки, било то и супер красиви и много гъзарски. А рифовата акваристика е едно от малкото семейни хобита, ама кой ти го гледа това.

А за осветлението, аз не мисля че ще има по-добро, просто ще има ново. Като гледам навремето какви аквариуми  с какви невероятни корали имаше с метал халогени, сега като гледам зеовитските системи с т5 -ици какви цветове изкарват - все добри осветления напълно сравними едни с други, сега едните били по икономични греели по-малко - но в крайна сметка растежа и цвета на коралите са напълно съпоставими, всичко останало са подробности и глезотии :) Така ще бъде и с диодите за в бъдеще.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


dafil

А какво точно ТРЯБВА да се има предвид под названието рифов аквариум?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Similar topics (5)

50939

Публикации: 3
Прегледи: 4885

33033

Публикации: 2
Прегледи: 5842

8963

Публикации: 7
Прегледи: 8506

11784

Публикации: 4
Прегледи: 5365

40916

Публикации: 15
Прегледи: 21324