• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

мнения за LED осветление

Започната от petar99, 22.06.2012 23:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petar99

Събирам мнения за http://ecotechmarine.com/products/radion/
Ще пусна и клип с демонстрация

Peza

Прекалено скъпо удоволствие е този радион. Но пък ако човек не го притесняват, мисля че бяха около 700 долара за парче. Ето и демонстрация на симулация на буря.

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Петьо, Петьо вместо да събираш мнения събирай пари, това там е висшия пилотаж и многото пари. Първо си направи някакъв морски аквариум и стартирай по-простичко, пък после мисли за тези работи.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Понеже и аз съм пред избор на LED осветление, бих ти препоръчал да се позачетеш сериозно и за други варианти. Radion-а е конкурент на Aquaillumination Sol (горе долу в съотношение 1x radion vs. 1.5 AI Sol), но вторите идвадиха Blue, който отново води до голяма чуденка кой от двете системи. Мен лично в Radion-а ме блазни изключително много възможността за контрол през PC (стига да си купиш контролера, разбира се, аз смятам да го взема, както и някои от други техни неща, които може да се връзват към него), но честно казано - наличето на зелени светодиоди, освен че докарва вид на светлината, е хабене на място.

Оттам се замислих за AI Blue (тройна система с 48 инча релси, не мисля, че ще ми трябва 4-ти модул). Лошото, че попаднах на http://americanaquariumproducts.com и покрай тях се зачетох и за техните продукти - ми ако трябва да съм честен, система 4х12W 600 (два от вариантите по двойки) +2x30W 1500 (двуканалните смесени) с 2-канален 8-портов контролер, монтажните релси и скоби излиза на цената на два Radion-а с Apex (най-грубо, ако не и по-евтино), а по мои сметки ще загубя единствено възможността да правя цветни изгреви и залези, което... все тая. За сметка на това AAP уж доказано много държат на качеството и ползват последните светодиоди, PWM контролер и т.н.

За момента клоня към последните, ако нещо с тях се разсъхне (понеже чакам информация за шипинг), ще се върна към дилемата AI Blue vs. Radion и много вероятно ще взема Radion XR30w заради възможността да го свържа с VorTech-ите (1500 долара плюс апекс контрола), не, че е голям кяр това. Освен ако не реша да спестя някой лев и да взема 3-ка AI Blue (1350 долара плюс малко пари за релси) ... вероятно схващаш защо се чудя :)

Да уточня - става въпрос за 120х50х60см, т.е. при всички положения не мога да мина с един юнит Radeon/AI.
: 25.06.2012г 13:01ч
Извинявам се, че не допълвам предното мнение, но малко развитие по въпроса. След доста четене напълно се отказах от вариантите с AI Blue и EcoTech Radion XR30w. И двете фирми ползват като цяло качествена електроника и Cree светодиоди, но цената на Radion системата с два модула и контролер (иначе са просто лампи) става дори в САЩ поне 1600 долара, без път, а пътя не е евтин. Ако се купи от Европа е малко отгоре като пари, но пътя ще е евтин. Цената на AI в Европа е около 500 евро (или 425 паунда) на модул, за три модула с релси ще дойде поне 1500 евро без пътя без релси (1325 долара комплект от САЩ с релси, пътя ще е безумно скъп заради релсите).

Алтернативата - AquaBeam модули със сходна или по-висока мощност (и говоря за PAR/PUR) от САЩ е около 1600 долара, но пътя с дългите релси е над 600 долара. Днес обаче мисля да поръчам системата от Европа с 2x AquaBeam 1000 HD, 1x AquaBeam 1500 XD и два AquaBeam 600, с идеята да ги вържа на един мултиконтролер (въпросният поддържа точно толкова, не може да се вържат повече на него). Общата цена е около или малко над 1000 паунда с релсите и стойките (4 релси, две двойки стойки), но разликата в количеството светлина е огромна. Двата 1000 HD ще са отговорни за две ярко осветени точки, 1500 XG ще даде по-разпръсната светлина в центъра и двата 600 (Reef Blue) би трябвало да осигурят достатъчно светлина най-ниско в аквариума (което при мен ще е в предната част, ако направя терасовидна подредба с два върха. Още се чудя за един Fiji Blue, понеже подсилва флуоресцентните цветове... ама така де, ще го мисля.

За онези, на които им е интересно, ето варианти за осветление с AquaRay осветление в графичен вид (PDF) и таблица за видовете AquaBeam 600, които може да се ползват за различни приложения:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Frcparts.eu%2Fpics%2Faquaraychart.gif&hash=4d993520fc1541b8d84b25268aa59e1505f575d9

Причината да мисля, че AquaRay са може би най-подходящите за нашите географски ширини са следните:
- модулни са и всеки модул принципно си идва със захранване, така че може да се изгражда постепенно цялостна система*
- поне от това, което видях като клипове и впечатления от потребители - а рових много, стандартното осветление на по-плитки и най-вече - по- тясни аквариуми може да се замени с 2 модула AquaBeam 600, а те се продават и по двойки с леко намалена цена (с едно захранване) - със сигурност ще е по-добре от две-три T5, или пък може да ги допълни перфектно (дори един, ако се търси визуален ефект). Може да се добави трети за по-равномерна светлина.
- предлагат се в различни варианти, т.е. може да се комбинират с оглед постигане на оптимални условия
- AquaBeam 1000 предлагат много мощно spot осветление
- AquaBeam 1500 (особено белия вариант с XP-G диоди, който може да се ползва с по-мощен контролер за усилване на мощността) дават не само силно, но и по-пръснато "общо" осветление
- вариантите за монтаж са много и, макар и да не са евтини, са достатъчно гъвкави за почти всякакви нужди
- нямат нужда от активно охлаждане

*естествено, ако искате контролер, а то си трябва, не е лошо да се купува скъпия, понеже може към него да се добавят още тела


Естествено, в сравнение с Radion/AI модулите губите някои неща:
- функцията "буря", ако не сте купили контролер с такава ф-я.
- функции за затъмняване (изгрев/залез и т.н.), ако не сте купили контролер (лунното осветление също, ако нямате контролер)
- пълен контрол над цвета на светлината (при Radion XR30w достъпен и през РС), ако намирате, че ви е нужна повече зелена и червена светлина*
- спорният и субективен кяр да се похвалите, че имате "баси яката" топ система :)
- функциите за безжична връзка с Apex и съответно VorTech помпите на Ecotech - не, че е полезно, но ако може да си позволите тези помпи, защо не
- като цяло - рафинираният външен вид на Aquaillumination Blue модулите, безспорно изглеждат по-добре от всички други и дават добре смесена светлина

*Освен всичко друго при Radion XR30w наистина все повече ме дразни попиляването на място, за да добавят RGB възможности. Вярно е яко за демонстрации, но при тази цена целта обикновено е максимална мощност или спектър, а не глезотия.


Имайте предвид, че пиша това още докато избирам осветление за все още бъдещ аквариум (прави се), т.е. изцяло разчитам на чужди впечатления и пресявам всевъзможна информация в интернет, за да направя възможно най-добър избор, понеже сумата е сериозна. Понеже съм сигурен, че рано или късно различни хора ще попаднат в същото положение, надявам се да е от помощ в търсенето им.

Стоян Михов

Впечатляващо! Нищо не казваш обаче за Mazarra на Maxspect те бяха основния конкурент на Rаdeon-а в състезанието на reefbuilders. 
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Добре си се справил  *THUMBS UP* . Макар, че по-голямата част не я разбрах  :-D . Отдавна се оглеждам за такъв тип осветление, като и доста внимание отделих на изложението в Нюрнберг, като  впечатление( освен тези на Вортек) ми направиха следните тела:
http://www.vertexaquaristik.com/Home/tabid/60/language/en-US/Default.aspx
http://elos.eu/e-lite3s/
http://www.aqualeds.de/en/index.html
но най-вече
http://www.eco-lamps.com/KR93.htm, като впечатление правят и аквариумите на собственика на фирмата. За цени никъде не съм питал, като мисля наесен да направя проучване и тогава и да поръчвам. Ако някое от тези тела спре вниманието ти може да споделиш

geniusloci

Привет отново,
Mazarra донякъде не ми се струва оправдана покупка. 3 модула с релса в UK са около 1350-1400 паунда. Иначе - от тях и недоволни, и доволни има, казват, че дават сравними параметри като на Radion (два модула). Говорим за Maxspect P. Просто отива нагоре в бюджета, макар че е почти колкото два Radion-а с монтажна система и като цяло са базирани на Philips Rebel светодиоди (с няколко Cree-та за цвят).

aquaBar - има ли някъде информация за диодите, спектър, PAR? Лошото, че Google трудно вади само смислено, предвид имената...
ELOS e-Lite3 - май не се продава, поне аз нищо не намерих.
На eco-lamps не искаш да им знаеш цените, поне от някакви новини, в които ги намерих ($1200 за 24"), иначе KR93 се продава като Acan Lighting A103 (доколкото мога да се ориентирам) и не намирам нищо позитивно за тях.

Въобще, съвсем неизпитани системи по принцип си ми звучат съмнително. В смисъл - даваш една торба пари, по-добре нещо доказано, дори да звучи една идея не толкова добре, отколкото да си правиш опити. Затова и се навих на TMC, предвид каква гама продукти имат, надали ще изчезнат скоро от пазара. Определено не са "user friendly" като продукти, напротив, искат се сметки и като пари, и като вид и брой модули, но поне знам какво точно плащам и какво точно ще получа.


От алтернативните варианти - Giesmann TEZSLA се продава и не е на лоша цена (435 евро за модул). Обаче като прескоча техническите характеристики и погледна тази снимка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.nanoreefblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2012%2F06%2FAISol_vs_GiesemannTeszla-600x450.jpg&hash=6ca91998c2cf574cd3692ec361c8688222582bc7
... в сравнение с AI SOL, дори не е Blue... ми... а и няма кой знае колко информация, аз на приказки за германското качество съм спрял да вярвам. Иначе изглежда доста добре, има и РС интерфейс.

За да споделя развитие по моя въпрос - все още чакам quote за системата, понеже се сещах още разни неща да допълвам (помпи, контролер и т.н.), но последно останах на две 1500 XG и общо 4 AuaBeam 600 (не мога да вържа 4х600+2х1000+1х1500 на контролера, има 4 двойни или 8 единични порта общо). Взех и 2хFiji Blue (Royal Blue 2x5 диода). Спорим за пътя, понеже искат да ги пратят с FedEx, а аз искам DPD Classic, понеже цената е наполовина надолу :)

Niikii

Колеги тук могат да се измислят и някакви други варианти за контролери и димиране на светлината. Аз примерно си направих светодиодно осветление, което се управлява от контролер (имитира ден и нощ). Може да се направи примерно синя свелина и когато се зададе да се димира бяла и ще стане като светкавица :)

geniusloci

За DIY проектите ми е ясно, поне на мен, но контролерите ще са мъка, ако искаш да са наистина лесно управление, за заводския вид да не говоря.

Малко повече инфо за Giesemann, което може би го няма никъде събрано накуп:

QUAZAR - алуминиеви модули с по-малка дължина и концентрирани светодиоди с 60 градуса оптики, без възможност за контрол.  Предлагат се във варианти - 450mm:
- 18W 2xblue/3xWhite
- 18W 5x White
- 30W 4xBlue/6xWhite
- 30W 10xWhite
Цени: 18W около 150-160 евро, 30W - 220+ евро

TESZLA - алуминиеви модули (двойни и единични) с вградена електроника за контролирате на нощно осветление и различните канали, без допълнителна оптика. Предлагат се в следните варианти - (не съм сигурен за дължината на модула):
- TESZLA 65W (4xRB, 4xBlue, 10xWhite, 2xSpecial, каквото и да значи последното) - цена 440 евро (435 намерих най-ниско)
- TESZLA XT 130W (по две от всичко, просто са два модула в един) - цена около 880 евро
- комплекти за окачане (само за TESZLA) или монтаж на аквариум са отделно, РС интерфейса - също

FUTURA - супер висок клас, безжичен контрол, безжична връзка между модулите в блока, връзка през Bluetooth, андроид app и какво ли не. Предлагат се във варианти:
- 130W, 450мм, 2 модула (нещо като TESZLA XT?), цена около 1100 евро
- 195W, 650мм, 3 модула, цена около 1450 евро
- 260W, 950мм, 4 модула, цена около 1950 евро
- 390W, 1250мм, 6 модула, цена около 2560-2700 евро
- 455W, 1550мм, 7 модула, цена бог знае колко :)
Опциите са като на тесла, само дето няма нужда от РС интерфейс и има някаква никъде неспомената опция за тъчпад за монтиране на стената, което вече звучи адската глезотия. Кита за окачване е с настройки на височина и т.н.

камен чочев

Това, което съм дал, беше най-доброто на изложението и със сигурност се продава. Просто трябва да им се пише. За КР93 мога да кажа само положителни неща - имаше го на изложението върху аквариум около 200 л и изглеждаше точно както аз го искам. Собственика на фирмата е от Хонг Конг (живее в NY) и беше много приятен човек. За цени нищо не мога да кажа, но може да му се пише. Доколкото разбрах от него за Eвропа ще го представят www.amagmbh.com
На AquaBar имам брошура като е написано , че диодите са Cree/Edison coolWhite/reef Blue по 1 W High power със 120 градусови лещи . Мога да кажа само, че естетически беше най-красивото тяло (aquaPad моделът)

dafil

Цитат на: geniusloci - 28.06.2012 17:00

- 260W, 950мм, 4 модула, цена около 1950 евро
- 390W, 1250мм, 6 модула, цена около 2560-2700 евро
- 455W, 1550мм, 7 модула, цена бог знае колко :)
Опциите са като на тесла, само дето няма нужда от РС интерфейс и има някаква никъде неспомената опция за тъчпад за монтиране на стената, което вече звучи адската глезотия. Кита за окачване е с настройки на височина и т.н.

Една от идеите на LED осветлението е ниската консумация на ток.
455W- че това са си 3 МХ х150W =-O
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

geniusloci

Няма как да правиш паралел, LED осветлението е по-ефективно за ват, т.е. с тези 455W ще получиш много повече светлина. Виж му дължината на модула (7-те модула) - можеш да осветиш същата ширина на аквариум с 3х450мм (Aquaray Aquabeam 600 / Giesemann QUAZAR), но аквариумът няма да е особено добре осветен. Така де, зависи какво гониш. Иначе силно осветление за нещо от порядъка на 160х50 см (особено пък по-дълбок от 50 см) с три халидки по 150 вата няма да стане.

77

да ми препоръчате светодиодна лента с възможно най ярките диоди.
дълбочина на аквариума 35 см.

това дали ще върши работа 
http://ledmania-bg.com/?45,%D0%A2%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D1%81-9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D0%B0

и защита IP65 достатъчна ли е за аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

N.Nobs

Това е 1/3 от светлината на една 965 (36вата). Ако е за растителен аквариум (а ти други не правиш  :-P) зна4и не става. Още пове4е, 4е и светлината ще е насо4ена, няма да имаш спектралната характеристика на луминисцентната, а пик в определена дължина и т.н.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

geniusloci

Откъм ленти - ей това е интересно решение. Връзва се малко по-евтино от стандартни тела като за морските аквариуми (каквито пък трудно се намират за сладководни, понеже по-рядко се купуват).

В YouTube има различните цветове:


Може да комбинираш White, Fresh White и Combo Fresh (всъщност каквато и да е комбинация от цветове) с един сплитер, три екстенжъна и едно захранване. Ако искаш затъмняване и т.н. - предлагат и контролер. За водоустойчивост обаче не съм сигурен, не мисля, че имат каквато и да е защита. На теория IP65 би трябвало да е предостатъчно за конденз, че даже и за кратък престой (изпускане) във водата. Цени няма да пиша, грубо казано 4 ленти (смятал съм ги за морски с две захранвания и 4-та RB лента за нощно осветление) с нужните аксесоари и компютър излизат съответно 235, 265, 300, 350 евро за всяка от дължините. 3 ленти 40 см без компютър (сплитер, екстенжъни, захранване) са около 120 евро. Предполагам че може да се направи по-мощно осветление за същите пари с малко мерак (все пак трите лентички са със силата на 3 читави диода, ако и да светят по-разпръснато). Аз лично нещо не можах да си падна по идеята, но това е, защото за морски лично аз бих искал повече екстри, а на всеки 6 ленти са два контролера и две захранвания, които оскъпяват доста.

TMC Aquaray Aquabeam 600 имат и "сладководни" варианти, цени за у нас се надявам да имам до края на седмицата (и дано са по-добри от тези в UK). Без контролер би трябвало да са поносими, всеки Aquabeam 600 е с 5 диода, ама каквито трябва :)

От изброените от Камен - eco-lamps KR93 изцяло ми отпада като вариант, просто не мисля, че с тези цени има как да стане - не са чак толкова по-велики от останалите възможности (ако въобще са):
http://www.eco-sell.com/services/eshop/main.php?action=list&lang=us&CatType=Category&CatID=1
Hong Kong цени, у нас може да дойдат на същите.




Niikii

Предложението е добро. Все пак разгледйте и това което има на нашия пазар ето ти  примери

http://www.bg-leds.com/index.php?main_page=product_info&cPath=48&products_id=290

http://www.bg-leds.com/index.php?main_page=product_info&cPath=36&products_id=116

Можеш да разгледаш и предложения на др фирми. Има контролери по време. Ако искаш цветове може да си вземеж RGB лента с контролер.

Similar topics (5)

11784

Публикации: 4
Прегледи: 5365

40733

Публикации: 20
Прегледи: 16667

26681

Публикации: 0
Прегледи: 3972

45273

Публикации: 19
Прегледи: 16791

32833

Публикации: 86
Прегледи: 62053