• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

ЛЕД за нано(пико)....

Започната от phantomas, 12.09.2013 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

phantomas

Здравейте,
    Накратко - интересувам се от лед осветление за пико аквариум (размери 28х28х28 см ~20л).  Може ли да ми дадете вашите коментари - като цена дали си струва и дали е подходящо като спектър. Като цяло мисля да взема по мощна и да я димирам.

   Попаднах на това (поддържа димиране)
http://www.ebay.de/itm/Aquarium-Par38-Lighting-Reef-White-27w-LED-Bulb-Marine-tropical-Coral-/121169024188?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item1c363c94bc
  както и на това от алибаба

http://gbgreensun.en.alibaba.com/product/835638535-213300324/40cm_18_inch_Gooseneck_Included_24w_PAR38_Spot_Led_12000K_LED_Aquarium_Light_Spot_Lights_for_Marine_Aquarium.html?edm_src=sys&edm_type=fdbk&edm_grp=0&edm_cta=read_msg&edm_time=realtime&edm_ver=e

PAR38 Lamp.
Blue : 450~452nm
White: 12000~14000K
Ratio: 1:1
12*1w
Gooseneck:
45cm length
The price of total is  36USD
the shipping fee is 40 USD

  Повече информация за "лудия" си проект ще пусна допълнително.

поздрави и благодарности на отзовалите се

Стоян Михов

Цитат на: phantomas в 12.09.2013 14:02
 Повече информация за "лудия" си проект ще пусна допълнително.


Здравей, докато не дадеш повече информация за "лудия" си проект няма как да ти помогнем много - в смисъл соленоводен ли , с корали меки ли твърди ли и т.н. То верно в 20 литра няма много варианти но все пак

phantomas

Цитат на: Стоян Михов в 12.09.2013 15:03
Здравей, докато не дадеш повече информация за "лудия" си проект няма как да ти помогнем много - в смисъл соленоводен ли , с корали меки ли твърди ли и т.н. То верно в 20 литра няма много варианти но все пак


   Както спомена :) соленоводен (основно с риби)  - няма много разумен вариант с тези размери. Идеята ми е за мини риф - като ще приемам предложения за корали в другата тема (там ще има малко повече писане).
  В момента се колебая дали да си поръчам диоди - или да си взема просто една такава лампа 50:50 сини и бели диоди - т.е. дали това ще е достатъчно за повечето меки "малки" корали (от почти година четене на форума и не само -май за твърдите се искат по специални условия, не само светене).
Също ако някой се интересува от подобна лампа - китайците предложиха доста добри условия за доставка на повече бройки - ако има желаещи може да направим групова поръчка.

sano-pets

разгледах описанието на лампата в alibaba.com и забелязвам, че първо я дават 12000к после : "LED white   3000k~16000k" . Не мисля, че е добре спектъра да варира толкова много! Степента на защита от влага е само IP 33! Но ти си знаеш - може пък да се окаже подходяща!

Станислав

phantomas

Цитат на: sano-pets в 12.09.2013 23:11
разгледах описанието на лампата в alibaba.com и забелязвам, че първо я дават 12000к после : "LED white   3000k~16000k" . Не мисля, че е добре спектъра да варира толкова много! Степента на защита от влага е само IP 33! Но ти си знаеш - може пък да се окаже подходяща!

Станислав

Те произвеждат няколко вида (доста) лампи - конкретната за морски - е от 12000-14000К бели (дал съм откъс от писмото от китайците). Относно влаго защитата няма как да е по голяма с оглед на това че не продават само лампата ами и стойка за нея- там няма как да осигурят по високо ниво влаго защита.   
А пропо последната цена която ми дадоха с доставката за 1 бр е 68$

Стоян Михов

Ами действай, щом си решил. Ако тръгнеш да си я правиш сам от диоди може да бъде по-евтино, но не мисля че си заслужава - 100 лв не са голяма инвестиция., Щом ще има само меки корали сигурно ще върши работа, пък и ще си първия който има такава и ще споделяш.

tonino

13.09.2013 10:10 #6 Last Edit: 18.02.2018 23:11 by tonino
...

phantomas

Цитат на: tonino в 13.09.2013 10:10
Мисля, че са идеалния вариант за пико и нано аквариуми до 40-50 литра. Е, едвали ще е първия :-).

;-) цък
пп. Последното ако се сметне за реклама може да го изтриете с чиста съвест, то и без друго раздела е в кома :-)

  Много ама много мерси - почти се бях отчаял - как никой в ебей-я не се е сетил да продава такива неща (в интерес на истината има в УК - ама цената е >50 паунда) - само в алибаба ги има. А то било на една крачка :-) - спести ми много мотане и палене на дълги свещи (това тези дето са поръчвали от фирми през алибаба знаят какво значи) ;-) а сайта според мен трябва да се закачи в темите - не мисля, че е реклама и е много полезен.
    Дано да има наличности.

   А пропо - още нещо - гледам марките диоди - и много малко се споменава най-големия производител в тайван - епистар - а и странно в нет-а не намерих много диоди от тях - но тези които намерих бяха на много добра цена ??? Имаше мнения по форумите за ментета - но определено поне по снимките не изглеждаха като недодяланите китайки - дето основата на диода все едно е дялана с длето за камък.
    Прегледах сайта им - ако диодите наистина са с такива параметри - защо се робува на марката CREE ?


dafil


trex700e

Да не отварям нова тема някой има ли Radion Pro версията да каже някой отзив
http://ecotechmarine.com/products/radion/radion-xr30w-pro/

колебая се между generation 2 и pro.

Meрси.

Стоян Михов

Трекс, мисля че няма колега с Радион Про в нашия форум.  Теоритично разликата между двете е че Про-то има 4 виолетови и 2 жълти диоди. Нито един от тези диоди няма кой знае какво отношение към фотосинтезата, но изкарват невероятните цветове, ако имаш възможност - по добре Про, като ще е гарга да е рошава. Успех!

trex700e

Моята трилема до момента:
1. Радион Г2 - минимални разлики в сравнение с Радион Про. Има го наличен.
2. Радион Про- какво да говорим за Радион про , най - доброто лед осветление-не го казвам аз, казват го и РЦ и навсякъде. Поносима разлка в цената в сравнение с Радеон Г2 и го няма наличен, но да дойде до мен не е някакъв фатален срок.
3. Тук се базирам на кореспонденцията си с един колега от РЦ , чиито съвет се върти около девиза "Ако работи , не го поправяй" , до сега ми е дал само ценни съвети и е на мнение, че т5 все още си остава най-добро осветление, а за нано аквариум , единствения плюс на лед е, че няма да грее в близко бъдеще-предвид че е нано нито ще е на далавера тока, нито това да се извади човек 100тина лева за пури веднъж на 6 - 7 месеца не е никаква болка .

Кое е правилното, според вас? Мерси предварително, объркан съм.

Стоян Михов

Няма отговор на твоя въпрос за съжаление. Ти и сам си се убедил, щом вече имаш добри контакти в РЦ. Просто трябва да прецениш спрямо себе си и ситемата си. Има хора с Радиони които след година пак са се върнали към т5, има такива, които си продължават да са с диоди.
Имай предвид нещо важно обаче - има огромна разлика от т5 осветление до т5 осветление. От опит ти казвам, че има голяма разлика между самоделно, евтино и скъпо т5 осветление, дори и едни и същи пури да използваш. В РЦ повечето хора с т5 всъщност имат от скъпите осветления - на ATI например. И като се сравняват там осветленията се има предвид фирмени скъпи т5 осветления и Радион. Аз доколкото съм ги гледал из РЦ най-много готини аквариуми съм видял с т5 осветления на ATI  с техните пури + някоя пура на KZ.
Та, ако въпросът ти е дали да вземеш Радион или да оставиш сегашното си т5 осветление - по-добре си вземи Радион. Ако въпросът ти е дали да си вземеш Радион или някакво по висок клас Т5 осветление от типа на ATI t5, тогава не знам, аз бих наклонил вероятно към ATI. Ако бях на твое място и исках да съм на върха на вълната бих взел хибрида ATI 24" 1x75W LED & 4x24W T5 LED T5 Hybrid Powermodule, съчетаващ всички плюсове и на двата типа осветление (само не занм дали ще пасне на твоя аквариум).

От друга страна с темповете и размаха, с които вървиш и планираш, аз мисля че няма да останеш с този аквариум още дълго. Скоро ще започнеш да мислиш за по-голям. В тази връзка ще е по добре да вземеш нещо модулно от рода на Радион, което после лесно ще прехвърлиш на по-големия аквариум.

trex700e

Благодаря за отговора , Стояне!
В интерес на истината , към момента твърдо съм решил да взема максималните възможности от нано рифчето, така че голям съд за момента ми е далеч във времето. Оставям си и още време за четене, проучване и решения за лампата и ще го измисля - до момента знам толкова, продължавам да се интересувам.