• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Здравейте, дойде време да сменям повечето от Т5 тръбите и понеже не съм много доволен от експеримента със Sylvania и съм изправен пред дилемата дали да си продължа с тръбите, които си ползвах преди (KZ и ATI) или да си направя едно диодно осветление, нещо което ми седи в главата от поне 4-5 години. И да, искам да си го направя, не искам да си купувам готово. Има един единствен огромен проблем, заради който толкова години не съм направил нищо - не разбирам нищо - ама нищо от електроника. Всъщност и затова преди години си купих PAR метъра.
Та въпроса ми е, аз започвам вече да се самообразовам в тази посока, опитвам се да поддържам интереса си към хобито чрез разни нови занимания, но на дърти години ми е много трудно, та дали ще ми помогнете малко в тази посока че гледам че тук има доста технически грамотни хора.

Идеята ми е да си направя два модула по подобие на AI Sol  - само че квадратни с 9 гнезда с по 3 бр 3 ватови диода - общо 54 диода и оптика 60 градуса. Искам да са димируеми отделно сините и отделно белите.
Първите ми по-конкретните въпроси ми са:
1. Какви и колко драйвери ми трябват за така измислена схема?
2. Дали мога да си намеря радиатори 20 на 20 см?
3. Изобщо какво ще ми трябва за цялата работа, тъй като тъй или иначе ще правя поръчка от бат Стиви, поне да взема всчико накуп.

Благодаря на всички предварително

abaro, на теб разчитам много, че ти си този който запали остарялата черга отново по отношение на диодите.

Общо взето искам нещо подобно на това, http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1761942&highlight=led+180g тази тема я следя още отпреди 3 години и планирам нещо подобно, но с две модулчета.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Радиатори има във Викиват/имат и онлайн магазин/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Peza

Като стана на въпрос за всичко на куп ... рагзледай следните китове, в общи линии това е абсолютно всичко което ти трява за твоята идея, радиатори има пак там, иначе dafil ти е посочил от къде може да се вземе радиатор 195мм в БГ, взимаш и режеш на колкото ти трябва:

http://www.aquastyleonline.com/products/48--LEDs--DIY-Dimmable-Kit.html
http://www.aquastyleonline.com/products/72--LEDs--DIY-Dimmable-Kit.html
Ето радиаторите им, пак от там като опция:
http://www.aquastyleonline.com/categories/DIY-LED-Lighting/Heat-Sinks/

Ако искаш да не е на куп ще трябва да се получи дългичък пост, правил съм сметки и тези готови китове, ако има кой да ти ги внесе са много по-удобни и на същата цена от това да си ги събираш част по част от Ибей например. Друг плюс е, че имат диоди в различен спектър и цветна температура, пак като опция от тях.

Ще си позволя да ти дам един съвет, макар и да не съм правил все още за солен аквариум диодно осветление, смея да твърдя че "съм си написал домашното" като опра до там: Ако си вземеш само бели и сини, най-вероятно ще останеш разочарован от LED осветлението.

Прегледай тази статия, там има сравнение на различни ЛЕД осв.
http://www.advancedaquarist.com/2012/3/aafeature

А ето и ако решиш да подобриш цветът на ЛЕД с цветни диоди, да можеш да се ориентираш горе-долу:
http://www.vividaquariums.com/aquariumLightExperiment.asp

Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

bustama

С много "тънка" работа си се захванал.
Както обичам напоследък да се изказвам - всяко око различно гледа и когато стане въпрос за светлина всичко е много идивидуално, според мен.
И аз си мисля, че само с бели и сини няма да стане. Въпреки, че от преди милион години, когато слънчевата светлина не е... да го кажем "била добра"  тогава живот е имало само в океаните - там доколкото си спомням от прочетеното живите организми са се приспособили най-вече към синята светлина, защото тя е могла да проникне най-дълбоко, където са били и те, криейки се от опасната светлина на слънцето. Само вечер живите организми, когато светлината е била по-слаба са излизали на по-плитко. Та, в този рад на мисли, синята светлина е много важна за тях. Но без червената и топло бялата светлина не мисля, че ще се получи - все пак, ние, по-точно нашето възприятие е най - важното.
Аз, в сладката вода, като светлина съм много доволен от - студено бели+топло+гролукс.

geniusloci

Без да задълбавам в направата просто, защото не съм наясно:
- Royal Blue ти дават най-полезния обхват откъм усвояване, проникване в дълбочина и мощност. Честно казано - по-трудно измерими са и реално погледнато не е сигурно PAR метъра ти какво ще каже - моя въобще ги няма за нишо LED-овете. Подобно на UV и виолетовите, тъмно сините водят до флуоресценция на някои пигменти - основно зелени, но и някои червени, и почти напълно се поглъщат от оцветените в основно жълто и оранжево сън корали, жълти риби (жълтото врасе, зебразомата, оранжевите клоуни и жълтите петна по някои риби стават ..."прозрачно черни" и т.н). Тук е и най-съществената разлика със сладководните аквариуми - там трябват светлини, които карат зеленото да изпъкне без флуоресценция, а чрез отразяване, т.е. повече зелена и жълто/зелена светлина (в добавка към виолетовата при някои пури).
- Cool white - дава достатъчен спектър, за да подобри CRI значително - без него ще имаш почти "черна" светлина по отношение на жълтото и оранжевото. За съжаление най-често имат значително излъчване в безполезния за соленоводните аквариуми зелен спектър, който ползват алгите, и малко в червения, т.е. не оправят наистина проблема с червеното. За радост - увеличава полезната енергия и в синия спектър, за разлика от Warm white.
- Blue светодиодите също добавят в най-полезния обхват, но им липсват виолетови отенъци. С тях не трябва да се прекалява, понеже нарушават възприемането на цветовете ужасно много.
- Red - по мое мнение, а и от всичко прочетено, червените светодиоди може да се използват основно за добавяне на ефект, но в никакъв случай на пълна мощност. Първо, имат много свит спектрален обхват и нарушават баланса на цветовете подобно на сините. Второ, повечето от организмите (без рибите), които имат повече червени цветове, всъщност се защитават от излъчванията в червения спектър (затова и отразяват именно червеното). Трето - червеният цвят се филтрира и на дълбочини от няколко метра надолу, където най-често живеят коралите, присъствието му е незначително спрямо синьото. Ползата му като енергия също е много малка. Не на последно място, някои корали и анемонии въобще не го харесват - при мен BTA анемониите се свиват като по часовник като им светна дори минимално с червено, но пък наличието му промотира наличието на повече отразяващ червеното пигмент, т.е. има някакъв, макар и минимален шанс да подобри пигментирането.
- Warm white - може да се ползва за подобряване на CRI, но като цяло - твърде много зелено и жълто, а жълтото рядко го има по коралите.
- UV/Violet - слагам ги в една графа, защото от хубавите диоди са все в обхвата 390~420nm, по-мощните са около 410-420nm. Комбинирането им позволява да се добави още повече флуоресценция и, нещо повече, добавя полезна и усвоима енергия за коралите.
- Green - може да се ползва за подобряване на възприятието на цветовете, но промотира растеж на алги и няма никаква полза за коралите.

Съветът ми е да наблегнеш на студено бели, RB и Blue, със съвсем малко UV/Violet - като съотношение на броя 4:4:8:1 (последното може и да е от различни съставни диоди) и на силата 4:3:8:0.2. Останалите цветове, най-вече червеното (или смес с топло бяло), може да го добавиш с SMD диоди - дори общо да не надвишават 10-15 W като мощност за всички, ще помогнат червеното и оранжевото да изпъкнат значително (ако те вълнува колко, да си направим една среща при Петя, има как да ти демонстрирам колко малко трябва, за да получиш съществена разлика в това, което се вижда), при 1:10 и повече разлика спрямо мощността на White/RB.

Друг съвет - 60 градуса лещи само, ако групите диоди са относително близко една до друга. Има два вида диско ефект - ако диодите са далеч един от друг, независимо имат ли лещи или не, и - ако лъчите са твърде тесни и между тях остават сенки. Вторият случай може да е търсен ефект, както при доста от американските LED осветителни тела. 45 градуса лещи сякаш са по-подходящи за <50см аквариуми, крият достатъчно светлина от стъклата. Имай предвид, че колкото повече свиваш оптиката, толкова по-нависоко ще качваш тялото, освен това - стъклата, освен ако не са обрасли с алги, отразяват значителна част от светлината, която попада върху тях, като помагат да се заличат малко странните разминавания в сенките между диодите.

Стоян Михов

Благодаря за отговорите (и на тези които ми пишат на лични  *privet*).
Цитат на: Peza - 08.12.2012 06:18
Като стана на въпрос за всичко на куп ... рагзледай следните китове, в общи линии това е абсолютно всичко което ти трява за твоята идея, радиатори има пак там, иначе dafil ти е посочил от къде може да се вземе радиатор 195мм в БГ, взимаш и режеш на колкото ти трябва:

http://www.aquastyleonline.com/products/48--LEDs--DIY-Dimmable-Kit.html
http://www.aquastyleonline.com/products/72--LEDs--DIY-Dimmable-Kit.html
Ето радиаторите им, пак от там като опция:
http://www.aquastyleonline.com/categories/DIY-LED-Lighting/Heat-Sinks/

Ако искаш да не е на куп ще трябва да се получи дългичък пост, правил съм сметки и тези готови китове, ако има кой да ти ги внесе са много по-удобни и на същата цена от това да си ги събираш част по част от Ибей например. Друг плюс е, че имат диоди в различен спектър и цветна температура, пак като опция от тях.

Ще си позволя да ти дам един съвет, макар и да не съм правил все още за солен аквариум диодно осветление, смея да твърдя че "съм си написал домашното" като опра до там: Ако си вземеш само бели и сини, най-вероятно ще останеш разочарован от LED осветлението.

Прегледай тази статия, там има сравнение на различни ЛЕД осв.
http://www.advancedaquarist.com/2012/3/aafeature

А ето и ако решиш да подобриш цветът на ЛЕД с цветни диоди, да можеш да се ориентираш горе-долу:
http://www.vividaquariums.com/aquariumLightExperiment.asp


Много полезен пост Peza, благодаря. Гледах тези радиатори и изобщо не осъзнах че са 19,5 см на метър и високи 6 см, мислех че са широки 6 см, старост нерадост  *JOKINGLY*.  Тези във викиват дали продават парчета от по 25 см като при другите радиатори, няма смисъл да си купувам цял метър, макар че цената му е ниска.

bustama, много назад във времето ме върна даже и аз не съм толкова стар  :-D.

Мен повече ме интересува не толкова философията на диодното осветление, а по-скоро техническото му изпълнение.

Цитат на: geniusloci - 08.12.2012 11:39

Друг съвет - 60 градуса лещи само, ако групите диоди са относително близко една до друга. Има два вида диско ефект - ако диодите са далеч един от друг, независимо имат ли лещи или не, и - ако лъчите са твърде тесни и между тях остават сенки. Вторият случай може да е търсен ефект, както при доста от американските LED осветителни тела. 45 градуса лещи сякаш са по-подходящи за <50см аквариуми, крият достатъчно светлина от стъклата. Имай предвид, че колкото повече свиваш оптиката, толкова по-нависоко ще качваш тялото, освен това - стъклата, освен ако не са обрасли с алги, отразяват значителна част от светлината, която попада върху тях, като помагат да се заличат малко странните разминавания в сенките между диодите.

geniusloci, мисля че нещо се обърка лъч 60 градуса е доста по-широк от 45 градуса  ;-)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

miTko

Ти заложи на 60 градуса, защото после имаш при влизане във водата показател на пречупване поне 1,33(в солената ще е повече). Това за наклонените навън лъчи ще означава "прибиране" на вътре от габарита на аквариума.

А цитата на Славейков си е супер!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Peza

Що се отнася до диско ефекта, колкото по-близко са диодите един до друг, толкова по-незабележим е той. С Вдигането на височината на осветителното тяло над аквариума се намалява значително също така. При мен повърхността не е много подвижна и е трудно да кажа как ще е при морски, но дори и когато насоча флейтите на горе, диско ефект не съм забелязвал. Съветът ми в тази насока е ако ще се спреш на разноцветни диоди е да ги групираш в "клъстери" (или ако правилно те разбирам и казано по твоя начин: гнезда) като разстоянието помежду им е да толкова колкото позволяват оптиките, т.е. колкото да можеш да ги сложиш. А самото разстояние между "клъстерите" вече ти си определяш.

Вторият вид диско ефект е въпрос вече на малко заиграване с някоя друга схема преди да се започне сглобяването. Лесно се преодолява с подобни чертежчета, само ти трябва да знаеш, че точно под диода осветяването е 100% а до линията на 60 градусовият ъгъл мисля бе около 60%:



Захранването е по лесната част, там е лесно. Щом ще групираш диодите по 3 последователно свързани ти трябва захранване с волтаж 3х(волтажа на дадените диоди, ако е 4V, 3х4=12V), Ампеража на захранването ти е равен на броя успоредно свързани групи (от по 3-диода в този случай) по ампеража на диода. При теб това е 9, ако диодите са ти на 0.7A, 9х0,7=6.3.А. И така получаваш като минимум 12V 6.3A. Ако пък ги връзваш по 6 в група = 24V 3.15A. Това е само пример по който да се ориентираш.

Цитат на: Octopus - 08.12.2012 12:51
Тези във викиват дали продават парчета от по 25 см като при другите радиатори, няма смисъл да си купувам цял метър, макар че цената му е ниска.
Питал съм ги, не режат по желание, ако в листата им го няма размера ... разгледай , може да имат налични. Аз като поръчвах от тези които исках имаха от 50см и от метър, та се наложи да изравям ножовката ... ;)

П.П. Само да кажа че сметките съм ги правил на ум ... а то това е гаранция за грешка, така че ако има такава ... без калкулатор толкова  :-[
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

abaro

При толкова много диоди, според мен, е задължително да се работи с 24V или дори с 48V захранване. Няма смисъл да се слагат 12V захранване, тъй-като така системата ще стане много неефективна, заради общата цена на захранванията и драйверите, а също и заради многото мощност която ще остава в тях.
При 24V захранване, на един драйвер могат да се вържат 6 или 7 диода, в зависимост дали са Cree или Luxeon, сътветно при 48V - приблизително 2 пъти повече. Според мен е желателно импулсните захранвания да имат възможност за коригиране на изходното напрежение в някакви граници, за да може да се намали пада върху драйверите и съответно топлината която отделят.
Ако се заложи на 24V се получават примерно 6 или 7 групи по 6 диода за основните цветове и останалите до 48 за екзотичните. При 48V могат да се получат 3 групи за основните и останалите за икзотични.
Не съм много сигурен, но мисля че 48V захранванията са сравнително по-скъпи от 24V. В същото време, драйверите при 24V ще са около 2 пъти повече и ще компенсират разликата.
Според мен, като че ли варианта с 24V е най-гъвкав, защото позволява по-лесен подбор на основните диоди (6 групи срещу 3) и управлението може да стане по лесно, дори и без димиране.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Ilianidis

Добре си се насочил към 60 градусови лещи,аз ползвам 45 и освен че трябваше да повдигна осветителното тяло,за да избегна цветните сенки на 40 см от нивото на коралите и на общо 65 от дъното,то забелязвам и недостатъчно осветяване от страни на коралите. Със 60 ще бъде малко по-разсеяно. Относно ползване на бяли съм малко скептично настроен,може би помагат малко на спектъра,на растежа нямам представа колко са ефективни,но на цветовия фон не помагат особено. Пробвах комбинация сини + студено бели на 10000к и отделно сини само с бяли на 6-7000к. Учудващо по-добро проявяване на червения цвят на коралите е в полза на студено белите. Отделно добавих към общия фон на акваблу диоди,които помагат на сините и зелените цветове. Относно драйвери вземи на meanwell с възможност за димиране,макар че ще ти върши работа само за моментна снимка примерно за настройване на цветоусещането. Не си струва да димираш и да не използваш пълната сила на диодите,освен ако не е автоматизирано с контролер за имитация на изгрев залез. Затова на мене не ми липсва липсата на димирането. В такъв случай има и по-лесен избор на драйвер.
П.п. има едни драйвери китайчета на много добра цена 3броя ти трябват за захранване на по 18 леда. Ползвам ги година вече и издършаха и на летните горещини и надеждни се оказаха.

Стоян Михов

Благодаря за намесата abaro,

Не мисля че ще слагам екзотични диоди, вероятно ще взема 5-6 за да ги тествам.  56 Luxeon бели и сини наполовина, по 28 на модул, разделени в 9 гнезда, мисля да е 24 V захранването, с два драйвера на бат Стиви тук , които поддържат до 28 диода  (или български, ако някой ми ги направи ;-))

Цитат на: Ilianidis - 08.12.2012 17:14
Относно драйвери вземи на meanwell с възможност за димиране,макар че ще ти върши работа само за моментна снимка примерно за настройване на цветоусещането. Не си струва да димираш и да не използваш пълната сила на диодите,освен ако не е автоматизирано с контролер за имитация на изгрев залез.
Добра забележка, затова мисля да се насоча към ардуино контролер, като този на Niikii тук

За радиаторите се колебая между този и този единият е 14 см широк, а другият 19,5, но разликата е във височината по-широкият е цели 6 см висок, докат по-тесният е 3,5 см. Просто по-широкият е много тежък 4 кг за метър което значи че единят ми сегмент ще тежи 1 кило и изглежда доста грубо
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Що не си купиш от България драйвери на Meanwell от серията LDD. Все пак Meanwell макар и китайска фирма е класика в бранша, а моите лични впечатления от захранванията им са добри. Самите драйвери са доста евтини - по около 6лв броя и могат да се димират.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 08.12.2012 17:47
Що не си купиш от България драйвери на Meanwell от серията LDD. Все пак Meanwell макар и китайска фирма е класика в бранша, а моите лични впечатления от захранванията им са добри. Самите драйвери са доста евтини - по около 6лв броя и могат да се димират.
Щото жилката ми на кореняк американец се обажда непрекъснато и винаги ме кара да избирам готовите решения и тоалетната хартия с инструкция за ползване. Ако избера миинуел LDD колко драйвера и от кои ще ми трябват за 56 броя 3 ватови Luxeon?

Сами виждате какво ми е дигиталното ниво, ще е цяло чудо ако успея да сглобя нещо.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

abaro

Ами ако използваш 24V захранване - 7 драйвера по 7 диода и още един за оставащите ти 5 диода, които може да са UV примерно.
Друг вариант - 8 драйвера по 6 диода и още един за оставащите 6. Моите Луксеони Роялблу, при 700мА имат пад около 3,1V, общо за 6 диода ~ 18,5V. В този случай според мен ще трябва да се намали изходното напрежение на захранването, за да не грее много драйвера, щото при 24V върху него ще има около 3,5W.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

А захранването колко вата трябва да бъде за цялата система? С всичките му застраховки и 30% отгоре? Да мога да проверя каква е разликата между 24 и 48 V в цената и къде да го търся? Пак при meanwell ли, че там гледам бая "хубави" цени?

Баси сега разбирам как се чувстват начинаещите акваристи, като почнат да задават супер "глупави" въпроси. Извинявам се на всички, които съм отрязал с отговори от сорта да четат още.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Цитат на: Octopus - 08.12.2012 12:51
geniusloci, мисля че нещо се обърка лъч 60 градуса е доста по-широк от 45 градуса  ;-)
Прав си, реших, че искаш тесен лъч. :-|

Според мен най-широките възможни, че даже и без, ако може.

Peza

Цитат на: Octopus - 08.12.2012 19:56
Баси сега разбирам как се чувстват начинаещите акваристи, като почнат да задават супер "глупави" въпроси. Извинявам се на всички, които съм отрязал с отговори от сорта да четат още.
;) "Добре" е за един начинаещ да види, че и "старо куче" може да бере душа *DONTWORRY* въпреки че голяма част от информацията я има из теми от форума.  ]:->

За захранването пак да кажа, от по горният ми пост сметката сочи 12V DC 6.3А, така, 12х6.3=75,6W (това е минимума), ако искаш известно запасяване от 20-30% излиза 90-100W. Тук вече е въпрос на избор между модели дали ще имат точно от 90W или 100W, обикновено не, затова взимаш най близкото по мощност със знак +. Това при положение че ще ползваш едно захранване за всичко, може да се ползват и 2 и 3 или колкото душа ти сака. Като при запазване на броя и схемата на навръзване при 2 захранвания ампеража пада на половина и ще ти трябват 2 захранвания 12V DC 3,15A (37.8W) пак като минимум, със запаса и според наличните модели се избират конкретните ватове. При 24V необходимият ампереж пада съответно на половина (мощността си се запазава W=VхA). Така стигаме и до твоят въпрос за разликата между 24 и 48V, същата като при предния пример, тук ще ти трябва захранване 48V 1.575A (75W). И пак слагайки запас и според наличието избираме примерно следното захранване 48V DC 2A (96W). Важното е да се помни че W=VхА. А дали 24V или 48V, съветвам те да прегледаш и останлите устройства които ще се използват на какъв волтаж работят и да видиш дали ги има на 48V, при 24V изобра е по-голям. При 12V също има голям избор, по бегли наблюдения даже по. Сега, уловакта е че колкото по голям брой диоди връзваш последователно в група (и избираш по-голям волтаж на захранването), толкова лесно става самото асемблиране. При 12V играчката е по-голяма от към сглобяване, спояване, по-трудно окабеляване от колкото при 24V.

Това всичко е при положение че избираш захранване на константно напрежение. При положение че се спреш на захранване на константен ток е друго, те са си специално за ЛЕД и драйвер не ти е необходим (То и при другите можеш да минеш без него, като пак си има специално за ЛЕД. но и с импулсно захранване става) Тогава избора му се прави според амперите на които работят диодите. За 3W-овите обикновенно е 0.7-0.75А, тук диодите се връзват само последователно, така променливата тук е V. В твоя случай имаме 27бр ( да приемем пак че работят на 4V и 0,7А), 27х4=108V, 108Vx0,7A=75,6W. Така излиза едно захранване 0.7А 76W или две 0.7А 38W.

Затова и първо казах за готовите китове, те си вървят със всичко нужно. Имаш избор дали да си с MeanWell захранване за LED на константно напрежение или на Maxwellen с константен ток (пак LED) и двата варианта с димиране.

Първо прецени какви и колко диоди ще ползваш, после с питане и до Цариград се стига.



Цитат на: Octopus - 08.12.2012 17:24
Не мисля че ще слагам екзотични диоди, вероятно ще взема 5-6 за да ги тествам.  56 Luxeon бели и сини наполовина, по 28 на модул, разделени в 9 гнезда, мисля да е 24 V захранването, с два драйвера на бат Стиви тук , които поддържат до 28 диода  (или български, ако някой ми ги направи ;-))
Добра забележка, затова мисля да се насоча към ардуино контролер, като този на Niikii тук
Първата ми LED лампа бе само микс от студено и топло бели, по мнения от нета, по картинки си мислех че това ми стига и повече не ми трябва. Ела сега да видиш на какво прилича сегашната ... микс от какво ли не. Просто с времето установих че така не става. Затова сега оревавам орталъка да помислиш от сега и за други диоди освен бели и сини.

Сега конкретно на въпроса:
24V DC (със +-10% регулиране), и диоди: 3.8V @700mA, 7х3.8V=26.6V, ("надупено" на макс захранването +10% ти е 26.4V, пак ще ги светне дори и да го оставиш на 24V). Да се върна на многословното си разяснение: 7 последователно свързани диода 3.8V @700mA в по 4 паралелно свързани помежду си групи: 7х3.8=26.6V, 4х0.7A=2,8А , 26.6Vх2,8A=74.48W=> захранване минимум 24V DC 3A 72W. Колко запас вече лесно се смята умножаваш W по 1,3 ако гониш 30%.

Още нещо, ако мислиш и за Arduino не ти трябва димируемо захранване, вземи си импулсно на константно напрежение. Самото димиране е през Arduino посредством PWM сигнал, но тук аз лично нямам какво да кажа, тепърва предстои да се заиграя с него и от колегите които са по-навътре с нещата там мисля само Niikii е дал повечеко подробности в темата му.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

terahz

Ако искаш лесно, едва ли има по-добър вариянт от 4х Meanwell ELN-60-48P (http://www.meanwell.com/search/eln-60/default.htm). Така ще можеш да имаш 4 отделни канала за регулиране, по два цвята на модул. Ако ще слагаш многоцветни и искаш всеки да се димира отделно, тогава ще трябват повече, но честно да ти кажа, едва ли има нужда. Дори и да вземеш blue, royal blue и бели пак можеш да ги разпределиш, не е края на света.

Иначе и тези на Стив ще свършат работа, ама за тях трябва отделно и захранване... Пак ти казвам, ако не ти се занимава много си вземи няколко meanwell-ите и си готов.

Нещо, което ще ти препоръчам е да направиш едно малко модулче със минималния брой диоди от всеки цвят, който смяташ да сложиш (например 1 бяло, 1 blue и 1 royal blue) и да видиш дали ти харесва как изглежда смесицата.  Така няма да харчиш излишни пари за диоди защото 1:1 сигурно ще ти е много бяло. По-скоро 1.5:1 в полза на сините или дори 2:1 ако белите са с по-висок ток.
: 09.12.2012г 07:07ч
Само да добавя, не знам какви диоди смяташ да взимаш, но повечето на 700мА са с Vfw от около 3-3.2 волта, не 3.8 както Reza ползва в изчисленията.

Колкото до регулирането чрез PWM то се прави на драйвера, не на захранването.

Стоян Михов

Много благодаря за включването и на двама ви, Жоро благодаря, че толкова бързо се отзова на зова за помощ  *privet*.
Щом толкова хора ми препоръчват различни диоди, явно ще трябва да вляза в крак с модата, още повече че и при AI новият модел е вече с разноцветни диоди, именно него ще се пробвам да копирам сега,  AI Vega. Само че няма да слагам мощни бели диоди а 3 обикновени. Диодите мисля да бъдат Luxeon 3W от Steve's LEDs, ето как съм ги разпределил на прима виста в съответствие с AI Vega:

24   Philips Luxeon ES COOL WHITE 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES ROYAL BLUE 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES Cyan 3 Watt LEDs
8   Philips Luxeon ES True Cool BLUE 3 Watt LEDs
4   Philips Luxeon ES True Green 3 Watt LEDs
4   Philips Luxeon ES Deep Red 3 Watt LEDs

56 бр. общо   

Вероятно ще се презапася с допълнително 8-10 royal blue,  в случай че искам по-синя светлина, макар че не съм много сигурен - по-принцип харесвам по-бялото осветление, просто съм малко олд фешън, но ще се съобразя с предложението на Жоро, току виж ми харесало. Или пък ако не ми харесат някои от другите сини cyan, cool blue да ги заместя. Някакви размисли и страсти по това?

Цитат на: terahz - 09.12.2012 07:49
Ако искаш лесно, едва ли има по-добър вариянт от 4х Meanwell ELN-60-48P (http://www.meanwell.com/search/eln-60/default.htm). Така ще можеш да имаш 4 отделни канала за регулиране, по два цвята на модул. Ако ще слагаш многоцветни и искаш всеки да се димира отделно, тогава ще трябват повече, но честно да ти кажа, едва ли има нужда. Дори и да вземеш blue, royal blue и бели пак можеш да ги разпределиш, не е края на света.
Т.е. ако ползвам тези захранвания няма да ми трябват драйвери, защото мога с отверчицата да си регулирам изходното напрежение ( и тока) на захранването като сваля капака и така да си регулирам силата на светене на диодите нали така? Но ако искам да димирам чрез ардуино (изгреви, залези, светкавици, заря на нова година  :-D) ще ми трябва пак драйвер от типа на LDD или някакъв такъв?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Последно и спирам, че оспамвам вече. Тук колегите с морските ще кажат много по добре по кое от колко, като брой и вид диод. Но нека провокирам мнения по въпроса. Според мен Белите са ти в повече, и по добре да смениш 8 от тях с 8 сини, роял блу, или по 4 от двата вида сини. При положение че ще слагаш cyan диоди, мисля че и без зелените ще минеш, ако не ти се махат бели, може спокойно на мястото на тези да сложиш сини (Едит: а защо не и 420nm ;), по горе имаш "пищов" от който да погледнеш и прецениш). Въпрос и на вкус е де.

Та така от тук на сетне чета и аз с интерес.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Не спамиш изобщо, така че не спирай пишеш. И аз се чудих за тези зелените дали няма да са излишни, ако имам циан. Всъщност сега като се огледах AI Vega няма циан.

Ето ново разпределение , циана го замествам с двата типа сини, а зеленото го замествам с циан:

24   COOL WHITE Philips Luxeon ES
12   ROYAL BLUE Philips Luxeon ES
12   True Cool BLUE Philips Luxeon ES
4     Cyan Philips Luxeon ES
4     Deep Red Philips Luxeon ES

общо 56 броя
и още 8 броя Royal Blue за резерва за експериментиране.

Жоро, колко 3W диода мога да закача на един Meanwell ELN-60-48P ?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Ако ползваш ldd драйвера за командване с pwm шина ще ти трябват 2 захранвания по 100вата ac-dc на 48v понеже 56 диода на 3,2Vx1А=3,2Wx56=179w захранване. Тогава ще са ти нужни 4 бр ldd драйвера захранващи всеки по 14 леда. Отделно колегата  да ти прави контролера с управлението. По-лесния вариант е всяка верига с готов драйвер,без захранвания,контролери и т.н.  В сайта meanwellbg можеш да отправиш запитване относно решението на комбинацията и инженерите им ще те посъветват за правилния избор. Това с ледовете е малко с неясен резултат,трябва точно да се знае пада на напрежение,и при комбинация на различни диоди,работата е малко на лабораторен принцип на място.Вземи решение и колегата Жоро най-добре би те упътил.

Стоян Михов

Цитат на: Peza - 09.12.2012 09:58
а защо не и 420nm ;), по горе имаш "пищов" от който да погледнеш и прецениш). Въпрос и на вкус е де.
Къде видя 420nm диоди, аз нещо не мога да се ориентирам? Къде го пищова?

Аз сега се зачудих дали да не изкопирам изцяло или почти изцяло AI Vega, като сложа Cree XM-L Cool White гледам че RapidLed ги продават по 6,50$ което си е колкото три 3 ватови, така че ралика в цената няма (Edit: ебаси аз не мога да смятам, а съм тръгнал сам диодно осветление да правя *ROFL*, има разлика в цената - колкото два 3 ватови от стив струва, не колкото три).
И се колебая между AI Vega Color и AI Vega Blue, но може накрая да е нещо по средата  :-)

Цитат на: Ilianidis - 09.12.2012 11:12
Вземи решение и колегата Жоро най-добре би те упътил.
*THUMBS UP* Окончателното решение съм предвидил да го взема не по-рано от следващия понеделник,трябва да се пообразовам още малко, но със съветници като вас мисля, че вече започнах да се ориентирам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Октоподе, чисто визуално, разпределение 2:1 в полза на сините. При 1:1 изпъкват жълто-кафявите оттенъци. Като , ако не ти харесва сините може да ги регулираш на 70%, примерно. Успех с начинанието
П.П. Виж това  http://ecotechmarine.com/products/radion/radion-xr30w-pro/

Peza

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 11:59
Къде видя 420nm диоди, аз нещо не мога да се ориентирам? Къде го пищова?
Част от пищовът ;)
Цитат на: geniusloci - 08.12.2012 11:39
- UV/Violet - слагам ги в една графа, защото от хубавите диоди са все в обхвата 390~420nm, по-мощните са около 410-420nm. Комбинирането им позволява да се добави още повече флуоресценция и, нещо повече, добавя полезна и усвоима енергия за коралите.

Спокойно, според мен темата се получава много полезна, с повторен прочит в края на седмицата (т.е на свеж ум) и след още някое друго мнение ще можеш да си сглобиш каквото си решил, пък и не само ти. Доста полезна информация на куп се събира лека полека.

Ще я използвам за мое питане, ако нямаш против: Arduino, резисторите за регулиране на пада в напрежението при използване на различни диоди на едно импулсно захранване, къде трябва да се монтират така че да не пречат на димирането, ако изобщо пречат? Преди или след Arduino контролера? Става въпрос за тези които се слагат по принцип, не тези които са си част от платката за модула.
Полезен калкулатор за тях е http://ledcalc.com/#calc
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

abaro

Ако правилно съм разбрал, такива резистори са ти необходими в случай че управляваш няколко диода директно с ардуино контролера. В случая с мощните LED ардуиното само изработва PWM сигнал за управление на драйвера.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: камен чочев - 09.12.2012 12:42
Октоподе, чисто визуално, разпределение 2:1 в полза на сините. При 1:1 изпъкват жълто-кафявите оттенъци. Като , ако не ти харесва сините може да ги регулираш на 70%, примерно. Успех с начинанието
П.П. Виж това  http://ecotechmarine.com/products/radion/radion-xr30w-pro/
Мерси Камене, тъкмо се чудех дали да не сравня с други лед осветления.
Ето какво направих:


Тоест почти напълно съпоставими са с изключение на това, че при AI Vega липсват двата жълти, а ултравиолетовите са заменени с Osram сини, които са между Royal Blue и Blue като нанометри 452nm. Явно AI яко копират Radeon-те.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Peza, pwm е управление по честота,не ограничава тока, т.е. диодите мигат според честотата,колкото по-често мигат,толкова по-силно светят,самото мигане е неуловимо за човешкото око.

Peza

Т.е. искаш да кажеш че ако се ползва директно ардуино спокойно могат тези резистори да са си там където им е мястото, непосредствено преди групите. Така че на едно захравнане да се вържат диоди на различно напрежение, например 6 на 3.2V 6 на 3.8V и да речем 6 на 2.2V (това е само пример скалъпен набързо и примерно всички са 0.7А). Затова ми и трябват тези резистори, за да намаля напрежението към отделните групи според изискванията им.

Цялата работа е че ми се иска малко по-простичко да се получи, както каза Abaro ардуино подава PWM към контролер след захранването, но не ми се монтират 6 или 7 контролера или вземат толкова захранвания и пр. В темата на Niikii която засега ми е като форлаге, се използва директно ардуино с резистор и транзистор за димириане и разни спец ефекти които по принцип са основното което блазни. Пак димирането е PWM. Пак слабата светлина е в следствие на по-рядкото примигване на диодите. Дано ме разбирате де, че малко още ми е трудно да формулирам въпросите си свързани с ардуино.

@Octopus , новото АI поразително много ми напомня (мо-та-мо) на предходният модел Радеон ...
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

terahz

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 09:26
Т.е. ако ползвам тези захранвания няма да ми трябват драйвери, защото мога с отверчицата да си регулирам изходното напрежение ( и тока) на захранването като сваля капака и така да си регулирам силата на светене на диодите нали така? Но ако искам да димирам чрез ардуино (изгреви, залези, светкавици, заря на нова година  :-D) ще ми трябва пак драйвер от типа на LDD или някакъв такъв?
Всъщност тези Meanwells са драйвер и захранване в едно. Можеш и с отверчица да си нагласиш максимумите, но можеш и с PWM през ардуино ( с много малка модификация на PWM сигнала за да стигне над 10 волта) да го пулсираш.

Cyan е достатъчно зелено, няма нужда от друго. Акоможеш да намериш няколко <420нм диоди, по-добре сложи от тях. С червените внимавай много защото са доста силни. Ако имаш неутрално бели, почти няма смисъл от червени. Но ако сложиш студено бели, можеш да допълниш с 1 червен на модул.

XML диодите изискват малко по различни драйвери, защото за да има полза от тях, трябва да им пуснеш 2.5 и нагоре ампера ток. Съответно всички други диоди не могат да издържат толкова. Най-добре си остани с XPGта на Cree.

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 10:20
Жоро, колко 3W диода мога да закача на един Meanwell ELN-60-48P ?

Ами зависи много от диодите. Аз съм споменавал и преди, че тези диоди на практика не са 3 ватови, но няма сега да навлизам в това...

Примерно за бели cree xpg на 1А можеш да сложиш около 14. Ако пък имаш сини на 500мА-600мА, нищо не ти пречи да сложиш 28 диода (две вериги по 14 диода на 500-600мА всяка, общо 1А-1.2А на около 45 волта). Само в този вариант е добре да сложиш по едно 1А бушонче на всяка верига, че ако едната верига нещо прекъсне, другата не се пренатовари.

Не знам колко достъш имаш до разните http://ledgroupbuy.com/, http://rapidled.com/ сайтове при нас, но ако имаш и двата ги препоръчвам. В първият има досат акзотични диоди.


geniusloci

Аз не бих взел точно AI-тата за референция, като цяло от тях и първите радиони (не Pro) не са доволни хората и добавят T5, поне ако може да се съди от темите из RC.

Жълтото може да го смениш с топло бели някакви - ще ти свършат работа и за зеленото, а в голяма степен и за червеното. Червеното направо го махни, просто си е хабене на слот, няколко червени по-ярки SMD-та на лентичка ще ти свършат достатъчно работа, ако може да ги регулираш. UV-тата - комбинация от Seoul Semi, както са в Radion X30w Pro или с още един (около 390-400nm), както е в новите aux модули на Vertex. Само че като съотношение спрямо останалите ми се струват много.

Темите за цветовете, ако на някой са му интересни, забравих линка по-рано:
http://www.advancedaquarist.com/search?Subject%3Alist=Pigment

dafil

Цитат на: Octopus - 07.12.2012 20:54
Всъщност и затова преди години си купих PAR метъра.

Би ли направил следния експеримент-да сложиш сензора пред единия фар на колата си/ако си със ксенон/и да премериш ПАР-а от няколко  дистанции,че все чета различни работи и не мога да мирясам докато не ми кажат някви резултати в цифри за ПАР-а :-)
Сигурен съм,че и други  колеги ги вълнува ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

Хммм първо ме накарахте да си променя пенсионерската нагласа и да се съглася с тези хиляда цвята, сега дадохте назад и се връщаме само към бяло и различни нюанси на синьото, което обаче ми харесва

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F30t0u9v.png&hash=5ac546214fe74a69801e8136b68eb96e99e10969

Какво ще кажете за тази подредба базирана на Radeon Pro, без жълтите и червените, с добавени циано. Така се покриват всичките нанометри на синьото от 410 докъм 520.  С което съотношението сини - бели става 2,5 към 1 в полза на сините, май много ще ми дойде синьото, може би ще сменя част от циана с неутрално бяло.

dafil, нищо не разбирам от коли, но мисля, че от всичките коли, които имам аз или до които имам достъп нямат ксенонови фарове - всъщноост не знам как се различават ксеноновите фарове. Dede твоите коли не са ли с ксенонови анджаклами?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Циан-а е много. Не повече от 2-3 ти трябват за тази група. Иначе другите са ок. Ако ще правиш такава комбинация,може да е по-добре с  топло или неутрално бяло, не студено. Имаш достатъчно 'студено' в сините :). Пак ти казвам, вземи по 1 диодче от всички цветове и пробвай комбинации докато си доволен. После купувай 50-60 бройки.

Стоян Михов

Прав си Жоро, Ако бях в Щатите сигурно щях да опитам различни комбинации предварително, ама оттук, ако взема да поръчам по един диод само за да тествам ще ми излезе много скъпо предполагам доставката до България. Отделно колко ще чакам...
По-скоро бил добавил 4 неутрално бели на мястото на циана.

Сега гледам, че разликата между циана Philips и зеленото на CREE e 10-20 nm просто няма смисъл по-добре да си е зелено както в оригиналната схема и да са само 4.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Съвсем се обърка нали:-)  Според мен обаче ти трябва база за сравнение,защото избора в крайна сметка ще си е твой и то както ти харесва на теб самия.Според мен последната ти комбинация е най-сполучлива.Моя има 82 вата в синьо,100 вата в циано,студено бяло+бяло 74 вата 20 вата uv.Като 3 ватовите съм ги смятал реално 2,4вата. И визуално ми е прекрасен след всички опити. Погледни ми видеото в моята тема,макар че камерата леко изкривява действителността,но както каза че предпочиташ да ти белее повечко си на правилен път-имаш най-много студено бяло,цианото няма да ти преобладава според мен.

Стоян Михов

Илияне не виждам видеото ти, нещо е изчезнало от фотобукета, явно някой много го е харесал, иначе от снимките - да харесва ми твоята визия.
Цитат на: Ilianidis - 09.12.2012 19:48
Моя има 82 вата в синьо,100 вата в циано,студено бяло+бяло 74 вата 20 вата uv.Като 3 ватовите съм ги смятал реално 2,4вата. И визуално ми е прекрасен след всички опити.
Не можах да разбера:
82 w синьо (Royal Blue?)
100 w  в циано,студено бяло? (колко циано, колко студено бяло?)
74 w бяло (неутрално?)
20 w uv

276 вата диоди в 275л аквариум  *CRAZY*, къде съм тръгнал аз със 170 вата?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

09.12.2012 20:50 #37 Last Edit: 09.12.2012 21:25 by Octopus
При мен са така: 15х3w бяли-6-7000к ,16х3w студено бяли 10000к, aqua blue 25000к 10х10 w-тея са демек цианото-светло сини с леко зеленикав оттенък, 34х3w сини 460-470nm и 2x10w uv 405nm. Мислех малко виолетово да добавя чрез червени диоди,но се опасявам червено+ синьо да не се неутрализират в някакво нищо. Ако трябва да променям нещо по моята схема-бих махнал неутрално белите.


Стоян Михов

09.12.2012 21:09 #38 Last Edit: 09.12.2012 23:11 by Octopus
Ясно, мерси Илияне.

Ето последната таблица за днес след мислене и поправяне на грешките (предния път бях изпуснал малко диоди)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F27y7rpj.png&hash=80ef4e61bd32dc2bc14e108235579fc9798b0252

Зеленото и червеното се върнаха за да отдам чест на Българското знаме  *bg* (вероятно ще бъдат сменени с 5 топло бели, но мисля да ги купя, както и топло белите, за да експериментирам - пък ако не ми харесат ще ги използвам да си направя дигитално знаме на къщата, както на фасадата на общината в Бургазъ  :-D).

Така ще имам 10 гнезда с по 4 диода, всяко гнездо ще има три постоянни диода бял, тъмно син и светло син, четвъртият диод ще е различен - виолет, зелен или червен, като те може би ще бъдат без лещи. Трите постоянни ще бъдат вероятно с 60 или 80 градуса лещи.

Така оставам най-близо до Radion Pro  като съм жертвал само двата жълти и ултра ултравиолетовите

Радиатора засега ще е този с 15 см ширина и около 30 см дължина. Засега се очертава да бъдат два модула с по пет гнезда, наредени зигзагообразно от по 4 диода.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Октоподе,  ако те интересува ще ти дам телефона на Бисер(Леткарски). Две години експериментира с диодите и мисля, че е постигнал нещо много добро. Той със сигурност бие всички ни с опита, който има. Сигурно е пробвал стотици диоди в различно съотношение. Вчера на сбирката на солените видях аквариума и смея да твърдя, че е страхотен и като светлина.

vankata_032_pld

Чета с интерес темата понеже съм на същата вълна и мие голяма каша в главатя т тия диоди захранвания контролери абе голям филм ...... Темата е супер полезна много инфо много жици много цветове *lockПълна лудница е.
Само неразбирам защо ще ползваш 3w диоди. Аз се бях насочил към тези http://amaralighting.com/store/category/79/spetsialni-svetodiodi-za-solenovodni-akvariumi.html
И сега съм доста объркан. :duvar:

Стоян Михов

Доста неща научих за двата дни на един уикенд. А предстои още цяла седмица, преди да направя поръчката на чарковете, благодаря на всички за съветите, вярвам че с ваша помощ и през следващите дни, накрая ще ударим всички фабрични модели в земята   :-D*privet* Гледам че темата е прочетена близо 640 пъти за два дни, надявам се че ще бъде полезна и за други начинаещи като мен.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Бяло 7000K:Бяло 3500K:Синьо:Тъмно синьо:виолетово - 8:2:8:16:4 като съотношение. Топлото бяло ти трябва в много малко количество като сила, не искаш да въдиш алги. А със 7000K може и без него даже, мисля.

Още един лек недостатък на червеното - трудно ще го демонстрирам на снимка, но мога да опитам утре като светне - добавя контур/сенки, които се разминават много със синьото. Като светне всички фини контури се "замазват", гледани отблизо.

Между другото, нещо от един имейл отговор на Jamie от Вертекс по повод питанията ми за новите им падове. Вярвам му наистина безрезервно:
ЦитатThe new Multi-Colour is meant to be added as a main supplement to the Illumina.  It supplies wavelengths that are desirable for a variety of reasons.  The red, warm white and green are largely for better colour rendition.  The green is just on the usefull range for the corals, being low for a green (520nm).  It will bring a few more fluorescent pigments out.  It is not high enough to promote alga.  The warm white does add a range of usefull wavelengths and brings many of the warmer pigments out, such as non-fluorescent pinks (pocilliporids) and yellows to orange.  I think most of us will run it on low.

The three different UV-Violet LEDs broadly cover the range from 390nm to 420nm, which have proved to be very important for certain pigments, as well as many deeper water corals.  The current UV-Violet has a range of about 405-415, right in the middle,which is the most important part of this range for the corals.  Using both will allow the aquarist to truly finetune the pigment developement in corals, expecially many LPS that contain the Kaede pigments.

The red spectrum is really an aesthetic range.  Very few corals can make use of it (actually, I have never read any proof that corals use it at all!).  In large amounts it will cause photoinhibition in corals and can damage tissues.  Some photosynthetic animals hate it, that is clear.  Red anemonies are red in order to reflect this radiation away.  Corals are the same, but are not as sensitive, possibly due to specific wavelengths or their skeletons.  I use very little in my tank and mainly as a sunrise-sunset effect and a help in colour rendition.

Peza

10.12.2012 07:37 #43 Last Edit: 28.12.2012 21:22 by Octopus
Рових се из запазените линкове, но така и не можах да открия да съм запазил линкът към статията която исках да покажа. Ще трябва на доверие да я преразкажа.

Става въпрос за експеримент на Хаваи от доктор ... еди коя си. Утрепи ме не мога да помня имена. Постановката е следната, няколко аквариума с фрагове от едни и същи корали от океана, вода също от там. На самите аквариуми са поставени плаки в различни цветове така че да може да се определи коя част от спектъра използват коралите. Един от тях е без, като контролен. Плаките са червена синия и зелена, до колкото помня. Няма да се впускам в подробности само ще кажа резултатът, който едва ли ще ви изненада много. Познайте в кой аквариум растежът на коралите бе най-бърз ... в контролния, много близо до ръст след него бе аквариумът със синя светлина. (а сега причината да описвам експеримента) В аквариумът с червена светлина коралите нарастват също. Естествено в този с зелена почти нищо не се случва.

Та това което съм запомнил от този експеримент аз е че всъщност пълният спектър си по-добър и всъщност червеният спектър допринася все пак с нещо. Сега ... Какви видове корали, правилно ли съм си превел нещата, колко точно помня ... са неизвестни, но трудно ще намеря статията, та да се види аджеба така ли е.

П.П. Запазвам си "правото" да съм пропуснал да запомня за други цветове плаки използвани ... тези съм запомнил, защото те ме касаеха най-много.



Аха ... за пореден път се убеждавам че моята памет не е достоверен източник на информация, Няма да трия поста, оставям това да прецените вие. Намерих статията, която описва този експеримент. Извинявам се, моя грешка  *privet*

Нищо общо с написаното по-горе, от мен! Ама нищо! Но за да не си насосвам сам нещата и ако на някой все пак му е интересно ето и самият експеримент: тук
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Daering

Цитат на: Octopus - 09.12.2012 23:15
Гледам че темата е прочетена близо 640 пъти за два дни, надявам се че ще бъде полезна и за други начинаещи като мен.
Аз нямам опит нито в морската акваристика, нито в ЛЕД осветлението, нямам планове да правя подобно осветление и техническите неща в тази тема са ми пределно неясни, но така сладко ви върви приказката, че следя темата с интерес!  :popcorn:
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."


Сюзън Смърт

Стоян Михов

10.12.2012 17:28 #45 Last Edit: 10.12.2012 20:02 by Octopus
Скъпи другари, защо ми гледате сеира толкова време и не ми кажете, че тези диоди за никъде няма да ми стигнат за моя 300 л дисплей. *ROFL* Аз по първоначалните сметки се подведох по някакъв бай Х... от AI който ми каза че за моята система 2 модула AI Vega "will be enough" :-D - грънци, преди малко получих отговор от някой си Joe  от EcoTech че от Радион Про ще ми трябват поне два модула, след това порових в нета и наистина хората препоръчват два Радиона или четири AI Sol  за аквариум метър и двайсет. така че сметките продължават.

Едно е сигурно - енергийната ефективност на диодите е чиста спекулация - на моя аквариум сега има 240 вата т5, (вярно че са слабички но при натоварен с SPS  съм слагал максимум още две или стават 320 вата. Сега диодите ми ще бъдат сигурно около 250-300 вата - е къде е енергийната ефективност? Чак сега се разбрах защо ги сравняват само с метал-халогените, защото сравнени с т5 може и да загубят. :-D

Цитат на: geniusloci - 09.12.2012 23:43
Бяло 7000K:Бяло 3500K:Синьо:Тъмно синьо:виолетово - 8:2:8:16:4 като съотношение.
Ники това значи отношение синьо към бяло 2,8 : 1, не е ли твърде много? На каква база стъпваш, ти имаш Вертекс Илюмина нали? там диодите не са ли 1:1 бяло - синьо? Или съдиш по димирането което правиш?

И илюмина няма по принцип други цветове, ти допълнително ли си поръчал червени и виолетови?
Аха чак сега погледнах писмото, което си приложил - ти си си купил от новите падове  *THUMBS UP*.


Айде за да е циганийката пълна ето какво стана като просто махнах от два модула  Radion Pro жълтите червените и зелените диоди, получи се точно съотношението, и като ватове дори, което и сега имам в с луминесцентните тръби Т5 39 W сини, бели и виолетови 3:2:1, май това ще е отправната точка

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2Fwgz2om.png&hash=ce133a87de7d93ba509065b7793633deb179f91c

Изненадвам се, колко често трябва да донесем вода от 10 кладенеца, за да открием топлата вода.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Абе, не зная за енергийната ефективтост, но видимата еефективност :-D с диодите си е друга бира.
Какви арни "зайци" и ... водата поне при сладката се вижда по друг начин.
В момента си правя капак и сбирам парички от закуска за диодно осветление, но ще е комбо.

Peza

А, ... как ги сметна 248W? Пак напомням W=VхА ... не знам какво е напрежението на диодите които си избрал, както и ампеража, но я си ги сметни по-натам по-точно, тогава може и друго да излезе. Ако 26 бр. 3w са на 0.7А, а 34 бр. 5W на 1.0А при 3.2V ги изкарах около 173.44W. При 3.6V са 195.12W. При 3.8V са 205.96W. Както и да е това няма голямо значение сега, мисълта ми е вече при окончателните сметки така да си ги сметнеш (това че на диода пише 3W или 5W далеч не значи че толкова му е консумацията).
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

камен чочев

Според мен ще е грешка да изхвърлиш червените, жълтите и зелените диоди. Не е ли по-добре да ги вържеш отделно и,  ако не тихаресва да ги димираш или направо да не ги включваш. Разликата с тях и без тях е огромна, цветовете са много по-постни и непълни. Верно е, че дават само нюанси, но разликата е огромна.

terahz

Последно на какво се спря от към драйвери и захранвания?
: 10.12.2012г 21:09ч
Тази последната комбинация от 16 студено бели и де факто 40 сини (в различни нюанси) мисля че няма да е добре. И съм съгласен с Камен, или сложи топли/неутрални бели, или остави по 1 червен и зелен диод на модул.
: 10.12.2012г 21:09ч
И последно, Реза е прав, тези ватове нишо не значат докато не определиш какъв ток ще пускаш през диодите.

Стоян Михов


Цитат на: Peza - 10.12.2012 20:07
А, ... как ги сметна 248W? Пак напомням W=VхА ... не знам какво е напрежението на диодите които си избрал, както и ампеража, но я си ги сметни по-натам по-точно, тогава може и друго да излезе. Ако 26 бр. 3w са на 0.7А, а 34 бр. 5W на 1.0А при 3.2V ги изкарах около 173.44W. При 3.6V са 195.12W. При 3.8V са 205.96W. Както и да е това няма голямо значение сега, мисълта ми е вече при окончателните сметки така да си ги сметнеш (това че на диода пише 3W или 5W далеч не значи че толкова му е консумацията).
Напълно съм наясно, в момента смятам само това, което пише по диодите, за да мога да сравнявам различните модели.

Цитат на: камен чочев - 10.12.2012 20:23
Според мен ще е грешка да изхвърлиш червените, жълтите и зелените диоди. Не е ли по-добре да ги вържеш отделно и,  ако не тихаресва да ги димираш или направо да не ги включваш. Разликата с тях и без тях е огромна, цветовете са много по-постни и непълни. Верно е, че дават само нюанси, но разликата е огромна.
Не съм ги изхвърлил напълно, евентуално мисля да ги добавя по-нататък  (нали трябва да се развиваме)

Жоро мисля да ползвам тези захранвания, които ми препоръча - а те как се вписват в новата конфигурация? Мога ли да наглася всеки цвят на отделно захранване?


https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Цитат на: Octopus - 10.12.2012 21:30
Жоро мисля да ползвам тези захранвания, които ми препоръча - а те как се вписват в новата конфигурация? Мога ли да наглася всеки цвят на отделно захранване?
Ами принципно можеш, само че няма да можеш 16 диода да ги захраниш с едно.

Ако ги направиш 14, 14, 14, 8, 8 тогава можеш да се справиш с 5 отделни драйвера (по един на цвят).  Ако искаш да си имаш по 16, тогава трябва да вземеш 8 драйвера (по 8 на драйвер). Ако нямаш против двете сини да са на един канал, и ги подкараш на 650мА, можеш да ги сложиш 28те на един драйвер (две паралелни по 14)... комбинации много :)

Ако държиш да си с по 16 диода, можеш да ги слагаш по две паралелни вериги на ELN-60-27P (който може да подава до 2.3А). Две вериги от 8 диода на 1 ампер ще работят без проблем на един ELN-60-27P, само трябда да сложиш по едно 1А бушонче на всяка верига за всеки случей :)
: 10.12.2012г 22:10ч
Цитат на: Ilianidis - 09.12.2012 14:16
Peza, pwm е управление по честота,не ограничава тока, т.е. диодите мигат според честотата,колкото по-често мигат,толкова по-силно светят,самото мигане е неуловимо за човешкото око.
Всъщност PWM не е управление по честота. Честотата на сигнала си е същата. Това което се променя е продължителността на включения или изключения момент на пулса. Ако не се лъжа на български се води коефициент на запълване. При 50% коефициент, вълната изглежда като равномерна квадратна вълна:  П_П_П_П_П_ и т.н. Ако е 25%: П___П___П___П___ (1 част от пулса е включен, 3 части са изключени; не е същата скала като предната графика :) ). Но честотата си остава същата. Или по-правилно би било да се каже:
Колкото по-голяма част от импулса диодите са включени, толкова по-ярко светят. Честотата често е висока, за да може да се излъже окото че има някаква средна сила на светлината.

geniusloci

Цитат на: Octopus - 10.12.2012 17:28
Скъпи другари, защо ми гледате сеира толкова време и не ми кажете, че тези диоди за никъде няма да ми стигнат за моя 300 л дисплей. *ROFL* Аз по първоначалните сметки се подведох по някакъв бай Х... от AI който ми каза че за моята система 2 модула AI Vega "will be enough" :-D - грънци, преди малко получих отговор от някой си Joe  от EcoTech че от Радион Про ще ми трябват поне два модула, след това порових в нета и наистина хората препоръчват два Радиона или четири AI Sol  за аквариум метър и двайсет. така че сметките продължават.
Всъщност за 1200мм даже три е препоръчително, ако трябва да си говорим "по учебник". Два... ще ти оставят безкрайно много сенки.

ЦитатЕдно е сигурно - енергийната ефективност на диодите е чиста спекулация - на моя аквариум сега има 240 вата т5, (вярно че са слабички но при натоварен с SPS  съм слагал максимум още две или стават 320 вата. Сега диодите ми ще бъдат сигурно около 250-300 вата - е къде е енергийната ефективност? Чак сега се разбрах защо ги сравняват само с метал-халогените, защото сравнени с т5 може и да загубят. :-D
Енергийната ефективност е на база PAR/Watt и в случая ще получиш меко казано повече светлина, ако трябва да сравняваме с T5. За пример 6 броя T5 изглеждат буквално... мижави до Radion XR30 gen 1, но пък имат по-добро разпръскване (каквото на него наистина му липсва). При мен на 130 см съм с 340W, но това е максимална мощност, реалната... виж по-долу.
ЦитатНики това значи отношение синьо към бяло 2,8 : 1, не е ли твърде много? На каква база стъпваш, ти имаш Вертекс Илюмина нали? там диодите не са ли 1:1 бяло -  синьо? Или съдиш по димирането което правиш?
Синьото и тъмно синьото са съвсем различни неща. Синьото и Бялото може да са еднакви на брой - в случая бялото ще е визуално преобладаващо и ще определи цветопредаването. Тъмно синьото обаче е преди всичко полезна енергия, визуално - добавя нюанс, но не и светлина, която може да наречеш ярка - син отенък, флуоресценция, сенки, но нищо видимо при пуснати бели.

При мен е различно, имам 4х16 (64) броя бели, 4х8 (32) броя сини, 4х8 (32) броя тъмно сини, 4х4 (+16) броя тъмно сини (и едва 2 пада х3 броя UV и един с 4 броя червени, като тези 3 пада ще ги сменя с мултиколор, като го пуснат), като тъмно сините работят на 90-100%, сините - на до 40-45%, белите около 40%, нагоре вече започва да ми бие на сладководен аквариум, ако не засиля и синьото, но засега се съобразявам с коралите. Ако искаш да е повече бялото - трябва му много малко, за да се загуби всеки син отенък (100%RB/40%B/60%W не оставя нищо "синкаво". Наличието на топло бяло влияе още повече на изгледа, т.е. ще имаш 8+2 бели към 8 сини към 16 тъмно сини, като последните обаче добавят само лек син отенък и флуоресценция и визуално не увеличават количеството светлина. Тъмно синьото е наистина "тъмно" и не влияе на цветовете както синьото.

ЦитатИ илюмина няма по принцип други цветове, ти допълнително ли си поръчал червени и виолетови?
Червено, Виолетово, RB и скоро - многоцветно, ги има като допълнителни модули, слагат се между другите.

ЦитатРазликата с тях и без тях е огромна, цветовете са много по-постни и непълни.
Да, но му трябва 1-2W червено (зелено и жълто може да получи от топло белите) за цялата дължина на аквариума. Да ги димира, да ги димира, при мен 4 диода на 15% започват да дават цялостен червен отенък, който променя цвета на камъните и пясъка. Ей тук на 0:07 може да видиш 7000K бяло как променя синьото, на 0:31 - 10-на процента интензитет на червеното (и нагоре до 100%) комбинирано с тъмно синьо, а ако прескочиш от 0:12 на 1:56 може да видиш как се променя общата тоналност от червеното - зелените цветове вместо флуоресцентно зелено стават пролетно зелени. Разбира се, това може да е търсен ефект, но ако имаш повечко зелени корали според мен е негативен, именно флуоресценцията ги отличава от зеленината в сладководния аквариум.

DerWallfahrer

А какво ще кажете за тази комбинация?
http://www.nano-reef.com/featured/?tank=65
Доколкото знам в Nanobox led осветлението са вградени точно Philips Luxeon rebel es. Както се вижда на 24 диода има два червени, трябва да са 660nm deep red. Не мога обаче да разбера какви точно са другите диоди, или по-точно в какво съотношение са. По принцип съм чел, че излолзват микс от royal blue, blue, cool white и neutral white. На мен всички сини на осветлението от линка ми приличат на royal blue, белите като че ли са 1:1 (5 студени и 5 неутрални). Така се получават:
12 Royal blue
5 cool white
5 neutral white
2 660nm deep red
Всичко това без лещи, в случая осветява около 95л аквариум. На мен червеникавото доста ми допада, вероятно обаче не на всеки би се харесало. Коралите като гледам си вървят добре. Та въпросът е дали не бъркам нещо в цветовете и съотношението между тях? Надявам се, че не спамя в темата на Octopus, всъщност исках да помогна.
Поздрави! 
Краси Иванов  *DRINK*

Стоян Михов

Много благодаря Ники, точно това ми трябваше - информация от първа ръка.

Цитат на: geniusloci - 10.12.2012 23:21
При мен е различно, имам 4х16 (64) броя бели, 4х8 (32) броя сини, 4х8 (32) броя тъмно сини, 4х4 (+16) броя тъмно сини (и едва 2 пада х3 броя UV и един с 4 броя червени, като тези 3 пада ще ги сменя с мултиколор, като го пуснат), като тъмно сините работят на 90-100%, сините - на до 40-45%, белите около 40%, нагоре вече започва да ми бие на сладководен аквариум, ако не засиля и синьото, но засега се съобразявам с коралите. Ако искаш да е повече бялото - трябва му много малко, за да се загуби всеки син отенък (100%RB/40%B/60%W не оставя нищо "синкаво". Наличието на топло бяло влияе още повече на изгледа, т.е. ще имаш 8+2 бели към 8 сини към 16 тъмно сини, като последните обаче добавят само лек син отенък и флуоресценция и визуално не увеличават количеството светлина. Тъмно синьото е наистина "тъмно" и не влияе на цветовете както синьото.

Така за да покажа, че всъщност май говорим за почти едно и също нещо, снощи сътворих поредната неземна таблица, на база твоите данни:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fs28f7t.png&hash=0eb82123c2abbf0ddfe8808414ec3f415aab047a

Виждаш ли колко се доближава моето предложение до това което ти правиш в момента на твоя аквариум димирайки го, ако сложа допълнителните ултравиолетови и излишъка от сини към тъмносините, ще се получи абсолютно същото съотношение като при теб когато го димираш :) (но се различава от онова, което предложил преди това, което ми се струва твърде синьо).

Клипчето, което пусна е страхотно попадение  *privet*. Случайно или не постановката на аквариума е много сполучлива, тъй като зад него се вижда улица на дневна светлина и окото може лесно да се калибрира - страхотно просто.

Това е една прекрасна възможност всеки да каже кой цвят му харесва най-много, като посочи минутата и секундата от клипчето, когато спектъра му допадне най-много. Така ще имам представа кой какви цветове предпочита, супер клипче много ме кефи.

Иначе за различните други цветове (които са само за визуален ефект) червени зелени и жълти, мисля да взема нещо такова цък тенкю за идеята Genius Loci. Така ще си ги джуркам нюансите колкото ми душа иска, докато не паснат на новия тоалет на жената, без да се налага да ги включвам в ардуино.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

За мен - около 0:10, заради зеленото, но при мен зелените корали и т.н. преобладават като количество. RBTA имам 3 (едната нещо се инати, ама ще я мисля) и трите изглеждат най-добре именно на RB/UV, не мога да преценя с червена светлина, понеже като я светна и се свиват :)

За съотношението - да, прав си, но аз нямам топло бяло, освен това бялото ми винаги е 5-10% по-ниско от синьото (още не зная колко ще е на финала, ако усиля с 5% синьото, ми трябват 1-2% бяло, за да компенсирам отенъка, поради което предложих и равен брой; проблемът е, че имам изкривяване от компютрите и винаги искам стъпки през 5%, 50 MHz или поне неща, които са кратни на 4... не знам как да го обясня, просто не мога да понеса да сложа 29% от нещо, да речем).

Ако изходя от това, че си със 120 см аквариум, и отрежа два пада (т.е. за база вземам Illumina 900мм, ще ти трябват:
Бели 7000K - 16х3/2.5 (заради 40% яркост) - около 20*
Сини - 8х3/2 (заради 50% яркост) - 12
Тъмно сини - 8x3+4x2 - 32 (тук може би са повече от необходимото, може би 24~28, въпреки, че ако имах повече или място, където да монтирам повече, щях)
UV/Violet - от тях по-добре повече, но димирани, иначе един на пълна мощност ще води до "точково" лъчение някъде в дължината, да речем 4 в цялата дължина (двойка на всеки 60см), но може да са два ~410-420nm и два с по-къси вълни.
*Топло бели - общо 4 (на всеки 30 см по един), те ще допълнят липсващия спектър на бялото и ще ти донесат жълто и зелено, но ако не може да ги димираш е възможно да се ти пречат - дори 7000K помагат на алгите, в интерес на истината, поне като си гледам стъклата точно под осветлението.

Стоян Михов

Хм очаквах доста повече хора да кажат какъв спектър им харесва, ама нейсе явно поизчерпах интереса на колегите, на мен ми харесва при 1:02, 2:02, нещо такова, което се доближава до твоето  Ники, аз мисля че той е настроен за 1 минута да минава през целия спектър и след това повтаря, та най вероятно при 1:02 и 2:02 минути да е едно и също.

Вертех илюмина е без лещи нали? И всички диоди са с еднакви ватове? А какви са диодите с новите Cree ли е?

Цитат на: geniusloci - 11.12.2012 13:09

Ако изходя от това, че си със 120 см аквариум, и отрежа два пада (т.е. за база вземам Illumina 900мм, ще ти трябват:
Бели 7000K - 16х3/2.5 (заради 40% яркост) - около 20*
Сини - 8х3/2 (заради 50% яркост) - 12
Тъмно сини - 8x3+4x2 - 32 (тук може би са повече от необходимото, може би 24~28, въпреки, че ако имах повече или място, където да монтирам повече, щях)
UV/Violet - от тях по-добре повече, но димирани, иначе един на пълна мощност ще води до "точково" лъчение някъде в дължината, да речем 4 в цялата дължина (двойка на всеки 60см), но може да са два ~410-420nm и два с по-къси вълни.
*Топло бели - общо 4 (на всеки 30 см по един), те ще допълнят липсващия спектър на бялото и ще ти донесат жълто и зелено, но ако не може да ги димираш е възможно да се ти пречат - дори 7000K помагат на алгите, в интерес на истината, поне като си гледам стъклата точно под осветлението.

Да долу- горе и аз вече се убедих, че това ще е съотношението.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F212xzdc.png&hash=217a888ed8c4731193face542979e86f02423ad5

Искам да са кратни на 4, за да мога да ги разпределя поравно в четири клъстера на една шина дълга 900 мм и широка 145 мм. Искам във всеки клъстер да има едни и същи диоди с еднакъв брой за да нямам "голямо диско", като ги вкарам в 4 клъстера ще избегна "малкото диско".

А разноцветните ще се пробвам да ги осигуря с посочената по-горе лента, която май я има и в Българияг.

Жоро вече ставам досаден, но на такава конфигурация, ако искам белите, сините, тъмно сините и виолетовите да са на отделни драйвери т.е. 4 кръга, какви драйвери може да свършат работа, ама ако може гледай българския сайт на  meanwell, че май ги нямат всичките възможни, които гледаш в щатския сайт. Ще черпя до откат следващия път.  *DRINK*
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Цитат на: Octopus - 12.12.2012 09:17
Хм очаквах доста повече хора да кажат какъв спектър им харесва, ама нейсе явно поизчерпах интереса на колегите, на мен ми харесва при 1:02, 2:02, нещо такова, което се доближава до твоето  Ники, аз мисля че той е настроен за 1 минута да минава през целия спектър и след това повтаря, та най вероятно при 1:02 и 2:02 минути да е едно и също.
На 2:02 има повече синьо, мисля. Трябва да пусна демото и да засека, за да съм сигурен, но последния път като сменях програми (осветлението угасва за секунди), жълтото врасе нацели преливника и не ми се рискува пак, докато не си намеря яркото фенерче :)

ЦитатВертех илюмина е без лещи нали? И всички диоди са с еднакви ватове? А какви са диодите с новите Cree ли е?
Cree XT-E White/RB, XP-E Blue, Seoul Semi (бъркам) Cree UV, червените нямам идея какви са май са Osram. Нямат лещи, вградените 120-градусови (което има и недостатък, диодите се виждат между ръба на аквариума и водата и дори между ръба на аквариума и илюмината.
Съответно за SR260, SR320 и SR360 (последната е моята). Не им знам на всички диоди напреженията. За RB е 550mV.
White mA    700    750    825
Royal Blue mA    700    750    825
Blue mA    700    750    825

Цитат
Искам да са кратни на 4, за да мога да ги разпределя поравно в четири клъстера на една шина дълга 900 мм и широка 145 мм. Искам във всеки клъстер да има едни и същи диоди с еднакъв брой за да нямам "голямо диско", като ги вкарам в 4 клъстера ще избегна "малкото диско".
Да, то това е идеята, при мен реално основните падове са 8 - падат се по 2 пада на всеки 30 см, или 6 пада за 900мм модела. Ако не ги биеш съвсем нагъсто, няма да имаш "голямо диско". Разбира се, малкото не може да се избегне съвсем, особено между синьото и бялото винаги има разлика заради различните дължини на вълните.

Стоян Михов

Цитат на: DerWallfahrer - 10.12.2012 23:53
А какво ще кажете за тази комбинация?
http://www.nano-reef.com/featured/?tank=65


Лично на мен това виолетово червено оцветяване визуално не ми харесва, отделно от това LPS му може и да се развиват добре, но тази тридактна, дето я е сложил под това осветление бере душа горката.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

13.12.2012 10:28 #59 Last Edit: 13.12.2012 20:58 by geniusloci
Гледам му снимката с диодите отгоре и все си мисля, че тридакната всъщност може и да си е много добре. На нея червеното не и пречи, а и се намира точно под диодите.

Днес поекспериментирах и... малко нови и различни от предните впечатления:
- бяло 60%
- синьо 70%
- червено под 50% - червеното не се забелязва много, но определено променя вида.

Смятам с времето да вдигна бялото на повече от 80, но... ще ми трябват месеци за това. Пиша, защото това променя съотношението с тъмно сините (от които ми се иска и повече да имам, ако е възможно).

Вдигнах и UV-то, да видим как ще се отрази. Но може и да се наложи да върна предишните настройки, че бая на едни акропори и тъкмо се отвориха, да не взема да ги уплаша.

Стоян Михов

15.12.2012 18:06 #60 Last Edit: 15.12.2012 23:32 by Octopus
Цитат на: geniusloci - 13.12.2012 10:28
Днес поекспериментирах и... малко нови и различни от предните впечатления:
- бяло 60%
- синьо 70%
- червено под 50% - червеното не се забелязва много, но определено променя вида.

Смятам с времето да вдигна бялото на повече от 80, но... ще ми трябват месеци за това. Пиша, защото това променя съотношението с тъмно сините (от които ми се иска и повече да имам, ако е възможно).

Вдигнах и UV-то, да видим как ще се отрази. Но може и да се наложи да върна предишните настройки, че бая на едни акропори и тъкмо се отвориха, да не взема да ги уплаша.

Ухаа, искаш да кажеш бялото е 60%, синьото е 70%, а тъмносиньото 100%?

Срока, който си дадох да избера диоди е в понеделник, и така като гледам май поизчерпах дискусията и нещата отиват към 20 студено бели Cree XT-E, 16 сини XP-E, 26 тъмносини Cree XT-E, 4 виолетови 420нм, и 4 виолетови 400нм. Най вероятно ще са ми много, но излишъка има къде да отиде ;-)

Я кажете сега откъде мога да си ги купя? Май няма да е просто Рапидлед нямат Cree XT-E бели...хммм,   Бат Стиви работи само с Филипс, Фарнелл имат само емитери, доколкото разбирам нямат монтирани на звезди. Тези пък са по-скъпи, но имат различните виолетки Ledgroupbuy
Някакъв опит с австралийците Cutter?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Поръчвай от Cutter без да се притесняваш. Аз съм взимал от тях.

Пак си мисля, че 20 студено бели към 50 сини-виолетови е много, ама ти си знаеш :).

Ако ще купуваш от щатите, сигурно през Рапид ще можеш да си вземеш всичко. ХТ-Е все можеш да ги заместиш с XP-G или дори ХМ-L (по-скъпи), които могат до 3 ампера да се подкарват (ще трябват други драйвери за тях)...


miTko

А защо не ползвате по-мощни диоди, за да намалите бройката до разумна? Поне за белите.  Гледам по-рано в темата става дума за над 100 диода на аквариум.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: miTko - 18.12.2012 09:25
А защо не ползвате по-мощни диоди, за да намалите бройката до разумна? Поне за белите.  Гледам по-рано в темата става дума за над 100 диода на аквариум.

Колко по-мощни? Най-доброто съотношение между "мощност" и ефективност, засега е при 3-5 ватовите, всичко нагоре от тях е вече по-малко ефективно и в повечето случаи представлява няколко диода сложени под обща "шапка". Тези съставни диоди често имат проблеми с охлаждането. Може би разумният компромис са 10 ватовите диоди, но те не намалят бройката кой знае колко драстично, а като цена често идва същото - говорим за качествените диоди.

За тези, които сън не могат да спят и се чудят дали вече съм поръчал диодите - не съм.
Бях на едно кликване на мишката от поръчката, когато получих "обаждане от приятел  *privet*" който тотално ме разколеба. В същото време ми попаднаха напълно случайно малко научни статии за фотосинтезата на симбионтните водорасли на коралите.

Когато я започнах тази тема идеята ми беше набързо да спретна едно лед осветление, основно с образователна цел и то главно с техническите особености и изисквания, без много да мисля, че реално ще го ползвам - не бях фен на диодите. С навлизането в темата, обаче ми стана доста любопитно, още повече като установих, че може да се вкара доста псевдонаука и експериментаторство тук, така че реших да не си отнемам сам забавлението и да удължа заниманията си още малко, като навлезем в съвсем други нива на познанието  :-D. Така че сагата продължава. (май ще бием Дързост и красота).

Цитат на: terahz - 17.12.2012 19:40
Поръчвай от Cutter без да се притесняваш. Аз съм взимал от тях.
Пак си мисля, че 20 студено бели към 50 сини-виолетови е много, ама ти си знаеш :).
Ако ще купуваш от щатите, сигурно през Рапид ще можеш да си вземеш всичко. ХТ-Е все можеш да ги заместиш с XP-G или дори ХМ-L (по-скъпи), които могат до 3 ампера да се подкарват (ще трябват други драйвери за тях)...
Благодаря Жоро, няма да е тази конфигурация бели-сини вече :) Ще те тормозя пак като стигна до техническите изпълнения.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Благодаря на всички, които се включиха досега. Останах изумен колко много колеги имат страхотни познания в тази област и имат и диодни модул,и които са на международно ниво, някои от колегите дори бих казал на водещо международно ниво, изпреварили дори Радионите с една година като концепция  *DRINK* *bg*. За съжаление доста хора ме консултираха на лични, "на живо", по имейла или по телефона. Всеки от тях си има личните причините за не споделя във форума, но бих казал, че ако се опитаме да уважаваме повече опита на другите и да подхождаме с повече разбиране към положения труд и с по-малко теоритично философстване, ще можем да се насладим на повече опит "от първа ръка" и то на международно ниво. А хората които не споделят бих искал да окуража да подходят по-търпеливо и да започнат да споделят невероятния опит, който имат и да имат предвид, че на един по-философски отговор се падат сигурно около стотина човека, които четат, отмятат, "попиват" и правят страхотни неща без да коментират много.
Поздрави и догодина продължаваме пътешествието, а аз ще се опитам да синтезирам и да опиша, това което научих и видях. Ей и гласувайте, тази година имаме 9! морски аквариума в конкурса, невиждан рекорд! :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

miTko

Щом си се разколебал, чакай да те доразколебая. Ето отговора на въпроса за по-мощните светодиоди:

http://amaralighting.com/store/product/611/lustron-coral-xiii-c513nw-byalo.html

Ето и тайванците които ги правят:

http://www.lustrous.com.tw/en/index.php
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: Peza - 10.12.2012 07:37
Рових се из запазените линкове, но така и не можах да открия да съм запазил линкът към статията която исках да покажа. Ще трябва на доверие да я преразкажа.

Става въпрос за експеримент на Хаваи от доктор ... еди коя си. Утрепи ме не мога да помня имена. Постановката е следната, няколко аквариума с фрагове от едни и същи корали от океана, вода също от там. На самите аквариуми са поставени плаки в различни цветове така че да може да се определи коя част от спектъра използват коралите. Един от тях е без, като контролен. Плаките са червена синия и зелена, до колкото помня. Няма да се впускам в подробности само ще кажа резултатът, който едва ли ще ви изненада много. Познайите в кой аквариум растежът на коралите бе най-бърз ... в контролния, много близо до ръст след него бе аквариумът със синя светлина. (а сега причината да описвам експеримента) В аквариумът с червена светлина коралите нарастват също. Естествено в този с зелена почти нищо не се случва.

Та това което съм запомнил от този експеримент аз е че всъщност пълният спектър си по-добър и всъщност червеният спектър допринася все пак с нещо. Сега ... Какви видове корали, правилно ли съм си превел нещата, колко точно помня ... са неизвестни, но трудно ще намеря статията, та да се види аджеба така ли е.

П.П. Запазвам си "правото" да съм пропуснал да запомня за други цветове плаки използвани ... тези съм запомнил, защото те ме касаеха най-много.



Аха ... за пореден път се обеждавам че мойта памет не е достоверен източник на информация, Няма да трия постът, оставям това да прецените вие. Намерих статия която описва този експеримент. Извинявам се, моя грешка  *privet*

Нищо общо с написаното по-горе, от мен! Ама нищо! Но за да не си насосвамсам нещата и ако на някой все пак му е интересно ето и самият експеримент:
http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF00393009?LI=true#page-1
Чак сега прочетох това което си зачеркнал - всъщност това, което си описал е почти напълно вярно, точно това е експериментът и това са резултатите с разликата че зеленото и червеното в повечето случаи еднакво не поддържат растежа (ако нямаш нищо против ще махна зачеркнатото?).  

Понякога се учудвам колко малко наука има в такива области, които са много "апетитни" за производителите. Горепосочената статия е основната, която е използвана при разработването на разни диодни  осветления (включително от водещите). Този експеримент е провеждан през 80-те години, и въпреки, че е много практически, той може да е много подвеждащ. Всъщност синята светлина използвана в експеримента, няма нищо общо със синьото излъчвано от сините диоди. Този опит е много ценен, но не е анализиран правилно и не е поставен съвсем точно. Жалко е само че са трябвали повече от 20 години, за да се интерпретира правилно.
И съответно изводът, че коралите могат да живеят само под синя светлина не е много коректен - даже напротив. И това което доказва е че коралите не могат да живеят под само червена светлина. Общо взето анализа ще го направя малко по нататък, но е много интересен. Вече успях да издиря (и изчета) десетина статии, доста по-съвременни, които се занимават с фотосинтезата на симбионтните водорасли на различните корали и при различни дължини на вълната и фотоинхибицията. Така че ще се подплатя с доста псевдонаука, първите изводи вече накланят към поредното откриване на топлата вода, но поне ще си отговоря на въпроса "защо точно такава комбинация".

Цитат на: miTko - 27.12.2012 14:52
Щом си се разколебал, чакай да те доразколебая. Ето отговора на въпроса за по-мощните светодиоди:

http://amaralighting.com/store/product/611/lustron-coral-xiii-c513nw-byalo.html

Ето и тайванците които ги правят:

http://www.lustrous.com.tw/en/index.php

по отношение на мощните диоди нямам много колебания, това тук е по-интересното ;-)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Цитат на: miTko - 27.12.2012 14:52
Щом си се разколебал, чакай да те доразколебая. Ето отговора на въпроса за по-мощните светодиоди:

http://amaralighting.com/store/product/611/lustron-coral-xiii-c513nw-byalo.html

13-14 вата не е толкова по-мощно от Крии ХМ-L, които са 10 вата и работят на около 3 волта.  Ако ще е по-мощтно, трябва да е нещо като http://www.ebay.com/itm/SMD-100W-LED-Cool-White-High-Power-9000LM-LED-Lamp-for-DIY-/280863191147?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123 :)


Цитат на: Octopus - 28.12.2012 12:29
по отношение на мощните диоди нямам много колебания, това тук е по-интересното ;-)
10 вата за 830 лумена? Тези са 5-6 години назат от към ефикастност :). Наскоро Крии показаха 200лм/ват диод :)

geniusloci

Октоподе, прав си, не става само синьо. При мен има коренна промяна откакто засилих бялото, оназе две капризни акропори най-после видимо растат и се отварят. (друг е въпроса, че и при мен дойде проблема с биопелетите и разните бактериални "алги")

Стоян Михов

Цитат на: terahz - 28.12.2012 16:56
13-14 вата не е толкова по-мощно от Крии ХМ-L, които са 10 вата и работят на около 3 волта.  Ако ще е по-мощтно, трябва да е нещо като http://www.ebay.com/itm/SMD-100W-LED-Cool-White-High-Power-9000LM-LED-Lamp-for-DIY-/280863191147?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123 :)

10 вата за 830 лумена? Тези са 5-6 години назат от към ефикастност :). Наскоро Крии показаха 200лм/ват диод :)
Жоро по-скоро имах предвид цветните диоди, иначе за "мощните диоди" имам доста резерви и аз.

Цитат на: geniusloci - 28.12.2012 19:14
Октоподе, прав си, не става само синьо. При мен има коренна промяна откакто засилих бялото, оназе две капризни акропори най-после видимо растат и се отварят. (друг е въпроса, че и при мен дойде проблема с биопелетите и разните бактериални "алги")
Ники *THUMBS UP*, но истината не е в "бялото", както знаем бял цвят не съществува, въпросът в кой цвят от спектъра на бялото се крие ключа от палатката :).
Ето спектъра от белите диоди на твоя модул (това е от ръчно измерване, не е от рекламните на крии:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fici9nl.jpg&hash=e3c27c6952d32a1e55e901aa89cd5b65480ae50a

В следващите епизоди ще се опитам да разгадаем тази загадка, вече има някои стъпки в тази посока.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

Аз веднага мога да ти отговоря, ама ми стана интересно какви изводи си си извадил. Мисълта ми беше, че B/RB не покриват достатъчен спектър

Стоян Михов

Пак да кажа, че се учудвам колко малко наука има в морското хоби, дори в много напредналите ни американски събратя. На въпроса ми за фотосинтезата и коралите ми бяха изпратени един куп графики от този тип с абсорбциите на хлорофилите, и помощните пигменти, всички сте ги виждали предполагам. и съответно ми се даваха акъли за диоди с пик около 420 440 нм в максимума на хлорофилите и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Fadkp4w.jpg&hash=1315bd0b0351d75cbe848910bd559f1b9a7f516a

Да ама не, като се разрових из сериозната литература ето какво се оказа: Хлорофил В изобщо не се среща при динофлагелатите (симбиотните водорасли на коралите), и изобщо хлорофилите като цяло имат много малко значение за фотосинтезата им. Оказа се, че фотосинтезата при тях се поема от белтъчен комплекс перидинин-хлорофил а, които са в съотношение 8 молекули перидинин към 2 молекули хлорофил а (уникално в света на растенията), така спектъра на абсорбцията на този комплекс няма общо с горепосочените - а ето как изглежда. (малко съм го пипнал във фотошопа за да е шареничко).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F28rjzhk.jpg&hash=c2641f24998e7c1c04c3097a4c8086b1555db123

И всъщност пика на абсорбцията не е при 440, а е при 480 нм - в областта на светлосиньото, а спектъра е много по-широк от 400 до 570 - светлозелено, като обхваща почти пълната гама от видимото ултравиолетово, цялата гама от синьото и цялата гама от зеленото! Оказа се че има и много данни че ултравиолетовата светлина инхибира фотосинтезата, въпреки че перидининовите комплекси имат способността да я поглъщат, същото се оказа и за червените лъчи, но за това малко по-късно. Така че комбинацията тъмносини и бели диоди е орязвала точно светлосиния и тъмнозеления спектър от светлината.
Първоначално си помислих че тази информация е твърде нова (статията, която цитирам е от юли тази година), затова не е отразена досега от производителите на диодни, а и всякакви други рифови осветления. Но се оказа че не е толкова нова, съмнението че хлорофила е в комбинация с перидинина е описано още през 1978 година! А статиите, които посочват абсорбационния му спектър има много и от 2007 година и от 1996, а вероятно по-рано. Има го даже в уикипедията!!! Нямам думи просто.

После се замислих за експеримента на Хаваите, за който писа Peza тук. Защо тогава под синия филтър коралите са се развивали по-добре отколкото под бялата светлина? Ето отговора (пак моя фотошопска комбинация Кафявото е спектъра на перидинина, жълтото е филтъра от опита, а синьото е излъчването на диод кралско синьо).

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F25jzdol.jpg&hash=dec62113a2239e66fc22ef78f2a95d3448d3079f

Просто хората без да искат са уцелили филтър със спектъра на абсорбция на перидинина (от втория опит, първият опит е бил с филтър, който почти на 100% покрива спектъра на перидинина- някои учени просто са страшни късметлии).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

kamenov

С други думи "тюркоазените" диоди ще дойдат най-близко до истината така ли ?
Или по-скоро комбинация от тюркоазени + висок Келвин бели + няколко роял блу ?

miTko

Това нещо за пика в синята област съм го чел преди време някъде и там се споменаваше думата "лазур" поне това съм запомнил. Реших, че означава точно такова синьо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: miTko - 03.01.2013 10:18
Това нещо за пика в синята област съм го чел преди време някъде и там се споменаваше думата "лазур" поне това съм запомнил. Реших, че означава точно такова синьо.
Той пика реално и на хлорофила и на перидинина не излиза от "синята" област. Ако говорим за спектър, трябва да говорим в нанометри за съжаление, защото цветовете описани с думи са много субективни, за един е зелено, за друг тюркоазено, за трети циан, за четвърти лазур.

Цитат на: kamenov - 03.01.2013 09:58
С други думи "тюркоазените" диоди ще дойдат най-близко до истината така ли ?
Или по-скоро комбинация от тюркоазени + висок Келвин бели + няколко роял блу ?
Можем да изкоментираме каква е добре да бъде комбинацията за да покрие спектъра на перидинин хлорофилния комплекс, но това още нищо не значи. Реално най-близки до пика са "сините"диоди с пик около 460-480нм (не роял блу, а другите). Характерната особеност на диодите е, че те имат много тесни спектри (10-20 нм) на излъчване с високи пикове, в същото време спектъра на ПХК е широк около 150 нм. Т.е. един или два вида диоди няма как да го покрият. Трябва да са поне 8 до 10 вида, виж на горната графика, колко е тесен спектъра на роял блу-то в синьо. Т.е. за да покрием спектъра ни трябват примерно тъмно виолетови, виолетови, тъмно сини, светлосини, тюркоаз, тъмно зелено, светло зелено и червено.
Реално "бели" (както казахме бял цвят няма, той е комбинация от спектри) диоди за покриване на спектъра не трябват, техният широк пик е в областта на жълтото, което не е необходимо за перидинина.

Но както казах, това че ще покрием целият спектър на фотосинтезата на ПХК, не означава още нищо. Перидинина се намира в хлоропласти, хлоропластите се намират в клетките на водораслите, водораслите се намират в гастроваскуларният епител (близо до стомаха) в кораловият полип. Това означава, че светлината за да достигне до перидинина трябва да премине поне през 4-5 прегради, съдържащи пигменти, които отразяват част от светлината. И това че перидинина може да усвоява този спектър, изобщо не означава че той достига до него. Тези спектрограми се правят като алкохолен екстракт от от хлорофила и перидинина се облъчва с различни дължини на вълната и се регистрира къде има най-голяма абсорбия на светлина. Т.е. така би фотосинтезирал перидинина ако беше разлят на плочките на тротоара и няма никакви прегради между него и слънцето. Но това не е така в естествените условия. Много от лъчите "харесвани" от перидинина всъщност не са харесвани първо от самите водорасли и второ от самите корали. Такива лъчи са ултравиолетовите, ако оставите перидинина на воля той с кеф ще фотосинтезира и при 300нм, но опитно е доказано че вече при 365-370 нм фотосинтезата на водораслите се инхибира (т.е. спира) и тази инхибиране може да е необратимо т.е. след премахване на източника фотосинтетичния апарат не се възстановява. Няма много опити какво се случва при около 400 нм, но е сигурно че се затормозява фотосинтезата и водораслите и коралите започват да губят много енергия за да синтезират фотозащитни пигменти (MАА's) за да се предпазят от УВ лъчението. Така че реално ув диодите ще забавят растежа на коралите, но изкарват на показ и увеличават синтеза на голям брой флуоресцентни пигменти с пик около зеленото и оранжевото, особено на някой LPS корали.

Същото се отнася и за червения пик, засега няма данни червеният спектър да подпомага значително фотосинтезата базирана на перидинин (при Динофлагелатите), пика който се вижда на диаграмата може и да е причинен от флуоресценция. За разлика от зелените водорасли, които са базирани на хлорофил В основно, при които е възможно преживяването им само под червената светлина, която предизвика усилване на фотосинтезата и натрупване на големи количества скорбяла (два пъти повече от нормалното количество при бяла светлина). При експеримента на Хаваите коралите изобщо не нарастват под червена светлина (дори автора подхвърля в една от следващите си работи, без да обърне много внимание, че след експеримента в съда с червения филтър са останали доста корали, които са прекарали там над 60 дни. Той отбелязва че след като са ги извадили всички са били обезцветени, но не мъртви, били са покрити с жива прозрачна тъкан, но са били напълно лишени от симбионтни водорасли). За съжаление никой повече не обръща внимание на този факт. Най-вероятно и динофлагелатите под червена светлина продължават слабо да фотосинтезират, но основната си част от енергията не я "предават" на коралите (под формата на глюкоза), а най вероятно се запасяват и си я складират под формата на скорбяла в собствените си клетки. И коралите вероятно нямат друг избор, освен буквално да изядат тези скорбелени топки, които са им наложили ембарго. Затова и не умират коралите, а просто постепенно се обезцветяват. Това е мое обяснение, за съжаление няма проучвания в тази област. Така, че с червеният цвят трябва да се подхожда много внимателно, защото той е основната разлика в спектралните предпочитания на зелените водорасли (проклетите нишковидни водорасли) и динофлагелатите (кораловите симбионти). За да се покрие съотношението между червеният спектър на база диаграмата на ПХК съотношението на червеният цвят към останалите трябва да е около 1:40.

Та, това е засега и съвсем не е края на проучването, още сме на молекулярно ниво, докато стигнем до организмовото, кой знае колко спектри ще отпаднат :). То малко като научна статия стана, ама дано да е полезно и разбираемо за някого.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Последното нещо,което четох наскоро е че ув не влияе на оцветяването на коралите,синтезираните защитни протеини били безцветни.

Стоян Михов

Uv (във видимият за човека спектър) влияе на оцветяването на коралите, доколкото при дължина на вълната от около 400 нм някои от кораловите пигменти флоуорисцират в зелена или оранжева светлина, има разни твърдения, че при тази светлина тези пигменти се синтезират по-интензивно.
Тези пигменти, които се синтезират за ув защита, за които говориш ти и които са прозрачни вероятно са MAA's Микоспориноподобни аминокиселини, те обаче имат пик на абсорбция между 310-340 нм, далеч под видимата част от УВ спектъра (:) логично е да  са "прозрачни" всъщност те си имат цвят, но ние не го виждаме :)). Такива лъчи в така или иначе няма в аквариума, освен ако не си с живачни лампи. Пигментите, които флуорисцират под влияние на 400 нм УВ, (като Kaede пигментите) обаче определят до голяма степен цвета (зелен, розов, оранжев и червен)  на много корали. Така че ултравиолетови диоди около 400 - 420 нм се вкарват в аквариумите за да "извадят" тези цветове, но трябва да се внимава много със силата им, защото могат да доведат до инхибиция на фотосинтезата.

***
С две думи сега се запалих да видя как изглежда в човешките очи спектъра на перидинина и мисля да направя опит с подходящите диоди. Предполагам, че ще е по-близо до тюркоазения цвят на Бахамските води, отколкото до небесносиньото на същата снимка :)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2F2ym9elf.jpg&hash=53c98c45bbe9f2e1d7bf5c2159aed90a4719908d
: 03-01-2013, 19:36:51
Хм сега като се огледах в дължините на вълните на предлаганите мощни диоди, разбирам защо няма да могат да се избегнат студено белите диоди. Просто не мога да намеря зелени диоди с чисто излъчване 550 nm, единствено белите имат пик там, но са примесени с паразитна жълта светлина.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Peza

Намирането на точните диоди с точният диапазон от спектъра е доста по-трудно от колкото звучи на пръв поглед. Ще се изкажа малко неподготвен, но не мисля че паразитното жълто в белите диоди би имало пагубен ефект. Според мен въпросът е вече знаейки какъв спектър гониш, както и спектрите в които светят диодите (студено, топло, неутрално белите и останалите цветни) да прецениш точната им бройка и съотношение.

П.П. Нормално е цветът да се получи по-близък, ако не и еднакъв с лазурното море от снимката, все пак коралите са еволюирали "в този цвят" под водата, а не над нея под небето. Или поне така си мисля аз.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Стоян Михов

Не, не казвам че малкото жълто и червено ще имат пагубен ефект, просто ще повлияят на цветовото възприятие, а аз искам по-скоро за опита (с ограничен брой диоди в запазено съотношение) да видя как изглежда "любимата" светлина на перидининовия комплекс. Едва ли ще го оставя за постоянно осветление на аквариума, защото вероятно ще изглежда като селската дискотека, диджея като пусне "ногу зилено"  :-D.
Аз все още не зная точно какъв спектър гоня, това е просто спектъра на перидинина, а аз още не съм изчел достатъчно, каква част от него преминава през всичките прегради и реално се използва. Така на първо четене изглежда, че се орязват "крайностите" във виолетовото и червеното (като при гласуването във Коледния Конкурс  *JOKINGLY*).

Пък и аз никак не съм сигурен че аквариума ще изглежда добре под тази светлина и второ ако уцеля точния спектър на поглъщане, всичките ми корали ще изглеждат черни (защото ПХК ще поглъщат цялата светлина:). така че белите или жълти диоди (излъчващи в "неполезния" спектър) в един аквариум предназначен "за гледане" вероятно са неизбежни, за да има какво да отразяват пигмените на коралите и да "получават цвят".
: 04-01-2013, 12:42:33
Цитат на: Peza - 04.01.2013 12:23
П.П. Нормално е цветът да се получи по-близък, ако не и еднакъв с лазурното море от снимката, все пак коралите са еволюирали "в този цвят" под водата, а не над нея под небето. Или поне така си мисля аз.

Напълно логично допускане и аз се чудя защо досега се е предлага комбинация от тъмносиньо и студено бяло, което дава общо взето цвета на небето на снимката. Моето обяснение е, че или просто така изглежда по-добре или просто псевдонауката е много широко застъпена по целия свят. Навсякъде има много дървени философи, които си спомнят от училище спектъра на фотосинтезиране на копривата и давай да сложим тъмносиньо като основен цвят и бяла за "останалата част" от спектъра, коралите естествено се развиват, но не всички видове, защото по-плитководните страдат от липсата на зеления цвят. Именно комбинацията от някави допускания комбинирани с остарели научни данни водят до това положение. Колко по-лесно щеше да бъде, ако просто бяха копирали спектъра на светлината използвана в Хавайския опит (провеждан 80-та година), където се показва че коралите растат даже по-бързо отколкото под естествената светлина, защото липсва фотоинхибицията.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Niikii

С RGB диодите и съответните познания могат да се постигнат всички цветове :)

Ето и най-простия пример :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.jcmiras.net%2Fsurge%2Fwp-content%2Fuploads%2F2009%2Fdetermine-color2.jpg&hash=60a8fbe6982b710826882502f50b0b1590ed692a

Тук има много подробни примери

http://www.rapidtables.com/web/color/RGB_Color.htm

Стоян Михов

Цитат на: Niikii - 04.01.2013 13:45
С RGB диодите и съответните познания могат да се постигнат всички цветове :)

Ето и най-простия пример :)


Тук има много подробни примери

http://www.rapidtables.com/web/color/RGB_Color.htm

:-) едно е да говориш в цветове, съвсем различно е в нанометри. Бяла светлина можеш да си направиш с най-различна комбинация от цветове. Зелен цвят можеш да си направиш и от два диода единият излъчващ синьо при 440 нм, другият излъчващ жълто при 580нм, така светлината ще ти изглежда зелена, но всъщност на спектрограмата ще си има два пика син и жълт, в същото време същия зелен цвят можеш да го имаш с един диод излъчващ при 550 нм и съответно в спектрограмата ще имаш само един пик в зелената област, за теб и двата цвята ще бъдат еднакво зелени, ама за фотосинтезиращите пигменти не :).
Така че схемите RGB и CMYK ми вършат работа когато рисувам във Фотошопа, но са безполезни при диодите.
Или да се изразя така ако ползвам RGB схемата, с три диода червен (R) зелен (G) син (B) мога да си направя всякакво оцветяване на водата, но ще имам само три спектъра - при 650 нм, при 530 нм и при 440 нм., независимо дали водата ще ми изглежда червена зелена или бяла :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Отдавна не съм писал тук, но това не означава, че нищо не се прави - напротив :). Експериментален модул със спектъра на перидининовия комплекс вече функционира от известно време върху аквариума на един голям ентусиаст и експериментатор в морското хоби *privet*, едната част от аквариума е с друго доказано диодно осветление, за сравнение. Първоначалните опасения за визуално "много зелено" не се оправдаха, да видим как ще реагират акропорите.

Между другото все повече производители започват да се "усещат" и да вкарват повече светлосиньо, тюркоазено и зелено в осветлението си, ето преди няколко месеца еко лампс пуснаха новия си модел, въпреки че по мое мнение е много слаб като мощност и му липсва червеничкото: клик. Сигурен съм, че в следващия радион ще има тюркоаз  ;-).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

geniusloci

И досега продължавам да се чудя тези от Ecolamps на какво отгоре искат толкова пари за диско осветлението си... ама това встрани от темата.

Иначе да, накрая всички ще имат повечко цветове, макар че и в момента се чудя за чий ни е червеното, например.

На SR360-ката добавих два модула от новите Multicolor - един топло бял светодиод, два червени, виолетови, един зелен. Махнах UV падовете, които бях сложил преди (ще ги преместя на SR260-ката на другия аквариум заедно с един мултиколор и два RB пада), закото се застъпват, а новите MC имат по-широк лилав спектър, макар и да са отделни диоди, т.е. по-слаб в сравнение с 3-те мощни виолетови диода в предишните падове.
- зеленото ми е напълно безполезно, няма нищо, което да изпъква повече от него, напротив, разваля флуоресцентно зелените цветове на някои корали малко (което се случва и с повече бяло, разбира се).
- червеното - още по-безполезно, какво ли пък остава за два диода на пад, реално и 1 червен да имам - безполезен е, сега си правя изгреви и залези с него и топло-бялото :D
- топло бялото е ефектно сутрин и вечер, през деня не влияе на общата тоналност, но кара по-топлите цветове да изпъкнат. Така хем нямам ефекта от червеното, който води до осезаема, видима червена сметлина в аквариума, хем жълто, оранжево и всякакви околни цветове са по-наситени. Няма нужда да е повече от тези два диода, понеже иначе ще кара алгите да растат повече.

камен чочев

Според мен всички вървят в една посока-покриване в максимална степен на PUR  ( Photosynthetically Useable Radiation). Както сме коментирали и в други теми, това би гарантирало идеалните условия за растеж на коралите,  както и на тяхното оцветяване ( максимално намаляване на количеството зооксантел). Въпросът е обаче на каква цена. Все пак за мен поне това е хоби.

geniusloci

Има някаква тънка граница, която само KZ засега наистина разпознават и за която се говори - намаляването на зооксантелите намалява растежа, неизбежно е. Едва около 15% от хранителните вещества коралите натрупват директно от водата. Т.е. силният растеж обикновено се свързва със силно присъствие на симбионти, понеже така се осигурява максимално количество "храна". Вече при нужда да се намали растежа се гони намаляване на зооксантелите и усилване на пигментацията (която от своя страна е "щит" срещу вид лъчения).

Според мен нуждата да намаляват симбионтите е доколкото не искам коралите ми да са кафяви, да речем. Силната светлина помага на коралите да усвояват повече енергия с по-малко симбионти, но това зависи от толкова други неща (т.е. силната и правилна светлина сама по себе си не е гарант за силен растеж, трябват макро и микро елементи, био-активни вещества, стабилна система и т.н.). То става цяла философия, и ако идеята е да постигнеш максимален растеж, нито ти, нито аз с нашето хранене и попренаселени аквариуми не сме се ориентирали. Ако загледаш снимките (сигурен съм, че си гледал доста) на най-добрите рифови аквариуми - рибите не изглеждат в перфектно състояние (поне по мое мнение), защото обикновено не се хранят перфектно. Аз затова съм преценил, че и да ми умре корал или да не расте достатъчно, не ми е важно колкото рибите. Корали се намират лесно, преживяват път по-лесно и в крайна сметка са част от скелета на рифа, докато рибите са си мъка и поне аз изпитвам по-топли чувства към тях.

Така де, знам, че мнението не е баш по темата, просто... наистина е хоби и понякога прекаляването отива твърде надалеч.

Стоян Михов

Минаха почти 6 месеца откакто реших да си направя сам LED осветление и ако си мислите, че съм се отказал - не естествено. Ако си мислите, че съм си направил такова осветление е отговорът е ...почти. От 21.05. насам вече 4 дни почти готовият прототип стои на дървени трупчета над аквариума и пръска диодни зайчета навсякъде. Но не е напълно завършен, сигурен съм че освен допълването на един - два цвята засега, ще правя и още много промени нататък. Първо искам да благодаря на Бисер (letkarski) (ако нещо значимо с морската акваристика става в България, може да се сигурни, че Бисер има пръст в това), за големият ентусиазъм, с който поема всякакви налудничави идеи и на Денислав (Dede), който пък ми помогна много в запояването, рязането полиранието и т.н.
Голямата грешка, която направих спрямо аквариума си беше, че не подмених ноември месец Т5-ците си защото си мислех че ще направя диодно осветление за 2 седмици... :-D сега разбирам колко съм бил наивен и това, заедно с прецакването на обратната осмоза, естествено доведе до огромен бум на алги (преди няколко дни извадих 25 грама нишковидни водорасли от аквариума!- сухо тегло!!!).

Експеримента със спектъра от перидининовия комплекс, беше проведен от Бисер в абсолютно професионални условия, за съжаление се оказа неуспешен. Комбинацията от диоди, която предложих на Бисер за експериментиране, не се отрази добре на повечето корали. Преди няколко дни мисля, че установих откъде идва проблема и че грешката е в "моя телевизор", а не в спектъра, но за това по-нататък.

Като чета какви въпроси съм задавал в началото много се забавлявам, ама и вие как сте ми отговаряли.... *JOKINGLY*. Установих, че е съвсем друго, когато някой ти каже каква е философията на вързването на диодите "на живо". Бисер успя да ми го разясни за около 3 минути, с помощта на две драсканици в бележника ми и при разсейващото присъствие на десетки хубавици наоколо.

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino

24.05.2013 15:05 #86 Last Edit: 19.02.2018 19:03 by tonino
...

dafil

А аз очаквам да кажеш кое е хем най-подходящото за коралите,хем да е и приятно за нашите очи(малко субективно и индивидуално е това де),че прекалено сините аквариуми нещо все ми бъркат о... :-D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

terahz

Браво! Обаче без снимки не вярваме :)

Dede

Аз да се намеся, освен в запояването и темата  :-D . Осветлението е факт, по ме притеснява с какво ще изхрани всички зайчета които проблясват в аквариума.
Майтапа настрани, свети много добре, и дебна Стоян да му се тупна на гости, да видя промяната в коралите.

Стоян Михов

Цитат на: tonino - 24.05.2013 15:05
Ами честито :-). Стига си писал, ами вземай фотоапарата.
А...и да не си изхвърлил дамселите с треволяка :-D

И снимки ще има, но нека да сложа всичките диоди и да закача всичките жици по местата им и да реша какъв ще бъде точно процентът на светене. Дамселите упорито се измъкват от всякакви опити да бъдат изхвърлени, чaкат път към Шумен или към новия аквариум на Dede.

Цитат на: dafil - 25.05.2013 15:27
А аз очаквам да кажеш кое е хем най-подходящото за коралите,хем да е и приятно за нашите очи(малко субективно и индивидуално е това де),че прекалено сините аквариуми нещо все ми бъркат о... :-D

Оказа се че всичко различно от сегашното е перфектно за коралите ми, които днес като ги преброих се оказаха 25 вида (изглеждат много по-малко и още са живи след 6 месеца пълно обрастване с водорасли).

Цитат на: terahz - 29.05.2013 21:03
Браво! Обаче без снимки не вярваме :)

Жоро специално ще направя най-добрите снимки, ама в момента тренирам баланса на бялото, че това да снимаш диоди си е по-трудно от това да снимаш Диляна Попова.

Цитат на: Dede - 30.05.2013 22:05
Аз да се намеся, освен в запояването и темата  :-D . Осветлението е факт, по ме притеснява с какво ще изхрани всички зайчета които проблясват в аквариума.
Майтапа настрани, свети много добре, и дебна Стоян да му се тупна на гости, да видя промяната в коралите.
То за зайчетата има достатъчно треволяк в аквата още  :-D. И утре ще се наложи да ми се тупнеш на гости, щото има още за запояване и настройване на контролерите  *DRINK*.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Аз потривам ръце в очакване на снимките :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

изгубеният рай

 :popcorn: а снимките къде са  *mislia*
END!!!

MoPcKu

Изчетох темата от самото начало и гледам, че темата все още е актуална. Дали Октопода би искал да сподели повече за крайния продукт?

Стоян Михов

Да бих споделил, с две думи открих топлата вода. След дълги лутания и проучвания и тестове, като сравних това, което се получи накрая е около 80% същото като комбинацията на Radion 30W Pro, разликата е че има малко тюркоаз. Но тестовете още не са напълно приключили и е много вероятно процентите на сходство с Радион-а да се увеличат. Все още няма да пускам снимки, защото още не съм готов, последно преди няколко дни си изгорих контролера и сега всичко свети на макс, искам осветлението да работи поне един месец нормално и чак тогава ще пусна снимки, сега просто няма смисъл. Отделно ще увеличавам ватовете още защото сега със 200 вата над моя аквариум достигам PAR малко по висок отколкото бях със старите пури Т5.

Вчера преброих колко диода съм изгорил досега - около 18  :-D, да не говорим за драйверите LDD - около 5-6 от тях и един контролер, целият проект надхвърли три пъти първоначалната сума, която бях предвидил. Ако бях нормален потребител и ттрябваше да си сменя осветлението направо бих си купил Радион или нещо фабрично - по-евтино излиза и най-важното - работи  :-D, ама аз не съм нормален потребител и сега преди още да приключа този проект е започнах следващият проект за осветление, за него предвиждам три пъти повече пари от предния, пък да видим какво ще сабя покаже, може и нещо полезно да излезе. Явно трябва да се прегледам...

Засега коралите реагират много добре, оцветиха се по-добре и изкараха повече полипи, но все още не мога да кажа, че почват бясно да растат, зелените алги намаляха, но започна циано заради умиращите им части, общо взето, аквариума преминава в друга фаза, интересно е за наблюдение.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

Като си почнал и имаш време и пари за трошене, ако нямаш нищо против направи и едно прото - ноухау за сладка вода - за мен, ще черпя, шегувам се. :-D

MoPcKu

Едва ли му е до шеги. Колкото и да му се възхищавам на ентусиазма, не бих искал да съм на неговото място. Но пък това което прави допринася като цяло за хобито в България ... благодаря за споделеното инфо и успех занапред!

Стоян Михов

Бъзикаш се ти адаш (според Българската православна църква БПЦ Стефан и Стоян празнуват на един и същи имен ден  :buff:) ама и натам ми върви мисленето, макар че не знам дали за сладководен си заслужава инвестицията, май там алтернативите са доста по-евтини.

Цитат на: MoPcKu - 12.06.2013 15:32
Едва ли му е до шеги. Колкото и да му се възхищавам на ентусиазма, не бих искал да съм на неговото място. Но пък това което прави допринася като цяло за хобито в България ... благодаря за споделеното инфо и успех занапред!
Няма проблеми морски, абсолютно ми е забавно, все пак бях напълно наясно с какво се захващам (или почти  *JOKINGLY*), аз затова съм в това хоби и професия толкова време, защото гледам да ми е забавно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

 :-) Аз с усмивка на уста го "казах", от все сърце - имайки предвид  времето и средствата по моето осветление, и не само това, за сравнение  и дума де не става.
Всъщност, човек много научава и което е по-важното, стигайки до някакъв резултат и се развива. *privet*

Dede

Биеш ме със изгорели диоди и контролер (ама с контролер само защото нямам  ;-) ) а за диоди не се знае, за сега съм светил само 12 часа, но въпреки това имам 4 LDD и 4 диода изгорели  :-D .
Обаче за едно не съм съгласен, не е вярно, че е по добре да си вземеш "radeon", никога няма да имаш тръпката, като излизаш обедна почивка от офиса, да го изключваш да не се запали случайно докато те няма  :-D

abaro

Я разкажете как точно ги горите тези LDD-та, че явно трябва да сме внимателни с тях.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 16.06.2013 14:27
Я разкажете как точно ги горите тези LDD-та, че явно трябва да сме внимателни с тях.

Ами събираме се с Dede  на бира и вадим запалките и палим, кой цигара кой LDD  :-D. Майтапа настрана, всички твърдят, че LDD  са за професионално използване и много рядко горят - (щот не сме ги запоявали ние). Засега има две сигурни причини да изгърми LDD - при претоварване - златното правило е, че ако имаш примерно захранване 48 V, броят диоди с максималнo напрежение 3 V, които можеш да навържеш на LDD  няма да е 16,  а с 6-7 волта по-малко, примерно не 16 диода, а 13. Сложиш ли 16, дори 15 или 14 диода, гори като самалък на вятъра барабар с част от диодите. Изгаря му чипа и цъфва като роза :-D. Затова е много важно да провериш data sheeta на диода и видиш какво му е максималното напрежение при съответния ампераж и да му намалиш волтовете, защото драйвера и той душа влачи и на него ток му трябва да работи.

Вторият случай е когато го запояваш на платката, ние с Dede се направихме на майстори и ги запоявахме на платки, крачетата обаче са много близо, особено тези на плюса и изхода за PWM, ако дадат контакт някъде гори освен LDD, но и контролера (както стана в моя случай). Съвета тук е ако не сте вещи в запояването, си вземете LDD  със предварително запоени жички за крачетата и не ги монтирайте на платка, в сайта на Мийнуел, LDD  -тата със запоени жички са маркирани с W и са с левче по-скъпи - иначе са същите като другите.

Диодите горят също при претоварване на LDD-to. И другото, което забелязах е че трябва да се избягва комбинирането на различни диоди на едно LDD,  всички твърдят, че няма проблем, но при мен горят само тези LDD-ta при които има различни видове диоди навързани. Диоди горят и при пускане на по-голям ампераж, и често не трябва да се вярва на производителите - затова преди да се вържат каквито и да е диоди трябва да си направите тест на колко mA  издържат, някъде пише че може да ги пускате без проблем на 1000 mA, a всъщност като ги пуснеш на 700мА и изгърмяват... всичко е китай, братче няма лъжа, няма измама... Другото което трябва да се внимава е да няма жички които да опират в лещичките - веднага горят диодчетата.

Други особености има пробиването на алуминиевият радиатор за да се закрепят диодите - там Dede e майстора да каже какво се прави за да не счупиш възможно най-много бургии и метчици. :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Аз минах само с две бургиики и два изгорели драйвера,които изкараха над година обаче.Та и на мен ми е малко интересно как ги смятате.Ако са по-малко диодите,драйвера има чип за обратна връзка и сваля напрежението,но въпреки това пада на напрежение става висок при същия ток и диодите се товарят.Ако пък вържете повече бройки,то диодите просто ще светят по-слабо,защото драйвера не може да осигури нормални параметри,след което е възможно самия драйвер да грее повече и да изгори рано или късно,защото той се товари.Но пък дават,че имат защити от претоварване,така че мерите тока и пада към диода и те си показват бройката сами.

Dede

Положението е такова както Стоян казва.
Също горят и ако сбъркаш +и– на входа, моментално прави заря  :-D , на изхода не е проблем.
При натоварване под минимума: примерно само един диод под 2 волта също пука.
Относно дупките в алуминии, и особено когато е с малък диаметър, спирта му е майката и на всяка дупка чистенето на бургията от стружки.
За резбите, взех си един комплект на "вюрт" с три метчика с малко зелена грес(може и да е друга) беше много лесно, само дето трябва да си харесаш хубав тричасов филм, ако пък са 150-200 диода може и някоя трилогия и да връткаш  :-D

P.S. За спирта, имам предвид да се капе по радиатора там където пробиваме за охлаждане, но който желае може и да поема за загряване  *DRINK*

abaro

Ше ма извините, ама подхода ви е много аджамийски и затуй правите такъв оборот на фирмата вносител. Това за размяната на + и - няма да го коментирам  :-) също и това за късите съединения при запояване. Наистина трябва да се внимава обаче да не се претоварва драйвера, като се свързват много МАЛКО диоди към него. Като свържеш към него примерно 3 диода, върху които ще има пад на напрежение около 10-10,2V остатъка до захранващото напрежение, се отделя като мощност от самия драйвер. И съответно го претоварва. Уж трябва да имат вградена защита тези драйвери, ама може и да не е изпълнена много добре.
Резба в алуминий се нарязва много успешно със свинска мас. Пробива се малко по-голям отвор отколкото в стомана, топиш метчика в маста и нарязваш на един пас направо с винтоверта. На ниски обороти естествено. И след всяка резба трябва да се изчиства метчика.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

vankata_032_pld

А със самонарезни не става ли ?  :duvar:
че,  то иначе ще ти се откачи ръката да въртиш резби.

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 21.06.2013 14:41
Ше ма извините, ама подхода ви е много аджамийски и затуй правите такъв оборот на фирмата вносител. Това за размяната на + и - няма да го коментирам  :-) също и това за късите съединения при запояване.
*CRAZY* Ами на аджамии какъв да им е подхода освен аджамийски, аз хванах поялник за първи път 5 минути преди да започна да запоявам. *JOKINGLY* Както казват старите хора "Ако имаш два лева дай ги на майстор да ти свърши работата, ама ако искаш да се научиш - направи си го сам, а пък ако искаш да имаш - отиди и си го купи от магазина." :-D
Ама хич не съжалявам де (нито се оплаквам), аз исках да разбера малко повече за нещата и затова тръгнах по този път, иначе пишман майстори много - даже и тук може да се намери някой ел маняк, дето за две бири ще ти запоява до сутринта, ама не е това целта, то ако беше така, аз направо щях да си купя радионите.

Цитат на: vankata_032_pld - 21.06.2013 15:01
А със самонарезни не става ли ?  :duvar:
че,  то иначе ще ти се откачи ръката да въртиш резби.
Аз не съм пробвал.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

На прав път си.
И аз преди време така и постъпих - научих се сам - отне ми около 100-на спойки да разбера, че се калайдисва жичката и мястото на което ще е запоена.
Но, аз имам едно баш майсторско поялниче :-D - което обаче вече е в пенсия и много ме тормози това - не мога да си намеря друго като него,  малко, леко и с лека доработка - махната е човката и на нейно място е поставена МЪЖКА жица-медна от 6-8кв. някъде, заострена... пушка.

Свредлата са от особено значение, ако са нови ги мия с кореселин - имат смазка, която ги прегрява допълнително, който използвам и за охлаждане, но не е приятна миризмата.
Колко дебел алуминий пробивате?

sano-pets

Цитат на: abaro - 21.06.2013 14:41

Резба в алуминий се нарязва много успешно със свинска мас. Пробива се малко по-голям отвор отколкото в стомана, топиш метчика в маста и нарязваш на един пас направо с винтоверта. На ниски обороти естествено. И след всяка резба трябва да се изчиства метчика.

лелее , от всичко за тези токове, волтажи, +, –.... едва това ми звучи познато.... защо ли ! Ама продължавайте...следя темата!

( сори за спама)

Dede

За резбата в алуминии с бормашина, не мога да се съглася. Много е вероятно да се счупи метчика, знам го защото пробвах, направих 3 дупки и до там. Не мисля, че метчик м3 може да издържи на усукване в случаи на накланяне на винтоверт (или там каквото е), даже за пробиване използвам голям бор-апарат който ми гарантира че дупката която правя е перпендикулярна на лицето на радиатора, това на ръка е не е невъзможно но много трудно.
За + и – го казах защото има хора които понятие си нямат, даже не правят разлика между прав и променлив ток, не твърдя че са във форума, по-принцип говоря.
Лично аз гръмнах 2 LLD-та без видим причина, най-вероятно дефектно LDD или дефектен диод.  *MODERATOR*

miTko

Съвсем прав си за метчика, трябва да се връща назад от време на време и да смазва в началото. То и с винтоверт може да се връща, но на ръка се усеща по-добре.
Що се отнася до запояването, въпрос на практика е. Запоявам от 4-ти клас. Сега е по-лесно, има хубави човки всякаккви по магазините, едно време човките бяха просто парче мед и ерозираха бързо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: bustama - 21.06.2013 18:09
На прав път си.
И аз преди време така и постъпих - научих се сам - отне ми около 100-на спойки да разбера, че се калайдисва жичката и мястото на което ще е запоена.

Колко дебел алуминий пробивате?
*ROFL* и аз така щях да направя, ама хубаво че има интернет и че американците обясняват всичко като на полуидиоти и си пуснах едно клипче - Нow to solder? или нещо такова :-D

А алуминият е само 5мм и пробиваме 3мм дупчица, на която правим резба и така ...  %) 180 пъти.
: 22-06-2013, 15:02:10
Цитат на: miTko - 22.06.2013 11:37
трябва да се връща назад от време на време и да смазва в началото. ... но на ръка се усеща по-добре.

:-D то като оная работа... две напред едно назад така ми обясняваха и на мен, ако нещо запъне тури му малко свинска масчица и пак напъвай
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Bobby_D

Щом си навит сам да си правиш диодно осветление, разгледай тази тема: => http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=136958
Изтегли си файла => JARDUINO USER MANUAL v1.2 beta.pdf и виж какво ще ти е нужно.
В eBay има всичко което ти трябва за да се сглоби този контролер.  *DRINK*
Аз замислям дали да не си сменя осветлението, но ми се вижда сложничко с програмирането на контролера. Пишат, че не е трудно.  :-D

Стоян Михов

 *privet* Благодаря, то е вече готово и свети от известно време, сега е времето на втората версия, която ще бъде малко по-модерна.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Bobby_D

С този контролер можеш да управляваш до 7 аналогови канала и до 16 цифрови, както пауърхед (2бр.- за създавене на изкуствено вълнение), вентилатори за охлаждане (1 за аквариума и 2 за осветлението), управление на електрическа хранилка, реален часовник и още много други, всичко зависи от окомплектоването и програмирането на микропроцесора Arduino Mega 2560 R3.

dafil

22.06.2013 19:21 #115 Last Edit: 23.06.2013 15:01 by dafil
Стояне,да беше взел 2бр от тези и щеше да дупчиш по-малко :-D
http://www.nano-reef.com/topic/328357-review-of-the-lumia-51-par-readings-pics-etc/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

 *THUMBS UP* вторият опит е в тази посока, само дано ми стигне ентусиазма.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Цитат на: Стоян Михов - 12.06.2013 12:33
Вчера преброих колко диода съм изгорил досега - около 18  :-D, да не говорим за драйверите LDD - около 5-6 от тях и един контролер
=-O

Мале мале! Вземи си купи по един обикновен диод (не светещ) и по едно бушонче (фюза?). По евтини са от диодите и ЛДДтата :)

СНИМКИ!!!

Стоян Михов

 :-D
Някой може ли да ми каже, ако е виждал някъде мощни 3 ватови диоди  (Може и само емитери) т.нар УВ - 405, 420, 430 нм, които обаче да НЕ са с гадните оптики от този тип  http://www.ledgroupbuy.com/true-violet-led-420nm/с белия цокъл, а да са с нормалната леща?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Единствените, които съм виждал без без белите оптики, са тези:

http://www.ledgroupbuy.com/exotic-hyper-violet-led-430nm/
http://www.ledgroupbuy.com/exotic-true-violet-led-405nm/

За жалост като купувах аз, едва ги пускаха и не бяха в наличност, иначе щеше да съм с тях. Като гледам са идентични като форма на xp-g, xp-e, xt-e диодите на крее, т.е. тези оптики може би ще станат и на тях:

http://www.ledgroupbuy.com/cree-led-optics-lens/

За по-голяма сигурност можеш да пишеш на собственика на ледгрупбай - Милад - има някъде имейл за контакт на сайта им и бързо отговаря.

П.С.
Лошото е, че доста скъпичко идват - на цената на 1 1/2 Cree XT-E royal blue например.
И да споделя, че тези белите оптики не са толкова зле, ако не засилваш диода. Ако си работи на 400-500мА (вместо на 700), оптиките не потъмняват. Казвам го от опит със старото ми осветление, където близо година работиха на 500ма.

terahz

Цитат на: Стоян Михов - 01.07.2013 15:10
:-D
Някой може ли да ми каже, ако е виждал някъде мощни 3 ватови диоди  (Може и само емитери) т.нар УВ - 405, 420, 430 нм, които обаче да НЕ са с гадните оптики от този тип  http://www.ledgroupbuy.com/true-violet-led-420nm/с белия цокъл, а да са с нормалната леща?


Аз имах останали няколко такива лещи https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ledsupply.com%2Fimages%2Fcarclo-frosted_med.jpg&hash=4ca95ae29fb75d235c9aeeef68b3024ab839b555 и ги залепих върху малките лещички и стана ок :) Сигурно не е перфектно фокусиране на светлина, но върши работа.

Стоян Михов

Да споделя малко мисли, измервания и изчисления по отношение мощността на диодните лампи.

Моят аквариум е с площ на водната повърхност 0,6 кв/м, за тази му площ за отглеждане на СПС корали са му необходими 330 вата т5, съгласно препоръката на KZ за 550 вата на квадратен метър водна повърхност. Това прави малко повече от 8 пури т5 по 39 вата. Който ми е следил темата знае, че аз бях с 6 пури по 39 вата (общо 240 вата), защото не смятах вече да се занимавам с СПС-и. Тази светлина хич не беше достатъчна за експерименталните СПС-и които сложих. След като започнах експериментите с диодните осветления аз се зачудих каква мощност ще ми трябва, ясни препоръки за ватове на литър няма, само навсякъде се твърди че диодите дават много повече ПАР, отколкото т5. Затова аз реших да си направя лампата 200 вата, ако с пури ми трябват 330 вата, то би трябвало 200 вата от "много по-мощните" диоди да ми стигнат.

Да, ама не. След като направих лампата сложих я на същата височина като т5 и я пуснах на пълна мощност, много ми беше интересно как ще реагират СПС коралите, които бяха 15-тина вида по това време. Учудването ми беше много голямо защото противно на очакванията ми, те не се скриха, а напротив, 10 минути след смяната на осветлението те изкараха необичайно големи полипи, поведение което показват при намаляване на светлината в края на деня при преобладаване на синия спектър.  Това много ме озадачи тъй като на мен светлината ми изглеждаше по-силна. Тогава взех ПАР метъра и измерих осветлението на диодната лампа и на т5 лампите. Учудването ми беше още по-голямо, двете лампи показаха почти еднакъв ПАР  (около 200-250) при около 20 см дълбочина - нивото на най високия корал. Та визуалният индикатор - поведението на коралите, напълно съвпадна с показанието на ПАР-метъра, двете лампи - диодна пълен спектър, без лещи 200 вата и т5 с три сини две бели и една 420 нм пури - 240 вата, бяха с еднаква сила на светлината, преценено и по поведението на коралите и по поведението на уредите. Естествено за цветовете и възприятието за човешкото око разликата е огромна, също и поведението и оцветяването на коралите е друго. Но темпа на растеж не се промени много. Общо взето изводът от цялата работа за мен беше, че 240 вата т5 = 200 вата диоди без оптика, или че диодното осветление без оптики е приблизително 20% по-мощно от т5.

Така направих сметката, че ако го приравня към правилото на KZ то би излязло, че ако съм с диодно осветление ми трябват 440 вата на квадратен метър или за моят аквариум около 260-270 вата. Това напълно се връзваше и практическата ми преценка, чисто визуално и следейки поведението на коралите, които определено показват липса на достатъчно светлина.

След това се поинтересувах каква е препоръката на Radion за техните осветления и тя е една лампа на 60х60 см, лампата е 150 вата, т.е. приблизително 420 вата за квадратен метър. Като изчислих това много се изкефих, защото всичко съвпадна много добре, и общият извод е че на този етап от развитието на диодите, за СПС аквариум е нужно около 420-450 вата на кв/м пълноспектърно осветление.

Естествено става дума за реалната мощност за диодите, защото много често максималната мощност на един "3 ватов" диод се оказва под 1,5 вата, това е нещото което много ме обърка в началото, като почнах да се занимавам. :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

dafil

Ти нали ще слагаш лещи?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

На този модел не бяха предвидени, но може и да сложа, на новия проект да, само не знам колко градуса са. В тази връзка я дайте акъл как да измеря какъв е ъгъла на леща, освен да пусна светлината  в задимена атмосфера друго не ми хрумва.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

miTko

Без леща, би трябвало производителя да даде графика.
Иначе на практика няма по-добро от тестване в реални условия - над тъмен аквариум.
Другото ми се вижда сметка без кръчмар, защото има коефициент на пречупване въздух/вода, отражение от вътрешната страна на стъклата, отражение от повърхността на водата, разсейване от водния стълб и дявол знае какво още.
За солена вода колко е коефициента на пречупване пък хич не знам.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dafil

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Ilianidis

Слагаш една линийка или някакво парче плексиглас вертикално в центъра на диода.

Стоян Михов

Не обясних точно какво питам :)
Имам лещи за кри диоди, но нямам идея какви са им градусите, нито кой ги е произвел.
Цитат на: miTko - 08.07.2013 17:27
Иначе на практика няма по-добро от тестване в реални условия - над тъмен аквариум.
Другото ми се вижда сметка без кръчмар, защото има коефициент на пречупване въздух/вода, отражение от вътрешната страна на стъклата, отражение от повърхността на водата, разсейване от водния стълб и дявол знае какво още.
За солена вода колко е коефициента на пречупване пък хич не знам.
Мен ме интересува точно градусите на оптиката, засега няма значение ъгъла на пречупване във водата.

Цитат на: Ilianidis - 08.07.2013 18:34
Слагаш една линийка или някакво парче плексиглас вертикално в центъра на диода.
Не можах да разбера какво имаш в предвид. Би ли обяснил по-точно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

evgeni200

Осветяваш лист хартия(черна най-добре) с диода и оптиката от определено разстояние.Измерваш диаметъра на кръга на листа хартия.Разстоянието до оптиката е височина и построяваш триъгълник. Ъгълът който се получава горе при оптиката е ъгълът на лещата.

Стоян Михов

 *THUMBS UP* благодаря, добра идея. Всъщност имаме и лещи с известни градуси, та освен измерването ще можем и да сравним.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Имах предвид взимаш един ученически триъгълник от тези с ъгломер,насочваш  го  срещу оптиката и гледаш осветената ивица,която направо ти дава ъгъла.

Стоян Михов

разбрах какво имаш в предвид :).

Между другото да кажа че Meanwell нямат сервиз в България, така че ако сте с купили нещо от там и то дефектира, независимо гаранционно или не, това което правят от българският офис е да го изпратят до Meanwell, каквото и да значи това, надявам се имат и европейски сервизи, а не чак до Китай :) и не могат да се ангажират със срок, в който ще се получите уреда си или някакъв отговор, може и да минат месеци. Така че имайте го в предвид и се заредете с търпение, аз ако знаех, че е така нямаше да се занимавам изобщо, а щях да го дам на някой наш жичкаджия да го поправи за 20 лв... Отгоре на всичко нямат голям асортимент в наличност, имат по една две бройки и като свършат, чакат кораба от Китай явно - ама това е българската действителност

Разбирате, че моето захранване се повреди :) - понамокрих го с дестилирана вода така да се каже :)
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Твоите перипетии нямат край :-) Трябва курбан на морския да правиш.И сега с какво светиш?

камен чочев

Ееех, Стояне имам чувството, че нарочно го правиш - да ти е интересно  :-D . Направо не мога да си те представя без проблеми. Да вземеш да идеш при някоя циганка  ;-) (може и в румънско) да ти развали черната магия. Надявам се от тук натам, да чета единствено и само за развитието на рифа, не за проблеми. Надявам се и на 31 да дойдете с Деде. Поздрави

Стоян Михов

Цитат на: Ilianidis - 23.07.2013 18:10
Твоите перипетии нямат край :-) Трябва курбан на морския да правиш.И сега с какво светиш?

Наистина вече почвам да се замислям :).  Светя със захранването на Деде, от аквариума му в офиса, който засега цикли с моето стари т5 осветление.

Цитат на: камен чочев - 23.07.2013 23:09
Ееех, Стояне имам чувството, че нарочно го правиш - да ти е интересно  :-D . Направо не мога да си те представя без проблеми. Да вземеш да идеш при някоя циганка  ;-) (може и в румънско) да ти развали черната магия. Надявам се от тук натам, да чета единствено и само за развитието на рифа, не за проблеми. Надявам се и на 31 да дойдете с Деде. Поздрави

Да мисля, че всичко си го правя сам, защото съм леко небрежен и не изпипвам нещата докрай, но е подправено и с известна доза каръщина :). Това с циганката не е лоша идея, скоро не съм ходил и курбан не съм давал от известно време  :-D.

Аз не знам дали ще мога да дойда на 31-ви, че съм на легло отново, (малко обездвижен - поне не мога да бъркам из аквариума), надявам се да съм се оправил до тогава, но не знам дали ще мога да пътувам.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Май дойде времето да сложа официалния край на тази тема две години след старта й. Експеримента с диодното осветление приключи на този етап за мен. Все още имам някои идеи, които някой ден може да тествам в по-малък мащаб, но едва ли ще е скоро и със сигурност няма да тествам в основния си дисплей.
Все още мисля, че диодите са бъдещето рифово осветление, и дори сега за средният рифов аквариум са най-доброто решение, но все още имат технологични несъвършенства, които съм сигурен ще се изгладят близките 5-10 години. Едно от несъвършенствата е тесният спектър на светлината, което ни принуждава да слагаме по 7-8 вида диоди, другото много важно е много малката площ на светлинния източник, което разпределя светлината много неравномерно в аквариума и оставя засенчените площи с недостатъчно светлина. Поне при мен това беше един от основните проблеми при корали над 15-20 см диаметър - започнаха да избеляват в основите си, а останалите започнаха да губят полипите си в неосветената си страна, мисля че и това може да се реши за в бъдеще, но ще трябват още доста експерименти. Иначе цветовете и възприятието им за окото са несравнимо по-добри под диодно осветление.

Та така аз се върнах към доброто старо луминисцентно т5 осветление - но този път с качествено тяло.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Напълно съм съгласен с казаното,от една седмица над моя риф светят пури на ATI и вече се вижда огромна разлика и при мен.Бях свикнал с диодите до такава степен,че се чудех какво става,не осъзнавах колко са отслабнали за 3 цели години работа и пак ми се виждаха ярки.Проблеми....местя нагоре,местя надолу и все не става.Сложих пурите засега само 4,две блу+ и две корал+ и меря светлината с моя някакъв детектор.Измери ми сила при 216 вата такава,каквато навремето е била първата година под ледове около 240вата,оказва се че ледовете не са чак толкова силни.С разликата че изобщо не разсейваха светлината.Сега голяма част от светлината на пурите се разсейва в стаята и около аквариума стана доста светло,макар рефлекторите на JBL да са перфектни.Извода е:след не повече от 2 г с лед хората да се замислят за подмяната им,че започват неприятности.Не е вярно това с дългия живот,на моите силата след 3г им падна наполовина.Затова първата година коралите растяха като луди,пък напоследък все търсех причина за неуспехите ми,а тя е била пред очите ми.
Друго което забелязах,ледовете не са чак толкова орязани в нанометрите,характеристиката,която дават е пика им,но има голяма част и други спектри,така си мисля,защото Митко от форума беше споменал за метод на изследване с компакт диск,наблудава се интерференцията и се виждат цветните кръгове.При диоди 460нм се виждат много нюанси на синьото и коралите яко флуоресцират.Изследвах ати блу+ по същия начин,понеже пика и е на 450нм,е липсва голяма област около 420,там където коралите светят,но около и над 450 е доста широка зоната.Атито ми кара зоантидите да светят и някои зелени корали,пък сините диоди обратното,светят други корали.Общо взето ледовете изкарват цветове,но не създават,докато атито създава доста пигменти,но не изкарва добре,без актинична светлина.Е ще трябва да се замисля и за актинична пура задължително и смес с диоди.Все още експериментирам с осветлението,преди да направя новото хибридно .Надявам се да не оспамвам темата ти,а да спомогна за разбирането на двата вида осветление.Определено за лпс- диодно е добре,но за акропори атито е непобедимо.

Dede

Цитат на: Ilianidis - 07.03.2015 13:39
С разликата че изобщо не разсейваха светлината.Сега голяма част от светлината на пурите се разсейва в стаята и около аквариума стана доста светло,макар рефлекторите на JBL да са перфектни.
Този проблем и аз го имах със всички лампи които сам съм си правил. Доста приятно бях изненадан от powermodul`a , при него цялата светлина влиза във аквариума.
Комбинацията за диоди и т5 е много хубава (поне за гледане) предполагам и за коралите не е проблем, мисля, че правилната пропорция е 1:1 ватове лед/т5. Също мисля, че и двата светлини източника трябв да си имат пълен спектър от светлина, а не само сини диоди и бели пури (примерно).

Ilianidis

Разсейва се защото тялото засега е вдигнато доста над водата.Инак поглеждайки отдолу виждам отражение на 4пури от един рефлектор.Ако насоча разсеяната светлина над аквариума,сравнението с ледове ще е още по осезаемо.

radizala

Здравейте колеги,
За да не пускам друга тема реших да пиша тук, ако искате я преместете.
Имам нужда от малко помощ.
Разполагам със 20 бр. х 3W LED:
-   6 бр. 8000-1000 к
-   6 бр. 460-470 nm
-   5 бр. 445-455 nm
-   1 бр. 620-630 nm
-   1 бр. 520-530 nm
-   1 бр. 396-405 nm
Пет канален контролер, като единия канал мисля да е нощното осветление.
Как бихте ме посъветвали да ги навържа и по колко време да светият каналите.
Питам защото нещо не ми се отварят достатъчно коралите.