• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Май дойде времето да сложа официалния край на тази тема две години след старта й. Експеримента с диодното осветление приключи на този етап за мен. Все още имам някои идеи, които някой ден може да тествам в по-малък мащаб, но едва ли ще е скоро и със сигурност няма да тествам в основния си дисплей.
Все още мисля, че диодите са бъдещето рифово осветление, и дори сега за средният рифов аквариум са най-доброто решение, но все още имат технологични несъвършенства, които съм сигурен ще се изгладят близките 5-10 години. Едно от несъвършенствата е тесният спектър на светлината, което ни принуждава да слагаме по 7-8 вида диоди, другото много важно е много малката площ на светлинния източник, което разпределя светлината много неравномерно в аквариума и оставя засенчените площи с недостатъчно светлина. Поне при мен това беше един от основните проблеми при корали над 15-20 см диаметър - започнаха да избеляват в основите си, а останалите започнаха да губят полипите си в неосветената си страна, мисля че и това може да се реши за в бъдеще, но ще трябват още доста експерименти. Иначе цветовете и възприятието им за окото са несравнимо по-добри под диодно осветление.

Та така аз се върнах към доброто старо луминисцентно т5 осветление - но този път с качествено тяло.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Ilianidis

Напълно съм съгласен с казаното,от една седмица над моя риф светят пури на ATI и вече се вижда огромна разлика и при мен.Бях свикнал с диодите до такава степен,че се чудех какво става,не осъзнавах колко са отслабнали за 3 цели години работа и пак ми се виждаха ярки.Проблеми....местя нагоре,местя надолу и все не става.Сложих пурите засега само 4,две блу+ и две корал+ и меря светлината с моя някакъв детектор.Измери ми сила при 216 вата такава,каквато навремето е била първата година под ледове около 240вата,оказва се че ледовете не са чак толкова силни.С разликата че изобщо не разсейваха светлината.Сега голяма част от светлината на пурите се разсейва в стаята и около аквариума стана доста светло,макар рефлекторите на JBL да са перфектни.Извода е:след не повече от 2 г с лед хората да се замислят за подмяната им,че започват неприятности.Не е вярно това с дългия живот,на моите силата след 3г им падна наполовина.Затова първата година коралите растяха като луди,пък напоследък все търсех причина за неуспехите ми,а тя е била пред очите ми.
Друго което забелязах,ледовете не са чак толкова орязани в нанометрите,характеристиката,която дават е пика им,но има голяма част и други спектри,така си мисля,защото Митко от форума беше споменал за метод на изследване с компакт диск,наблудава се интерференцията и се виждат цветните кръгове.При диоди 460нм се виждат много нюанси на синьото и коралите яко флуоресцират.Изследвах ати блу+ по същия начин,понеже пика и е на 450нм,е липсва голяма област около 420,там където коралите светят,но около и над 450 е доста широка зоната.Атито ми кара зоантидите да светят и някои зелени корали,пък сините диоди обратното,светят други корали.Общо взето ледовете изкарват цветове,но не създават,докато атито създава доста пигменти,но не изкарва добре,без актинична светлина.Е ще трябва да се замисля и за актинична пура задължително и смес с диоди.Все още експериментирам с осветлението,преди да направя новото хибридно .Надявам се да не оспамвам темата ти,а да спомогна за разбирането на двата вида осветление.Определено за лпс- диодно е добре,но за акропори атито е непобедимо.

Dede

Цитат на: Ilianidis - 07.03.2015 13:39
С разликата че изобщо не разсейваха светлината.Сега голяма част от светлината на пурите се разсейва в стаята и около аквариума стана доста светло,макар рефлекторите на JBL да са перфектни.
Този проблем и аз го имах със всички лампи които сам съм си правил. Доста приятно бях изненадан от powermodul`a , при него цялата светлина влиза във аквариума.
Комбинацията за диоди и т5 е много хубава (поне за гледане) предполагам и за коралите не е проблем, мисля, че правилната пропорция е 1:1 ватове лед/т5. Също мисля, че и двата светлини източника трябв да си имат пълен спектър от светлина, а не само сини диоди и бели пури (примерно).

Ilianidis

Разсейва се защото тялото засега е вдигнато доста над водата.Инак поглеждайки отдолу виждам отражение на 4пури от един рефлектор.Ако насоча разсеяната светлина над аквариума,сравнението с ледове ще е още по осезаемо.

radizala

Здравейте колеги,
За да не пускам друга тема реших да пиша тук, ако искате я преместете.
Имам нужда от малко помощ.
Разполагам със 20 бр. х 3W LED:
-   6 бр. 8000-1000 к
-   6 бр. 460-470 nm
-   5 бр. 445-455 nm
-   1 бр. 620-630 nm
-   1 бр. 520-530 nm
-   1 бр. 396-405 nm
Пет канален контролер, като единия канал мисля да е нощното осветление.
Как бихте ме посъветвали да ги навържа и по колко време да светият каналите.
Питам защото нещо не ми се отварят достатъчно коралите.